torsdag, 20 juli 2006 23:00

Midgard Audio Oberon 6.1 monoblokker

Skrevet av Stian Gårdsvoll

Midgard Audio er nok en produsent av digitale effektforsterkere basert på ICE-moduler. Lav pris, høy effekt, null temperaturutvikling og topp spesifikasjoner har vært fellestrekk for disse konstruksjonene. Men lyden har ikke alltid vært på topp. Særlig i øvre mellomtone og diskant har det vært sterk kritikk. Men kanskje er Oberon 6.1 den første som virkelig lykkes...?

 


av Stian Gårdsvoll, 27.juni 2006, oppdatert 21.juli 2006

 

Digitale effektforsterkere har vært blant oss en god stund nå. Men disse har vært av varierende kvalitet. Felles for dem alle har vært at de har på papiret svært gode spesifikasjoner, iallefall på klassiske målefaktorer som frekvensgang, dempefaktor, kanalseparasjon, forvrengning (THD) etc. Jeg har selv lyttet til både Embla, Acoustic Reality og TacT/Lyngdorf. Den sistnevnte har vært den eneste jeg har vært fornøyd med, og da i to ulike versjoner, Lyngdorf TDA2200AD (min referanse i dag) og TACT SDA2175, som er et rent effekttrinn, men ikke med ren digital signalbehandling.

Spenningen var derfor stor når et par Oberon 6.1 stod på trappen da jeg kom hjem fra jobb en dag i mai. Førsteinntrykket tydet på at Midgard-gutta hadde gjort jobben sin hva gjelder emosjonelt salg av tung hifi. På samme måte som amerikanske produsenter av ekte hi-end gir deg følelsen av luksus når du graver deg gjennom fløyel og andre tekstiler for å finne det nye leketøyet har Midgard begått en luksuriøs og god emballering av forsterkerne. Man skjønner at de mener alvor når man ser dette...

Designmessig gjør egentlig ikke Oberon mye utav seg. Men når du ser på detaljene så trer et distinkt utseende mer frem. Den har en kurvet front med eliptiske innsnevringer på hver side, og fronten kan du bestille i "ICE", "Titanium" og "Champagne". Mitt testeksemplar var i den stålgrå utgaven "ICE". I sidene bakover er det frest inn dype spor.

Det eneste negative jeg har å utsette på den tekniske utførelsen var nokså dårlige terminaler på baksiden. De var tunge og vanskelig å stramme skikkelig mot mine WBT-spader. Men jeg fikk det til omsider.

Jeg koblet raskt opp monoblokkene til min Lyngdorf TDA2200AD via single-ended-kabling siden jeg ikke hadde egnet balansert kabling for hånden.

Rett ut fra esken låt Oberon 6.1 akkurat slik jeg er vant med at ICE-baserte forsterkere låter. Hardt, metallisk og helt uten varme. Det låt nesten litt kornete i mellomtonen. Men etter veldig kort tids spilling låt den straks mye bedre. Det metalliske forsvant og man klarte å sitte og kose seg med den perfekte bassgjengivelsen, den totale kontrollen og det store lydbildet! Jeg ble rett og slett paff over at skarve 13 000 kroner kunne gi så mye knyttneve til å drive mine Audiovector Mi3 Avantgarde. Jeg klarer ikke helt bestemme meg om mellomtonen var varm, eller om den var litt lite oppløst. En tyvtitt på databladet til ASP1000-modulen tyder på at det er rikelig med forvrengning i dette frekvensområdet, noe som gir en følelse av varme og behag i gjengivelsen. Databladet bekrefter full kontroll i bassen, slik vi hører det, høy forvrengning i øvre mellomtone/diskant (den er over 50 ganger høyere enn ved 100Hz). Tidskoherent og godt definert tredimensjonalitet, bekreftes av lav IMD ved 10-15 kHz. Det siste er litt merkelig, da høy THD ofte betyr høy IMD, men tydeligvis ikke på ICE-moduler.

Men hva er det Midgard har gjort i produksjonen av Oberon? Jo, de har tatt en ferdig forsterkermodul og montert den inn i egetutviklet kabinett. Inni Oberon finner man en helt standard B&O ASP1000-forsterkermodul. Midgards bidrag er å utvikle kabinett, finne løsninger for varmehåndtering (det lille som utvikles), velge terminaler og ellers det designmessige. Dette høres lite ute, men etter min lekmannsvurdering så har de gjort en god jobb. For dette er en god forsterker!

Oppsummering
Midgard har her produsert et godt chassis, funnet en god helhetlig teknisk løsning og montert en svært effektiv og prisgunstig kraftig effektforsterkermodul i sitt produkt. Og det fungerer godt - og er fortsatt prisgunstig. Jeg vet om få kraftforsterkere som gir så god kvalitet til denne prisen. Mitt eneste ankepunkt hva gjelder byggekvalitet er terminalene som var håpløse ved bruk av WBT-spader (Midline). Dette er Eichmann-terminaler, som visstnok skal være bra saker, men altså ikke særlig kompatible med WBT-spader. Varmen som den relativt høye forvrengningen i mellomtone/diskant tilfører blir en smakssak om man liker. Selv er jeg nok mest glad i den flotte transparente gjengivelsen som forsterkere a'la Lyngdorf TDA2200 gir fremfor den behagelige og kanskje litt softe gjengivelse fra Oberon. Men mange vil finne seg svært godt til rette med Oberon 6.1 - og det til en pris lavere enn det meste av konkurrentene. Vi ser frem til fremtidige produkter fra Midgard!

Model: Oberon 2.1 Oberon 4.1 Oberon 6.1
Power RMS@8ohm, 0,1 % THD 130W 250W 600W
Power RMS@4ohm, 0,1 % THD 210W 500W 1000W
Power RMS max 300W 600W 1200W
Minimum load impedance 2 ohm 2 ohm 2 ohm
Gain typ. 27,0 dB 27,1 dB 27,2 dB
Damping factor @ 8ohm/1kHz 1600 1600 1600
Soft Cliping Yes Yes Yes
Overload and short circuit protection Yes Yes Yes
Power consumption at idle 7,5W 9W 15,8W
XLR input Yes Yes Yes
RCA input (adapter) Yes Yes Yes
Input impedance typ. 8kohm 8kohm 8kohm
Dimensions WxHxD 210x97x400mm 210x97x400mm 210x97x400mm
Weight each 5,5kg 6kg 6,5kg
Lest 17054 ganger
Mer i denne kategorien « Ming Da MC 300-C Linn LK140 »