lørdag, 09 november 2013 19:16

Avid Acutus

Skrevet av

Statfjord A. Den minner meg rett og slett om en diger oljeborings plattform Avid Acutus som denne spilleren heter.

Les mer:

Engelsk er den og topp modell fra Avid er den også, dog finnes det en enda råere strømforsyning til den enn den testede, bare denne koster 40.000.- ekstra i tilegg til de nærmere 90.000.- denne spilleren koster fra før uten arm.
Avid Acutus fremstår som et fantastisk mesterverk i krom og sort, de store søylene som holder bunnplaten inkl lagringen oppe inneholder justerbare fjærer, bunnplaten holdes i sjakk med gummiringer som er festet til fjærtårnene, på toppen troner en diger og meget tung platetallerken.
På venstre side under til venstre er det utfrest et “hakk” hvor den separate motoren passer inn.
Spilleren kommer i en diger og ikke minst tung eske og består av mange deler som skal settes sammen, det å ha god tid og følge bruksanvisningen anbefales på det sterkeste. Jeg forstod med engang ikke helt lagringen, men etter en del leting i esken og grundig inspeksjon av manualen fant jeg til slutt den lille metall- kulen som faktisk utgjør hele lagringen til den enorme og tunge tallerkenen, synes dette ser litt puslete ut, men det funker så hva vet vel jeg.
Etter litt klundring spesielt med og få tredd drivremmen på plass (noe som absolutt ikke passer for store hender og som risikerer og klemme spinkle hender og fingre flate pga den tunge platetallerkenen) og få justert opp hele spilleren (hvilket faktisk er veldig enkelt bare man har gjort det en gang eller to) så var det klart til og ta plattformen i bruk. Spilleren er utviklet spesielt med tanke på bruk av SME serie V og spilleren som her er testet er levert fra fabrikk med SME innfesting til armen. Jeg monterte derfor på en av mine SME serie V armer, denne ble tatt rett i fra en Oracle Delphi MKIV spiller som igjen hadde fått armen fra 97 mod SME modell 30..... m.a.o en ikke helt ny arm, men alikevel i topp tilstand.
På med en testplate og skrudde så fast den enorme platestrammeren (også denne i chrom/sort), lett justering av VTA og litt finjustering av de resterende "vinkler" med en protractor og i vei bar det.

Første platen var "Ragpickers dream" av/med Mark Knoppfler en plate jeg ofte starter mine lytteseanser med (uvisst av hvilken grunn) hvorpå jeg nær falt ut av stolen etter få sekunder, lyden var så utrolig annerledes enn med det aldrende Oracle driv verket og i en helt annen klasse, faktisk vil jeg påstå at lyden er av en annen planet. Driv verket oppleves som noe stort, tyst, mystisk noe som er vanskelig og beskrive, det klarer og få gode armer og pickuper til oppleves som i en ny dimensjon. Hele lydbildet er annerledes, lytte rommet mitt ble med et 30 kvadratmeter større, alt ble større og luftigere, bassen er helt enorm, det er kontroll samtidig som den er meget nyansert, basstrommer står frem med en helt annen spenst og dynamikk enn på det eldre driv verket. Bass trommer gjengies slik at man får på følelsen at trommeskinnet skal komme ut av høytalerne ..... bassen blir levende og organisk og liksom til og ta og føle på.
At et driv verk alene kan gjøre så mye var egentlig for meg nytt, jeg opplevde ikke det samme den gang jeg hadde SME modell 30, dette var på ingen måte noen dårlig spiller og den skrudde terskelen opp adskillige hakk for platespiller lyd for undertegnede, men allikevel uteble den enorme følelsen av storhet som Avid spilleren gir meg, men selvfølgelig så har resten av anlegget blitt oppgradert et hakk eller femten siden jeg hadde den siste SME 30'en, så jeg skal ikke være for bastant i mine utsagn akkurat om dette.
Som sagt er jeg dypt imponert over hvor mye eller kanskje hvor liten lyd denne spilleren gir fra seg, den er så tyst så tyst og ved avspilling av plater i stille partier så er det så gravende stille at man reagerer på det og det blir noe man legger merke til. Man blir liksom ikke oppmerksom på fenomenet før det er borte, støyen har liksom alltid vært der og den har vært akseptert,, men nå er det slutt på det, stillheten er et faktum og Avid Acutus er fra nå av min referanse på akkurat dette området.
Jeg føler egentlig ikke at det er riktig av meg og gå inn på enkelt detaljer lydmessig som denne spilleren presterer rett og slett fordi det er helheten i lydbildet som er dens sterke force........... det er lyden av storhet og dens måte og presentere alt med den største selvfølgelighet som det må fortelles om, det at driv-verket er absolutt tyst gir nær sagt optimale arbeidsforhold for arm/pickup og det er det som høres.
Jeg brukte bla en Lyra Titan "i" pickup under testen og det er en pickup som oppfører seg nær som et kirurgisk instrument, den formelig suger opp alt som måtte finne seg i platerillene og dissekerer dette og presenter det hele på et blankpolert sølvfat, hvis ikke arm og driv-verk holder følge blir resultatet horribelt dårlig, men med comboen Acutus, SME serie V og Titan "i" er det som det hele blir løftet opp en dimensjon, symmetri effekten er nærmest til og ta på. Mellomtonen oppleves minst like levende og organisk som det bassen gjør hvor det hele blir presentert så nært og levende som det bare er mulig, man hører nye lyder, man hører ting fra innspillingene som selv de som har mixet platen ikke har hørt før, absolutt alt blir presentert rett opp i fleisen og som våre danske venner bruker og si det "det er da bare dejligt", slik skal det være.


 

Lydmessig er det vel egentlig ikke mer og legge til annet at dette er en referanse spiller enten man velger og bruke den sammen med SME serie V arm eller med f.eks Graham Phantom armen eller f.eks en Tri.Planar eller for den saks skyld en Dynavector 507 som det blir hevdet skal være en god match men som hittil ikke har overbevist undertegnede, nå skal det riktignok tillegges at jeg ikke har hørt nettop denne combo hjemme hos meg selv, men uansett hvilken av de du velger vil Acutus levere referanselyd, akkurat det er jeg overbevist om.
Kan så en pris på nærmere 100.000.- blanke norske kroner for et platespiller driv-verk rettferdig gjøres ?....... et rungende JA er på sin plass, Avid Acutus er nemmelig SÅ BRA, tror du meg ikke så ta en lytt selv ( det bør du uansett unne deg), men akkurat det kan være meget farlig……… dvs for bank kontoen din, lyden er nemmelig sterkt vanedannende. At man får en kunst skulptur med på kjøpet som de aller fleste imponeres over, har til og med hørt koner som har vært på besøk her i følge med sine menn si at: en slik kan du få lov til og ha i stua……. den var flott, i stedet for disse stygge boksene du alltid drar med deg hjem……… et ikke ueffent argument og tenke på ved et evt innkjøp.
Således har jeg ingen hemninger med og anbefale dette driv verket, det leverer "varene" fullt ut.

Rudi 2007


Lest 7669 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.