søndag, 10 desember 2023 14:47

TEST: Linn Selekt DSM Edition Hub Organik – Modulær strømmeforsterker med Linn sin egenkonstruerte stereo-DAC Spesial

Skrevet av


For et par år siden testet vi i Audiophile.no Linn sin strømmeforsterker i sjiktet mellom Majik og Klimax. Men på høsten i fjor lanserte Linn en mer påkostet utgave av Linn Selekt, i form av Selekt Edition Hub. Vi har testet denne utgaven, utstyrt med den mest avanserte DACen Organik installert.

MARKEDETS MEST KONFIGURATIVE STREAMER

KABINETTET

   Betjeningsorganer

   Classik vs. Edition

TILGJENGELIGE TILLEGGSMODULER

   Arven etter Linn Sondek

   DAC-moduler

   Analoge utganger

   Forsterkermodul

   Surroundforsterker

TESTEKSEMPLARET

   Select DSM Edition Hub

   Stereo Power Out Cartridge

   Stereo Organik DAC

STREAMER

   Apper

   Songcast

SPACE OPTIMISATION+

LYTTEINNTRYKK

   Testoppsettet

   Testløype

   Hele Plater

      The Trondheim Concertos. Sigurd Imsen & Baroque Ensemble og the Trondheim Symphony Orchestra

      An Old Hall Ladymass

   Oppsummering av lytteinntrykk

KONKLUSJON.

 

I samme åndedrett som den nye modellen Linn Selekt Edition Hub ble lansert i oktober 2022, fikk den gamle modellen som vi testet for to år siden et nytt navn – Linn Selekt Classic Hub. Dermed fikk Linn muligheten for å revitalisere dette Classic-navnet, som har vært uvirksomt siden den kompakte alt-i-et boksen i de klassiske LK-kabinettene ble pensjonert. Men den observante leseren har gjerne allerede registrert at Linn har fraveket sitt trofaste prinsipp om at alle navn som egentlig slutter på c ikke skal slutte på c men på k. Sånn sett er det fristende å si at Linn Selekt Classic Hub introduserer en ny epoke, men heldigvis er det utrolig mye mer nytt i Linn Selekt enn fravær av «k» i Classic.

Selv for en entusiastisk HiFi-skribent som er langt over middels interessert i Linn sitt produktsortiment er det av og til litt krevende å holde tunga bent i munnen og skille begivenhetene fra hverandre med de ulike DSM-modellene. Og det at Selekt DSM er så kraftig modulært oppbygget gjør ikke saken enklere. Det blir uhyre mange variabler å holde styr på, og selv innen modellen Selekt Edition Hub er veldig mange varianter. Jeg skal forsøke å redegjøre for dette underveis.

MARKEDETS MEST KONFIGURATIVE STREAMER

Man skal alltid være på vakt når en produsent påstår at de har markedets beste- eller mest et-eller-annet, for det er vanligvis ikke sant. Eller i det minste litt tvilsomt og diskutabelt, og vanskelig å dokumentere. Men når Linn på sine nettsider med ekte Bergensk selvfølgelighet og høy sigarføring påstår at Selekt DSM er «the most configurable streamer ever», nøler jeg ikke et øyeblikk med å ta det som et udiskutabelt fakta, og som en sannhet totalt uten modifikasjoner. Så er det heller ikke for ingenting Linn har tilføyd benevnelsen «Hub» i produktnavnene.

KABINETTET

Moderne industriell produksjon som bygger på gode håndverkstradisjoner har lenge vært en av satsingsområdene til Linn, et selskap som i sin tid vokste ut fra Tiefenbrun-familiens Castle Precision Engineering. Dette er ivaretatt og videreutviklet i de moderne DSM-kabinettene som nå er ivaretatt innomhus på den nye fabrikken i Waterfoot en halvtimes kjøretur syd for Glasgow, og ikke hos Castle Precision der forrige generasjon Klimax-kabinetter ble produsert.

Linn har tre CNC-maskiner i sine produksjonslokaler - En 5 aksers- og to tre-aksers Computer Numerical Control (CNC). Og mens den 5-aksers CNC-maskinen benyttes til produksjon av de nye Klimax-kabinettene, er det de to sistnevnte som benyttes i produksjonen av kabinettet til Selekt Classic DSM.

Alt overskuddsmateriale får en gjenbruk. Det gjør åpenbart også Ivor Tiefenbrun sin gamle oppvaskmaskin, for den blir benyttet til å vaske kabinettelementene ved 50 grader.

Betjeningsorganer

Noe av det som skiller Selekt DSM fra HiFi-komponenter flest er den ekstreme detaljeringen som er lagt i de fysiske betjeningselementene på toppen av kabinettet. De seks knappene som ligger i randsonen mellom front og topp er innfelt på en elegant måte, men det er multifunksjonsrattet på toppen som er det åpenbart forførende elementet. Og akkurat dette er et av de elementene også de som velger den langt rimeligere Majik DSM som vi testet i august 2021 dessverre går glipp av.
Et mer subtilt men like fullt vesentlig designelement er at multifunksjonsrattet får et svar i det ene benet på undersiden av kabinettet, og gir en illusjon av en tykk søyle som går tvers gjennom kabinettet.

Multifunksjonsrattet har ellers ulike bevegelser, som til sammen gir ganske rikholdige betjeningsmuligheter. Det gjør at det faktisk er ganske hendig å ta enkle konfigurasjonsendringer via dette rattet, der man vanligvis ønsker å dykke ned i en Konfig-meny på PC. Det bidrar også at det store displayet gir gode tilbakemeldinger på hva som foregår, og en nærhetssensor som lyser opp det ellers normalt mørklagte displayet er ekstra bidrag. Og alt drar i samme retning her – den elegante utførelsen i glass, kombinert med presise taktile bevegelser gir en perfekt premiumfølelse.

De 6 knappene er koblet til et fenomen Linn en stund har kalt «pin». Det er et slags bokmerke som et hurtigvalg til en inngang, en radiostasjon eller et album på TIDAL eller annen strømmetjeneste.

Classik vs. Edition

Hovedforskjellen i de to versjonene Classic og Edition er at det er et mye mer forseggjort kabinett i sistnevnte. Det er mer sammenlignbart med kabinettet til Klimax DSM, og er utfrest i et helt stykke aluminium. Prisforskjellen på de to variantene er også ganske stor, der Classic sin grunnpris på 61.300,- mer enn dobles på Edition. Odd Rune i Eksakt Hifi hevder hardnakket at kabinettet til Edition også bidrar til bedre lyd, mens jeg selv er usikker. Jeg vil anta at det er andre elementer som gir hovedbidragene til mine opplevde forskjeller på Selekt DSM: Classic Hub Katalyst og Selekt DSM: Edition Hub Organik.

For meg er det ikke en selvfølge å velge en Edition Hub fremfor en Classic Hub selv når vi ser bort fra prisdifferansen. Og grunnen til det er at jeg ble dønn forelsket i den avfasede bunnplaten som et designelement under testen av den opprinnelige Selekten – Classic Hub. Da ville jeg kanskje heller vært fristet til å utforske hva en Dual-mono Organik DAC med tilhørende Dual Mono linjeutgang kunne utgjort av lydforbedring – se mer om konfigurasjonene lenger nede.

Men for de som må ha det beste med et nesten Klimax-kabinett, og som ikke helt oppnår Klimax i sitt husholdningsbudsjett, er Linn DSM Selekt: Edition Hub løsningen. Da får du også rustfri ben med silikondemping, og en stor glassfront med storformat display med info om musikken. Og i tillegg er det to subwooferutganger på Edition Hub med digital styring av delefrekvens, og en dedikert hodetelefonforsterker med 6.3mm utgang.

TILGJENGELIGE TILLEGGSMODULER

Arven etter Linn Sondek

For innmaten i en Selekt DSM består i veldig stor grad av moduler som kan ettermonteres, eller oppgraderes til en mer påkostet versjon. Det som ligger fast i alle modellene er en streamer med Linn sitt utprøvde DS-konsept, og et sett med inn- og utganger. I utgangspunktet er det ingen analoge utganger på Linn Selekt DSM: Edition Hub, bare digitale utganger og Eksakt-utganger som også er en spesiell form for digitalutganger med Linn sin proprietære protokoll. Og så kan du kjøpe deg opp med ulike moduler som utvider produktet til en komplett integrert strømmeforsterker på HighEnd-nivå.

Ideen bak dette er sterkt beslektet med konseptet bak Linn sin ikoniske platespiller Linn Sondek LP12. For det bærende prinsippet med LP12 er at du kan kjøpe en grunnversjon, som i dag heter LP12 Majik, og oppgradere de ulike delene i den, enten for å få en mer påkostet LP12 som dermed kvalifiserer til et høyere nivå. Eller for å oppdatere med nyheter innen samme nivå. Og dette konseptet er det egentlig som nå er videreført til Selekt DSM og Klimax DSM.

DAC-moduler

Det er fire ulike nivåer på tilgjengelige DACer. Vi starter med den rimeligste standard-DACen til Linn som ligger på 2.750,-. Det er grunn til å anta at denne ikke er et populært valg dersom det skal benyttes intern DAC, siden det er en åpenbar prismessig klasseforskjell til resten av enheten.

Neste nivå er en Katalyst DAC-modul, til 18.750. Denne befant seg på innsiden av det eksemplaret av  Selekt DSM vi testet for drøyt to år siden, en modell som nå har endret navn til Selekt DSM Classic Hub. Dette var flaggskip-DACen til Linn, og var Linn sin stolte nyvinning for et lite tiår siden, og vi fikk den demonstrert for første gang ved et tilfeldig møte med Linn sin veteran Alan Williams hos Kontrapunkt.

Organik DAC overtok som flaggskip-DAC våren 2021, og hvis du vil ha den må du ut med 40.650,-. Og så finnes Organik DAC i en dual monoutgave, med en prislapp på 68.850,-

Analoge utganger

De som ikke skal benytte Linn Selekt DSM som en ren streamer uten DAC, eller som en integrert forsterker, har behov for analoge linjeutganger (Pre-out). Disse kan du velge som stereoutganger, eller som dual-mono-utganger i kombinasjon med en Organik Dual Mono. Da er du på det mest påkostede nivået en Selekt DSM kan tilby. Stereoversjonen koster 5.750,- mens Dual Mono koster 18.750,-.

Forsterkermodul

Du kan også velge om du vil ha Selekt DSM Edition Hub som en ren kilde/pre, eller som en komplett integrert forsterker med streamer. I sistnevnte tilfelle bestiller du forsterkermoduler med klasse-D forsterkere på 2x50 watt i 8 ohm eller 2x100 watt i 4 ohm. Det er switchmode strømforsyninger som driver Selekt DSM

Surroundforsterker

Du kan også velge om du vil ha Selekt DSM i stereo- eller surroundversjon, og dette valget kan kombineres fritt med de tidligere omtalte valgene for DAC og eventuell integrert forsterker. Velger du surroundløsningen får du kompatibilitet med 5.1-konfigurasjon av formatene DTS-HD Master Audio, DTS-HD, DTS 96/24, DTS, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Digital og PCM

Du kan også shoppe deler av konfigurasjonene separat, som f.eks. 4 fulle HDMI-innganger, ekstra stereo effektforsterkermodul eller en modul med monoforsterker i kombinasjon med Sub-out.

TESTEKSEMPLARET

Select DSM Edition Hub

Det testeksemplaret vi har fått låne av Eksakt Hifi er i tillegg til grunnmodulen Selekt DSM: Edition Hub med en veil. pris på 124.500,- en Stereo Power Out Cartridge til 10.700, og en Stereo Organik DAC til 40.450,-. Dette gir en samlet pris på 175.850,- for testeksemplaret av Selekt DSM: Edition Hub.

Som nevnte tidligere er basisversjonen av Selekt DSM Edition Hub i utgangspunktet en ren streamer uten DAC. Men den har analoge og digitale innganger, som gjør at den har det som skal til for å fungere som en digital forforsterker i tillegg til streamer.

De analoge inngangene på en Selekt DSM Edition Hub er en vanlig linjeinngang som kan konfigureres til fast nivå (Unity Gain), og to platespillerinnganger – en MM og en MC.

I tillegg er det to coax- og to optiske digitalinnganger, der den ene coax-inngangen kan omkonfigureres til utgang. Videre er det to Exakt-utganger, som er Linn sin egen protokoll for å overføre signalet til eksterne DACer i delefilter i aktive høyttalere. Eller til Exakt-kompatible effektforsterkere. En HDMI med eARC er nyttig hvis du skal kombinere Select DSM med kilder som har HDMI, og den er på plass i grunnversjonen. Som tidligere nevnt har du også mulighet for å utvide til en HDMI-modul med 4 innganger og en utgang, og koster 9.380,-.

Det er også to subwooferutganger på Select DSM: Edition Hub, og dette er en av de elementene som skiller en Edition fra en Classic. Den andre forskjellen er at en Edition også er utstyrt med en hodetelefonutgang.

Stereo Power Out Cartridge

Den ene tilleggsmodulen er en effektforsterkermodul, og den yter 2 x 100watt i 4 ohm, og 2 x 50 watt i 8 ohm. Effekttrinnene har post-filter feedback. Testeksemplaret er ikke satt opp med stereo linjeutgang, som eventuelt vil kreve en Stereo Line Out Cartridge til 5.750,-. Noen brukere vil sikkert foretrekke å ha dette med, og er en forutsetning for å kunne bruke eksterne effektforsterkere i kombinasjon med den interne DACen.

Stereo Organik DAC

Som bringer oss til den siste modulen i testeksemplaret. Organik er den mest påkostede DACen, og en helt ny DAC som ble lansert for drøye to og et halvt år, siden i forbindelse med at den nye Klimax DSM ble lansert. Like etter introduksjonen ble vi invitert til en ettermiddagskonsert med nye Klimax DSM med Organik DAC, og den gjorde et stort inntrykk. Organik er den første DACen der alt er konstruert innomhus av Linn. Den befinner seg på et hierarki over Linn sin forrige AKM-baserte Katalyst,

STREAMER

Linn har støtte for direkte implementering av fire av de mest interessante strømmetjenestene i Norge for tiden – Spotify Connect, TIDAL, DEEZER og Qobuz. Linn var lenge en av de standhaftige aktørene som ikke støttet MQA, en problemstilling som nå er mindre relevant etter at TIDAL har gått over til å ha Lossless Flac som sitt foretrukne HighRes format. Linn DS var ellers en av de første strømmeplattformene som ble kompatibel med Qobuz, som igjen er den første plattformen tilgjengelig i Norge med Lossless HighRes.

Streameren er også kompatibel med Roon, men er ikke Roon Ready. Det innebærer at den ikke kan kommunisere med protokollen Roon Raat, men via Airplay. Dette er en begrensning den deler med flertallet av streamere, men med ikke alle. Og når vi først er inne på begrensninger, må det også nevnes at Linn sine streamere ikke er kompatible med TIDAL Connect, så her er du avhengig av å benytte en av Linn sine originalapper, hvis du da ikke sverger til Roon. Eller Songcast, som vi omtaler lenger nede.

Streameren har også støtte for nettradioen TuneIn, og den litt mer perifere Calm radio.

Linn var ellers blant de første som implementerte UPnP i sine DS-streamere da de ble introdusert i 2007, og dette støttes selvfølgelig fremdeles.

Apper

Appene til Linn har vært under stadig fornying i de 16 årene jeg selv har benyttet en Linn-streamer – Linn Akurate DS, 2007-modell. Det startet heller basic kan man si, i form av den første versjon av appen Kinsky med grafisk grensesnitt som til forveksling kunne minne om en kontoutskrift fra DnB. Men dette var tross alt i strømmingens barndom, så forventningene til grafisk grensesnitt med coverart var ikke overveldende.

En betydelig forbedret funksjonalitet og grafikk med Coverart kom i en oppdatert utgave av Kinsky, og så tok appen Kazoo over. Og for Windows er det fremdeles denne som regjerer, mens det for mobile enheter er Linn App som har overtatt, og den er enda bedre enn Kazoo. Nettbrettutgaven for Android er min favoritt. Og Linn App tilbyr også min etterlengtede mulighet for å sortere favorittalbum etter valgfrie kriterier.

Et fortrinn med Linn sine Apper er at vi som har hatt separate streamere og forforsterkere fra Linn har hatt muligheten for å styre volum i forforsterkeren via Appen, også på andre kilder enn streameren. Dette har vært mulig ved å koble sammen streamer og forforsterker med en RS232-kabel. Med en Linn DSM der du også benytter streameren som forforsterker er selvfølgelig ikke dette lenger relevant.

 

Songcast

Funksjonen Songcast er en av de store fortrinnene med Linn sin DS/DSM-plattform er at de har en egen protokoll for strømming trådløst fra en PC til streameren. Og da er det rubb og rake, uavhengig av filtype. Dette er litt sammenlignbart med Apple sin Airplay-løsning. Veldig praktisk i mange sammenhenger, og fremstår i noen situasjoner som en gamechanger.

SPACE OPTIMISATION+

Dette er Linn sin versjon av romkorreksjon, og den foregår ikke ved hjelp av målemikrofon, men ved at man konstruerer lytterommet parametrisk og legger inn vegger, tak, gulv, vinduer og dører i et konstruksjonsprogram. Deretter plasseres høyttalere og lytteposisjon. Det hele blir beregnet eksternt, og etter en konstruksjonsprosess som kan ta et kvarters tid hvis du må frem med tommestokk, tar det noen få minutter å kalkulere rommet og akustikken.

Room Optimisation prøvekjørte jeg første gang for åtte år siden, og for få år siden kom det en oppdatert pluss-versjon som gir en langt mer detaljert beregning av rommet.

LYTTEINNTRYKK

Testoppsettet

Dette var en av de første testene jeg har gjennomført i mitt lytterom Peisestua i mitt nye hus av 1860-årgang i kjernen av Rodeløkka i Oslo. Jeg har i ettertid gjennomført en del InRoom-målinger av diverse høyttalere, og konstatert at lytterommet gir et solid løft i det området der en typisk stativhøyttaler ruller av. Egentlig ganske ideelt for oss som foretrekker stativhøyttalere, selv om de har mindre basselementer enn de 10 tommene skribentkollega Stig Arne sverger til.

Og litt morsomt at jeg skulle nevne det med 10-tommere, for Linn Selekt DSM Edition Hub Organik (puh…) ble testet sammen med et par innlånte Annerstedt-Hegge A35 Heritage fra Eksakt HiFi, og de har en 10-tommer som dekker mellomtone og bass. A35 Heritage er en nyutviklet modell til 48.000,- og er en videreutvikling av en gammel Seas-konstruksjon i samarbeid med nettopp Seas. Separat omtale kommer senere.

Og selv om disse høyttalerne er de den sedvanlige testløypa er fundert på, hadde Selekt DSM: Edition Hub også en runde med mine DynaBel 2s.

Testløype

De seneste årene Har jeg etablert en standard testløype med musikk jeg kjenner godt, og vet hvordan skal- eller kan låte. Det er derfor viktig med stor kontinuitet i listen, men litt fornyelse er det fra gang til gang.

Og så er det viktig å vite at denne listen bare utgjør en veldig liten del av lytteinntrykkene under testen.

 1. TAYLOR SWIFT. MIDNIGHTS (THE TIL DAWN EDITION) – QUESTION….?
  A35/Selekt Edition: En utrolig klarhet i gjengivelsen. Flott og dyp bass, men det er mer som legges merke til her. Tydelighet er vel det begrepet underbevisstheten min leter etter. Et dypdykk i hele albumet i etterkant demonstrerer at oppsettet gir en veldig god innsikt i klangeffekter benyttet på de ulike sporene. Til og med det sporet jeg tidligere har betraktet som en uinteressant transportetappe, får fornyet interesse gjengitt over dette oppsettet.

 2. ERIK FRIEDLANDER. BOHEMIA AFTER DARK – OSCALYPSO
  A35/Selekt Edition: Dette sporet hadde jeg spesielt høye forventninger til, men her ble det ikke helt som forventet. Det krystallklare perspektivet var bare litt midt på treet. Helt til jeg skrudde opp noen hakk. Da kom engasjementet frem, og det ble en flott forestilling, selv om det fremdeles er andre oppsett som har vist enda bedre perspektiv.

 3. NIGEL KENNEDY. VIVALDI: THE NEW FOUR SEASONS: SUMMER: 8 FEAR – VIVALDI: THE NEW FOUR SEASONS.
  A35/Selekt Edition: Veldig nyansefull gjengivelse av fiolin i de myke passasjene. Og passasjene med vreng funker også godt.

 4. ARILD ANDERSEN. PATCH OF LIGHT – HYPERBOREAN
  A35/Selekt Edition: Veldig god detaljering i strykerne. Ikke direkte varm, men likevel tilstrekkelig kropp. Ulike lag i innspillingen og musikken kommer godt frem.
 5. ARILD ANDERSEN. HYPERBOREAN – HYPERBOREAN
  A35/Selekt Edition Kontrabassen til Arild Andersen er veldig klar og fin, og tidvis syngende. Balansert klang.

 6. FRANK ZAPPA. RUBBER SHIRT – SHEIK YERBOUTI
  A35/Selekt Edition: Dette er magisk.
 7. FRANK ZAPPA. THE PURPLE LAGOON – ZAPPA IN NEW YORK
  A35/Selekt Edition Her kommer instrumentene veldig klart frem, og kombinert med en litt heftiog dynamikk blir det veldig flott gjengivelse.

 8. HELENE GRIMAUD. SILVESTROV: BAGATELLES I – XIII: BAGATELLE I – MEMORY
  A35/Selekt Edition. Veldig flott nerve i gjengivelsen blir ekstra godt ivaretatt på dette oppsettet.

 9. JAN GARBAREK. MISSION: TO BE WHERE I AM – IT`S OK TO LISTEN TO THE GREY VOICE
  A35/Selekt Edition. Garbarek «synger» som aldri før. Veldig rent, klart og tydelig, og en flott klang på saksofonen.

 10. JIMI HENDRIX. RED HOUSE – HENDRIX IN THE WEST
  A35/Selekt Edition. God nerve i presentasjon av fremførelsen. Distinkt bass.

 11. JONI MITCHELL. OVERTURE / COTTON AVENUE – DON JUAN`S RECKLESS DAUGHTER
  A35/Selekt Edition. Veldig distinkt og kontrollert bass. I Cotton Avenue er det stor klarhet, og uanstrengt gjengivelse.

 12. KARI BREMNES. KANSKJE – DET VI HAR
  A35/Selekt Edition. Dybdeinformasjon om klangen i innspillingen, samtidig som vokal, bass og de andre instrumentene blir veldig klart skilt fra hverandre.

 13. KARI BREMNES. LIKE FØR DAGEN GÅR NED – OG SÅ KOM RESTEN AV LIVET
  A35/Selekt Edition. Magisk gjengivelse, og ikke snev av utfordringer i Kari sin vokal, som noen andre oppsett byr på.

 14. KETIL BJØRNSTAD. MOREN – SUNRISE
  A35/Selekt Edition. Veldig flott intro med Matias Bjørnstad på altsaksofon på, og Kari sin vokal er enestående gjengitt.

 15. KETIL BJØRNSTAD. SYLVELINES HUS – BERGET DET BLÅ
  A35/Selekt Edition. Ketil Bjørnstad sitt klaver er også her spisst i klangen, og det gjelder også for Pål Thowsen sine cymbaler, i tillegg til at resten av trommesettet også er gjengitt uten mye kropp.

 16. LEONARD COHEN. HAPPENS TO THE HEART – THANKS FOR THE DANCE
  A35/Selekt Edition. Fin balanse i klangen, samtidig som Cohen sin vokal er dyp, og rasper der den skal.

 17. LYNNI TREEKREM. SJALU TYPE – STORM
  A35/Selekt Edition. Nårt, og fin klang i Lynni sin vokal. Bassen er selvfølgelig brutal.

 18. LYNNI TREEKREM. VESLEMØY – HAUGTUSS
  A35/Selekt Edition. Mer musikkfokusert enn analytisk. Eller egentlig begge deler, men uten at klangen er lys eller slank, men har en fin varme.

 19. BEYONCÈ. DONT HURT YOURSELF – LEMONADE
  A35/Selekt Edition. Låter unektelig litt hardt

 20. SAH. ANGERMANLANDSMORGON – PAST PRESENT FUTURE
  A35/Selekt Edition. Lyrisk og vakkert. Og kjellerdyp bass med stålkontroll

 21. BILLIE EILISH. TV- GUITAR SONGS
  BA35/Selekt Edition. Nyansene i Billie Eilish sin vokal kommer veldig godt frem.

 22. IRMIN SCHMIDT. KLAVIERSTUCK I – 5 KLAVIERSTUCKE
  A35/Selekt Edition. Flott og uanstrengt.

 23. CHIAROSCURO QUARTET. STRING QUARTET NO. 1 - ALLEGRO – BEETHOVEN: STRING
  QUARTETS

  A35/Selekt Edition: Stor dybde, og veldig bra klang, med fin varme. Ikke klinisk som enkelte andre oppsett kan være på dette sporet. Mer kommer musikken virkelig til sin rett.

 24. MELT MOTIF. EVERYTHING WILL DISAPEAR – A WHITE HORSE WILL TAKE YOU HOME
  A35/Selekt Edition. En musikalsk og kontrollert gjengivelse av et uvanlig stykke musikk.

 25. DOMINIQUE FILS AIME. BIRDS – NAMELESS
  A35/Selekt Edition. En ekstra tyngde og vekt i bassen gir en god dimensjon til dette sporet.

 26. JOHANNES MOSER. FRATRES - ALONE TOGETHER
  A35/Selekt Edition: Dette er vanvittig bra. En veldig stor dybde i gjengivelsen kombinert med en usedvanlig klarhet. Karakterfullt. Og på de ikoniske basslagene får man en følelse av at høyttalerne spiller enda dypere enn det de faktisk gjør. Og også her måtte jeg en tur innom resten av albumet, og på andre spor er det kanskje enda mer interessante særpreg ved gjengivelsen. Dette gjelder blant annet Johannes Moser sitt arrangement av Grieg sin Holberg-suite, som jeg har tendert til å mene ikke har vært veldig vellykket. På dette oppsettet blir det en spesiell atmosfære og innlevelse i musikken, som gir et nytt liv til Holberg Suiten.

 27. JENNIFER WARNES. BALLAD OF THE RUNAWAY HORSE - FAMOUS BLUE RAINCOAT
  A35/Selekt Edition. Vakker og lyrisk gjengivelse

 28. BOB DYLAN. MAN IN THE LONG BLACK COAT - OH MERCY.
  A35/Selekt Edition. Veldig god dybde i gjengivelsen av dette audiofile Dylan-sporet.

 29. FINK. TROUBLE`S WHAT YOU`RE IN - WHEELS TURN BENEATH MY FEET
  A35/Selekt Edition. En dynamisk fest

 30. BARB JUNGR. SUNSHINE OF YOUR LOVE – MY MARQUE
  A35/Selekt Edition. Praktfull gjengivelse av denne Cream-klassikeren. Og også her avsløres det en liten hardhet i Barb Jungr sin vokal.

 31. CÉCILE MCLORIN SALVANT. WUTHERING HEIGHTS – GHOST SONG
  A35/Selekt Edition. Hører du dette sporet for første gang er sannsynligheten stor for at det er teksten som gir første gjenkjennelse – om ikke før, så ved strofen «…. I hated You, I loved You too». Og da vet du samtidig at det dreier seg om en coverversjon av den låten Kate Bush forbløffet en halv verden med i 1978. Cécile Mclorin Salvant sin vokal er ikke like unik som det Kate Bush sin stemmeprakt var på slutten av 70-tallet, men til gjengjeld er denne coveren kanskje enda mer interessant musikalsk. Og gjengivelsen på dette oppsettet med A35 og Selekt Edition er utrolig bra – gir veldig detaljert innsikt.

 32. ROGER WATERS. MONEY -
  A35/Selekt Edition. Kjemisk fritt for kassaapparat, men desto mer dyp bass, praktfullt gjengitt på dette oppsettet. Denne nyinnspillingen av Klassikeren fra TDSotM er praktfull, og gir en veldig annerledes musikkopplevelse enn originalen, som på sin side selvfølgelig er udødelig.

 33. ODIN STAVELAND. PARADE - SILLAJAZZ
  A35/Selekt Edition. Dette sporet har vært fast innslag på mine testlister omtrent siden albumet Sillajazz ble utgitt for drøyt to og et halvt år siden. Men den siste tiden har jeg måttet fjerne det, fordi albumet ikke lenger var tilgjengelig på verken Qobuz eller TIDAL. Jeg har hele tiden hatt det både på vinyl og i form av 24/96 waw-filer, men det funker ikke på en spilleliste, med mindre den lages i Roon. Nå er den tilbake på Qobuz, og dermed også i min spilleliste.
  Og gjengivelsen er helt eventyrlig på dette oppsettet. Vanvittig nakent, på grensen til kirurgisk. Men samtidig er det aldre noe snev av klinisk ubehag her, bare et vindu på vidt gap.

 

Hele Plater

Vi tar også med et par hele plater i form av 2 stk. Pure Audio Blu-ray utgivelser fra 2L. Disse ble avspilt fra en Magnetar UDP900n som kom inn på test i slutten av testperioden for

The Trondheim Concertos. Sigurd Imsen & Baroque Ensemble og the Trondheim Symphony Orchestra

Dette er den nyeste utgivelsen fa 2L, og er en praktfull utgivelse på Pure Audio Blu-Ray. I 2L sin tapning betyr det nesten uten unntak at det er en todisk-løsning, med både Stereo & multikanals SACD, og en Blu-ray, som i dette tilfellet har fire ulike lydspor - 2.0 LPCM 92/24, 5.1 DTS HDMA i 192/24, 7.1.4 Auro-3D 96kHz og 7.1.4 Dolby Atmos 48kHz. Jeg valgte denne grunnen stereosporet av praktiske grunner, og signalet fra plata ble tappet digitalt via eARC-inngangen på Linn Selekt.

Innspillingen er foretatt i Lademoen Kirke i Trondheim, og det er en veldig flott gjengivelse som presteres i dette oppsettet. Og til tross for at jeg vanligvis foretrekker multikanalsversjonen av 2L sine utgivelser. Spesielt Vivaldi sin fiolinkonsert i A, RV 335 har en veldig flott gjengivelse, med veldig bra perspektiv og en fin og litt varm klang

An Old Hall Ladymass

Dette er den nest nyeste utgivelsen fra 2L, og byr på kormusikk innspilt i Uranienboprg kirke i Oslo. Dette er en kirke som er mye benyttet til korinnspillinger med 2L. Denne gangen valgte jeg å lytte til SACDen, og også denne gangen i stereo.

Det er ofte en krevende øvelse å skape gode korinnspillinger, og der er Morten Lindberg en mester. Det låter flott og oppløst, og med god klangbalanse. Det er også mulig å skille stemmene fra hverandre, selv om dette vanligvis blir enda tydeligere på 2L sine multikanalsspor.

Oppsummering av lytteinntrykk

Selv om det er litt risikosport er det fristende å trekke paralleller til den nye versjonen Linn Klimax DSM med Organik DAC når jeg skal oppsummere lytte inntrykket fra Linn Selekt DSM: Edition Hub Organik. Og da er det den enorme innsikten i musikken som må fremheves. Klangbalansen skiller seg ikke særlig ut fra mine inntrykk fra den opprinnelige Selekt DSM avspilt på mine referansehøyttalere, selv om de høyttalerne som ble benyttet i testløypa selvfølgelig gir en helt annen karakteristikk.

For det er den fullstendig uanstrengte og åpne lyden som er kjennemerket til Selekt DSM: Edition Hub, og den er ganske magisk. Og jeg mistenker at det er Linn sine egenutviklede DACer Organik som er hovedingrediensen i dette lydbildet. Og som gjorde at blant annet Taylor Swift ble servert med en fornyet innsikt i musikk og detaljer.

Perspektivegenskaper er historisk ikke en typisk Linn-greie, men e kommer ikke unna denne gangen heller. For perspektivegenskapene er utpreget flotte, og bedre enn jeg opplevde- og husker det fra de andre streamerne jeg har hatt på test, inklusiv min egen Akurate DS som er stamfaren til Selekt DSM

Til slutt må det gjentas at Room Optimisation+ også denne gangen gir en forbedring av bassgjengivelsen, selv om det er et nytt rom og dermed også en ny korrigering. Når sleivspark i frekvensgangen på grunn av romnoder blir korrigert gir dette en mindre bråkete bassgjengivelse, og mer presis og musikalsk bass.

KONKLUSJON

Testen av Linn Selekt DSM Edition Hub var både en stor lydopplevelse og en designmessig og taktil nytelse av et stykke HiFi for audiofile. Og atter en gang fikk jeg en bekreftelse om at det har skjedd svært mye med Linnstreamere siden opprinnelsen i 2007. Ikke minst gjelder det brukergrensesnittet som er utsøkt, og designet som er i en helt annen divisjon enn min første generasjon Akurate DS.

Men det aller viktigste er selvfølgelig lyden, som har utviklet seg til nær perfeksjon i løpet av disse årene. Og min mistanke går i retning av at Organik DACen er et svært viktig element i den ekstremt gode lydopplevelsen.

Nå er selvfølgelig 175.850,- en god del penger for en strømmeforsterker, men med denne ytelsen gir det likevel god valuta. Og så mistenker jeg at du kan få en lyd som ligger veldig nær dette med Classic kabinett, for sekstitre tusenlapper mindre. Og så kan det hende at du en vakker dag finner ut at du vil oppgradere til Dual Mono-utgaven for deler av det beløpet du sparer med en Selekt DSM Classic Edition?

 

Les mer om Selekt DSM Edition Hub hos den norske forhandleren Eksakt HiFi

Les mer om Selekt DSM Edition Hub hos Linn

 

 

Lest 3097 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.