onsdag, 02 november 2022 18:53

TEST: Focal Clear MG – beste dynamiske hodetelefon under 20k? Spesial

Skrevet av

Jeg har fått låne to hodetelefoner fra Focal sin HighEnd-kolleksjon, og kost meg stort noen uker. Etter at vi publiserte testen av Celestee for noen dager siden presenterer vi nå testen av den litt dyrere åpne modellen Focal Clear MG

Innhold

Åpne modeller

Focal Clear MG

Terrenget

Design og finish

Konstruksjon og materialer

Tilbehør

Komfort

Drivere

Testløype for Focal Celestee og Clear MG

Testløypa

Arild Andersen Group – Affirmation

Røyksopp – Profound Mysteries Remixes

Oppsummering lytteinntrykk Focal Clear MG

Konklusjon

 

 

I denne testen tar vi for oss den andre hodetelefonen i vår sammenligning av Celestee og Clear MG, etter at testen av Celestee ble publisert for noen dager siden. Disse hodetelefonene utgjør to av modellene i firkløveret som ble lansert fra høsten 2020 til våren 2021, der det to andre modellene var Radiance og Clear MG Professional. Sistnevnte er en åpenbar tvillingbror til Clear MG, og har bare fått litt annen farge på drakten. Lyden skal være den samme som i Clear MG. Den andre nykommeren var Radiance, en modell som er knyttet til bilmerket Bentley, og har en utpreget eleganse i fargebruk med sin sorte farge kombinert med en litt mer uttalt kobberfarge enn den Celestee har fått.

Det er også lansert enda to nye modeller fra denne franske produsenten i Saint Etienne den siste måneden eller to-. Da snakker vi om den oppgraderte Utopia 2022 Som har fått en litt tilsvarende oppgradering som den vårt testobjekt Clear MG fikk over sin forgjenger. Og dessuten den trådløse Bathys. Sistnevnte er nesten en liten frekkis, der Focal har laget en HighEnd hodetelefon med både blåtann og USB-tilkobling for lydoverføring, i tillegg til en analog inngang som benytter seg av den integrerte forsterkeren i Bathys. Om det analoge signalet også blir AD-konvertert vites ikke. De to modellene vi tar for oss i denne testserien er Celestee, som ble lansert i februar i fjor, og Clear MG som kom et par måneder senere. Disse to hodetelefonene blir også sammenlignet med Focal Elear i testløypa.

Åpne modeller

Frem til 2018 var alle HighEnd-modellene til Focal åpne hodetelefoner, og dette konstruksjonsprinsippet blir ofte foretrukket av audiofile HeadFi-entusiaster nettopp på grunn av sin åpne lydkarakter. De kan gi et stort perspektiv, og ha en god dynamikk. Og for en typisk hjemmebruk overskygger dette ofte den ulempen med åpne modeller, der lydlekkasjen til- og fra omgivelsene ofte er stor. Så de åpne hodetelefonene er gjerne ikke like godt egnet i settinger der du både skal være uforstyrret fra omgivelsene, og heller ikke ønsker at omgivelseslyd skal forstyrre musikklyttingen. I tillegg kan det i mange tilfeller være noe mer krevende å oppnå like god utstrekning i bassen med åpne hodetelefoner som med lukkede, siden driverne ikke får en samme drahjelpen fra «huset».

Selv om Focal har hatt en satsing også på lukkede modeller siden 2018, som i tillegg til den helt ferske Bathys inneholder den nå utgåtte Elegia, samt Stellia, Radiance og sistemann Celestee som erstattet Elegia, har de også beholdt og videreutviklet seleksjonen med åpne hodetelefoner. Vi har tidligere nevnt Utopia som ble fornyet for en drøy måned siden, og også den opprinnelige Clear fra 2017 ble altså fornyet i fjor med vår testmodell Clear MG

Focal Clear MG

Clear MG har både tekniske og kosmetiske oppgraderinger i forhold til forgjengeren. Forrige utgave av Clear hadde allerede rukket å få en stor tilhengerskare på grunn av sin godt balanserte lydsignatur kombinert med en veldig dynamisk og åpen lyd, som tegner et stort lydbilde. Og når jeg ikke kan være veldig inngående i min beskrivelse av lyden fra forgjengeren Clear, er det fordi jeg bare har hatt flyktige lytteinntrykk av den. Derimot har jeg litt bedre kjennskap til Elear som jeg for kort tid siden anskaffet et eksemplar av, men det er en helt annen hodetelefon, med en opprinnelig vesentlig lavere pris enn Clear.

Oppgraderingen i Clear MG i forhold til Clear kommer vi tilbake med en grundigere beskrivelse av i senere avsnitt. Men bare nevner kort fire hovedområder – Materiale i domen, fargebruk, gitterstruktur og geometri på gitteret.

Terrenget

Prislappen på Clear MG er for tiden 14.995,- og er redusert med to og et halvt tusen i forhold til introduksjonsprisen. Her blir Denon sin flaggskipmodell AH-D9200 en ganske nær konkurrent prismessig, men den har en ganske annen karakter enn Clear MG. Da er det mer nærliggende å sammenligne den med Celestee, eller kanskje Radiance for alt jeg vet – har ikke hørt sistnevnte.

Av dynamiske åpne konstruksjoner vil det likevel være mer naturlig å sammenligne med Sennheiser HD 800 S, og med mine korte inntrykk av 800 S er det ganske åpenbart at Clear MG er langt mer balansert. På en annen side er det vel få som slår Sennheiser 800S på sin hjemmebane – en åpen lyd med stort perspektiv.

Hos Hifiman er det nok Arya som er den mest åpenbare konkurrenten, og ligger ikke så langt unna i pris, men har et helt annet driverkonsept med sin planar magnetiske konstruksjon.

Design og finish

Som jeg nevnte i testen av Celestee er hovedtrekkene i designet ganske identisk på alle Focal sine HighEnd-modeller, der den helt ferske Bathys som ble lansert for noen uker siden skiller seg noe ut både med en svingbar gaffel og hodeklokker som er en anelse mindre. Elegansen er derimot på plass i fullt monn også hos Bathys, der den toppes med lys i logoen i senter av øreklokken.

Clear MG har en flott øreklokke med oval form, og med et en sirkulær senter i metall preget av Focal-logoen. Og nettopp dette området har Focal valgt ut til å skille Clear MG fra Celestee, i både størrelse og fargebruk. Og nettopp fargebruken er en av de store forskjellene på Clear MG og forgjengeren. På Clear MG har Focal distansert seg ganske tydelig fra den lyse forgjengeren, og jeg opplever det som et klokt valg. Clear MG er mer inspirert av fargepaletten til de lukkede toppmodellene Stellia, men i mine øyne er Clear MG mer tiltalende. I øvelsen fargebruk er de tre mest vellykkede i mine øyne Celestee, Clear MG og Radiance. Og min innbyrdes rangering av disse tre varierer med dagsformen.

Konstruksjon og materialer

Det som kan anses som et halvkamuflert forvarsel på en ny retning i konstruksjon av gitter på Celestee kom i full blomst på Clear MG. Da snakker vi om den bikubestrukturen som Celestee hadde på det lite eksponerte gitteret foran driveren, som på Clear MG er benyttet både på gitteret inne i øreklokken og på utsiden. Denne strukturen har sin store fordel i at den er langt mer åpen enn f.eks. det gitteret som er benyttet i Elear, og er identisk med gitterstrukturen på de nye Utopia 2022. Og i tillegg har geometrien på gitteret inne i øreklokken en annen form. Her er M-formen til driveren speilet, noe som gir mulighet for kortere avstand og mindre innvendig resonans.

Et interessant forhold er at dette grepet er en forløper til en av de endringene som kom på Utopia 2022. Denne oppgraderingen har de samme endringer av både struktur og geometri på det innvendige gitteret. Og uten at jeg har hørt den oppgraderte versjonen selv, rapporteres det om en signifikant forbedring av lyden rundt omkring, ikke minst i form av en mer linear frekvensgang i diskanten.

Ørepaddene skiller seg ganske markant fra ørepaddene både på Celestee og på mitt eksemplar av Elear. Der det på Celestee er tett semi-aniline lær uten perforering har Clear MG en perforert utførelse i mikrofiber. Denne forskjellen er trolig også et ledd i lydtuningen, som jeg antar at den også er på Celestee. Men jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at Clear MG sin løsning er mer tiltalende.

På mine Elear er de originale ørepaddene i et velurlignende stoff, men det er i ettertid erstattet med et par ørepadder i perforert lammeskinn fra Dekoni.

Hodebøylen er i likhet med hodebøylen på Celestee skinntrukket på utsiden, mens innsiden er trukket i mikrofiber.

Tilbehør

Alle modellene til Focal som har vært lansert de seneste årene har hatt en veldig robust og elegant hardcase. Disse er fargeavstemt med fargen på hodetelefonene, og her må jeg innrømme at Celestee har en enda flottere fargepalett på hardcase enn Clear MG. Men sistnevnte puster Celestee-etuiet i nakken.

Det følger også med en kabel på 1,2 meter med som har 2 stk. mono minijackplugger i den ene enden, og en stereo 3,5mm minijack i den andre. Det følger også med en adapter til 6,35mm som kan skrus på. I tillegg følger det med en balansert kabel med 4-pins XLR.

Jeg kunne ønske at kabelen er en anelse lenger. Lengden på 1,2 meter er ideell til bærbart bruk sammen med f.eks. en dongle-DAC, men i noen mer hjemlige brukssammenhenger hadde det ikke skadet om den var 20-30 cm lengre. På en annen side er den balanserte kabelen på hele 3 meter.

Et annet ønske er en litt tydeligere merking av L og R på de to monoterminalene. Merkingen er der, men vi som har passert 66 år og +2 i lesebriller sliter litt i dårlig lys når vi skal bytte kabler.

Det er ellers veldig enkelt å supplere med 3.parts kabler også til Clear MG som på Celestee. De samme kablene kan benyttes også til flere modeller fra Denon og Hifiman, og sikkert også modeller fra mange andre produsenter.

Komfort

Clear MG har en vekt på 450g, 20 gram mer enn lillebror Celestee. Dette er i enda større grad enn på Celestee en vekt som ligger over snittet, i hvert fall hvis man sammenligner med typiske blåtannhodetelefoner. Men også på Clear MG er dette fremdeles en komfort over snittet. og også her understøttes det av at den horisontale klemkraften er fint balansert – ikke for kraftig, men likevel bidrar den til å avlate hodebåndet med å ta deler av vekten. Klemkraften oppleves som ganske lik på Celestee og Clear MG.

Og igjen bidrar den ovale fasongen på ørekoppene til god komfort, og gir tilstrekkelig plass til mine ører på samme måte som med Celestee.

Drivere

De M-formede driverne befinner seg også på Clear MG som på forgjengeren, og har også her en diameter på 40mm. Men her er det likevel en vesentlig fornying, for Focal har erstattet denne legeringen av aluminium. I Clear MG er denne legeringen erstattet av ren magnesium. Det er likevel benyttet en coating av et annet materiale utenpå magnesiumen, men Focal bedyrer at det ikke forhindrer at selve driverne er i ren magnesium. Den tverrsnittprofilen er valgt for å gi god stivhet til membranen.

Driverne i Clear MG er i likhet med Celestee skråstilte inne i øreklokkene. Dette grepet mistenkes å bidra til det fine perspektivet til Clear MG.

Konstruksjonen i Clear MG har en impedans på 55 Ohm, og en følsomhet på 104dB. De er dermed ikke fullt så lettdrevne som Celestee, men de er fremdeles tilstrekkelig lettdrevne til at det funker med en direkte tilkobling til 3,5mm utgangen på Galaxy S10. Og Clear MG er klart mer lettdrevne enn Elear, som har samme følsomhet med en impedans på 80 ohm. Men i enda større grad enn på Celestee fortjener Clear MG både en god DAC og en bra hodetelefonforsterker.

Testløype for Focal Celestee og Clear MG

Denne gangen har jeg snekret sammen en testløype der jeg har kjørt både Celestee og Clear MG, og i tillegg har jeg også tatt med den eldre Elear på en runde i løypa. Denne rapporten fra testløypa er den samme som ble presentert i testen av Celestee, og jeg gjentar for ordens skyld at de var samtidig tilkoblet hver sin utgang på hodetelefonforsterkeren Topping A50, og mens Celestee og Clear MG fikk hver sin ubalanserte utgang, ble Elear forfordelt med en balansert tilkobling. Elear er også de mest tungdrevne av de tre, med en impedans på 80 ohm og følsomhet på 104dB. Alle de tre hodetelefonene har hatt flere runder også med balansert kabling, og hatt utbytte av det, spesielt på de minste DAC/ampene med balanserte utganger – Cayin RU6 og iFi hip-dac.

Gjennom testperioden var det mange ulike oppsett som ble benyttet, med Cayin RU6, Dragonfly Cobalt/Topping NX1s og iFi hip-dac, og to ulike Topping-oppsett med hhv. E30/L30 og E50/A50. Men i testløypa som denne gangen er rigget til på Qobuz var det dette oppsettet som ble benyttet:

 • Bluesound Node 2i streamer, digitalt overført til DAC.
 • Topping E50 DAC
 • Topping A50 hodetelefonforsterker.
 • Ubalansert kabling til:
  • Focal Celestee
  • Focal Clear MG
 • Balansert kabling til:
  • Focal Elear.

Testløypa

 1. MELT MOTIF. NOT WHAT THEY SEEM (THE POIZONE REMIX) – VANDALISM VOL. 1
  Celestee:
  Celeste høres ut til å gå dypere enn Elear, selv om ikke mengden bass oppleves som fullt så stor som på Elear.
  Clear MG: Den helt klart mest balanserte gjengivelsen av dette sporet. Det innebærer blant annet at ikke bassen blir like heftig. Til gjengjeld mer luft og mer åpen lyd.
  Elear: Presis gjengivelse av en krevende bass. Fin distinksjon mot Rakel sin vokal
 2. ART OF TIME ENSEMBLE. TREATY (LIVE) – SONGS OF LEONARD COHEN
  Celestee: Celestee gir en åpenbart mer intim gjengivelse enn Clear MG. Varmere, men litt av luft går tapt, og perspektivet er annerledes
  Clear MG: Fin og passe varm klangbalanse. Stryker i åpning er presist gjengitt, med mye detaljer. Vokalen godt gjengitt, og med god klang.
  Elear: Her viser Elear litt av kvalitetene til både Celestee og Clear MG. Større åpenhet enn Celestee, men ikke like raffinert som Clear MG.
 3. DOMINIQUE FILS-AIME. BIRDS - NAMELESS
  Celestee: Celestee kommer tettere på enn både Elear og Clear MG, og det kan oppleves som en kvalitet. Også varmere i klangen, og mer fremtredende bass.
  Clear MG: Clear MG er den hodetelefonen som er mest presis av alle tre. Men samtidig litt mer tilbakeholden i bassen. Veldig bra luft og perspektiv. Formidler veldig godt nerven i musikken.
  Elear: Åpent, og med god mikrodynamikk. Fin klang i vokalen.
 4. JENNIFER WARNES. BALLAD OF THE RUNAWAY HORSE - FAMOUS BLEU RAINCOAT
  Celestee: Veldig påfallende nærhet i lydbildet. Mer dominerende bass enn på Clear MG, og på dette sporet foretrekker jeg Clear MG.
  Clear MG: Distinkt og presis bass, godt balansert. Mye luft i utklingingen. God varme
  Elear: Ikke like presis bass og ikke like raffinert som Clear MG
 5. BOB DYLAN. MAN IN THE LONG BLACK COAT - OH MERCY.
  Celestee: Bassen til Celestee dominerende i intro, og for så vidt på resten av sporet. Intimt lydbilde.
  Clear MG: Skiller bedre begivenhetene enn Celestee. Mer luftig lydbilde, og et perspektiv som er litt mer presist, og samtidig veldig forskjellig fra Celestee.
  Elear: Her oppleves et snev av sibilans som ikke er opplevd på de to andre. Diskanten stikker seg noe mer frem enn på Clear MG, og ikke minst Celestee. Mens Clear MG er mer raffinert og presis, har Elear noe av den samme åpenheten.
 6. JOHANNES MOSER. FRATRES - ALONE TOGETHER
  Celestee:
  En mer intim gjengivelse enn på den åpne Clear MG
  Clear MG: Rett og slett et renere gjengivelse enn Elear, men akkurat her kunne jeg ønsket litt av Celestee sin varme.
  Elear: Godt perspektiv, og bra klangbalanse.
 7. CHIAROSCURO QUARTET. STRING QUARTET NO. 1, Op 18 - ADAGIO – BEETHOVEN: STRING QUARTETS
  Celestee: Fin klang med god varme. Har noe av intimiteten som en strykekvartett skal ha, men mangler likevel den gode romgjengivelsen til Clear MG
  Clear MG: Litt mindre varme enn Celestee, men til gjengjeld mer presis gjengivelse av instrumentplassering.
  Elear: Her oppnås litt av fordelene til både Celestee og Clear MG, men ikke full dose fra noen av dem. Geometrisk presisjon likevel nærmere Clear MG enn Celestee.
 8. JEFF REILY – PETER ANTHONY TOGNI. AVE VERUM - BLACKWOOD
  Celestee:
  Noe av det enorme rommet i innspillingen krymper litt på Celestee i forhold til de åpne hodetelefonene. Til gjengjeld serverer den en bass som går veldig dypt, og som kommer veldig til sin rett på Ave Verum.
  Clear MG: Mesterlig gjengivelse av mikrodynamikk og rom fra Clear MG
  Elear: Enorm klang og mye rom i denne innspillingen, og det formidles godt av Elear
 9. IRMIN SCHMIDT. KLAVIERSTUCK I – 5 KLAVIERSTUCKE
  Celestee:
  Også her kompenserer en flott bassgjengivelse for et noe mindre ekspansivt rom
  Clear MG: Presist og luftig, med naturlig klang på klaver.
  Elear: Luftig også her, men ikke fullt så presist som på Clear MG
 10. BEYONCÈ. DONT HURT YOURSELF – LEMONADE
  Celestee: Mer punch i bassen enn på Clear MG. Og på dette sporet må Celestee få betalt for det.
  Clear MG: En veldig spesiell og ganske krevende innspilling, som låter hardt, og som skal låte hardt. Og Clear MG takler det utmerket.
  Elear: Elear på en åpenbar tredjeplass på dette sporet. Takler ikke hardheten like godt som Clear MG
 11. BILLIE EILISH. TV- GUITAR SONGS 24/88.2
  Celestee: Bassen åpenbart mer fremtredende enn på Elear og Clear MG. Også her takles bassen bra.
  Clear MG: Clear MG er den hodetelefonen som gir klart best innsikt i musikken og innspillingen.
  Elear: Presis og god gjengivelse av et ganske krevende spor. Bassen er ekstra krevende i refrenget, men det takles greit.
 12. KETIL BJØRNSTAD. MOREN – SUNRISE
  Celestee: Veldig fin gjengivelse, og her er det mer oppmerksomhet rettet mot trapperom og Edvard Munch sin fortelling enn de fineste detaljene i musikken-
  Clear MG: Mesterlig gjengitt av Clear MG. Veldig fin balanse mellom detaljer og musikk, gjengitt med god innsikt.
  Elear: Elear sverger mer til detaljene en til helheten i dette sporet.
 13. HELENE GRIMAUD. SILVESTROV: The Messenger – The Messenger
  Celestee:
  Celestee har en åpenbart varmere og mørkere klang enn Clear MG. Og selv om den ikke gjengir alle detaljene og rommet like presist, gir det samtidig en flott intimitet.
  Clear MG: Clear greier å ivareta en presis gjengivelse av instrumenter som i utgangspunktet later til å være mikset for å virke fjerne.
  Elear: Fin gjengivelse av den veldig spesielle klangen og atmosfæren i denne komposisjonen av Silvestrov. Men Clear MG gjør det enda bedre.
 14. ARILD ANDERSEN. HYPERBOREAN – HYPERBOREAN
  Celestee:
  Ingen tvil om at Celestee liker bass, også når mester Arild Andersen trakterer den. Også Paolo Vinaccia sitt trommesett kommer godt frem.
  Clear MG: Men også Clear MG liker Arild sin kontrabass, og gjengir den egentlig vel så bra som Celestee. Og dessuten kommer Vinaccia sine trommer bedre frem.
  Elear: Dette er faktisk Elear sitt glansnummer, for her kombineres noe av kvalitetene til Clear MG med en litt mer fremtredende bass.

Vi tar med oss et par hele album også på Clear MG før vi går over til oppsummering av lytteinntrykk

Arild Andersen Group – Affirmation

Arild Andersen på kontrabass, Marius Neset på saksofon, Håkon Mjåset Johansen på trommer og Helge Lien på Piano på et album utgitt for få dager, innspilt på Rainbow Studio. Denne innspillingen glitrer enda mer på Clear MG enn på Celestee, med en enorm mengde luft og et veldig stort lydbilde som blir presentert. Klangbalansen er fremdeles balansert, men mangler kanskje litt av den tyngden i bassen som Celestee presenterer. Men det må ikke forveksles med at det mangler noe, bare at disse to ligger litt på hver sin side av midtpunktet når det gjelder omfang av bass.

Og så kan man kanskje se det litt som at Clear MG samtidig gir rom for litt mer nyanser lenger opp i frekvensområdet. Som når Arild Andersen briljerer veldig virtuost i den litt lyse enden av bassen sånn fire og et halvt minutt ut i åpningssporet. Eller sporet «Four» der Clear G briljerer med en uhyre luftig og leken presentasjon. Uansett er dette en utrolig bra forestilling av Clear MG, og det er ikke særlig vanskelig å velge mellom de to modellene på akkurat denne innspillingen.

Og så må ikke min preferanse her oppfattes som en fasit. For det er to litt ulike forestillinger som presenteres. Og som jeg skrev i testen av Celestee vil jeg være forsiktig med å si at dette nødvendigvis er en egenskap der det er Clear MG som gir den mest riktige gjengivelsen. For den intimiteten som Celestee bringer inn i gjengivelsen er i seg selv en kvalitet, og hva som foretrekker kan både være avhengig av den som lytter, og variere fra innspilling til innspilling.

Røyksopp – Profound Mysteries Remixes

På denne utgivelsen fikk jeg en liten overraskelse. For jeg trodde på forhånd at dette skulle bli utklassing i Celestee sin favør, på grunn av den tighte bassen den presenterer. Men saken er den at også Clear MG har store kvaliteter i bassen, selv om den ikke oppleves å gå fullt så dypt som Celestee.

Derimot her Clear MG en dynamikk som overgår Celestee, og det er nok den som kommer til unnsetning her. Og som noen andre har uttalt - det er ikke nødvendigvis sånn at en bassgjengivelse som oppleves som tight og punchy har bakgrunn i hva som skjer i dypbassen. Det kan like gjerne ha med å gjøre en distinkt og presis gjengivelse av anslaget, som i mange tilfeller initieres lenger oppe i frekvensområdet.

I tillegg til en oppløsning som er enda et hakk bedre enn på Celestee kan gjøre at gjengivelsen av dette albumet som ble utgitt i sommer oppleves som minst like bra på Clear MG som på forhåndsfavoritten Celestee

Oppsummering lytteinntrykk Focal Clear MG

Vi starter i bassen også på Clear MG, som er det området der Celestee utmerket seg aller mest. Bassen på Clear MG er ikke nødvendigvis dårligere på Clear MG enn på Celestee, men den er annerledes. Jeg opplever at den ikke henger helt med fullt så langt ned i den aller dypeste oktaven like godt som Celestee gjør, men det er slett ikke langt unna. Og den har en opplevd balanse i klangen som gjør at mengde bass oppleves som riktig, og med veldig høy kvalitet.

De gangene jeg benyttet DAC/Ampen iFi hip-dac ble det nesten alltid litt for mye av det gode hvis jeg engasjerte Xbass-funksjonen. Det var ikke alltid situasjonen med Clear MG, som noen ganger kunne bli litt morsommere å lytte til med Xbass aktivert, mens det på andre spor ble for mye bass også med dem.

Det er fremdeles veldig god avstand til bassgjengivelsen i de åpne Sennheiser HD 650, men dette er også hodetelefoner i en mye lavere pris og kvalitetsklasse. Og den har mellomtone som spesialitet.

Mellomtonen på Clear MG oppleves som mer nøytral enn på HD 650, og har ikke den samme varme fremhevelsen av vokaler. Jeg vil ikke si at Clear MG er analytisk, men den har en veldig god gjengivelse av detaljer i sin nøytrale frekvensgang.

Diskanten på Clear MG er enda mer detaljert enn på Celestee, og har også en enda bedre transparens. Heller ikke med Clear MG har jeg på noen spor opplevde sibilans. Diskantgjengivelsen bidrar også til et veldig presist perspektiv, og jeg opplever at den overgår Celestee på dette punktet, og gjør at Clear MG tegner et veldig stort lydbilde.

Clear MG har en ganske formidabel mikrodynamikk, og den oppleves som klart bedre på Clear MG enn på Celestee.

Sammenlignet med den utgåtte modellen Elear er det en ganske åpenbar forbedring i lyden fra Clear MG. Sistnevnte har i likhet med Elear en god og balansert bass, mens det er i den øvre del av frekvensregisteret at den største forskjellen blir manifestert. Clear MG er klart mer raffinert, og har også en bedre balansert klangbalanse som jeg opplever som mer nøytral enn på Elear. Jeg opplever derimot ikke veldig stor forskjell i perspektivegenskapene mellom de to.

Konklusjon

Clear MG er en uhyre flott og vellykket åpen hodetelefonmodell. Det er en oppgradering på flere punkt av forgjengeren Clear, og jeg opplever at den nye fargepaletten bidrar til en berikelse i forhold til de lyse forgjengerne. Den konkurrerer med Celestee og Radiance om å være de aller flotteste modellene i Focal sitt sortiment, og det er en ærerik posisjon i seg selv.

Hvis du er på jakt etter hodetelefoner der du kan la dine audiofile tilbøyeligheter ta overhånd uten at du trenger å ta hensyn til omgivelsene, er Clear MG et av de beste valgene du kan ta for åpne hodetelefoner. I hvert fall hvis du har et budsjett som tilsier at du ikke skal overstige tjue tusenlapper. Da får du full uttelling for perspektiv, mikrodynamikk og en balansert og åpen lydgjengivelse.

 

Veil. pris for Clear MG er kr. 14.995,-

Multirom AS importerer Focal til Norge
Les mer om Clear MG hos Focal

 

Lest 3153 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.