søndag, 28 mars 2021 08:46

Linn Klimax DSM 2021 – en helt ny flaggskipgenerasjon

Skrevet av

Linn har lansert en ny generasjon streamere i sin legendariske flaggskipserie Klimax. Linn Klimax DSM 2021 ble lansert i tre varianter for HiFi-pressen torsdag 25.mars.

Linn var blant de første HighEnd-produsentene som gikk med tyngde inn i streaming, om ikke den aller første. Allerede i 2007 ble den første streameren lansert, og undertegnede gikk til innkjøp av et av de første eksemplarene av Linn Akurate DS. Den er på plass i hovedoppsettet fremdeles, og har vært gjennom en enorm utvikling i form av softwareoppgraderinger av brukergrensesnittet.

LinnCast

Allerede 3. mars kom det en forhåndsinvitasjon til en digital presselansering fra Linn, og med den heller pirrende undertittelen «You thought you knew streaming…», kom tankene lett på gli. De første assosiasjonene kretset rundt ideen om at Linn kom med et helt nytt grensesnitt for DS-streamerne, men andre muligheter ble selvfølgelig også holdt åpen.

Klimax DS/DSM

De første komponentene i Linn sin flaggskipserie Klimax ble lansert i 2002, og i 2003 publiserte vi en test av forsterkersettet Klimax Kontrol og Klimax Twin. Dette var en stor åpenbaring, og for meg ble det samtidig en øreåpner for hvor mye en forforsterker kan ha å si for lyden. Klimax-komponentene har hatt et uhyre særpreget kabinett med sine blokker av helstøpt aluminium med utfresinger for innholdet. Kabinettene ble innledningsvis produsert på Linn sin nabobedrift til de opprinnelige produksjonslokalene i Drakemire Drive som vi fikk mulighet for å besøke i 2006, men har senere blitt flyttet til Linn sine egne nye produksjonsfasiliteter i Waterfoot.

Klimax-serien fikk også streameren Klimax DS, og etter hvert også Klimax DSM, og i 2015 fikk vi en kort demo av den oppgraderte varianten Klimax Exakt i Vibes gate på Majorstuen.

Klimax DSM 2021

Nå har altså turen kommet til en helt ny generasjon Klimax DSM, og da innebærer det også at det gamle kabinettet også blir helt fornyet. Designet på de nye Klimax-komponentene er en evolusjon i forhold til de nyskapingene vi har sett den siste tiden i form av Selekt DSM som vi har fått fornøyelsen av å høre både hos Exakt HiFi og på Linn sitt demorom i Munchen i 2019, og Majik DSM som vi skrev om for et drøyt halvår siden.

Men selv om designkonseptet fra Selekt DSM og Majik DSM er videreført, er det selvfølgelig samtidig raffinert. Kabinettet er produsert av massiv aluminium, og Linn lover at det skal gi visuell og taktil luksusfølelse. Også den ikoniske kontrollen på toppen av kabinettet er videreutviklet.

Linn Organik DAC

Den viktigste nyheten befinner seg nok likevel på innsiden av kabinettet. Linn har utarbeidet en helt ny DAC, og for første gang har Linn laget en DAC som er 100% in-house designet. Alle komåponentene skal være utvalgt, designet og montert på Linn sin fabrikk. Organik DAC skal angivelig gi 20dB lavere støy enn Katalyst DACen til Linn.

DACen Organic kan oppgraderes i alle eksisterende Klimax-produkter.

Tre varianter

De nye Klimax DSM kommer i tre varianter. Den primære varianten Klimax DSM Audio er den rene audiovarianten, mens Klimax DSM AV er en versjon som i tillegg har 4 HDMI-innganger og en HDMI-utgang.

Gilad Tiefenbrun opplyser om at det ikke skal være forskjell på lydkvalitet mellom de to versjonene Audio og AV.

Men det finnes også en tredeje versjon med navnet Klimax System Hub. Dette er en heldigital utgave, med bare Exakt-link og HDMI-utganger.

Priser og tilgjengelighet

Klimax DSM 2021 skal være tilgjengelig ganske umiddelbart. Fra Linn sin norske forhandler Exakt HiFi har vi fått opplyst disse prisene:

  • Linn Klimax DSM Audio 2021: Kr. 367.500,-
  • Linn Klimax DSM AV 2021: Kr. 367.500,-
  • Linn Klimax System Hub: Kr. 183.800,-

 

Exakt HiFi forhandler Linn i Norge

Les mer om Klimax DSM 2021 hos Linn

Du kan se hele LinnCasten her:

Sist redigert tirsdag, 30 mars 2021 15:59
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.