tirsdag, 12 november 2013 14:58

EAR 912 balansert rør preamp

Skrevet av

 

En preamp må man ha når man går for separate løsninger..... hvorfor ?

Les mer:

.... jo fordi en preamp er en impedanse og nivå tilpasser og man får som regel muligheten for og ha mange komponenter tilkoblet. En preamp skal helst lage minst mulig egenlyd og ikke kreere ekstra støy......... kort sagt bør signalet passere preampen så lite påvirket som overhodet mulig. Svært mange high-end produsenter (og andre) prøver alltid og fortelle deg at nettopp deres utstyr gjør dette med glans, men fakta er at det all deles ikke alltid er i nærheten av sannheten. De aller fleste merker har en klar egenlyd ut i fra hvordan konstruktøren mener ren lyd skal være og da blir det hele litt som det blir....... ren lyd for en person er grums for en annen.

 

Testobjektet denne gang:
Denne gangen har jeg vært så heldig og få EAR din topp modell 912 til låns, vi snakker om en meget fleksibel rør preamp til oppunder 80,000 kroner.
Den kan leveres i sølv eller sort finish og har etter min mening et litt retro utseende som noen (som jeg) elsker, mens andre kan finne det litt "over the top".


Lett beskrivelse:
EAR 912 har innebygd Riaa del for 2 platespillere med godt utvalg av impedanse tilpassninger les 40ohm, 12ohm, 6ohm, 3ohm, husk bare på at dette er trafo baserte impedanser hvilket altså for uinnvidde at man må bruke internimpedansen i pickupen som målestokk for innstilling. Begge inngangene kan brukes som MC innganger, her finnes mange vanlige u-ballanserte og ballanserte linje innganger i tilegg til både ballanserte og u-ballanserte utganger....... med andre ord er fleksibiliteten stor. Forforsterkeren er delt inn i et rørbasert inngangstrinn bestående av 5 rør, selve utgangstrinnet er det litt vanskelig og finne korrekte opplysniger om.

Man har valgbare gain settings og MC delen av Riaa delen er trafo basert. Noe av det første man legger merke til med 912 er de to tidligere nevnte VU meterne i fronten, de får meg til og tenke litt vintage look, men er/kan være et nyttig og praktisk verktøy ved diverse justeringer ved bruk av separat måleutstyr, men også til f.eks justering av gain og sjekk av f.eks styrke på innsignal.


 

 

Hvordan og med hva jeg har testet 912 med:
I all hovedsak har jeg som vanlig brukt min Montegiro Luzzo Dupplo med SME V12 arm og 10" DaVinci Nobile arm, men også en Linn LP12 med en ny oppbygd Linn Troika pickup har vært i bruk. Pickuper som har vært i bruk på den store spilleren denne gangen er: Koetsu Black og Rosewood, Zyx 4D silver og kobber, Lyra Titan "i" og Helkon SL, BEnz Lp, samt Air Tight PC-3, med andre ord et ganske så bredt utvalg denne gangen.
Effekt forsterkere har vært Parasound A21 og A23, GAS Son of Ampzilla, Moscode rørhybrid og Hovland Stratos Reference.
Høytalere har vært Martin Logan Summit X, Paradigm S8 Signature og Chario Ursa Major. Kabling i all hovedsak fra Hovland Reference serien.
Jeg har testet EAR 912 med orginal rør og med Brimar NOS rør.LYD:
Tja....... vet ikke engang hvor jeg helt skal starte.......... det er bare så himmla bra at jeg kunne skrevet en bok om det hele, men jeg skal forsøke og fatte meg i kortest mulig nøkternhet om det er mulig.
Noen ganger føler man at alle superlativer på forhånd er oppbrukt og en skrivesperre oppstår plutselig..........men NOPE !!!! ...... ikke denne gangen.
EAR 912 er en av de mest oppegående og nøytrale for-forsterkere jeg noen gang har prøvd, super analytisk uten og bli verken steril eller blodfattig, super nøytral uten at det går utover det og kunne gjengi en mellomtone som er levende og organisk. Supertyst........ selv med Riaa'ns MC del satt på maks forsterkning gjengis det hele uten ekstra støy, hvordan EAR har fått til dette med trafoer og det hele er smått bemerkelsesverdig, men slik er det altså.
De som tror at bare fordi EAR 912 er en rørbasert preamp og at det betyr rødvin og peiskos mellomtone av det bløte slaget så stemmer det overhodet ikke med denne preampen, hadde den vært av tysk herkomst hadde nok ordet "ordnung" flittig vært i bruk, men EAR 912 er britisk........ men uten og ha hva jeg vil kalle engelsk lyd, EAR 912 er istedet som jeg har nevnt tidligere super analytisk, dvs den skyggelegger så godt som intet, filtereffekten i denne preampen er så godt som fraværende....... shit inn er shit ut så til de grader og det er jo nettop det en preamp skal gjøre, men som dessverre så få preamper klarer og gjøre.
Med orginal rørene montert låter den helt vanlig nøytralt og man føler vel aldri noe egentlig sug etter og bytte til noen bedre rør fordi alt gjengis så og si perfekt........ med Brimar rørene (som jeg på forhånd trodde ville tilføye litt fetere lyd)....... så strammet det hele seg opp både ett og to hakk, dynamikken formelig gnistrer til og er laget av TNT, det bare eksploderer, gjennomsiktigheten og oppløsningen er helt der oppe hvor man slettes ikke tror det er mulig få det til og bli bedre og jeg tror konkurentene skal slite mye med og overgå 912 på det området.
Jeg hører at med Brimar rørene montert så låter 912 litt mer naturlig i mellomtonen og en svak glød i streng instrumentene gjør seg gjeldende, men alikevel ikke på samme måte som f.eks Einstein The Tube sin måte og gjengi mellomtone på som er både to og tre hakk varmere. Men hele poenget med 912 er at den er mer et monitor instrument/redskap enn en koselig sirumpa varmt låtende rørpreamp.
Pga 912's egenskaper i så måte må jeg bare sette den helt der oppe blant de aller beste preampene i 100.000 kroners klassen. Den har alt hva man kan begjære av dynamikk, oppløsning, en fantastisk bass gjengivelse og en oppløsning i mellomtone og diskant området som formelig er til og dø for. Den driver alle effektforsterkere jeg har prøvd den med...... med bravur.
Lydgjengivelsen er så oppløst og dynamisk med "hull i gjennom" så alt av overtoner og klangfarger blir presentert på et sølvfat....... super analytisk, men altså uten og miste evnen til og gjengi det hele som levende og naturlig. Matcher man 912 med f.eks en så rent lydende pickup som Air Tight PC-3 får man en gjengivelse som er svært vanskelig og beskrive........ det skal bare høres selv. Den største faren med og høre på denne preampen når du matcher den med topp utstyr ellers er at det kan bli veldig vanskelig og gå tilbake til ens vanlige oppsett igjen, den superoppløste dynamiske lyden er så vanedannende at det er litt skremmende. Når man da legger til at den er en seriøs kombatant i 100k klassen og over det også for preamper og at man i tilegg får en meget bra og fleksibel Riaa del med doble innganger så er det da ikke noe å lure på eller hva ??.......... jeg er i alle fall overbevist.
Jeg innledet siste avsnitt med og si at jeg skulle forholde meg kortfattet....... vel dette er så kort jeg bare kunne, egentlig kunne jeg som sagt skrevet en bok om lyden fra denne preampen.Konklusjon:
Skulle du være ute etter en high-end preamp og er vinyl frelst så vet jeg rett og slett ikke om noen seriøs konkurent til EAR 912, den er simpelten no 1 i sin klasse og kan i tilegg til det konkurere med adskillig dyrere preamper, når den i tilegg innehar en Riaa del som sikkert ville kostet 25-30.000.- i "løsvekt" så blir den rent rimelig tiltross for prisen på oppunder 80k.
EAR 912 får herved mine varmeste anbefalinger.

Rudi, November 2013.
Testobjekt utlånt av: Exotic Audio, København.

Lest 13455 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.