torsdag, 29 september 2005 23:00

Lyngdorf TDA2200

Lyngdorf TDA2200 må være ett av de mest spennende hiifproduktene vi har sett på lenge. En toppklasse integrert forsterker med romkorreksjon og innebygget DAC for godt under 25 000 kroner... Dette er hi-end "with a twist"!av Stian Gårdsvoll, 30.oktober 2005

 

Jeg har lenge gått og siklet etter å få testet TacT sine romkorreksjonsprodukter. Inntill nylig følte jeg de var priset litt i overkant mtp vår lesergruppe, 40 000 kroner for forforsterkeren RCS 2.2 er veldig mye. Men nå har Lyngdorf, som er det nye navnet på TacT, kommet med TDA2200 som er en fornuftig priset integrert forsterker av høy klasse.


Peter Lyngdorf er konstruktøren bak produktet og er vel kjent for de fleste med en viss fartstid innen hifi. Lyngdorf var gründeren av Hifiklubben og driver i dag Lyngdorf Audio. Lyngdorf er en ekte entusiast og han har fått med seg et spennende team. Undertegnede opplevde et par teknisk utfordringer i testperioden og har aldri opplevd så bra bistand fra en produsent noen gang. I tillegg er det nå relativt omfattende brukergrupper på internett for disse produktene.

Byggekvaliteten på TDA2200 er enorm. Dette er rett og slett perfekt bygget. Solide kontroller, stabil vekt, stivt chassis og WBT-terminaler som passer perfekt for alle oss med WBT-spader. Det eneste jeg har å utsette er at fjernkontrollen ser ut til å tilhøre et billigprodukt. Den fungerer ypperlig, men ikke noe smykke på stuebordet. Det finnes to ulike versjoner av TDA2200, en med AD-kort og en uten. Denne omtalen er av den med bare digitale innganger. Vil du bruke DVD-Audio/SA-CD, DVD-Video eller signaler fra andre analoge eller ikke PCM-kilder må du kjøpe tilleggskortet. Prisforskjellen er på 4 000 kroner mellom de to versjonene. For de aller fleste vil det være nødvendig med AD-kortet, men hvis du bare spiller CD eller DAD så klarer du deg uten.

En forsterker med romkorreksjon er vesentlig mer komplisert å sette opp enn en annen forsterker. Først kobler man den til CD/DVD-spiller med digitalkabel og kobler til høyttalerne. Så må man kalibrere målesystemet med en loopkabel fra utgangen på DVD-spiller og til mikrofoninngang på PC. Når dette så er gjort kobler man til mikrofon til PCen, laster korreksjonskurven og gjør målinger ved å spille av testsnutter fra CD. Målekurven lastes så inn i programvaren for å styre forsterkeren, man gjør de ønskede korreksjoner og laster så den endelige frekvenskurven over i forsterkeren. Når så dette er gjort - da er man klar til å nyte herligheten!

Forsterkeren kan lagre 8 ulike frekvenskurver, så du kan fint lage deg et "partymodus" som legger på litt ekstra fet midbass, eller et rockemodus når man skal høre på AC/DC mens man gjør unna husvasken. Forsterkeren har også en Bypass-modus som kobler ut romkorreksjonen helt. Veldig praktisk for oss hifi-skribenter som gjerne vil sammenligne epler og epler. Kommentarer om lydkvalitet i denne artikkelen er gjort i bypass for å kunne ha et bedre sammenligningsgrunnlag mot min Bryston-referanse.

For lydkvalitet, det får du her. Og det i rikt monn. Lyngdorf TDA2200 bør oppleves av alle som er skeptiske til digitale forsterkere. Enormt rom, intet slør - bare total transparens, og kjellerdyp bass. Sammenlignet med konvensjonelt klasse AB-forsterkeri så låter det nakent. Det eneste jeg har hørt av konvensjonelle forsterkere som har samme fravær av forvrengning er Bryston 4B SST. Men så koster da den det samme som 1,5 TDA2200...  Gitarer, klavér, kvinnestemmer - helt fantastisk! Raspet over gitarstrengene, overtonestrukturen i et Steinway-flygel - dette er virkelig en opplevelse. Men, de som er vant med litt ekstra pondus i grunntoneområdet vil nok savne litt. For forsterkeren kan føles litt slank i bassen, selv om den utvilsomt spiller helt ned. Bassen er fastere og dypere enn på Bryston 4B SST, men mangler litt av snerten og pondusen Bryston stiller med.

Det kanskje beste med TDA2200 er romperspektivet. Bredt, høyt og dypt. Årsaken er sannsynligvis svært god kanalseparasjon og fraværet av forvrengning som gir veldig god detaljgjengivelse. TDA2200 står seg meget godt som integrert forsterker alene og må sies å være et meget godt kjøp i hi-endklassen! Og da har vi ennå ikke snakket om rosinen i pølsen....:

Romkorreksjon
Jeg våger å påstå at digital forsterkerteknologi og romkorreksjon er de to viktigste trendene innen hifi de siste 5 årene. En motreaksjon er selvfølgelig den økende interessen for rørforsterkere. Men hovedtrenden er det som TDA2200 er: En digitial forsterker med romkorreksjon.

Til TDA2200 kan du kjøpe et målesett, kalt ATB. Dette inneholder programvare, målemikrofon, kalibreringskabel og målesignal på CD og DVD. Man må kalibrere målesystemet med en loopkabel fra utgangen på DVD-spiller og til mikrofoninngang på PC. Når dette så er gjort kobler man til mikrofon til PCen, laster korreksjonskurven og gjør målinger ved å spille av testsnutter fra CD eller DVD. Målekurven lastes så inn i programvaren for å styre forsterkeren, man gjør de ønskede korreksjoner og laster så den endelige frekvenskurven over i forsterkeren. Hørtes ikke det enkelt ut?

Jo, og det er det. Men mens romkorreksjonsmuligheten er en av de største styrkene til denne forsterkeren er programvaren en av de største svakhetene. Den var på min PC (IBM Thinkpad T42 m/XP SP2) noe ustabil, og feilmeldingene var lite informative og gjerne på tysk... Men etter litt "prakk" fikk jeg den til å fungere godt og fikk gjort de nødvendige målinger. Min enhet var dessverre med gammel firmware noe som økte problemene. Men når jeg etter god hjelp fra Lyngdorf-gjengen fikk lastet inn den aller nyeste firmware'en da fungerte ting vesentlig bedre.

Skjermbilde fra ATB-programvaren (måledata):

Denne målingen kan så eksporteres til en tekstfil for så å importeres inn i DSP-programvaren, hvor hovedskjermbildet ser slik ut:

Når du så har gjort de nødvendige korreksjoner og skrevet korreksjonskurven til et preset i TDA2200 er d klar til å spille med nykorrigert rom. Det er viktig å ha realistiske forventninger. Store "dips" pga rom-moder klarer du neppe å korrigere. Korreksjonen begrenser seg til å korrigere store topper og mindre dips. Men du verden så det hjelper... I mitt rom hadde jeg en stor "pukkel" mellom 40 og 60 Hz, som gav meg en voldsom fet bass. Denne er nå korrigert bort og jeg fikk løftet gjengivelsen rundt 150 Hz endel også. Jeg klarte å oppnå en gjengivelse innen +/- 3dB fra 20 Hz til 20 Khz om man ser bort fra "dips" som følge av rom-modene.

Oppsummering
Peter Lyngdorf har her levert et fantastisk produkt. Ikke bare er det en gnistrende god integrert forsterker, den har store muligheter gjennom romkorreksjonsenheten også. Den store svakheten er programvaren, men den kommer i ny versjon og også en hardware-oppgradering som vil gi full RCS-funksjonalitet i løpet av 2006. Så; denne er vel verdt å sjekke ut om 23 000 brenner i lomma! Lyngdorf TDA2200 går rett inn på vår liste som referanseklasseutstyr.

Lest 11350 ganger