lørdag, 08 august 2020 13:04

Ny generasjon Majik DSM fra Linn

Skrevet av

Onsdag og torsdag kjørte Linn digitale lanseringen av en ny generasjon Majik DSM. Vi var til stede på den digitale presselanseringen onsdag 5.8, som ble ledet av Gilad Tiefenbrun som har tatt over direktørstolen etter sin far Ivor.

Majik har i lange tider vært Linn sitt innstegsnivå til konvensjonell HiFi. Da ser vi bort fra noen sprell i litt mer Lifestyleorientert terreng. Majik debuterte allerede da tiden var ung, og Linn sine HiFi-komponenter ble født i det som da ble kalt LK-kabinett. Etter et flyktig møte med LP12 i studietiden på tampen av 70-tallet var mitt første grundige møte med Linn-elektronikk i form av et komplett testoppsett med CD-spilleren Genki, forforsterkeren Kolektor og to stk LK140 effektforsterkere til et oppsett med passiv biamping.

LK-serien til Linn fikk et ganske brå slutt i begynnelsen av 2006, og jeg ble invitert til Glasgow for lansering av en helt ny Majik-serie på senvinteren samme år sammen med HiFi-presse fra Europa. Dette besto av Linn Majik CD, forforsterkeren Linn Majik Kontrol og effektforsterkeren Linn Majik 2100.

Dette var på en tid da Linn enda ikke hadde begynt med streamere. Det kom først et drøyt år senere, da Linn var en av pionerene innen denne teknologien. Det kom først i form av Akurate DS og Klimax DS, og jeg sikret meg det som trolig var en av Norges aller første eksemplar av Akurate DS.

Senere i 2008 var det Majik-serien sin tur til å få sin streamer, og i 2009 kom den første versjonen som var kombinert med en integrert forsterker. Majik DS-I var navnet på den, og den ble senere omdøpt til Majik DSM.

Majik Selekt DSM


Linn Selekt DSM, som kom i 2018

Nå har altså Linn lansert en helt ny versjon av Linn DSM, men som den Linnhistoriefreaken jeg er syns jeg vil skal starte med enda et tilbakeblikk. Og nå skal vi bare to år tilbake, til høsten 2018. Da lanserte Linn et helt nytt kabinettkonsept med Linn Selekt. Selekt har et modulært konsept, og kommer i fire ulike varianter – med eller uten effektforsterker, og med eller uten Linn sin råeste DAC med navn Katalyst. Også surround kan du få i en Selekt DSM dersom begjær og lommebok rekvirerer det.

Jeg fikk fornøyelsen av å få en demo av ulike versjoner av Selekt DSM på HighEnd i Munchen i 2019 av Linn, og Selekt DSM var også hovedattraksjonen da Odd Rune Hegge hadde åpningsfest for den nye Linnforretningen Eksakt HiFi som overtok stafettpinnen etter Kontrapunkt.

Selekt DSM har vakt usedvanlig mange lovord også for sitt design. Og bokstavelig tak kronen på verket er den lekre volumkontrollen på toppen av kabinettet, en volumkontroll som lett kan lede tankene til Naim sine Mu-so og Uniti-produkter.

Selekt DSM har en prislapp som starter på 64.313,-, og vokser etter hvert som du legger til spesifikasjoner.

Ny generasjon Majik DSM

Ok, nå har turen endelig kommet til den helt nye Majik DSM. Og grunnen til at vi dvelte såpass lenge ved Selekt DSM et at Linn åpenbart har bygget videre på det samme kabinettkonseptet for Majik DSM som for Selekt DSM. Linn har alltid hatt en greie med kvadratisk grunnflate på sine kabinetter, enten vi snakker om LK-serien, AV-serien eller Klimax-serien. Og dette gjelder selvfølgelig også for Selekt-kabinettet som nå altså får en ny inkarnasjon i Majik DSM.

En grunnflate på 350x350mm gjentas også på den nye modellen, men siden prisen er redusert til nesten det halve har Linn skrellet vekk den lekre volumkontrollen på toppen, og dekorstripen i aluminium i nedre del av kabinettet. Men det tiltalende trykknapp-panelet i overgangen mellom front og topplate er beholdt, og består av 6 programmerbare funksjonsknapper i tillegg til en multifunksjonsknapp som kan gi deg direkte aksess til det du måtte ønske.

Nesten-Katalyst

Men den nye versjonen av Majik DSM handler selvfølgelig om mye mer enn kabinett. Det viktigste er at Majik DSM nå ifølge Linn har en bedre ytelse enn forgjengeren. DACen er en nedskalert utgave av Katalyst, og Linn sier at dette er så nær Katalyst de kan komme uten at det går ut over økonomien.

DACen har forbedret upsampling, strømforsyning med lav støy, og en klokke med lav jitter. Alt dette ifølge Linn.

Trådløs overføring

Linn har holdt tilbake med trådløs overføring, og har begrunnet dette med at det lett gir dropouts ved streaming av HighRes med høy oppløsning. Med dagens standard for WiFi er dette sjelden et problem, og nye Majik DSM tilbyr både WiFI og Bluetooth.

Også AirPlay er på plass, mens AirPlay 2 er i horisonten, og blir tilbudt i form av en softwareoppdatering.

Klasse D forsterker

Den innebygde forsterkeren i Majik DSM er en klasse D konstruksjon. Den yter 2x100 watt i 4 ohm, og 2x50 watt i 8 ohm. Linn hevder at den forsterkeren som sitter i Majik DSM er forbedret i forhold til tidligere tiders Chakra-forsterkere som har vært basis i Majik og Akurate-serien.

Space Optimisation er også på plass i Majik DSM, og da trolig den enkle versjonen som ikkje krever eksakt-teknologi. Dette er Linn sitt svar på romkorreksjon, som begrenser seg til frekvenser under 200Hz

Tilkoblinger

Linn har vært tidlig ute med å innse at HDMI er en relevant overføringsmetode også på rene lydprodukter. Majik DSM har fire av sorten, og de er 4k-kompatible som gjør at Majik DSM kan benyttes som en AV -Hub. En av HDMI-inngangene er ARC-kompatible.

Majik DSM har i tillegg til en ethernetinngang også en Toslink, og en SPDIF som er konfigurerbar som inn- eller utgang.

EN USB-B inngang gir deg mulighet for å spille musikk fra en harddisk eller andre lagringsmedier. Og så er det innovativ analog inngang som kan konfigureres valgfritt til enten MM platespillerinngang, eller som en vanlig analog inngang på linjenivå. Majik DSM er blant annet kompatibel med filer i DSD-kvalitet.

Og til slutt vil jeg fremheve en hodetelefonutgang, som har fått en fullstørrelse terminal i 6,3 mm. Linn hevder at hodetelefonforsterkeren har høy kvalitet, og det er en helt ny konstruksjon.

Oppgraderinger

Linn har lang tradisjon for å tilby utstrakte oppgraderinger. Dette gjelder ikkje minst for DS-relaterte produkter, der vi som er eiere har fått jevnlige oppdateringer som gir en stadig utvikling av streamere og brukergrensesnitt. Linn antydet under lanseringen at det er all grunn til å forvente at dette også vil være aktuelt for den nye Majik DSM. Derimot var de litt mer forsiktig med å love fremtidige HW-oppdateringer for Majik DSM

Linn Majik system

Linn er opptatt av hele system, og benytter anledningen også denne gangen til å presentere et komplett Majik system.

Hele Majik-familien består av:

Majik DSM til 36.136,-

Majik LP12, inklusiv ny Karousel bæring: 35.893,-

Majik 109 høyttalere: 12.495,- pr. par.

Majik 140 Høyttalere: Kr. 23.888,-

Du kan også få spesialfinish for LP12 plint og for Majik høyttalere mot et pristillegg.

Linn sine fremhevede nøkkelpunkt for Majik DSM:

 • New DAC implementation derived from Katalyst, bespoke Class D power amplification and digital volume control
 • All the analogue, digital and wireless connectivity required to connect all sources, from TV to turntable
  • 4 HDMI inputs make Majik DSM an ideal hub for all entertainment sources
  • Built-in MM hybrid analogue / digital phono stage architecture derived from Urika II
  • In-built WiFi for the highest quality wireless streaming with the convenience of no wires
  • Bluetooth for a simple way to get started playing music wirelessly
  • Type-B USB port to enables use as an
 • audiophile quality standalone DAC
 • New headphone amp designed to power high quality headphones
 • Six customisable smart buttons offer immediate access directly from the product to pinned content
 • Space Optimisation technology uniquely tailors performance to the individual room and speaker
 • Complete the system with Majik LP12 and Majik 109 or 140 speakers for high performance streaming and vinyl playback throughout (personalisation available for speakers and LP12 plinths)

 

Les mer om Majik DSM hos Linn

Sist redigert lørdag, 08 august 2020 13:43
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.