onsdag, 14 april 2021 18:32

En ettermiddagskonsert hos Eksakt HiFi med Linn Klimax DSM 2021 Spesial

Skrevet av

 

Ikke lenge etter at en rykende fersk generasjon med Linn Klimax ble digitalt presentert for verdens HiFi-presse torsdag 25 mars rett før påske, kunne Odd Rune Hegge i Eksakt Hifi invitere til en privat ettermiddagskonsert med et eksemplar av Klimax DSM AV som er på turnè. Vi grep ettermiddagen begjærlig….

Det er snart to år siden Eksakt HiFi så dagens lys, som en etterfølger etter Kontrapunkt som holdt til rett over gaten i Vibes Gate på nedre Majorstuen, og som Norges primære forhandler av Linn. Odd Rune er- og har vært en ubestridt ener når det gjelder Linn-kompetanse i Norge, og undertegnede har vært heldig å få bli med på mange Linn-seanser både med Odd Rune og med representanter fra Linn i England og Skottland i løpet av de siste 20 årene. Derfor er det alltid med en spesiell interesse vi mottar nyheter og inntrykk fra denne tradisjonsrike skotske produsenten.

Klimax DSM 2021

Da vi fikk presentert nyheten om den nye generasjonen med Klimax DSM for snaut tre uker siden under mottoet «You thought you knew streaming…», var dette en nyhet vi ikke hadde sett komme. Og egentlig var vel det litt perspektivløst fra vår side, for det eksisterende Klimax-designet har vært rådende i over 20 år, siden de første effektforsterkerne ble lansert og trigget siklemusklene til mange audiofile med sans for god lyd og et eksklusivt design. Også mine, da jeg fikk muligheten for å teste et Klimax forsterkersett i 2003.

Men tiden har gått, og en ny designlinje for Linn sine DSM-enheter har dukket opp via Selekt DSM og senere Majik DSM. Og man bør vel egentlig være en anelse over middels tungnem for å ikke forutse at denne designlinjen før eller senere ville gjøre seg gjeldende også for Klimax-serien. Ingen tvil om at Klimax DSM 2021 gjorde en god figur der den regjerte i hyllen nær inngangen i Vibes gate 13 denne tirsdag ettermiddagen etter påske. Og i likhet med forgjengerne har også de nye Klimax-komponentene et kabinett i helstøpt aluminium.

Vi hadde en ganske grundig presentasjon av Klimax DSM 2021 i lanseringsartikkelen, så vi viser til denne og til Linn sine websider for de som ønsker å fordype seg i de tekniske detaljene. Vi bare gjentar at den nye DACen Organik fremstår som ganske revolusjonerende, og har en bedring av S/N på godt over 20dB i forhold til Katalyst-DACen som ble introdusert i 2016. Og dette er også første gang Linn har et fullstendig in-house design av DACen

Hele butikken

Vi må koste på oss en liten runde i butikken før konserten, og her har det skjedd en god del siden forrige besøk. Innerst i lokalet er en omfangsrik vinylavdeling, med utvalgte platespillere fra Linn og Rega. Et utmerket sted for en dialog der det ble behørig avdekket at Odd Rune og jeg har litt ulike prioriteringer i forhold til hva som er aller viktigst på en platespiller. Det beriker HiFi-tilværelsen.

I denne avdelingen er det en Majik DSM og diverse enheter fra svenske Lejonklou som dominerer av elektronikk sammen med de fem platespillerne. Deriblant en Lejonklou Boazu med et inngangskonsept jeg aldri før har hørt om. Typisk Lejonklou, med andre ord – produsenten som freidig introduserer mono forforsterkere med et styringskonsept som gjør at det likevel kan fungere utmerket brukervennlig i et stereo- eller multikanalsoppsett med valgfritt antall kanaler. Vi kommer tilbake med en test av Boazu i løpet av kort tid.

I naboavdelingen er det Selekt DSM som utgjør hjertet, sammen med en LP12 i Akurate-utførelse, en versjon som innebærer Lingo 4 strømforsyning, Akito arm, Karousel lager, Krystal MC pickup og Trampolin understell. Plint på Akurate er standard LP12.

På nordflanken i lokalet har vi noe av det mest interessante. I tillegg til et par Series 3 høyttalere er det rigget opp et par moderne kompakte JBL-høyttalere som Odd Rune har fått spesialinnkledd med kabinetter som kan få noen og enhver til å assosiere med gamle engelske modeller fra 60-tallet. Chartwell eller Spendor.

Klimax DSM AV

Så må vi selvfølgelig ikke glemme kveldens hovedattraksjon, og grunnen til at jeg tok denne spaserturen fra nordre flanke av Sofienbergparken over til bedre vestkant. Et omreisende eksemplar av den blodferske Klimax DSM 2021 i AV-versjonen. Denne er identisk lydmessige med versjonen uten HDMI-innganger, og koster merkelig nok også det samme.

Odd Rune har valgt å kombinere denne med en Majik 4100 effektforsterker for å kunne kjøre høyttalerne med aktiv biamping. Effektforstkereren er for øvrig en ganske tilårskommen konstruksjon som jeg selv har en 6-kanals utgave av med aktive delefiltre for triamping av et par Linn Ninka.

Høyttalerne i oppsettet er Kudos Titan 707, et par toveis gulvstående Isobarikhøyttalere til 195.000,-.


Ettermiddagskonserten

Åpningsnummeret var Molde Cantitle, pt. 1, som opprinnelig er velkjent fra Jan Garbarek sitt over 30 år gamle album I Took Up The Runes. Denne gangen var det en tolking utført av Tore Løkjel, en veldig vakker og om mulig enda mer lyrisk tolking enn Garbarek sin original. Dette var vakkert og ekstremt åpent gjengitt, med mye luft.

Neste nummer var Anette Askvik, med låten Liberty. Og vokal i nydelig samspill med cello, saksofon og piano ble strålende gjengitt av komboen Klimax DSM og Kudos Titan 707.

Mezzo-sopranen Elina Garanca bidro med kveldens vakreste forestilling, i form av en fantastisk vakker tolking av William Gomez sin Ave Maria. Denne var hentet fra albumet Meditation på Deutche Grammophon, et album som inneholder mange svisker fra både Mascagni sin opera Cavalleria Rusticana som satte uslettelige spor på Gudfaren III, og fra andre store komposisjoner.

Og nei, det er Elina Garcanca og ikke Sandra Bullock som er avbildet på coveret.

Siden dette var en ettermiddagskonsert med alle rettigheter, også medbrakt, ble anledningen benyttet til å runde av med noen smakebiter fra medbrakt spilleliste, etter en transportetappe på ytterligere tre låter fra det offisielle konsertprogrammet.

Bohemia after dark, med Erik Friedlander er en del av min faste testløype. På dette oppsettet med Klimax DSM 2021 og Kudos-høyttaleren spilte det mer åpent, rytmisk og dynamisk enn jeg noen gang har hørt dette ellers livlige sporet fra albumet Oscalypso. Også perspektivet ble nesten spooky bra, selv om Linn tradisjonelt sett selvfølgelig handler mer om å høre hvorfor musikerne står på scenen, enn hvor på scenen musikerne står….

St James infarmary hentet fra den ekstreme innspillingen Satchmo Plays King Olivier. Og TIDAL-versjonen kan aldri måle seg med min 45 RPM-vinyl, men likevel gir denne fremførelsen på Klimax DSM gåsehud i form av nærvær.

Avslutningsvis greidde jeg ikke å la være å sette på den litt frekke instrumentallåten Rubber Shirt hentet fra Zappa sitt album Sheik Yerboiuti fra 1979. Uhyre distinkt og åpent gjengitt på dette referanseoppsettet fra Linn og Kudos.

Dette lille lytteinntrykket fra en tirsdag ettermiddag må selvfølgelig ikke forveksles med en test, men en smakebit på hva Linn Klimax anno 2021 kan by på. Og skulle det pirre interessen går jeg ut fra at Odd Rune kan ta imot besøkende hvis du avtaler på forhånd. Men vær kjapp, for neste uke er Klimax DSM 2021-modellen videre på sin turne i et naboland.

Linn forhandles i Norge av Eksakt HiFi

Lest 4452 ganger Sist redigert fredag, 09 juli 2021 11:23
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.