onsdag, 02 mars 2005 23:00

Linn Exotik / AV 5125

Skrevet av

Jeg har omtalt to forsterkersett fra Linn tidligere, et Klimax-sett til drøyt 160.000,-, og et sett til 10% av denne prisen. Denne gangen har jeg hatt til utprøving et sett bestående av den splitter nye forforsterkeren Exotik, i kombinasjon med effektforsterkeren AV5125. Prismessig er dette bare en snau tredjedel av Klimax-settet, men hva med lyden?

Av Karl Erik Sylthe, 03.03.05

Når det gjelder design og finish, er det ikke til å unngå at disse produktene er en liten nedtur sammenlignet med Klimax. Men det skulle egentlig bare mangle. Linn Klimax er helt i særklasse, også på design og finish. Når det er sagt, syns jeg at denne mellomserien også er tiltalende. Spesielt i sort utførelse er forforsterken Exotik elegant med det sentrale kontrollfeltet i natur aluminium som kontrast.Forforsterkeren Linn Exotik

Jeg skal ikke legge skjul på at jeg syns det er forforsterkeren som er den mest ….ehh… eksotiske i denne duoen. Linn har forresten hatt et ganske stort vakum i modellserien av forforsterkere. Spriket mellom Kolektor og Klimax Kontrol har vært ganske formidabelt. Riktignok har det vært en gammel traver mellom disse i Kairn, men iflg. kjennere har tiden for lengst løpt fra den – selv har jeg ikke hørt den.

Med en prislapp på tjuetreogenhalv fyller Exotik dette tomrommet, og teknologi som påstås å være adoptert fra Klimax Kontrol trigger forventningsmusklene.

Å foreta en beskrivelse av funksjonaliteten til en tradisjonell forforsterker kan ofte være unnagjort i løpet av en setning eller to. Det dreier seg stort sett om å telle innganger og fjernkontroller – sistnevne telling kan forresten i enkelte prekære tilfeller være overstått før den har begynt….

Ikke så for en Linn pre-amp. Linn har en meget intelligent menystyring av sine forforsterkere. Det meste av funksjonaliteten fra Klimax Kontrol er på plass, med unntak av ”unity-gain” funksjonen, som er overflødig på Exotiken.

Denne gangen har Linn også greid å gi den ekstra brukervennligheten at man slipper å pugge noen kryptiske manøvre for å komme inn i oppsettmenyen – alt er logisk og intuitivt, og all nødvendig informasjon dukker opp i displayet. For øvrig funksjonelt snadder, viser jeg til omtalen av Klimax Kontrol. Og ikke gå glipp av den sensuelle fadefunkjonen

 

Multikanal

Den viktigste forskjellen fra de to andre modellene er likevel at Exotik er en multikanals forforsterker. I grunnversjonen som jeg prøvde ut, dreier det seg om en ren analog multikanals forforsterker. Det vil si at det ikke befinner seg noen dekodere her, og signalet forblir analogt hele veien. For enkelte kan dette kanskje fortone seg som et litt merkelig valg, men tenk på nytt. Denne produktkategorien er faktisk en gedigen mangelvare på den audiofile stjernehimmelen. Det klassiske dilemmaet Stereo eller multikanal blir av alt for mange avfeid med at det er en alt for stor ekstrakostnad med å kjøpe en high-end surroundprosessor, når det er musikklytting i to kanaler som er det primære bruksområdet. For dyrt, eller ikke god nok kvalitet. Og klart de har et poeng! For mange vil det være mer enn godt nok å benytte 5.1-dekodiding innebygget i DVD-spilleren og sende ut signalet analogt, og det her Exotiken kommer inn. Med en god DVD-spiller som makker, har Linn Exotik alt det du trenger av funksjoner, og litt til.

For det den er ganske alene om i den magre stallen av analoge multikanals forforstkerere, er at den gir muligheter for alle tenkelige nedmiksinger, dersom høyttaleroppsettet er noe annet enn et 5.1-oppsett. En kjent skandinavisk bladredaktør har hatt som fanesak å droppe senterkanalen, og på dette punktet støtter jeg han fullt ut. Og så er det er til og med en analog bassmanager, som gir deg mulighet for å sende lavfrekvenssignaler til subwoofer fra hovedkanalene. En stereo+sub innstilling er for øvrig noe som også kommer en del stereo-oppsett til gode, og vedr å merke seg for den som ikke trenger multikanal. Jeg kunne likevel ønsket at delefrekvensen var satt litt lavere enn 100Hz.

 

+DA

Som nevnt er det grunnversjonen jeg har hatt til utprøving. Men litt sener i år er det duket for en digital tilleggsmodul til Exotik. Denne skal ha alle dekodingsformatene, vil også ha en del digitale innganger, og selvfølgelig DA-konvertere. Med denne installert, vil Exotiken endre status fra analog forforsterker, til en fullblods prosessor. Riktignok med den begrensningen at det kun er audiosignaler. Videosignaler må gå direkte fra signalkilde til fremvisningsmedie. Og dette er for så vidt en løsning de fleste audiofile (og faktisk en del videofile) foretrekker. Mange er bekymret over å ha støyen fra videosignalene inne i en forforsterker. Om det har noen hørbar effekt, vet jeg ikke. Men god mentalhygiene er det i alle fall…

DA-modulen kan selvfølgelig ettemonteres i eksisterende produkt, eller kjøpes ferdig installert i en ny Exotik. Prisen er foreløpig ikke fastsatt, men tidlige rykter antyder rundt tusen dollar. Denne prisantydningen er altså høyst usikker, men det bærer uansett bud om en høyst interessant ooopgraderingsmulighet.

På grunnversjonen er den 6 par RCA-innganger, og 3 av disse kan settes opp som en analog 5.1-inngang. Egentlig et veldig smart trekk forresten, for jeg er overbevist om at en stor andel av kjøperne kommer til å benytte Exotik i et rent to-kanals oppsett, og dermed har man mulighet for å sette opp alle 6 inngangs-parene som stereoinnganger.

Fjernkontrollen til Exotik er ikke den samme sensuell nytelsen som Klimax Kontrol sin fjernkontroll. Men den fungerer greit. Dette er en fjernkontroll som tilsynelatende er basert på et standardprodukt for mange produsenter. Arcam har noen som ligner mistenkelig, men den langt høyere vekten på Exotik sin fjernkontroll gjør den langt mer tiltalende å holde enn de Arcam-utgavene jeg har prøvd. Vekten er også vesentlig høyere enn den nesten identiske fjernkontrollen til Unidisk SC.

Ergonomien er god, takket være en lang-smal fasong. Men knappeplassering- og utforming for volumkontrollen kunne absolutt vært bedre.

Fjernkontrollen er forprogammert for andre Linn-komponenter, og i tillegg kan den programmeres for det meste som finnes av TV-apparater.

Knekt

Linn har også utstyrt Exotik med multiromstilkoblinger, i Linn sitt avanserte Knekt system (som jeg har blitt innprentet med uttales ”konnekt” av gutta hos Kontrapunkt). På Exotik er dette tatt et skritt videre i forhold til en del andre forforsterkere fra Linn, ved at det er mulig å lytte til en annen kilde enn hovedkilden fra bi-rom.Effektforsterkeren AV 5125

Effektforsterkeren AV 5125 er langt mer lettstelt å beskrive. Som modellbenevnelsen antyder dreier det seg om 5 kanler med 125 Watt i hver.

Høyttalerterminalene er en kjenning fra bl.a. LK140, uten at det av den grunn ble noen tåredryppende gjensynsseremoni. Til gjengjeld ble jeg meget tilfreds over å konstatere at hver enkelt kanal har en egen ”daisy chain” utgang. Meget praktisk i forbindelse med bi-amping.

Velkjent var også automatisk signal-detetktering, som gjør at effektforsterkeren slås automatisk på ved signal inn, og av igjen etter 20 minutters lediggang. Praktisk!

Maestro

Jeg var faktisk inni hampen spent på hva dette settet kunne servere. De som har lest min omtale av Klimax har gjerne fått med seg at dette forsterkersette gjorde et dypt inntrykk, og ville neppe blitt sendt tilbake, hadde det ikke vært for at kona låste inn alle kredittkortene i medisinskapet, og kastet nøkkelen i do. Kunne dette settet være svaret på mitt ønske om en nær-klimax-opplevelse til en mer husholdningsvennlig pris?

Også denne gangen hadde jeg en liten innledende periode med prøvespilling av komponentene hver for seg, i kombinasjon med henholdsvis for- og effektforsterkerdelen i min AZ2. Og også denne gangen viste det seg at forforsterkeren ga minst like stor uttelling som effektforsterkeren. Noe som både taler om kvaliteten på Exotiken, men også igjen illustrerer at det er forforsterkerdelen i Yamaha`n som er det svakeste punktet i stereo-sammenheng.

Jeg hadde også et par dager der jeg benyttet AV 5125 til bi-amping i stereo. Med mine passivt delte høyttaler gir ikke dette på langt nær den samme uttellingen som hvis man benytter AV 5125 med aktive kort, delefilter som kan leveres tilpasset samtlige av Linn sine høyttalere. Hos Kontrapunkt har man satt opp et par med Akurate 242 med 5-veis deling, drevet av 2 stk. 5125. Jeg vet ikke engang hva denne varianten av …ehh… biamping heter - var syk den dagen vi hadde om 5 i latin. Uansett gir dette iflg. Odd Rune nesten vel så bra restultat som med et singelt Klimax effekttrinn.

Med passiv deling mister man mye av denne gevinsten, men likevel opplevde jeg enda større klarhet også på mine høyttalere med biamping enn med singleamping, tilstrekkelig forbedring til at det er et interessant tankespinn å velge en multikanals effektforsterker selv om man bare spiller i stereo. I Linn-sortimentet er det for tiden 2250 som er tokanals alternativet i samme prisklasse, og det er selvfølgelig et mer tradisjonelt valg i stereo.

Men tilbake til utgangspunktet – avspilling av forsterkersettet i single-amping.

Det var ganske tidlig klart at slektskapet til Linn Klimax absolutt er tilstede. Dette slektskapet kjennetegnes blant annen av en meget god detaljgjengivelse, selv om det er et lite stykke igjen til Klimax. Eller faktisk er jeg fristet til å si at denne magsike følelsen av full innsikt i gjengivelsen kan være tilstede omtrent like bra, men ikke like ofte som med Klimax. (Dette har selvfølgelig også litt med lydhukommelse å gjøre også.)

Bassgjengivelsen er veldig imponerende. Og da snakker jeg selvfølgelig ikke om en umusikalsk buldrebass, men en uanstrengt, oppløst og presis bass som gjør at det er mye lettere enn vanlig å følge med på hvilke noter som spilles av bassen i et komplekst lydbilde.

Mellom tonen gir en magi som jeg nesten har litt problem med å forklare (eller er det forstå det heter…?:-) Min beste beskrivelse er at mellomtonen er analytisk og musikalsk samtidig. Og i vanlig Hifi-lyrikk skulle dette være motstridende fenomen. Kvinnestemmer blir gjengitt med et nærvær og en nerve som går rett i fletta på en skarve sofasliter, samtidig som detaljer som tidligere har blitt overhørt dukker opp. Og – og nå får jeg sikkert kjeft… – akkurat når det gjelder varme og musikalitet i mellomtonen syns jeg faktisk at dette forsterkersettet passerer Klimax!

Til gjengjeld kan ikke diskantgjengivelsen hamle opp med det jeg opplevde med Linn Klimax, og dette er vel det området som klarest skiller dem. Klimax hadde en ekstrem detaljoppløsning og presisjon i diskantområdet, og dette er altså en av de tingene du går glipp av med Exotik og AV 5125 (og drøyt hundre tusen mer på kontoen). I tillegg syns jeg også at dybdepresisjonen var klart bedre på Klimax, kanskje er dette to sider av samme sak?

Gjengivelse av multikanals musikk følger selvfølgelig akkurat de samme spillereglene som 2 kanals musikk, ihvertfall når det gjelder en forsterkers egenskaper. Jeg har etter hvert gått til anskaffelse av det meste som er utgitt av multikanals SA-CD på Linn Records. Det som kjennetegner disse er meget høy lydkvlitet, med god dynamikk, kombinert med en forståelse av hvordan multikanalsformatet skal benyttes som samsvarer godt med mine opplevelser av en god lydmiks. M.a.o. en hovedvekt på reflektert lyd I surroundkanalene, men uten at man nødvendigvis er blottet for litt kreative innslag der dette passer. Og som et lite apropos til alle dem som på et herværende velkjent to-kanals debattforum unyansert avfeier musikk i mange kanaler med at ”det er unaturlig å befinne seg midt i orkesteret”, får jeg lyst til å trekke frem Poulencs orgelkonsert, hvor Kirkeorgelet helt korrekt er plassert i surroundkanalene, mens resten av orkesteret befinner seg i front som vanlig. En orgelkonsert kan rett og slett ikke gjengis naturlig i to kanaler. I hvert fall ikke med opptak fra kirker flest, hvor orgelet gjerne er plasser bak, oppe på galleriet.

Nuvel, en liten avsporing som innledning til at gjengivelsen fra Exotik / AV 5125 selvfølgelig er i samme klasse også når den serveres multikanals SA-CD. Og det er vel egentlig her at uttellingen blir aller størst, fordi det er uvanlig å få multikanalsforsterkere av så høy klasse.

En løsning som en del stereofile menn med multikanal som sidemål etter hvert har gått inn på, er den såkalte ”påhengssurround-variantet”, der man supplerer et høykvalitets stereoanlegg med en rimeligere surroundreceiver. For filmbruk er dette en meget grei løsning, gitt at man aksepterer at forforsterkeren i surroundreceiveren ikke kan leve opp til samme høyder som det man får i stereo. Haken er at man også ved spilling av SA-CD og DVD-Audio også får den samme begrensningen i forforsterkerleddet, og det er ikke like kjekt. Med Exotik slipper man dette kompromisset. Den samme høye kvaliteten uansett format og antall kanaler, selvfølgelig begrenset av kvalitet på innspilling og DVD-spiller.

Apropos DVD-spiller – i testperioden benyttet jeg Denon sin DVD-3910, en spiller som gjorde en meget god figur både i stereo og multikanal. Likevel er vel dette egentlig i det laveste skåret av hva forsterkersettet fortjener, og Linn ser vel selvfølgelig helst at en Unidisk 1.1 eller 2.1 benyttes, vil jeg anta. Og med Linn sin velkjente ”source-first” filosofi, er vel dette egentlig en riktigere match, selv om det da blir en prislapp på signalkilden som overstiger forsterkersettet. Selv hadde jeg vel kanskje mer syntes at en signalkilde til 20-40 lapper hadde blitt litt mer overkommelig. Linn sitt siste tilskudd i Unidisk-serien er uaktuell i kombinasjon med Exotik, siden Unidisk SC har innebygget forforsterker som ikke kan bypasses, etter hva jeg har forstått. Så denne bør bare benyttes i kombinasjon med effektforsterker. Men hvem vet, kanskje det etter hvert dukker opp en variant av Unidisk SC uten pre-amp, som i tillegg er litt rimeligere?

En annen variant er selvfølgelig å benytte en ren CD spiller av høy kvalitet, i tillegg til en moderat priset DVD-spiller.

Et spennings moment knyttet til det kommende DA-kortet til Exotik, er hvilket talent dette har som DA-konverter. Det ville ville nærmest vært litt naturstridig dersom dette skulle kunne hamle opp med DACen i en kostbar CD-spiller. På en annen side har livet lært meg at man ikke skal ta noe for gitt når det gjelder audio. Prøvesmaking på puddingen er det eneste som gjelder.

Konklusjon

Jeg ble ikke akkurat mindre entusiastisk til Linn-forsterkere av dette. Forsterkersettet var vel akkurat såpass langt på vei til å være en slags Folke-Klimax som jeg hadde håpet . Mer håpet enn trodd, faktisk. Og det innebærer at lyden har langt mer til felles med Linn Klimax, enn med Kolektor/LK140. Så er det likevel det lille strekket igjen opp til Klimax, som gjør at det gir mening å betale ekstra for å komme dit. Forutsatt at kontoen tillater det.

Takket være switch-mode størmforsyning blir dette forsterkersettet litt frøkenaktig når det gjelder ytre framtoning, sammenlignet med japanske flaggskipreceivere til bortimot samme prislapp, og 30-40kg på badevekta. Jeg har prøvd et par av disse flaggskipreceiverne, og de kan faktisk varte opp med en meget sterk ytelse, også vurdert som stereoforsterkere.

But make no mistake – dette Linn-settet spiser flaggskipreceivere til frokost. Hverfall hvis musikk står på menyen.

Linn Exotik har jeg ingen problem med å anbefale til denne prisen selv om du skal ha en ren stereo-forforsterker. Jeg kan ikke si om det er det beste kjøpet, og streng tatt er det bare du selv, og dine preferanser som kan avgjøre det. Men jeg kan love at det er en høyst aktuell kandidat som ren to-kanaler, som absolutt bær være med på sjekk-lista.

Har du i tillegg multikanalsbehov i ny og ne, er Exotik ganske enkelt en no-brainer. Det er få konkurrenter i det hele tatt, og de jeg vet om har ikke de samme mulighetene til bl.a. bassmanger og nedmiksing, en nedmiksing som audiofile med musikkprioritet har en tendens til å ha behov for hvis de ikke benytter et fullt 5.1-oppsett.

Det kan kanskje virke som om jeg ikke er like heftig begeistret for AV 5125, men det er litt urettferdig. AV 5125 er litt mer tradisjonell, i den betydningen at den skiller seg mindre fra konkurrentene rent funksjonsmessig. Men det er altså en effektforsterkers lodd, akkurat dette hjulet har vært oppfunnet tidligere, også i 5 kanaler.

For snakker vi om kvalitet og ytelse, gjør 5125 en meget god figur. Og det interessante er at du ikke betaler så mye mer fordi den har 5 kanaler i stedet for 2. Skulle jeg driste meg til å taksere den som en tokanaler, ville jeg trolig lande på et sted mellom 15 og 20 lapper. Og det gjør at du faktisk kan vurdere denne i stedet for en tokanaler, selv om du bare har to høyttalere. Enten for å bi-ampe, eller fordi du kanskje kommer til å utvide kanalhorisonten etter hvert.

Vurdert som sett til snaut femti tusen, gir dette musikkglede så det rekker. Uansett hvor mange av kanalene du velger å benytte. Anbefales på det varmeste.

Det var faktisk nesten tyngre å sende tilbake dette settet enn Klimax-settet. Prislappen på Klimax var ikke innenfor min rekkevidde, men det var den på dette settet. Jeg har en følelse av at dette ikke blir mitt siste møte med Exotik…

 

Pris Linn Exotik: 23.500,-

Pris Linn Av 5125:  25.000,-

 

Importør: Kontrapunkt


Sist oppdatert : 22.05.2006 17:12:09
Lest 6620 ganger
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.