lørdag, 19 november 2022 16:33

TEST: Sub Mini – et kjærkomment og velspillende tilskudd til Sonos-familien Spesial

Skrevet av

Sonos Sub Mini har vært i horisonten en ganske lang tid. Og siden behovet for denne mer moderate subwooferen har vært til stede i lang tid, har den fått mye oppmerksomhet også lenge før landingen. Vi har fått låne Sub Mini i en testperiode, og testet den sammen med båre Ray og Beam Gen. 2. Og i tillegg har vi testet den i kombinasjon med et par Sonos Play:1

Innhold:

Sub Mini – konstruksjon

Design og finish

Konfigurering

How Deep is the Ocean

Beam Gen. 2 + Sub Mini

Ray + Sub Mini

2 stk. Sonos One + Sub Mini

Avslag på Sonos i perioden 18 – 28 november

Konklusjon

 

Vi skrev en nyhetsartikkel om Sub Mini da den ble lansert i september, og stilte oss samtidig i kø for en test av denne relativt kompakte subwooferen. Nå er situasjonen den at Sonos har hatt en subwoofer i sitt sortiment i lang tid i form av Sonos Sub som har hatt tid til å utvikle seg gjennom tre generasjoner. Jeg har benyttet et eksemplar av 2. generasjon av denne i forbindelse med flere tester av Sonos-oppsett, både den nå utgåtte Sonos Playbase, Ray og Beam Gen.2, og i tillegg som et innslag i testen av Ikea Symfonisk Bilderamme.

Sonos Sub har en svært spesiell konstruksjon, med to drivere som er orientert mot hverandre i et kabinett som har et hulrom i midten. Hovedformen på den klassiske Sonos Sub er svært annerledes enn alle andre subwoofere jeg har sett, og skiller seg også kraftig fra den nye Sub Mini. Men det forhindrer ikke at både Sub og Sub Mini har noen sterke fellestrekk.

Sub Mini – konstruksjon

Det er ikke bare formfaktoren som skiller Sub Mini fra sin større bror. Også konstruksjonskonseptet er annerledes, for der Sub er en ventilert reflekskonstruksjon har Sub Mini et helt lukket kabinett. Det er mange som har en oppfatning av at lukkede konstruksjoner er bedre egnet til musikklytting enn bassrefleks, og min skribentkollega Stig Arne befinner seg vel helt ytterst på den fløyen. Selv har jeg en litt mer pragmatisk «the proof is in the pudding» tilnærming til det spørsmålet, der det må bedømmes fra tilfelle til tilfelle.

Det Sub Mini helt åpenbart har til felles med storebror er at den har doble drivere som nesten er like store som driverne i Sonos Sub, og som også på Sub Mini vender mot hverandre for å utligne vibrasjoner i kabinettet. Det er også en åpenbar fordel med fasongen på Sub Mini at den tønneformede hovedformen på Sub Mini er ganske optimal for å gi plass til de 6 tommer store driverne, til tross for et ganske kompakt format med en diameter på 230 mm og en høyde på 305 mm.

Det er to klasse D-forsterkere inne i en Sub Mini, men effekten på disse er ikke oppgitt av en produsent som har sterke tradisjoner med å være tilbakeholden med detaljert informasjon om innmaten i sine produkter.

Design og finish

Både Sub og Sub Mini har et design som skiller seg fra mengden av subwoofere, men de har begge det til felles at de gjør lite av seg i en stue. Det er ellers fristende å påpeke at det diskrete designet er en av Sonos sine mange suksessfaktorer.

Sub Mini er i likhet med Sub tilgjengelig i sort og hvit, men de skiller seg klart ut ved å ha en matt sort finish i motsetning til storebror. Dette kan tenkes å ha sammenheng med lanseringstidspunktet, for den Highgloss-finishen som pryder storebror er litt mindre aktuell nå enn da de ble lansert.

Testeksemplaret var i sort utførelse, og det er også et fargevalg jeg antar er litt mer populært enn den hvite utførelsen, selv om begge variantene må antas å være høyaktuelle.

Jeg har ellers nevnt i nyhetsartikkelen at Sub Mini er litt større enn jeg regnet med i forkant, men samtidig er det slående at den glir nesten umerkelig inn i rommet. Sistnevnte er nok i hovedsak takket være hovedformen.

Konfigurering

Å konfigurere et Sonos-oppsett har alltid vært enkelt, og enda enklere opplever jeg at det har blitt de siste par årene. Det skjedde kanskje først med Sonos sitt nye system S2, og det går som en lek både å supplere lydplankene Ray og Beam G2 med både subwoofer og et par surroundhøyttalere. Ikke minst etter at Systemet spiller en lyd som gir deg mulighet for å definere hva som er høyre eller venstre høyttaler.

Også Trueplay syns jeg fungerer bedre etter at prosessen starter med omfattende målinger i sweetspot og ikke bare målinger der du skal virre rundt og veive med iPhonen. Og apropos det – vi som er både iOS og Androidbrukere har den fordelen at vi kan benytte Trueplay uten å måtte låne en iPhone av nabo`n.

For snaut to år siden kom det en softwareoppdatering i Sonos som gjorde det mulig å konfigurere to stk. Sonos Sub i et oppsett. Vi vet ikke om dette er en mye brukt mulighet, men den fikk i hvert fall enkelte medier til å gå i den fellen å anta at det samme gjelder for Sub Mini. Foreløpig er ikke dette en mulighet med Sub Mini, men vi som er født optimister tenker at det kanskje er grunn til å anta at den muligheten bare er en softwareoppdatering unna. Uansett er det kanskje grunn til å vurdere om du heller skal vurdere å investere i storebror Sub Gen 3 hvis du skal fylle et veldig stort rom, gjerne i kombinasjon med en Sonos ARC

How Deep is the Ocean

I utgangspunktet er det veldig lett å innta en sterkt tvilende grunnholdning når man blir oppmerksom på at en subwoofer har 6-tommere til å stå for dypbassen. «Yeah right….» er en tanke som er snublende nær når man blir presentert for en oppgitt frekvensrespons som hevder at den skal gå ned til 25 Hz. Nå er det ikke det at 25 Hz er et voldsomt stunt for en velvoksen subwoofer men selv REL Acoustics T/9i med en ti-tommer + slavebass som jeg testet sammen med Linn Majik DSM strømmeforsterker og Majik 109 stativhøyttalere rullet av litt i overkant av 25 Hz. Og det samme gjør vel min to-pakning med Klipsch-subwoofere som også er utstyrt med 10-tommers drivere.

Så derfor var det litt med mord i blikket at jeg tok en grovmasket test av frekvensresponsen ved hjelp av et trinnvis frekvenssweep. Og den testen bekreftet at den går greit ned til 26 Hz uten at det er veldig mye nivåreduksjon – et ganske imponerende resultat. Og så må det tilføyes at når frekvenssweep er nede i 20Hz er det fint lite signal som blir gjengitt. Det skulle ellers bare mangle.

Sammenlignet med den nå utgåtte Sub Gen 2 som jeg som tidligere nevnt har hatt innom på test noen ganger går neppe særlig dypere. Men jeg har inntrykk av at den kanskje kan spille litt høyere. Når det er sagt spiller Sub Mini veldig rent og høyt, størrelsen tatt i betraktning.

I vår hadde jeg et eksemplar av lydplanken Polk Signa S4 på test, en lydplanke som også hadde en subwoofer med en 6-tommers driver. Sonos Sub Mini spiller bass på et helt annet univers enn den Polkmodellen, men så er vi også på omtrent den doble prisen med pakken Ray eller Beam Gen. 2 + Sub Mini.

Beam Gen. 2 + Sub Mini

Dette er kanskje den viktigste kombinasjonen for en Sub Mini. For en Beam Gen 2 er egentlig litt for rimelig til at det virker naturlig å kombinere den med en Sub Gen 3 til rundt 8.500,-. Det vil si - i skrivende stund får du 1.700,- i avslag på Sub Gen 3, og det begynner å bli en litt annen situasjon. Men da må du være kjapp – se eget avsnitt mot slutten av testen.

Samtidig er Sonos Beam nå så god at den absolutt fortjener å bli assistert av en subwoofer. I testen av Gen. 2 som vi publiserte i sommer gikk vi ganske grundig gjennom ulike totaloppsett med Ray og Beam G2, og hva som skjedde både når de ble kombinert med et par Play:1 (Sonos One) og en Sub. Og i det samme lytterommet i min 30m2 store stue i Sommerhuset i Fredrikstad opplevde jeg egentlig akkurat tilsvarende resultat med Sub Mini, avspilt på moderat nivå Det var kanskje en liten forskjell i mulig lydtrykk i de heftigste basscenene, men til musikk opplevde jeg at det låt minst like bra med Sub Mini på moderat volum. På ganske høyt volum også, forresten.

Og igjen opplevde jeg egentlig at med Beam G2 var minst like mye gevinst da et par surroundhøyttalere i form av Play:1 ble inkludert i oppsettet som da Sub Mini ble inkludert. Men det er selvfølgelig begge deler som gir det suverent beste resultatet.

Ray + Sub Mini

Dette blir en ganske tilsvarende situasjon som med Beam G2, men likevel ikke helt. For det første er Ray på et nivå og i en prisklasse der det virker direkte feil å kombinere den med en Sub G3, særlig nå når Sub Mini er tilgjengelig. Hvis du først investerer de åtte og en halv tusenlapp som Sonos sin største Sub koster, bør du kombinere den med noe som er hakket bedre enn Ray. Dvs enten en Arc, eller i det minste en Beam G2.

På en annen side er det kanskje mer naturlig å velge en løsning uten Subwoofer i det hele tatt hvis du er på Ray-budsjett enn med en Beam G2. Men på en annen side har Ray enda større utbytte av en Sub Mini, og kombinert med et par Sub One vil dette gi et ypperlig hjemmekinooppsett som fremdeles befinner seg i øvre budsjettklasse, selv om du ikke får en DSP-basert virtuell Dolby Atmos som du gjør med Beam G2.

For kombinasjonen Ray – Sub Mini – Sonos One spiller uforskammet bra til prisen, både film og musikk.

2 stk. Sonos One + Sub Mini

Her har vi kommet til en virkelig godbit. Og siden min erfaring er at de eldre Sonos Play:1 låter likt med den nyere Sonos One, omtaler jeg Play:1 her som Sonos One.

Sonos One er Sonos sitt desiderte volumprodukt, og de spiller musikk på et overraskende høyt kvalitetsnivå. Så etter at testen med Beam G2 og Ray var overstått måtte en to-pakning med Sonos One oppstilt på hvert sitt stativ foran min alternative lytterposisjon i Sommerhusstua få en runde sammen med Sub Mini.

Og i utgangspunktet har egentlig Sonos One overraskende god- og dyp bassgjengivelse som gjør at helheten fra disse kan gi en veldig god musikkopplevelse. Og som jeg har nevnt i flere andre sammenhenger spiller en to-pakning med både Sonos One og en del andre små strømmehøyttalere mer enn dobbelt så godt som en enkelt høytyttaler.

Det blir likevel totalopplevelse av en helt annen dimensjon når de suppleres av en Sub Mini. Det blir et helt annet fundament med en godt kalibrert og tilpasset subwoofer, og det er nesten fristende å hevde at dette oppsettet med 2 stk. Sonos One og en Sub Mini spiller bedre enn 2 stk. Sonos Five som jeg testet for snart syv år siden. Det vil si – den gang het de Play:5, men det er den samme historien. Litt endret og forsterket prosessor, men de låter likt med de nye Sonos Five.

Uansett – til tross for en litt lavere pris er dette oppsettet med tom Sonos One og en Sub Mini et veldig interessant valg for de som ønsker et musikkoppsett til en moderat pris. Og som strekker seg ned til 25 Hz i bassen. Det er det vitterlig ikke alle totaloppsett til under ti tusen som gjør.

Avslag på Sonos i perioden 18 – 28 november

Som nevnt lenger oppe i denne testen artikkelen har Sonos et stort avslag på mange av sine produkter under Black Week. Vi har fått en oppstilling fra Sonos som viser at det er avslag på mellom 500,- og 2.000,-.

  • 2 000 kr i avslag på SonosArc (nå 7 999 kr)
  • 1 700 kr i avslag på SonosSub (Gen 3) (nå 6 799 kr)
  • 1 000 kr i avslag på SonosBeam (Gen 2) (nå 3 999 kr)
  • 500 kr i avslag på SonosOne (nå 1 799 kr)
  • 500 kr i avslag på SonosOne SL (nå 1 499 kr)
  • 500 kr i avslag på SonosRoam (nå 1 499 kr)
  • 500 kr i avslag på SonosRoam SL (nå 1 299 kr).

Konklusjon

Sub Mini har spilt overraskende godt, og gjør en like god jobb som storebror hvis du ikke har behov for å fylle en temmelig stor stue med høy lyd og mye bass. Den er et utrolig viktig supplement til Sonos sitt produktutvalg, og bidrar til å gjøre flere av Sonos sine produkter til enda mer aktuelle alternativ. Og selv om Beam Gen. 2 og Ray kanskje er de mest opplagte makkerne, vil jeg mene at også Arc med hell kan kombineres med Sub Mini.

 

Veil. pris for Sonos Sub Mini er NOK 4.999,-

Les mer om Sub Mini hos Sonos

Lest 3114 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.