lørdag, 22 februar 2020 20:43

TEST: Huawei FreeBuds 3 infiltrerer fiendens territorium Spesial

Skrevet av

Freebuds 3 er Huawei sin nyest kreasjon av helt trådløse øreplugger. Den har fått måle krefter i fiendens økosystem.

Apple sine Airpods er et svært populært produkt, faktisk såpass ettertraktet at hvis Apple hadde skilt ut Airpods som eget foretak, ville det ha vært verdens ca. 350 største bedrift. Da er det heller ikke til å undres over at det etter hvert finnes en del etterligninger rundt omkring – enkelte som er direkte kopier, mens andre er mer åpenbart inspirert. Huawei sine FreeBuds 3 tilhører sistnevnte kategori, og vi har undersøkt om de sliter med å måle seg med originalen, eller om det faktisk mer blir litt som med Jimi Hendrix sin versjon av All Along The Watchtower, som mange mener langt overgår Bob Dylan sin original.

Og som en skikkelig lakmustest er det blant erkefiender i et iOS økosystem Freebuds 3 får kjørt seg, sammen med Apple iPhone 11 og Apple Watch 4. Dette er en arena der en variant av Airpods veldig lett lurer seg inn på autopilot som en slags defaultverdi, i hvert fall hvis det er helt trådløse podder på stake som står på shoppinglisten.

Huawei Freebuds 3

FreeBuds 3 ble lansert på siste høsts IFA-messe, og ble tilgjengelig i Norge ikke så lenge etter det. De erstattet FreeBuds 2, som hadde opparbeidet et rennomme som en verdig Airpods-rival. I første runde kom de i fargene sort og hvit, men i forkant av Valentines day kom den også i rødt – Valentine Red Edition. Og det var vel egentlig dette friske innslaget som av en eller annen grunn trigget meg til å ta en test av FreeBuds 3, selv om testeksemplarene kom i min foretrukne farge sort.

Innpakning

FreeBuds 3 kommer i et ganske kompakt etui med en optimal formfaktor, ved at den egentlig minner om et godt gammeldags såpestykke. I samme farge som selve pluggene, selvfølgelig, og når det er sort highgloss vil det si at du har en notorisk eksponering av fingeravtrykk på overflaten. Lokket har en magnetisk låsing, og hver FreeBud er også magnetisk festet i «stallen». Dette er effektivt, og de sitter såpass godt at du som er litt glatt på fingrene kanskje i ikke får godt nok feste til å trekke de ut ved første forsøk. Helt til du noen sekund etterpå finner ut at Huawei har vært fremsynte nok til å lage en geometrisk form som gjør at du bare kan vri litt på dem for å få dem ut.

FreeBuds 3 gir en spilletid på ca. 4 timer, avhengig av hvilket volum du benytter. Og med ekstra ladinger i etuiet kan du strekke total batteritid opp til 20 timer. Det er bra, men ikke ledende. Og det hjelper også godt på helheten at selve etuiet kan ta trådløs lading.

Oppstart

Her møter vi på den første fartsdumpen forårsaket av at FreeBuds 3 ikke er blant sine egne. For hvis du er eier av en Huawei mobil med produsenten sitt skall som går utenpå Android med navn EMUI 10, vil det etter sigende være en nesten spooky automatisk sammenkobling mens en App automatisk popper opp også første gang bare du åpner lokket til etuiet.

Med en iPhone – og for så vidt også en hvilken som helst annen Android-mobil enn Huawei sine må du gå litt mer manuelt til verks. Også dette fungerer helt knirkefritt. Det er bare magien med den integrerte Huawei-løsningen du går glipp av.

Styring

Til daglig bruk etter første gangs paring er det et godt brukergrensesnitt, også mot iOS-enheter. De kobler seg automatisk til i det du tar de ut av etuiet, og starter avspilling ved å dobbel-tappe på høyre pod. Og når du tar de av og legger de tilbake i etuiet stanser avspillingen automatisk. Dette er ikke noe oppsiktsvekkende, men er heller ikke et element av mismatch mellom Huawei og iOS.

En begrensning med FreeBuds 3 er at du ikke har volumstyring på selve poden. Det innebærer at mange må inn på selve mobilen for å regulere volumet, i vårt tilfelle iPhonen. Men her kommer Apple Watch til unnsetning. For så lenge du har avspilling på gang ligger kontrollpanel fremme på urskiva, og kronen er en klassisk volumkontroll. Enda mer komfortabel betjening enn å foreta noen kryptiske og i mange tilfeller ustabile befølinger av pods. Og også start og stopp, og neste- og forrige track, i stedet for å tappe henholdsvis to eller tre ganger på høyre FreeBud

Støykansellering aktiveres eller deaktiveres ved å dobbel-tappe på venstre FreeBud, supplert av en stemme som forteller hva som skjer.

Enkel tapping er ikke på menyen, og det kan være et smart trekk for å unngå utilsiktet feilbetjening. Erfaring fra en av konkurrentene har lært meg at det kan være plagsomt.

Kirin A1

Med FreeBuds 3 kom det flere nyheter. Den viktigste er nok at prosessorbrikken er Huawei sin ferske Kirin A1, med høy prosessorkraft i en svært kompakt konstruksjon. Den gir Bluetooth 5.1, med de fordelene dette innebærer. FreeBuds 3 har en ganske imponerende rekkevidde og stabilitet. Den eneste situasjonen under testen der de måtte melde pass, var når jeg et par ganger en dag på jobb la igjen mobilen mens jeg gikk for å fylle på kaffe, 25 meter og to dører unna. Selv da ga den ikke helt opp, men begynte å stotre en del. Men en tur innom et lite rom av praktisk natur 5 meter nærmere, men med to ekstra dører å passere gikk knirkefritt. Dette er ganske imponerende rekkevidde og stabilitet. Men det må tilføyes at det bare var snakk om lette vegger med gipsplater – ingen betong eller mur.

Sammenlignet med første generasjon av BeoPlay E8 er dette svært bra. E8 hadde et sårbart punkt når det gjelder stabil forbindelse, men dette må antas å være definitivt ute av verden på 3. generasjon, som også den har Bluetooth 5.1.

Kirin A1 gir også mulighet for å sende til flere mottakere parallelt. Som eksempelvis 2 pods, i stedet for å sende til den ene, og overlate til denne å videreformidle signalet til det andre øret. Dette gir lavere latency, som bl.a. er viktig for gamere. Jeg innbiller meg også at nettopp dette er årsaken til en ganske god presisjon i lydbildet, men det kan selvfølgelig ha helt andre årsaker.

Støykansellering

Dette med støykansellering er også en nyhet, og er et punkt der FreeBuds 3 distanserer seg fra Airpods 2. I Apple sin verden må du opp i Airpods Pro, som både er vesentlig dyrere, og som også egentlig er et helt annet konsept med sin lukkede løsning.

Innledningsvis må jeg ellers nevne at jeg har et litt avslappet forhold til støykansellering på pods. Jeg er minst like opptatt av å kunne beholde en viss kontakt med omgivelsene, enten jeg bruker de mens jeg sykler, eller i andre halvsosiale sammenhenger.

Og med en helt åpen konstruksjon har du et godt utgangspunkt for kontakt med omgivelsene, og et tilsvarende krevende utgangspunkt for støykansellering. Det er også sikkert årsaken til at Apple har droppet dette på sine ordinære Airpods, og gått over til en lukket løsning på Airpods Pro der de har støykansellering.

Og det vanskelige utgangspunktet gir seg også utslag i at det er ikke all verden av støykansellering du får med FreeBuds 3. I forhold til talestøy er det egentlig ganske laber reduksjon, men det er samtidig den øvelsen der det er mest krevende å oppnå resultat. Da er det litt mer å oppnå i demping av jevn støy, som en susing fra en maskin. Jeg vil også anta at flydur vil kunne dempes ganske bra, men uten at jeg har forsøkt det.

Det må også tilføyes at tesing av støykansellering sammen med iOS-enhet gir en klar begrensning. For Huawei tilbyr en app med navn AI Life der du blant annet kan justere støykanselleringen, men denne fungerer bare på Android. Dermed kan jeg ikke utelukke at det er mulig å oppnå bedre resultat i kombinasjon med en Android-enhet.

Men uansett - hvis du kjøper en helt åpen pod i den hensikt å kunne lukke deg maksimalt inne fra omverdenen, er det kanskje tid for en liten EU-kontroll hos din fastpsykolog…?

Komfort

Komforten til et sett med øreplugger er en ganske avgjørende faktor. Og her vil det nok være ganske enorme individuelle variasjoner, der man har ulike preferanser.

For meg har tiden sammen med FreeBuds 3 vært en gedigen positiv overraskelse. Mine ører later til å være konstruert for å passe sammen med disse poddene. Jeg har ofte brukt de mange timer i strekk, og har innimellom glemt at jeg har de på, lenge etter at musikken har tatt slutt. Jeg har tidligere vært litt negativt innstilt til dette konseptet, men med en så god brukskomfort er det en …ehhh… øreåpner. Det er noe helt annet enn å skru øreplugger delvis inn i øregangen, og være prisgitt en mer eller mindre vellykket passform på de aktuelle proppene.

Sikkerhet

Det er en selvfølge at du har en ekstra sikkerhet med delvis trådløse pods, der en kabel mellom høyre og venstre pod fungerer som en sikkerhetslenke. Men på en annen side sitter FreeBuds 3 såpass sikkert i mine ører at bekymringen for at de skal falle ut ved ordinær bruk er minimal. Selv ved syklinger den eneste bekymringen at stroppen til hjelmen skal komme bort i skaftet og rive ut poden. Jeg ville heller ikke vært betenkt med å bruke de under en Squash-session. Skulle de mot formodning falle ut, vet jeg hvor jeg kan finne de.

Lyd

Så har vi kommet til det aller viktigste – lyden. Også her utgjør FreeBuds 3 en positiv overraskelse. Den åpne konstruksjonen gir en naturlig begrensning i bassområdet. Men samtidig slipper du unna de katastrofalt dårlige løsningene som oppstår når lukkede propper har en utilstrekkelig passform. Bassen i FreeBuds 3 ruller av tidlig så det holder, men de har likevel en behagelig og omgjengelig frekvensgang også i nedre områder. Og kanskje litt overraskende koste jeg meg ekstra mye med kontrabassisten Sigurd Hole sitt ferske album Lys/Mørke. Det er selvfølgelig ikke med et par FreeBuds 3 du får de største audiofile opplevelsene, til det trengs det noe helt annet enn øreplugger. Men det er likevel en overraskende høy musikkglede man kan tyne ut av dem. Også klarhet og luft serveres i overraskende godt monn.

Oppover i registeret leveres det også høyere enn forventet. En fin balanse forstyrres bare litt av at Kari Bremnes kan låte litt spisst i overgangen mellom diskant og mellomtone på noen spor dersom man overdriver volumet.

Alt i alt overraskende god lyd fra FreeBuds 3. De når ikke helt opp til Beoplay H5 eller E8 (1.gen.) med optimalt tilpassede gummipropper, men ligger uforskammet nær.

Telefonsamtaler

FreeBuds 3 gjør en ekstra god figur i telefonsamtaler, bedre enn de fleste jeg har sammenlignet med. Og da er det ikke primært brukeren som nyter god av dette, men den du snakker med. For talekvaliteten er godt over middels, takket være mikrofoner som får nærkontakt med kjakebeinet når du snakker.

Konklusjon

FreeBuds 3 har gjort en meget god figur, og har greid å endre min grunnholdning til hva slags konsept et par ørepodder skal ha. Fra å sverge til lukkede konstruksjoner er jeg nå langt mer åpen for et par åpne stangpodder, forutsatt at ting gjøres riktig.

Og Huawei har gjort det meste riktig med FreeBuds 3. En lydkvalitet i overkant av forventning kombinert med suveren komfort for mine ører er en vinnende kombinasjon, en kombinasjon som suppleres med en ekstra høy talekvalitet. Støykanselleringen er ikke dens sterkeste side, men på en annen side mangler hovedkonkurrenten helt mulighet for støykansellering.

Jeg skal ikke felle en bombastisk dom i sammenligning med Airpods 2, til det har jeg for flyktig erfaring med hovedkonkurrenten. Men at FreeBuds stiller sterkt i konkurransen er det ingen tvil om, og flyktige lytteprøver på Airpods 2 går i Huawei sin favør. Og hvis du som meg foretrekker sorte podder fremfor hvite, er saken avgjort. Huawei gjør en god figur også i et gjennomsyret iOS-miljø, så det er ingen grunn til å kvie seg for å gå over bekken etter stangpodder!

 

Veil. pris for FreeBuds 3 er kr. 1.790,-

Les mer om FreeBuds 3 hos Huawei

 

Lest 4742 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.