søndag, 03 april 2011 14:28

Audio Innovations S500

Skrevet av Jan Helge

Kvifor skal ein alltid kjøpe det nyaste nye? Bruktmarknaden er ein fantastisk plass å leite etter utstyr, og nytt er ikkje alltid betre enn det gamle...innimellom kan vi minstenke utviklinga for i det beste fall å gå sidelengs.

Tidvis stifter man bekjentskap med noen produkter der det er vanskelig å finne superlativer for å beskrive. I mine øyne er Audio Innovations S500 er et slikt produkt. Vi snakker ikke om verdens kraftigste forsterker med sine 2x25 Watt klasse-A, men du verden for noen rør(ende) watt.

Hadde det ikke vært fordi jeg hadde såpass tungdrevne høyttalere som det jeg har, hadde jeg ikke vært i tvil. Da hadde jeg alt eid en Audio Innovations S500, og jeg ville slått meg til ro med de melodiøse og musikalske egenskapene forsterkeren har. Forsterkeren spiller rett og slett levende realistisk. Jeg blir nødt til å fortelle hvordan jeg opplevde forsterkeren for å gi dere et innblikk.

Platen det ble lyttet til først, var Bruce Springsteen & The E Street Band, Live 1978-85 (vinyl). Jeg husker spesielt da sporet "The River" ble spilt. Fra det aller første vi spilte, satt jeg allerede sjokkert og lamslått tilbake og visste ikke helt hva jeg skulle si. Wow!! (???) Jeg ble målløs, et godt tegn da det er vesentlig enklere å komme med kritikk når man finner noe man ikke er tilfreds med.

Det første som slo meg var hvor godt forsterkeren maktet å gjenngi stemmer og mellomtone. Alt hørtes så utrolig riktig ut på Springsteen-platen. Siden bekreftet lytting på mange andre plater som ble spilt førsteinntrykket. Diskanten var detaljert, og opplevdes myk - aldri "skarp" i kantene, forsterkeren var rett og slett ikke anstrengende å lytte til i det hele tatt, og jeg ønsket bare å sitte avslappet tilbake i stolen og lytte i en liten evighet. Bassgjengivelsen var også glimrende, stram og musikalsk. Så alt med forsterkeren føltes riktig, og ting var en fryd å lytte til.

Nå kjenner jeg ikke forsterkeren sine evner til å gjengi all slags musikk, men det vet jeg, at når man kommer til akustisk musikk,  (det som ble lyttet mest til slikt, bl.a. unplugged-albumet til Eric Clapton) så er forsterkeren intet annet enn fenomenal.  "Fenomenal" er forøvrig ordet som best passer om jeg skulle beskrevet forsterkeren med ett eneste ord.

Det snakkes ofte om realisme i hifi-kretser, fraser som at et anlegg presterer gjengivelse så godt at man nesten føler artistenes tilstedeværelse, og at man sitter blandt dem som publikum. Sjelden har jeg hørt en forsterker gjengi instrumenter og stemme med en slik realisme S500 leverte. Gitaren og stemme til Clapton, og hvilket som helst annet instrument og stemme for den saks skyld. Jeg ble forført så til de grader. Forsterkeren maktet å bringe meg nærmere musikken, og sjelden har jeg opplevd en like stor realisme.

Hva gjelder lydbildet, opplevdes det også riktig. Jeg finner i grunn lite å utsette på forsterkeren på noen som helst måte. Skulle jeg funnet noe, måtte jeg sammenlignet med vesentlig dyrere produkter i en helt annen liga. De av slaget jeg har erfart, evner dog ei heller å overbevise meg så mye mer. Strengt tatt trenger jeg ingen bedre forsterker enn S500 fra mitt ståsted, men altså om man har høyttalere som kan passe forsterkeren.
Det er ikke uten grunn at forsterkeren er en av de første produktene jeg ville anbefalt om jeg skulle gi noen anbefalinger til noen som så seg om etter en effektforsterker. Å rose den oppleves som svært fortjent.

Tidvis glemmer man alt som heter anlegg, og blir bare overlatt til musikken. Akkurat det hender meg personlig ikke alt for ofte. Jeg er nok ikke alene om å ha tendenser til å tenke i for stor grad på anlegg i seg selv, hvordan det låter, og hvilke feil det eventuelt har. Med Audio Innovations S500 satt jeg bare og nøt vellyden, og det hele klinger i mine ører svært så fantastisk.

Ikke kjøp forsterker uten å ha undersøkt om det er mulig å skaffe denne suverene musikkformidleren er min oppfordring. Det er sjelden jeg gir en like varm anbefaling som dette, og jeg er sikker på at mange andre enn meg vil la seg forføre av dens rør(ende) egenskaper.

Lest 5868 ganger