mandag, 25 mai 2015 05:23

Perla og Orfeo – to nye stativhøyttalere fra Xavian.

Skrevet av

Xavian har lansert to nye stativhøyttalere. Vi snakker om Xavian Perla og storebror Orfeo. Og de er begge en del av en ny serie som Xavian kaller Natura.

 

 

Den Tsjekkisk-Italienske produsenten Xavian har for tiden ingen importør i Norge. For noen år tilbake ble de importør av Audiofoni, som holdt til i Skudeneshavn. Og det satte dype spor etter seg – de fikk gode skussmål i HiFI-pressen og blant fornøyde eiere. Undertegnede er selv eier av et par Mia II, med tilhørende senterhøyttaler og subwoofer i et av mine oppsett.

I det siste har den italienske konstruktøren Roberto Barletta jobbet med et par nye modeller, og vi har gløttet i kulissene i påvente av lansering. Begge modellene er nå lansert, og det ble to velskapte stativhøyttalere i massiv valnøtt med mosaikkstruktur, og med kraftig avrundede hjørner.

 

 

Vi starter med den minste modellen – Perla. Den har en 26mm soft-dome, og en 6-tommer til mellomtone og bass. En i for seg svært lite oppsiktsvekkende bestykning.

Det er derimot det som skjer mellom disse elementene som skiller seg kraftig ut. Barletta har valgt et delefilter som er koblet i serie, slik at strømmen går gjennom begge elementene. Vi som ikke er svært bevandret i tekniske trivialiteter har gått rundt og trodd at dette er en praktisk umulighet, at signalet måtte parallellkobles til de to elementene. Nå vet vi altså annerledes. Roberto Barletta begrunner dette valget med at fasefeil minimeres på denne måten, og kaller konseptet Fase Zero.

Perla har ellers den spalteformede bassporten plassert i front, noe som normalt gir større fleksibilitet i plassering.

 

Orfeo er den foreløpig største modellen i Natura serien. Her e bassporten flyttet til baksiden. Dette er en forholdsvis stor stativhøyttaler, og er bestykket med en 29mm AudioBarletta Softdome, og en tyvtommers AudioBarletta mellomtone og bass. Dette skal gi ent frekvensområde fra 33 – 30.000 Hz, uvanlig lavt for en stativhøyttaler.

 

 

Les mer om Perla hos Xavian.

Les mer om Orfeo hos Xavian.

 

Se video om Xavian Perla:

 

 

 

Sist redigert mandag, 25 mai 2015 05:56
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.