fredag, 05 februar 2021 19:05

TEST: Sennheiser Momentum TW 2 – ørepluggene med audiofile tilbøyeligheter Spesial

Skrevet av

Dagen etter at Norge ble stengt ned for et lite år siden overleverte Sennheiser stafettpinnen fra første generasjon av sine helt trådløse In-Ear hodetelefoner til etterfølgeren. Vi har hatt Momentum TW 2 på en lang test, og liker det vi har hørt.

Dagen etter at Sennheiser slapp sperrefristen på nyheten om Momentum TW 2 meldte vi om denne etterfølgeren, og nå kan vi publisere en langtest av disse ørepluggene. Som enhver hodetelefonentusiast er godt kjent med er Sennheiser en av de aller fremste produsentene av hodetelefoner. Og med flaggskipmodellene har de parkert enhver konkurrent prismessig, for du må ut med over en halv million for å få gleden av HE-1.

Momentum TW

I 2018 lanserte Sennheiser de trådløse modellene Momentum TW, og de har vært kjent for å ha en høy lydkvalitet. Samtidig har de også hatt noen begrensninger som kan ha skremt enkelte fra å gå til anskaffelse. For batteritiden var ganske kort på disse modellene, bare 4 timer og 12 timer totalt med to ekstra ladinger i etuiet. Og på toppen av dette er det en del brukere som har opplevd at disse ørepluggene fort ble utladet når de lå passive i etuiet. Derfor er dette forhold vi har rettet ekstra oppmerksomhet mot.

Jaktterrenget

Sennheiser Momentum TW 2 hadde en lanseringspris på 3.190,-, som plasserte den i øverste segment av de helt trådløse ørepluggene. I ettertid har typisk pris blitt noe redusert, og er nå tilgjengelig for 2.700,- flere steder. Dette gjør at de legger seg under det som kan ses som erkerivalen, og den kanskje mest nærliggende konkurrenten å sammenligne med – Beoplay E8, som nå har kommet i sin tredje utgave. E8 ligger etter hvert enda høyere i pris enn Momentum TW 2, på 3.450,-, selv om den første generasjonen hadde en lanseringspris på ca. tre høvdinger.

Også Apple sine AirPlay Pro ligger i samme prissegment, men har et nokså annerledes konsept og image.

Etui

Momentum TW 2 har et utpreget eksklusivt etui, et etui som har noen fellestrekk med BeoPlay E8 sitt etui. Det minner også sterkt om etuiet til forgjengeren Momentum TW, men er en anelse mindre. Og i tillegg har det en langt mer robust farge, som i mine øyne også er mer tiltalende. Men fremdeles er etuiet stort, og betydelig større enn de fleste andre etuiene rundt omkring. Det gjør at de ruver langt mer i lommen enn øreplugger flest.

Etuiet har en overflate i stoff, og dette bidrar til å ivareta en høy premiumfølelse. Det har en god magnetlås for lokket, og i tillegg sitter ørepluggen godt og sikkert fast av magneter.

Pluggene

I likhet med etuiet har også selve pluggene ganske stort likhetstrekk med Beoplay E8. I hvert fall før Beoplay fikk en sportsversjon med finner i valgfri variabel størrelse. Det betyr at det er en klassisk dråpeformet plugg med en flat plate i metall ytterst, som en styreflate med Sennheiser sin logo.

Pluggene er en anelse mindre og lettere enn forgjengerne, men da er vi på det subtile nivået. For vektreduksjon en er på 1 gram, og det er sammenlagt for begge pluggene.

Det følger med gummipropper i tre ulike størrelser i tillegg til den fjerde størrelsen som er montert på. Og det er som alltid ellers med øreplugger viktig å ta seg tid til å finne ut av hvilken størrelse som passer best. For min egen del kom jeg frem til at de mellomstore pluggene passet best, men helt ideelle er de ikke.

Brukermanual

Det er åpenbart at Sennheiser er vant til å lage en produktdokumentasjon for kresne kunder. Brukermanualen til TW 2 er den desidert mest grundige jeg har vært borti for trådløse øreplugger, noe som bidrar til å øke brukbarheten for ørepluggene. Og det underbygges av at ikke alle funksjonene er like intuitive. Jeg ville for eksempel vært gjennom en ganske lang rekke med hit and miss før jeg fant ut hvordan ørepluggene skal pares med mobilen, eller hva man nå ønsker å koble den til. Det samme gjelder hvordan de to pluggene blir paret med hverandre.

Også de ulike funksjonene for styring av musikk, ANC og Ambience er litt lite intuitive. Dette kommer vi tilbake til senere.

 

Smart Control App

Sennheiser har laget en ganske omfattende App for styring av sine trådløse hodetelefoner, deriblant Momentum TW 2. Appen er mer omfangsrik enn apper flest, og har mange nyttige funksjoner. Jeg kunne likevel ønsket meg en litt annerledes struktur i Smart Control App, men det blir litt pirk. Innstillingsmulighetene er mer omfattende enn da aller fleste av konkurrentene sine apper.

Under Transparent Hearing, som er Sennheiser sitt bud på Awareness Mode, kan du velge om musikken skal fortsette å spille når denne modusen aktiveres eller om den skal stoppe.

 

EQ

Equalizer er også ganske bra, men pass på at du velger riktig visning og styringsmodus. For den ene er ganske håpløs, selv om den grafisk er ganske fancy. Velg heller den som har 3 ulike spaker -bass,mellomtone og diskant. Du kan lager ulike presets, og selv har jeg foretrukket Eq-innstillinger som gir et solid løft i bassen, og et mindre løft i mellomtonen.

Litt unikt er det at du får en liste over hvilke enheter som er paret med ørepluggene, og kan velge hvilken enhet som skal være tilkoblet. Dette er egentlig en bra ting, og gjør at du slipper å gi inn i forrige tilkoblede enhet og koble fra den manuelt. Men det hadde likevel vært en fordel om TW 2 hadde mulighet for å være tilkoblet til 2 enheter samtidig, som en del av konkurrentene kan.

Styring

Det er omfattende muligheter for styring av ørepluggene via individuelle kontrollfunksjoner for hhv høyre og venstre Touchpanel. Og disse kan også tilpasses. I tillegg til de 2x4 styremulighetene som ligger i hhv 1x, 2x, 3x og hold på hver side, er det egne styrefunksjoner som gjelder ved innkommende telefonsamtale. Disse kan ikke tilpasses, og er lik for høyre og venstre side.

Det er et tveegget sverd å tillate en funksjon ved enkel tapping. Det gjør at man lett trykker på denne funksjonen ved et uhell, for eksempel når man skal trykke pluggen bedre fast inn i øret. Men her får brukeren valget til å konfigurere enkel tapping til «ingen funksjon». Og hvis du ikke ønsker å gjøre det, har du mulighet for å konfigurere en av tappingene til Power on/off.

En god nyhet er at musikken stopper øyeblikkelig når du tar ut den ene ørepluggen, og fortsetter igjen hvis du setter den inn på nytt. Hvis du ønsker å spille med bare den ene ørepluggen skrudd inn i øret, kan du bare trykke «play» på nytt, etter at du har tatt ut den andre. Men hvis du legger den andre i etuiet, må det være høyre øreplugg du spiller med.

I menyen i appen kan du velge mellom å få tilbakemelding i form av tone eller stemme. Eller begge deler. Men det med stemme gjelder bare for power og tilkobling, ikke musikkstyring – der er det bare tone som gjelder. På en annen side er det veldig nyttig at du ved dobbel- og trippeltapping får første, andre og tredje tap med ulike toner, det gjør det lettere å ha kontroll på om alle tappingene ble registrert.

Bluetooth

Momentum TW 2 har Bluetooth 5.1, som pleier å bety en skikkelig god og stabil tilkobling. Og det gjør det i dette tilfellet også. Jeg hadde aldre noen utfordringer med tilkoblingen i testperioden.

Av lydkodeker støttes aptX, AAC og SBC. I praksis innebærer det at de tilkobles min iPhone 11 med AAC, mens de med Samsung Galaxy S10 benytter aptX. Sistnevnte kodek er bedre enn AAC, men på en annen side pleier ofte AAC å være bedre implementert på en iOS enhet enn på en Android-enhet. Nå er Galaxy S10 uansett av de bedre også på AAC, så forskjellen er liten.

På enkelte låter opplevde jeg en litt bedre gjengivelse via aptX på S10 enn samme låt avspilt med AAC på iPhone, mens jeg på låter flest ikke registrerte noen forskjell. Og i de tilfellene jeg opplevde en forskjell var dette ofte knyttet til presisjon og luft i diskantområdet.

Høyre øreplugg er master, og videresender signalet til venstre øreplugg. Dette er en annen prosedyre enn på noen av Huawei sine hodetelefoner og øreplugger jeg har testet, der signalet sendes parallelt til høyre- og venstre øreplugg samtidig. Dette vil gi mulighet for lavere latency, men på en annen side opplevde jeg ikke en plagsom tidsforsinkelse med Sennheiser Momentum TW 2.

Momentum TW 2 bevarer paringsprofil for inntil 8 enheter. Hvis du parer med en niende enhet, blir den sist parede enheten slettet, og må eventuelt pares på nytt. Alternativt kan du gå inn i Smart Control Appen og velge hvilke enheter du vil beholde paringen med.

Lading og batteri

Her har vi en av de virkelig enorme forbedringene fra forgjengeren. For mens den forrige utgaven hadde 4 timer spilletid og 12 timer totalt inklusiv 2 reladinger fra etui, kan TW 2 skilte med henholdsvis 7 og 28 timer. Selv om dette er en veldig god forbedring er den nåværende spilletiden ikke unik, men likevel klart over snittet. Og så er det ikke til å unngå at man blir litt imponert over Sennheiser sin presisjon i spesifikasjonene, for de oppgir veldig presise betingelser for den angitte spilletiden på 7 timer: målt med iPhone i en bruksavstand på 1 meter med bruk av AAC-codec og 50% volum. Transparent hearing off, no equalizer. Wow…!

Ladetiden er bra, med 1,5 time fra tom til fullt oppladet. En hurtiglading på 10 minutt gir 1,5 time brukstid.

Og så er det en god og en dårlig nyhet. Vi tar den dårlige først – ingen trådløs lading. Det er kanskje noe man etter hvert vil forvente av premiumplugger til en tretusenlapp. Den gode nyheten er at kablet lading skjer via USB-C. Ingen bombe i 2021, men fremdeles er det noen som henger igjen med micro-USB. For ikke å snakke om Lightning….

ANC

For mange vil det være viktig at Momentum TW 2 har aktiv støykansellering, mens det for meg har mindre betydning. Jeg har vanligvis tilstrekkelig demping passivt av ørepluggene, men det er selvfølgelig en fordel at du kan få en økt demping med å tappe tre ganger på høyre styreflate. Og effekten er vel egentlig litt midt på treet - ikke dramatisk god, men klart bedre enn de svakeste.

Og skulle du som meg være minst like opptatt av Transparent Hearing, er det greit å vite at du ved å tappe to ganger kan velge om det bare skal utløse at omgivelseslyd slippes inn, eller om musikken også skal stoppe.

Komfort

Komfort på øreplugger er en temmelig subjektiv og individuell greie. Den er blant annet avhengig av tilpasning til øret, og for meg er det bare middels god match med Sennheiser TW 2. Her har jeg en vesentlig bedre opplevelse med Huawei – særlig de åpne FreeBuds 3, men også med FreeBuds Pro. Men som sagt, dette er høyst individuelt.

 


Lyden av Momentum

Lydkvaliteten er selveste raison d`etre for enhver hodetelefon eller øreplugg. Og dette er også høydepunktet for Sennheiser Momentum TW 2.

Jeg har nærmest en fobi mot øreplugger med klangblanse som heller mot det lyse, kanskje fordi det  nesten uten unntak er kombinert med en litt skarp og ubehagelig diskantgjengivelse. Og her er TW 2 et hederlig unntak. For jeg opplever klangbalansen som lys også på TW 2, kanskje blant annet på grunn av at ingen av de medfølgende gummiproppene ga perfekt tilpassing, og dermed heller ikke gir tilstrekkelig nivå på bassen og nedre del av mellomtonen. Men her er det viktig å merke seg at akkurat det vil være veldig individuelt, der andre kan oppleve betydelig mer vekt i nedre frekvenser.

Men den veldig gode nyheten er at diskanten og øvre mellomtone har en særdeles forvrengningsfri, detaljert og luftig gjengivelse. Det er ganske symptomatisk at på en del av mine testspor der Kari Bremnes holder i mikrofonen kan det i andre sammenhenger ofte være tendenser til skarphet i diskanten, men det var helt fraværende med TW 2. Dette er et stort kvalitetsstempel.

Dermed opplever jeg at Sennheiser TW 2 er veldig annerledes, men likevel nokså jevnbyrdige med et annet par av mine favoritter, Huawei Freebuds Pro. Men her er det et par helt avgjørende forutsetninger. For det første er det en besynderlig forutsetning at Freebuds Pro avspilles med ANC aktivert. For av en eller annen grunn har det en dramatisk innvirkning på klangbalansen i positiv retning. Så lenge ANC er aktivert har de en veldig behagelig klangbalanse med en utpreget musikalsk karakter. Og den andre forutsetningen for at de skal være likeverdig, (men veldig forskjellig) er at TW 2 avspilles uten EQ aktivert. For her har Sennheiser et annet stort fortrinn – de har en trebånds equalizer som kan tilpasse lyden til egne preferanser i appen. Og en hyggelig overraskelse er at disse innstillingene bevares intakt uavhengig av om du benytter iOS eller Android-appen, og veksler mellom disse.

For min del innebærer dette at for å kompensere for ufullstendig tetting med gummiproppene foretrekker jeg å kompensere med et solid løft i bassen, og et moderat løft i mellomtonen. Dermed blir også klangbalansen litt utlignet mellom TW 2 og de utpreget mer varme Freebuds Pro. Og Sennheiser sin suverene presisjon og detaljrikdom tar over som dominerende element, og totalvurderingen blir da at de har en klart bedre lyd enn FreeBuds Pro. Og ja, Sennheiser Momentum TW 2 har virkelig audiofile tilbøyeligheter.

Vi spiller musikk

Disse kommentarene er i forhold til et utdrag av min faste- men dynamiske testspilleliste, avspilt fra Samsung Galaxy S10 via aptX, og med equalizer i flat innstilling.

Odin Staveland – Parade

  • Fin klangbalanse, og den ekstreme åpenheten i denne innspillinger blir godt ivaretatt av Momentum TW 2

Erik Friedlander - Bohemia After Dark

  • Åpen og fin gjengivelse. Mangler en dybde i bassen, men fin kropp i nedre mellomtone.

Nigel Kennedy – The new Four Seasons: Summer: 8 Fear:

  • Observerer detaljer som er maskert bak strykercresendo som jeg ikke har lagt merke til tidligere.

Louis Armstrong - Satchmo: Plays King Oliver. St. James Infirmary

  • Ekstremt nærvær. Klangbalansen litt mot det lyse i denne ekstremt gode innspillingen.

Arild Andersen – Hyperborean

  • Brukbar klangbalanse i strykerne i Patch of Light 1, selv om jeg kunne ønsket meg litt mer varme.
  • Overraskende bra kontrabass i tittelsporet Hyperborean, selv om dypbassen mangler.

Frank Zappa - Rubber Shirt:

  • Utrolig presisjon og god detaljgjengivelse. Mangler dypbass.

Frank Zappa - Debra Kadabra:

  • Overraskende bra gjengivelse av et krevende spor

Greatful Dead - Death Don`t Have No Mercy (Live/Dead):

  • Veldig god detaljgjengivelse

Konklusjon

Med Momentum TW 2 har Sennheiser behørig demonstrert at de gamle er eldst. Det innebærer at når man har jobbet med lydprodukter for pro- og hjemmemarkedet i over 75 år, vil det ha en lei tendens til å bære frukter. Det har det gjort i rikelig monn for Sennheiser. De har produsert de best lydende trådløse ørepluggene med ANC jeg har hørt, i hvert fall når jeg får tilpasse klangbalansen til mine preferanser. Da blir det et audiofilt tilsnitt over gjengivelsen.

Og når TW 2 i tillegg har et ganske lekkert etui og ellers gjennomført design som styrker premiumfølelsen, blir det et vinnende konsept.

Nå er situasjonen den at vi har et testsett av Sennheiser sine nye IE 300 i anmarsj. Disse ligger i omtrent samme prisleie, og det blir spennende å høre hva Sennheiser får til når de kan bruke hele budsjettet på kablede øreplugger uten forsterker, Bluetooth og ANC.

Veil. pris for Sennheiser Momentum TW 2 er kr. 2.700,-

Les mer om Momentum TW 2 hos Sennheiser

Se hele spillelisten her:

https://tidal.com/browse/playlist/e161f457-157b-4b84-95aa-7c9c71906126

Lest 3590 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.