onsdag, 05 februar 2014 05:39

Den store høyttalerduellen del 3 - Chario Ursa Major

Skrevet av

Utfordrer nr 3: Chario Ursa Major til ca 65000.- (før mens Maxwell importerte de til Norge kostet de hele 99.900.- ) Så altså over til noe helt annet - og over på denne siden av Atlanteren, nærmere bestemt til Italia og Italias eldste høytalerfabrikk. Mange tror at det er Sonus Faber som er den eldste, men den gang ei, de er kanskje den mest kjente, men Chario var ute en god stund før Franco Serbelin tenkte å lage høytalere - kanskje ble han inspirert av nettopp Chario?

Les mer:

 

 

Første gang man ser Ursa Major og det nydelige treverket av valnøtt, tenker jeg automatisk Sonus Faber. Men ved nærmere ettertanke blir det helt feil og tenke slik, fordi jeg husker Chario høytalere med samme type treverk helt tilbake på tidlig 80-tall, og det var før jeg hadde hørt om konkurrenten. Det hele kan kanskje bunne i at konkurrenten har vært flinkere til å markedsføre sitt merke enn hva Chario har gjort i Norge.

Chario Ursa Major (litt av et navn på en høytaler spør du meg) er en to-delt høyttaler. Et basskabinett med to 7" bass elementer som slår nedover, og et tre-veis toppkabinett med mellombass øverst, mellomtone i midten og diskant nederst. Toppkabinettet hviler på 4 gummiknotter, som igjen ligger godt plantet nedi utfresinger. Ved første blikk ser Ursa Major ut som om den har et "helt" kabinett, men når man kommer nær innpå denne veldig flotte kreasjonen ser man det er snakk om en to-delt løsning, tunge er de også, da det er solide kabinetter - med tilsvarende vonde knoker etter knoketesten.
Chario Ursa Major ser for meg ut som en litt annerledes høyttaler. De ligner egentlig ikke på noen andre høyttalere jeg har sett med sin spesielle utforming og design. Bunn- og toppdelen forbindes elektrisk med jumpere av den litt lange typen. Det fulgte med et sett Supra kabler, men jeg syntes 2.5 kvadrat solid-core kobber låt vesentlig bedre, så jeg brukte i all hovedsak denne kablingen internt mellom topp og bunn. Høytalerne har kun terminaler for singel-wiring, terminaler som står i stil med resten av denne høytaleren som etter min mening formelig oser av luksus. Gedigent utseende, solid byggekvalitet og fremstår som store flotte skulpturer, faktisk såpass fine at kona sa hun ville tillat de i stua oppe i annen etasje i huset våres, og der kan jeg love at terskelen er høy for å komme inn.
En annen viktig opplysning er at Chario Ursa Major er toppmodellen - men bare i midtserien til Chario, det finnes altså en hel serie med dyrere høytalere fra Chario - dette er noe jeg definitivt må ta tak i ved en senere anledning.

MEN....... test av høytalere - ikke alt det andre tomgangspratet

Har så Chario Ursa Major noen dyder som står utover de andre høytalerne i duellen? JA - helt klart.

Først og fremst har de en fenomenal dynamikk og en rapp, superkontant mellombass med skikkelig brøst trøkk - mellombassens dynamikk og trøkk leveres på en slik måte som jeg tror så vidt overgås av Klipschhorn, med andre ord høy-eksplosiv vare. Plassert der jeg bruker å plassere høytalerne og med samme tow-inn som med Paradigm-høytalerne, spilte Ursa Major med et særdeles rent og høy-oppløst lydbilde med aldeles glimrende 3d- og perspektivegenskaper, selv ikke Martin Logan-elektrostatene kunne oppvise, like oppløst lyd. Akkurat dette siste brukte jeg mange timer på å teste, fordi dette var jo Martin Logans hjemmebane, der de skulle være den ubestridte champion - men den gang ei. Jeg hadde en fantastisk opplevelse med Ursa Major når jeg testet Air Tight Pc-3 pickupen som jeg mener setter en ny standard i klassen over 25000 kroners pickuper. Det var da jeg spilte Chris Rheas ”the Road to hell”. Jeg spilte realt høyt, og stemmen til Chris Rhea sto så levende fremfor meg og proklamerte at vi var på vei til helvete - jeg får gåsehud selv nå flere måneder senere bare jeg tenker på det - en skikkelig aha-opplevelse over hvor bra vanlige, dynamiske høytalere kan være.
Når det er sagt, er ikke absolutt alt bare fryd og gammen med Ursa Major heller, men det går dog KUN på dypbass. Til tross for en tilsynelatende ganske stor høyttaler, går ikke bassen skikkelig ned i kjelleren og det kommer selvfølgelig av at basskabinettet kun består av den nedre delen. Det er tykke resonansfrie vegger, og da er det faktisk ikke mye plass igjen til rent volum, og dermed ikke den voldsomste dypbassen heller. Men det skal sies at den bassen som er, holder meget høy kvalitet. Den er særdeles kjapp og kontant, og som tidligere sagt ytterst dynamisk. Men den nederste oktaven er enkelt og greit nesten ikke der, først når man kryper opp over 30hz, gjør kvalitetsbassen seg skikkelig gjeldende. Som tidligere nevnt holder mellombassen referansekvalitet. Chario Ursa Major leverer så ren og uforvrengt lyd at jeg anser at den overgår de aller fleste studio monitorer i ren og uforvrengt gjengivelse. På meg virker de som ytterst nøytrale musikkformidlere.
For lieberhavere av klassiske storverk, og musikkelskere som virkelig vil høre de sarteste detaljer levert på et sølvfat, er Ursa Major ypperlige verktøy. Deres oppløsning er av superb kvalitet og jeg må bare innrømme at Peer Gynt og Dovregubbens hall har blitt spilt opptil 15 ganger på rad - det ble en lang natt husker jeg, men det låt bare så fantastisk bra at jeg kunne nesten ikke stoppe.

Alt i alt så er altså Chario Ursa Major ypperlige monitor høytalere uten særlig farging, det er ikke noen sedat tilgivende høytaler, skitt inn = skitt ut får nesten en ny mening med disse høytalerne. Det er liksom som om et slør har blitt borte fra lydbildet og virkelig et bevis på hvor bra vanlige dynamiske høytalere kan være i dag. Ursa Major er også en høytaler som virkelig følger opp når man bytter til dyrere og dyrere elektronikk, sammen med mine Stratos Reference monoblokker lyder de såpass bra at det er vanskleig å beskrive....... det må nesten oppleves. Skulle du få nye Ursa Major i hus, husk at minst 3-400 timer med "terror" tilspilling må til for og få de til og synge "riktig", spesielt bassopphenget må "kjøres"/myknes til.

Takk til Exotic Audio for velvillig lån.

Forhandler i Norge er Audioaktøren.

 

 

En form for foreløpig konklusjon.

Altså kort summert, fire veldig forskjellige høytalere utseendemessig, fire veldig forskjellige høytalere lydmessig, alle relativt lettdrevne, men skal du spille høyt så kreves det voksne forsterkere - samme som med så mange andre høytalere, men altså ikke noen veldig vanskelige høytalere, vil jeg påstå.

Er så noen av disse seriøse utfordrere til mine gamle ProAc D80??......... ja og nei.

Martin Logan Summit X blir for snill og sedat for meg selv om de har en fantastisk behagelig mellomtone så blir manglene i mellombassen rett og slett for store etter min smak.

Hva så med Paradigm Signature S8? Jo, dette er en høytaler jeg nok godt kunne levd med lenge og vel, hvis jeg aldri hadde hatt ProAc'ene i hus først. Pardigms bassegenskaper er bare herlige, like så det store og dype lydbildet. Og de kan spille høyt -skyhøy partyfaktor, om jeg kan utrykke meg slik, men husk at dette ikke er egentlig er noen partyhøyttaler. Paradigm Signature S8 er en høytaler med kvaliteter som mang en dyr high end høytaler kan få problemer med å hamle opp med. Altså en høytaler som kan det aller meste og som er uten egentlige svakheter.

Så sist, men ikke minst Chario Ursa Major - kan jeg leve med disse?
- JA og nei, som monitorverktøy når jeg tester pickuper og annet utstyr
- et rungende JA, som et fantastisk flott møbel i stua...... definitivt JA, som en helhetlig fullrangehøytaler som jeg skal leve med i flere år...... nei, jeg er for stor bassfreak til det, jeg må ha skikkelig output ned mot 20 hz, så hvis jeg skal ha kun et sett høytalere så blir svaret nei, men å ha et sett som no2 - kan jeg ikke tenke meg bedre høytalere. Det som jo er det litt rare er at jeg innbiller meg at hvis jeg ikke visste hvordan 20hz på fullt øs lyder i lytterommet mitt, hadde jeg antageligvis aldri savnet noe med Ursa Major pga kvalitetene de har på alle andre områder utenom den dypeste bassen - og som sagt med et utseende som til og med får lov til å stå i stua oppe hos kona.

Hadde Chario laget en Ursa Major MK II med en større bass del med kanskje 2 stk 9" eller 10" og kanskje finish i red violin el lign så tror jeg at Ursa Major kunne spist kirsebær med de største og dyreste kreasjoner som finnes der ute, og jeg ville definitivt nektet å levere de fra meg igjen hvis jeg først hadde fått dem i hus. Jeg f¨r på sikt ta den største serien til Chario i nærmere øyesyn....... kanskje ligger løsningen der ?

Skulle man gå så langt at man begynte og ta prisen med i beregningen så blir Chario høytalerne til ca 65000 pr par å anse som et kjemperøverkjøp å regne. De utfordrer lett høytalere til dobbel pris på de aller fleste områder.
Paradigm Signature S8 må også kunne sies å være et meget bra kjøp til prisen, selv om prisen ligger 10000 høyere enn Chario høytalerne.
Når det gjelder Summit X - vel skal du ha en hybrid elektrostat som kan fylle til dels store rom med vellyd, da koster det 130.000.-

Men for meg så må jeg søke videre og de neste til test blir Rockport høytalere til prisen av alle de testede høytalerne inklusive ProAc'ene til sammen - jeg håper inderlig at de ikke spiller altfor godt i rommet mitt - for ellers kan det bli en meget dyr test/affære - fortsettelse følger.

 

Les også Den store høyttalerduellen - Del 1.

Les også Den store høyttalerduellen - Del 2.


Lest 14020 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.