lørdag, 09 november 2013 23:02

ZYX 4D kobber og ZYX 4D silver til 19000.- pr stk.

Skrevet av

Denne gangen skal det handle om 2 av 3 søsken fra Japanske Zyx.
Det er altså snakk om 3 søsken fra samme flokk men med den forskjellen at de er utstyrt med henholdsvis gull, sølv og kobber spoler, ellers er pickupene identiske.

Les mer:

Faktisk så handler det egentlig om hele 6 versjoner da de samme pickupene få'es i high otput varianter også.
Men jeg har altså fått låne kobber og sølv versjonene til test for og finne ut av om det er noen forskjell og snakke om.......... og jeg kan vel like godt avsløre det med engang at det er det helt klart, faktisk vil jeg gå så langt og si at det er langt større forskjeller enn hva jeg forventet.......... og hadde det vært snakk om en blindtest hadde jeg nektet ganske konsekvent på at det var to pickuper fra samme serie og fabrikant.
Vi snakker altså om 2 lav output movingcoil pickuper i den tøffe prisklassen rundt 20k, Zyx'ene koster riktignok en frogner ti'er under.

Hva får man så for denne summen montro......... jo det starter med en liten eske som er pakket inn i en liten (typisk Japansk) pose med snøring som igjen er pakket inn i en annen eske som igjen pickupen sitter skrudd fast i lokket på og som i tilegg er tapet fast med en tynn spesiell tape, man får en (i allfall jeg) ordentlig god følelse ved utpakkingen at noen har gjort seg flid med det hele.

Vel det var lyd dette skulle handle om......... begge pickuper har blitt utprøvd i en Monte Giro Luzzo med en DaVinci Nobile arm, begge pickuper er krysstestet i en SME M2 9" arm og en Jelco SA750 arm. Riaa har i all hovedsak vært en EAR 88PB koblet direkte i Hovland mono blokkene som igjen er koblet til Martin Logan Summit X, det hele har vært kablet med Hovland Reference kabling.
Begge pickuper har hva jeg kaller "helt grei" compliance...... dvs jeg følte ikke noe behov for og ta i bruk armer med spesielle dempe faciliteter eller tyngre armer, de sporer begge meget godt ved rundt 1.9 gram stiftrykk, jeg har prøvd litt opp og litt ned, men 1.9 gram har som sagt fungert utmerket hos meg.

Så endelig var det lyden da....... jeg startet med den med kobber spoler og første inntrykket var med engang hva jeg kaller litt Benz Lp aktig lyd......... dvs en litt varm behagelig mellomtone med en litt myk og behagelig topp, ganske detaljert og den henter ut bra med information fra platene, men uten at jeg vil kalle det dens sterkeste kort, 3d virkningen dvs dybde perspektivet er dog meget godt og jeg vil påstå at den også klarer og tegne et ganske presist lydbildet, dvs at instrumenter blir gjengitt klart og definert uten at de liksom flyter ut i lydbildet, helt klart og fint definert.
Dynamikk messig synes jeg den holder seg på det moderate, men med mer futt og fart i toppen enn det f.eks Benz Lp vanlighvis presenterer, det samme gjelder bassen, ikke dårlig, ei heller noen imponator effekter som får det hele til og "stikke av". Enkelt og greit en kjapp, kontant og fyldig bassgjengivelse.
Jeg vil påstå at dette er en pickup som kanskje vil trives best i et anlegg hvor klangbalansen allerede heller litt mot det lyse og man ønsker og korrigere det noe, eller at man enkelt og greit foretrekker denne type lyd.

Så til søskenet med sølv spoler.......... og det er noe helt annet av lyd som blir presentert.......... her er det rent, klart, dynamisk, super oppløst og ufarget som gjelder...... som nevnt tidligere ville jeg hatt problemer med og bli overbevist i en blindtest om at dette er to tvilling søsken. Som sagt opplever jeg Zyx 4D med sølvspoler som en pickup med langt "friskere" spillestil og karakter enn sitt søsken, det er liksom mer gjennomsiktighet og oppløsning i mellomtonen, stemmer og instrumenter står enda klarere frem med mørkere bakgrunn og dynamikken virkelig gnistrer til.
Siden jeg allerede har kalt den med kobber spoler for Benz aktig lyd vil jeg kalle den med sølvspoler mer av Lyra type lyd........ de er faktisk så forskjellige etter min mening.
Men ingen av de er helt like verken det være seg Benz eller Lyra i lyden, men klangkarakter messig er det etter min mening en riktig analogi og uttrykke det slik.
Zyx har sin egen signatur på lik linje med de fleste andre pickuper og hvilken man skal velge må da bli opp til enhver.
For min egen del er den med sølv spoler mitt klare valg da jeg liker måten denne pickupen henter frem bakgrunnsdetaljer og lar de stå fritt ut, rent, klart og tydlig, ikke bare det som skjer på første rad men også det som skjer på andre og tredje rad kommer fint frem.
Det er antaglivis bare innbilning, men jeg synes det virker som at den med sølvspoler graver dypere i rillene og klarer og hente ut mer info enn sin søster, men det er nok det at det hele låter noe lysere som kanskje lurer meg litt, uansett er jeg ikke i tvil hva mitt valg ville vært, men så har heller ikke jeg noe typisk lys lydende anlegg, snarere tvert i mot.
Med tanke på hvor forskjellige disse to tvillingene lyder er det fristende og forsøke og få lånt den med gull spoler også for og høre hva det utgjør av forskjell lydmessig.

Skal jeg si noe om anbefalinger vil jeg si det sånn: prisklassen rundt 20.000 kroner er steinhard og har mange meget sterke utfordrere, en av de er Koetsu Rosewood (test er like rundt hjørnet).
Men både Ortofon og Lyra har meget sterke kort i denne prisklassen og jeg vil si at det er en vanskelig avgjørelse, det kommer mer an på hva slags arm og riaa man har og selvfølgelig hva man liker selv av merker. Zyx'ene har kvaliteter som gjør at de klarer og hevde seg godt i prisklassen, men jeg vil ikke kalle noen av de for noen klar en'er, når det er sagt er det helt ok hvis importør/forhandler lar meg beholde den sølvspoler litt til....... jeg liker den godt jeg .

Lest 8257 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.