lørdag, 09 november 2013 20:24

SME serie V verses SME 309 og noe om armkabler.

Skrevet av

Da jeg i det siste har hatt meeeeget god tid foran stereo'en pga en fot som ikke har latt seg tråkke på, så har jeg gått til det skritt å teste ut hva jeg synes forskjellene er mellom disse armene.

Les mer:

Begge de nevnte armer var på testtidspunktet blitt utstyrt med VdH 501 Silver hybrid kabling fra pickup til riaa, en liten test (for sikkerhets skyld) med Cardas Golden Ref kabling i begge armer ble også utført. Til sist også med 309'ens originalkabling.


Denne gang har testutstyret store deler av testperioden vært en Simply Black 330 referansespiller som får strøm via T+A strømfilter og Ladac skilletrafo, en oppgradert/DP moddet Dynamic Prescission DPR 2.2 riaa og et sett Stax Lambda Signature elektrostat hodetelefoner med rør-driver.
Jeg prøvde begge armer også på et eldre Pioneer tidligere toppdrivverk type PL-590, og til slutt testet jeg det hele gjennom mitt "store" stereoanlegg med vanlige høytalere som består av Aestethix Janus rør-preamp og Krell FBP300CX med Cardas Golden Ref kabling gjennom hele anlegget frem til høytalerne som på testtidspunktet var Snell CV for å sjekke om alle parametere jeg hadde skrevet ned i testen via hodetelefonene fremdeles stod seg.
Testpickup'en var i hovedsak en av mine favoritter.... en Lyra Argo "i" som jeg tidligere varmt har omtalt som et av de aller beste kjøpene pr i dag.
Som kjent er jo SME309 den minste av de 3 "bukkene Bruse", den mellomste heter IV og den største "bukken" er jo da SME serie V, som i en årrekke har vært SMEs top of the line - arm. Med en pris som er over dobbelt så høy som den man tar for lillebror 309, til tross for at de utvendig er ganske like. Hovedforskjellene ligger i at serie V er laget av magnesium, mens 309 må nøye seg med "vanlig" aluminium/stål, serie V armen er i dag desuten orginalt utstyrt med sølvkabling, mens 309 armen har kobber. Serie V armen er dessuten utstyrt med dempebad.
Begge armer er ekstremt stive med topp lagre, og ingen av dem har problem med å hanskes Lyra Argo "i" på noe vis. Nå skal det sies at Lyra-pickupene sjelden eller aldri er noen "problem"-pickuper, da de gir svært lite resonanser tilbake til armen som denne må hanskes med.
Begge armers effektive masse er relativt lik, og begge armer passer i utgangspunket for medium tunge MC pickuper vil jeg påstå. Serie V takler dog superstive (med lav komplianse) pickuper vesentlig bedre enn det 309 armen klarer. Et perfekt eksempel på det er hvis man prøver Denons "kultforklarte” DL103 pickup. Denne blomstrer opp i en serie V arm og leverer en gulvplankeristende bass, mens resultatet blir av vesentlig mer moderat karakter når den er montert i en 309 arm.
Testen ble utført ved å spille samme plate om og om igjen, jeg benyttet meg i all hovedsak av kun av 3 lper som er : Luka Bloom "Innocence", Pink Floyd: ”The Wall” re-master og Mark Knopfler ”Rag picker's dream”. Disse er alle velkjente plater av undertegnede, og meget vellydende sådanne etter min mening.
Dette kunne egentlig blitt en lang dryg historie, men siden jeg ikke er betalt for dette skriveriet, så hopper vi rett uti det og går kjapt mot konklusjonen og noen betraktninger:

Påmontert det gamle toppdrivverket fra Pioneer spiller armene egentlig svært så likt. Jeg har notert at lyden er åpen, klar og vel detaljert, overraskende likt faktisk, men noen forskjeller er det. Bassen virker litt dypere på serie V-armen med mer pondus, men alt i alt oppleves det som meget bra vinyllyd, enkelt og greit.........

Jeg byttet så til det store Simply Black 330 referansedrivverket, og med 309 som første arm ut. Volumkontrollen på rørdriveren har stått på det samme hele tiden. Og resultatet: jeg kan vel ikke si at jeg falt ut av godstolen av den voldsomme bassen som åpenbarte seg, men den var likevel meget påtagelig etter drivverk-bytte. Bassen opplevdes som å gå en oktav eller to dypere, bass-dynamikken økte voldsomt og hele nedre mellomtoneområde fremstod som klarere renere og mer uforvrengt enn med det aldrende drivverket. En ting som er sikkert, er at god vinyllyd starter med et ordentlig drivverk.
Men ok, det var 309 versus serie V dette skulle handle om. Mens forskjellene opplevdes som minimale mellom armene påmontert det eldre drivverket var forskjellene vesentlig større påmontert Simply Black referansedrivverket ...... men kanskje likevel ikke så store som jeg først hadde trodd det skulle vært............... la meg si det slik at 309 armen gjør 95% av jobben til en serie V med glans så lenge man har montert en ikke problematisk pickup.
Ok......... så hva er forskjellene ? 309 armen presterer ikke gjengivelse av dynamikk så totalt uanstrengt som det serie V gjør. 309 klarer heller ikke den nederste oktaven like godt, og det er egentlig bassområdet samt litt i diskanten som skiller klinten fra hveten her. Husk på at unoter i bassområdet veldig ofte får følger for mellomtoneområdet, og at bassen gjerne roter til mellomtoneområdet.
Serie V armen virker totalt ufarget oppover i frekvensområdet, mens jeg opplever en svak betoning ved bruk av 309 armen i nedre mellomtone, spesielt hvis det allerede foregår mye i bassområdet........ dette kan muligens relateres til resonanser og at 309 armen ikke er utstyrt med noe dempesystem slik som serie V armen har.
Jeg opplever også 309 armen som noe mer grovkornet i diskanten. Der hvor serie V gjengir det hele silkemykt, rufser liksom 309 til lydbildet og introduserer litt piggtråd. Ikke mye men likevel nok til at jeg hekter meg opp i det og at det ble notert som en "unote” på notatblokken. Mikrodynamikken oppover i frekvensområdet er også vesentlig mindre definert i 309 enn i serie V armen. Dette gjør igjen at instrumenter ikke klinger like fritt ut og at de heller ikke står frem like tydelig som enkeltinstrumeneter slik som de gjør via serie V-armen.
Ok så det låter ganske likt alt i alt, med både VdH silver hybrid kabling og det hele blir bare ytterligere forsterket ved bruk av Cardas kabel. hva så med å bruke orginalkablingen i 309 armen ?.............. jo, da ble forskjellene vesentlig større med en gang, den super-rene, utforvrengte lyden ble erstattet med en følelse som lett tåkedis. Det hele kunne beskrives som at lyden ble varmere, men jeg velger og kalle den mer forvrengt, den sorte bakgrunnen var ikke så dramatisk, og det hele låt blassere og mindre dynamisk. Diskanten begynte helt tydelig å tendere til piggtråd. Med en testplate som første kutt på side A Opus 4 på tallerkenen blir det hele rett og slett nesten uutholdelig, ikke misforstå det låter fremdeles ikke direkte dårlig, men har du lånt en Ferrari i en ukes tid og skal kjøre på samme vei igjen med den gamle Toyota Mr2'en din igjen............ he he...... ja det blir ikke det helt samme gitt og forskjellene opplever jeg faktisk som såpass store....... dette gjelder kablingene altså.

Alt i alt kan man si at forskjellene mellom armene er små på et "vanlig" drivverk mens det blir vesentlig større forskjeller når man bytter opp til et mer "ordentlig" drivverk. Dette er kanskje ikke så overraskende for mange? Man skal huske på at det også er svært viktig med kablingen, jeg har iallfall lært at så lenge jeg har et ordentlig drivverk kan jeg utmerket godt leve med en 309 arm. Utsyrt med en Cardas kabel er det helt klart at savnet av en serie V ikke ville vært sååååå stort.

Dessverre har jeg ikke noen spennende "ny" konklusjon, du får stort sett det du betaler for ....... en original SME serie V ER bedre enn en original 309 med klar margin, med utbyttet kabling blir forskjellene mindre. En annen ting som også bør være med i beregningen, er at en serie V er vesentlig mer fleksibel vedrørende pickupvalg enn det 309 armen er på grunn av manglende demping.
Begge disse armer meget gode, enkle, greie og uproblematiske å sette opp og ha med å gjøre. Leser du instruksjonsboka er det ikke noen hokuspokus å sette opp disse armene fra grunnen av selv heller.

Ble du noe klokere ??

Lest 9706 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.