søndag, 20 januar 2019 09:08

TEST: Denon AH-D5200 – den minste av tre giganter. Spesial

Skrevet av

Denon har tre HighEnd-modeller i Real-Wood serien. Denne gangen har vi testet den rimeligste av de tre.

For kort tid siden presenterte vi testen av AH-D7200 fra Denon, en modell til 6.998,-. Det var den første modellen som ble lansert i denne Real-Wood serien fra Denon. I ettertid har det blitt lansert både en rimeligere- og en dyrere modell i serien – henholdsvis AH-D5200 og AH-D9200. Vi har fått inn begge modellene til test, sånn at vi etter hvert kan presentere hele familien. Men først tar vi for oss AH-D5200.

 

Treslag

Det er ikke veldig iøynefallende forskjeller på de tre modellene fra Denon, bortsett fra en ting – treslag, og dermed også farge. I Real-Wood serien har Denon satset på tre forskjellige treslag – et for hver modell. Mens AH-D7200 hadde øreklokker i valnøtt har AH-D5200 fått en utførelse i zebrano. Dette er det hardeste treslaget av de tre. Denon hevder at dette skal gi utslag i en ekstra tight lyd. Det kommer vi tilbake til.

 

Det er en annen signifikant forskjell på AH-D5200 og D7200. For der den dyrere modellen leveres i saueskinn på øreklokker og bøyle, er det benyttet kunstskinn i AH-D5200. Dette er nok kostnadsbesparende, men når det er sagt går det ikke på bekostning av kvalitetsfølelsen. Kunstskinnet på de rimeligere modellene har en særdeles myk og naturtro følelse, så det er stort sett vissheten om at det ikke er ekte skinn som kan gjøre en forskjell.

Øvrige detaljer er til forveksling lik når det gjelder oppbygningen av de to modellene AH-D5200 og D7200. Impedansen er på h.h.v. 24 og 25 ohm, mens frekvensresponsen strekker seg fra 5-40.000 på minstemann, der AH-D7200 går helt opp til 55kHz. Årsaken til denne differansen er trolig driveren, som på storebror er bygget opp i en kombinasjon av nanofiber og papir, mens AH-D5200 har en driver av papir. Og så har den største modellen kabling i edlere materialer – 7N-purity kobber.

AH-D7200 har 6.3mm plugg, mens AH-D5200 har en 3,5mm plugg. Til gjengjeld sitter det en 3,5-6,3mm adapter på den, og den er så tett integrert at jeg innledningsvis trodde at det var feil info i spesifikasjonene.

Noen forskjeller er det altså, men i praksis er det mer slående hvor like disse to modellene er av utseende. Denne likheten finner vi også igjen på lydsiden, men det kommer vi tilbake til.

 

Komforten

Denon AH-D5200 har en aldeles glimrende komfort. Den har bøyler som er akkurat passe stramme, noe som gjør at det er behagelig å ha de på også over lengre tid. Dette er et svært viktig element for hodetelefoner i denne priklassen. Og som antydet tidligere er det bare positive følelser knyttet til kunstskinnet. Det ser svært mykt og behagelig. Og det er også på sin plass å nevne materialet i øreklokkene. En spesiell 3D-formet memory-foam gir svært god tilpasning til øret.

 

Vi spiller musikk

Åpningen på testen ble i forbindelse med anmeldelsen av Jan Gunnar Hoff Group sitt strålende album, avspilt på vinyl. En avsluttende runde med lytting via AH-D5200 ga en ytterligere innsikt i detaljer på innspillingen.

Kari Bremnes sin Løsrivelse avspilt på TIDAL ga et nærvær som nesten ble ubehagelig på Syk Pike.

Over til litt mer rytmisk musikk – Stanley Clarke sitt album med samme navn ga en uhyre distinkt bassgjengivelse via AH-D5200, og dette var en tendens som skulle vis seg å gå igjen på flere album. Den ellers behagelig gjengivelse som er mer nærliggende å karakterisere som musikalsk enn som analytisk er noe vi kjenner igjen fra storebror, selv om det kanskje er mindre uttalt her.

Vi setter på LUX, nyeste utgivelse på 2L og en forventet praktfull lyd. Strykerne har en flott varme, og samtidig er det veldig lett å skille instrumentene fra hverandre. Den storslagne dynamikken på innspillingen blir godt ivaretatt på AH-D5200. Og lyden fra Andrew Smith sitt Requiem er direkte magisk. Jeg skulle egentlig bare svippe innom for en rask sjekk, men ble sittende og høre på hele plata.

 

Lyden sammenlignet med AH-D7200

Den viktigste setningen under dette avsnittet er at forskjellene på disse to modellene er svært små. Det er mye viktigere å understreke den store likheten i lyden. Men likevel, det er forskjeller.

Vi starter i bassområdet. Begge modellene har en svært flott og dyp bassgjengivelse. Gjengivelsen på AH-D7200 kan oppleves som litt mer fremhevet, og kanskje også litt mer forførende der AH-D5200 er mer tørr og nøktern. Og svært konsis. Jeg ser ikke bort fra at AH-D5200 er mer korrekt enn storebror, men det er ikke dermed sagt at den er bedre. For dette handler også om følelser og musikalitet. Om så disse opplevde forskjellene har med materialet i øreklokkene eller driverne – eller en kombinasjon – er vanskelig å vite. Og egentlig ikke så veldig viktig heller. Det som er viktig er hva den enkelte foretrekker – presisjon eller forføring.

Mellomtonen og diskanten er temmelig lik i begge modellene. Jeg opplever likevel lyden i AH-D5200 som en anelse mer balansert, der AH-D7200 kan være en smule forsiktig i toppen. Denne forsiktigheten er på det nærmeste eliminert i AH-D5200. Men det er igjen viktig å understreke at dette er små nyanser, og igjen er det snakk om personlige preferanser hva man foretrekker.

På annen side syns jeg detaljoppløsningen er hakket bedre på AH-D7200. Litt mer luft, og enkelte detaljer kan stå litt tydeligere frem.

Alt i alt er det som du forstår veldig mye en smakssak hva man foretrekker av AH-D5200 og AH-D7200. Jeg vil i utgangspunktet anse de som lydmessig ganske likeverdig (men ikke helt like), mens prisforskjellen mer må rettferdiggjøres av at AH-D7200 tross alt er noe mer påkostet og eksklusive i materialbruken, med ekte skinn og bedre materiale i kabler. Og i tillegg en anelse mer detaljoppløsning, kanskje grunnet materialbruk i driver. Men forskjellene er ikke store, og det er ikke prisforskjellen heller.

Hva som skjer når vi sammenligner med den største modellen – AH-D9200 får du vite om en stund. Stay tuned… !

 

 

 

Sammenlignet med Beoplay H9i

Jeg har disse inne til test samtidig med Denon-modellene, og hva er vel mer nærliggende enn å ta en sammenligning. Særlig tatt i betraktning at prisdifferansen ikke er all verden – en tusenlapp i favør Beoplay. Da er det kanskje viktigere å ha i bakhodet at Beoplay H9i er en modell som i i tillegg er trådløse BT-høyttalere, og at de har støykansellering, mens Denon AH-D5200 er rene stuemodeller med HighEnd-ambisjoner.

Beoplay H9i er også i en særdeles høy klasse når det kommer til design og komfort. Lammeskinn på øreklokkene bidrar til en classy følelse, og på grunn av bortimot 100 gram lavere vekt trekker de det lengst strået når det gjelder komfort. De er også noe mindre, og dette bidrar til at terskelen er litt lavere for å ta de med seg ut av huset. Du finner nok en del H9i rundt omkring i gatene og på trikken – da selvfølgelig i trådløs drift.

Men når det kommer til lyden er det ingen tvil. Beoplay H9i har meget god lyd, men må se seg klart slått av Denon AH-D5200. Bassen i AH-D5200 (og D7200) går rett og slett dypere, og du får med deg mer av undertonespekteret. Mer pondus rett og slett. Og jeg syns også at oppløsningen oppover i registeret er bedre hos Denon. Lettere å skille ut detaljer i musikken.

 

Konklusjon

Med AH-D5200 har Denon gjort et interessant grep. De har laget en sidevariant av den svært vellykkede AH-D7200. Litt redusert pris og en anelse annerledes lyd gjør at den er et svært aktuelt alternativ til den tusen kroner dyrere AH-D7200. Du får en anelse strammere- men samtidig ikke fullt så forførende bass, og en smule mer balanse i øvre regioner. Og samtidig kan du kanskje gå glipp av enkelte detaljer, men også det på et heller subtilt nivå.

Denon AH-D5200 utgjør en hodetelefon i moderat HighEnd-klasse som blir litt lettere tilgjengelig, og er et meget godt kjøp til 5.998,-. Og hvis du lurer på hva du går glipp av ved la være å ta to-og-en-halv gangern på prislappen opp til flaggskipet AH-D9200, må du følge med på nettsidene våre.

 

Prisen på Denon AH-D5200 er kr. 5.998,-

Les mer om AH-D5200 hos Denon.

Denon importeres til Norge av Hi-fi klubben.

Lest 6521 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.