søndag, 10 mai 2015 19:09

Test av LM Audio 211 IA integrert rør-forsterker.

Skrevet av

For en tid tilbake kom jeg over en annonse på Hifisentralen vedrørende en integrert rør-forsterker fra LM Audio som importør/forhandler Mala Audio skrøt veldig av. Høres morsom ut tenkte jeg og kontaktet Mala Audio, hvorpå jeg fikk et stykk integrert rør-forsterker tilsendt.

 

 

Foranledningen var at jeg en god stund har hatt lyst til å teste en litt mindre ikke-HighEnd type svindyr forsterker til mange hundre tusen. Det er ok å få bena litt ned på landjorda igjen, bortskjemt som jeg er med mine egne og innlånte HighEnd forsterkere.

Så når jeg så Mala Audios annonse over LM Audio forsterkeren var jeg ikke vond å, be for å si det sånn. Jeg kan jo nevne at "LM" Audio står for "Line Magnetic Audio" og holder til i Guangdong provinsen i Kina ( i et enormt fabrikk område hvor mange mer kjente merker også får sine ting produsert).

En ting skal sies, og det er at undertegnede er MEGET skeptisk til Kina produsert elektronikk. Og kanskje spesielt av merker jeg aldri engang har hørt om. Grunnen ligger jo i skrekk historier hvor kineserne først kopierer et vestlig produkt, så kopierer en annen kinesisk produsent det allerede kopierte produktet og setter et bitte lite grann forskjellig navn på den. Men så kopierer enda en annen kinesisk produsent kopien av kopien, og leverer ut en tredje eller fjerde versjon som også ser ganske lik ut og heter noenlunde det samme. Men som ofte inneholder komponenter av så dårlig kvalitet at det er helt latterlig. Men til deg som slutt bruker blir det presentert som den originale vestlige originalen, bare made in china med billig arbeidskraft og en påstand at det er derfor den er blitt mye billigere. Så for min del: når man har sett mange nok slike så blir man skeptisk.

Det skal i samme slengen sies at mitt inntrykk av LM Audio er at de faktisk utvikler ting selv, og ikke nødvendigvis er en copy-cat som mange andre made in china produkter er. Men som sagt, jeg gikk til verket med krummet hals og skepsis flagget høyt hevet.

LM Audio 211 IA er en kompakt integrert rørforsterker veiende ca 20 kg +/-, med 4 stk EL-34 rør i utgangene (push-pull). Og den benytter seg 2 stk 12 AX-7 rør og 2 stk 12 AU-7 rør i inngangs delen, med andre ord en ganske standard konfigurasjon av rør. Og en rør-swapper vil ha et nær uendelig utvalg av NOS rør og ny produserte rør å velge mellom for "rør-rulling" om man skulle ønske det.

Selve forsterkeren er konfigurert slik at man kan velge (knapp på forsiden) mellom ultra linear drift hvor den leverer 32 watt pr kanal, eller i triode drift hvor den leverer 15 watt pr kanal i både 4 og 8 ohms last.

Man kan også justere bias via et innebygd VU meter. Her alt gjort klart for at det skal være enklest mulig for sluttbruker å kunne utføre rør bytte selv, og alltid optimalisere rørene som er i bruk. Men for all del - prøv den med originalrørene først. De spiller så forbausende bra at nye så kalte NOS rør slettes ikke behøver å låte bedre.

 

 

Forsterkeren har 4 stykk innganger og høyttaler utganger for 4 og 8 ohm. Thats it, altså ingen linjeutgang eller pre-out. Med LM Audio 211 IA er det 4 kilder og 2 høyttalere som gjelder.

Hodetelefoner eller subwoofer kan du bare glemme først som sist. Før jeg går over til lytteinntrykk og brukererfaringer vil jeg bare ta med at denne forsterkeren faktisk er hard-wired. Det går ledninger på kryss og tvers, men det er samtidig orden i rotet (noe man ofte ikke kan si om eldre engelske konstruksjoner ha ha). Men det at man har valgt denne måten å lage forsterkeren på, og ikke bruke en haug med 25 øres printkort er tillitsvekkende for undertegnede. At man også har valgt og bruke skikkelig alps kvalitets volum potmeter er en annen ting. Og at man har valgt og levere med en tung liten fjernkontroll i metall er en tredje ting, denne styrer forøvrig kun volum og muting. Det er i det hele tatt mange fine detaljer med denne forsterkeren som tiltaler meg og som jeg faktisk ikke forventet fra et såpass rimelig produkt, forsterkeren koster tross alt ikke mer enn knappe 8000 kroner.

 

Lyd og hva jeg har brukt av utstyr sammen med forsterkeren:

I og med at LM 211 IA ikke har all verden av effekt så startet jeg testen med 2 små Patos stativhøyttalere av type Basic 110 MKII. Noen høyttalere jeg i sin kjøpte for den svimlende sum av 399 kroner pr par hos Komplett.no. En "norsk" høyttaler som er laget i Kina på billigste måte med elementer med plastikk chassis, og som detter i fra hverandre hver annen uke. MEN de lyder slettes ikke verst, og de er lett og drive.

Koblet så disse billige høyttalerne sammen med LM 211IA via et par rimelige Atlas høyttalerkabler og en voldsomt oppgradert Sony XA5ES cd spiller hvorpå haka bare etter få sekunder ut i den første cd plata holdt på å havne ned på knærne. Jøssenavn så bra det spilte og det rett ut av esken kun med 20 minutters oppvarming av forsterkeren før jeg satte meg ned for første lytt.

Jeg hadde selvfølgelig på forhånd plassert og målt opp korrekt høyttalerplassering på sammen måte som jeg ville gjort med en hvilken som helst high-end høyttaler. Forsterker og cd spiller fikk begge selvfølgelig strøm via ordentlige nett kabler.

 

 

Litt om lyden:

Lyden var ren, levende og ganske veloppløst med en litt rund og varm klang, jeg har aldri hørt de små Patosene spille så godt jeg - skikkelig høy gøy faktor.

Selvfølgelig hoppet jeg etter et par dager over på dyrere og litt mer utfordrende høyttalere for virkelig å utfordre forsterkeren litt. Og da falt valget på mine Usher Mini Dancer Diamond høyttalere som i utgangspunktet er en MEGET oppegående høyttaler både lydmessig (og utseendemessig spør du meg), men som også krever litt mer av forsterkerne. Og med disse høyttalerne på plass måtte jeg faktisk eksperimentere litt med forskjellige høyttalerkabler før jeg endte opp med Hovland Reference kablene, som ga meg en liten tanke bedre utklinging i toppen enn med en vanlig 2,5 kvadrat solid-core installasjonskabel med kun bomullsstrømpe som isolasjon. Den sistnevnte kabelen burde mange prøve, det låter veldig bra og er big bang for the bucks. Og ikke minst påvirker den ikke forsterkeren impedanse/induktanse messig slik som f.eks Supra og Alpha core kabler kan finne på å gjøre.

Men altså, med den sistnevnte combo koblet opp så vil jeg bare si at denne vesle kinesiske rør forsterkeren bretter ut et solid og bredt levende lydbildet og meget bra holografi. Det er skikkelig bra 3d-egenskaper. De går ikke så dypt innover bak høyttalerne, men til gjengjeld opplevde jeg faktisk at jeg fikk inntrykket av at jeg hadde sidehøytalere i tillegg til front høyttalerne. Når jeg koblet opp andre forsterkere uten å røre høyttalerplasseringen eller noe annet i anlegget, så forsvant det meste av denne 3d effekten. At lydbildet er bredt har du nå sikkert forstått og at det bredder seg ut langt utenfor høyttalerne.

Lyden fra LM Audio LM-211 IA er nok et godt stykke fra hva jeg vil kalle nøytral, men uten at den blir slørete eller ullen i lyden, faktisk opplever jeg den som romantisk OG ren og klar i lyden - en combo som vanligvis koster MYE mer penger enn hva man må ut med for denne forsterkeren. Og jeg vil påstår at siste gang jeg hørte lyd som dette så var det McIntosch MC275 som sto for forsterkeriet, og det er en forsterker til 4-5 ganger så høy pris. Nå skal det hurtig tillegges at LM Audio 211 IA ikke har så mye krefter som Mc'en, og den er heller ikke så vel oppløst i toppen som Mc'en. Men til prisen er LM 211 IA nær et funn spør du meg.

Med Patos høyttalerne er bassen relativt voluminøs ned mot 50-60 hz, men det ville være en overdrivelse å si at det er stor kontroll så dypt. Det samme skjer på Usher høyttalerne, være seg man bruker ultra linear drift eller triodedrift. Via Usher høyttalernes diamant diskant foretrekker jeg klart å bruke triodedrift, hvor man virkelig kan nyte detaljene oppover i diskant området uten at det noen gang blir hardt eller unaturlig. Minuset selvfølgelig er at man med kun 15 watt må være litt forsiktig med volumet, jeg skulle gjerne spilt litt høyere da lyden var akk så innbydende.

Et kutt fra Van Morrison, nærmere bestemt "Somerset" gjengis så organisk og levende at det var rent som ha det The man himself på besøk i stua, og det altså med et såpass rimelig anlegg.

Bare man bruker litt tid og eksperimenterer litt med plassering av høyttalere og kabling kan selv et midt på treet anlegg låte særdeles bra.

Hvis noen hadde sagt til meg at jeg måtte leve med denne type lyd et år hadde jeg ikke protestert. Dette er ikke high-end lyd (til det er den litt for farget), men det er levende avslappende lyd som man slapper av og koser seg med. Og man liksom lytter til musikken, og ikke til anlegget.

Hadde jeg hatt muligheten til det skulle jeg gjerne prøvd et sett med Klipsch RB-81MKII som er en lett dreven stativhøyttaler sammen med LM Audio 211 IA, de tror jeg kunne spilt utrolig bra sammen. Man bør nok velge høyttalere med en effektivitet på over 90 db hvis man ønsker å spille forholdsvis høyt, i all fall i triodedrift.

 

 

Som du forstår har jeg noen små innvendinger mot enkelte ting, men tar man prisen med i betraktningen så blir det bare flisespikkeri, jeg synes dette er en veldig bra forsterker til pengene lydmessig.

Så som dere forstår er mine aversjoner mot "alle" Kina forsterkere i ferd med å avta noe. Og hvis 4 linjeinnganger er nok for deg, og du har et sett forholdsvis lettdrevne høyttalere og liker ren men også varm og organisk lyd, har jeg ingen problem med og anbefale LM 211 IA. Den lyder så bra at jeg sitter her og har lyst til å beholde den selv.

 

 

Takk til Mala Audio for utlån.

Rudi Mai, 2015

Lest 12540 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.