mandag, 03 februar 2014 17:15

Den store høyttalerdellen – Del 2: Utfordrer nr 2: Martin Logan Summit X til ca 130.000.-

Skrevet av

Undertegnede har gjennom årenes løp eid mange Martin Logan høytalere, men merkelig nok sjelden hatt de lenge, og jeg har mange ganger stusset over hvorfor.

Les mer:De eneste Martin Logan jeg virkelig har angret på at jeg solgte, var et sett nyoverhalte CLS MKIIz, en god høytaler med magisk mellomtone. Ikke helt forsterkervennlig, men du verden for en høyttaler…men det var altså Summit X dette skulle handle om.

 

Summit X er i dag topp modellen av "vanlige" Martin Logan høytalere til hjemmebruk, storebror CLX er kun for de med virkelig store stuer, mens Summit kan plasseres nærmest i ethvert hjem, selv om disse også liker å ha luft rundt seg.

Summit X har en aktiv bassdel med 2 stykk 10" basser, drevet av kraftig forsterkeri. Jeg vil ikke gå i detalj inn på dette da systemet er meget vel beskrevet på produsentens hjemmeside. Men det er altså et aktivt bass system hvor man kan justere og rom tilpasse bassen etter behov og smak.

Martin Logan Summit X er ingen liten høytaler, men heller ikke veldig stor, faktisk var jeg overasket over at den ikke var større første gang jeg så den, selv i mitt 20 kvm store rom var de ikke spesielt dominerende.

 

Lyden da?
som forventet, et stort luftig lydbilde med høy oppløsning og superbe 3d egenskaper, litt laid-back og behagelig spillestil, vil jeg påstå. Av denne grunn er dette heller ikke det jeg vil kalle høytaler med kjempedynamikk. På en måte opplever jeg den som litt lat og sedat, en høytaler som prioriterer en behagelig avslappende spillestil fremfor kræsch, bang, pang om du forstår hva jeg mener. På den annen side opplever jeg de som fullstendig "usynlige" høytalere - lyden liksom bare henger i luften, og tilstedeværelsen kan på enkelte innspillinger være skremmende realistisk.

På noen typer musikk opplever jeg Summit X i sitt absolutte ess, mens på andre heller middelmådig og det på grunn av manglende attack, dynamikk og fylde i mellombassen. Uansett hvordan jeg stilte inn bassen fikk jeg de ikke til å spille skikkelig mellombass i rommet mitt, det ble for snilt og høflig. Dypbassen er til de grader til stede og går skikkelig dypt, dog ikke heeeeelt nederst i kjelleren, men det er ikke mye om å gjøre. Den siste halve oktaven er litt svak, men utover det er det en gøyal høytaler å spille store orgelverk på.

Men det var altså denne mellombassen som ødela litt hjemme hos meg. Det virker på meg som om delingen mellom elektrostatpanelet og de aktive bassene oppstår det et lite "søkk". Hadde man strukket elektrostatpanelet litt lenger ned i frekvens, eller latt bassene jobbe litt høyere evt med frontmontert mellombasselement som kunne ta seg av det nevnte toneområdet, tror jeg Summit X hadde blitt en mer fullendt høytaler.
Jeg brukte mange timer på plassering, og jeg byttet forsterkeri mange ganger, men mellombassen var og ble veik. Ut over dette holder Summit X vanlig topp Martin Logan kvalitet i mellomtone og diskant og jeg ser egentlig ingen grunn til å utdype mer om dette da det er skrevet side opp og side ned om nettop dette. Man kan kort si at den gjør det den skal selv til prisen som vel ligger på ca 130.000.-.

Jeg glemte vel også og si at Summit X kan spille høyt, faktisk nesten urovekkende høyt til å være en elektrostat, og man kan vel kanskje si at den kompenserer for sin noe sedate spillestil gjennom nettopp dette.

Man kan kanskje få det inntrykk at jeg er veldig negativ til denne høytaleren, men det er ikke riktig, den har superbe egenskaper i mellomtonen, og den kan fylle store rom med luftig godlyd. Jeg har ingen problemer med å lytte til den en uke eller ti, problemet er bare at jeg vet hvordan det "kan" låte i mellombassen hjemme hos meg.

 

Takk til Audiocompaniet i Oslo for utlån.

 

Les også den store høyttalerduellen - Del 1.

Les også den store høyttalerduellen - Del 3.


 


Lest 8435 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.