lørdag, 09 november 2013 22:57

Soundsmith Aida - Moving Iron pickup til kroner 10.500.-

Skrevet av

Tidligere har jeg som kjent (for de som følger med) testet flere av Soundsmith sine pickuper som bla Soundsmith Otello, Boheme, The Voice og Sussuro Paua og alle fire har kvaliteter som gjør dem til best buy kjøp i respektive prisklasser.

Les mer:

Spesielt god til prisen syntes jeg Boheme var og det var ikke nei i min munn når jeg ble tilbydd og teste storesøster Aida, prisforskjellen er ca 3600.- slik at Aida koster i Norge 10500.-
10.000 kroners klassen er generelt sett dominert av MC pickuper, mens Aida er en Moving Iron pickup og behøver altså ikke en MC riaa, men kun en vanlig MM riaa, det gjør den jo vesentlig mere intresant for mange da man slipper yttligere 5-10.000 kroner til en skikkelig Riaa.
Det finnes mange forsterkere i dagens marked som er utstyrt kun med en god MM inngang......... bla mange meget gode rør forsterkere og preamper......... en Moving Iron pickup av god kvalitet er jo perfekt til dem.

MEN...... det store spørsmålet er hvordan Aida klarer seg mot sitt meget velklingende yngre søsken og mot sitt vesentlig dyrere storesøsken The Voice......... vel det skal jeg forsøke og fortelle litt om her:
Når jeg mottok Aida pickupen hadde den allerede fått ca 30 timer tilspillingstid, men av erfaring vet jeg at Soundsmithene godt kan få 50 timer tilspillingstid før de yter sitt optimale, men nå skulle det vise seg at eksemplaret av Aida som jeg fikk spillte helt topp rett ut av esken, men den får noen timer ekstra tilspilling her hver dag så får vi se om den forandrer noe karakter når den nærmer seg en 80-90 timer eller ikke, men jeg tar sjansen allerede nå på og skrive litt om den fordi:.......... den spiller så åpent og luftig og detaljert at jeg knappt kan tro det.

Pickupen har jeg montert i en SME M2-9" arm med VdH kabling på en gammel (men meget god) Pioneer PLC-590 og den er også prøvd på min store Montegiro spiller i en DaVinci Nobile arm........ men resultatene viker ikke stort fra hverandre selvom den ene spilleren koster mer enn 30x.

Vel......... som sagt montert opp med Feichert Protractor etter Berwald parametre, finjustert med hørselen og satt til 1.32 gram vekt, 47k og 100pf. med svak negativ VTA.

Som jeg allerede har nevnt spiller den med særdeles luftig og vel-oppløst med stooooort lydbilde med meget bra 3d egenskaper. Det jeg veldig gjerne trekker frem med Aida er hvor godt den trekker ut detaljer fra innspillingene, det er skikkelig sort bakgrunn slik at bakgrunnsdetaljer virkelig for lov til og stå frem i all sin prakt, på dette punktet vet jeg faktisk om MC pickuper til doble prisen som ikke gjør jobben bedre. Så m.a.o graver Aida dypt i rillene og hjemme hos meg sporer den alldeles fortreffelig selv med kun 1.3 gram.

Sammenligner jeg med notater og hva jeg husker fra Boheme og The Voice testen så ligger faktisk Aida nærmere The Voice enn Boheme, hvilket betyr at Aida gir særdeles good value for the bucks som det så fint heter, faktisk vil jeg komme med en liten påstand........ og det er at jeg tror faktisk ikke at jeg vet om noen pickup pr dags dato som gir bedre lyd pr krone.

Hva gjør så The Voice som koster 7000 kroner mer bedre enn Aida ?........ kanskje en enda mer silkemyk diskant, litt mer oppløsning i toppen....... men hørt med mine ører..... så er det faktisk alt. Hvorfor gå for Aida når man kan kjøpe en Boheme og spare 3600 kroner ??..... vel jeg er ikke i tvil......... måten Aida henter og formelig støvsuger ut information fra platene er så bra at den knapt overgås av noen på dette området, Aida's super veloppløste mellomtone og store lydbilde gjør også at jeg synes det er værd mer innvesteringen......... og Aida har på ingen måte mindre dynamikk enn Boheme, snarere tvert i mot.

Min konklusjon er at en bedre og mer veloppløst pickup til drøye 10500.- skal man lete lenge etter......... jeg vet ikke om noen pr dags dato og jeg har ingen som helst problem med og komme med en varm anbefaling av Aida være seg du har en spiller til 20.000.- eller en til 100.000.-
Både Boheme og The Voice spilte ypperlig på¨Linn LP12 i forskjellige versjoner, så det får bli det neste jeg skal teste ut med Aida.

 

Lest 11648 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.