lørdag, 23 april 2022 14:51

Linn Organik DAC tilgjengelig som oppgradering

Skrevet av

Linn sin mest avanserte DAC som ble introdusert i Klimax DSM 2021 for et år siden er nå tilgjengelig som oppgradering. Denne muligheten er gjort tilgjengelig for alle produkter i Klimax-segmentet, helt fra de tidligste Klimax DS som kom for 15 år siden.

Den 25 mars i fjor inviterte Linn til en Digital presselansering av den største nyheten på lang tid fra dette selskapet. En ny flaggskipstreamer i Klimax-serien ble lansert under navnet Klimax DSM, og selv om det var aller meste var nytt i forhold til forgjengeren var det den nye DACen Organik som er hjertet i denne streameren.

Linn har lang fartstid med å produsere egne DA-konvertere, helt fra den separate DACen Numerik ble konstruert for over 30 år siden. Men de har alltid benyttet DAC-chipen fra andre leverandører, og optimalisert konstruksjonene rundt disse. Dette har også vært situasjonen for dere siste DAC Katalyst, som har vært stoltheten til Linn de siste årene.

Linn Organik

Med Organik går Linn inn i et paradigmeskiftet på dette punktet. Dette er en DAC der de har produsert alle komponentene selv, og mener at dette har gitt dem mulighet for å nå et kvalitetsnivå som ikke har vært oppnåelig tidligere. Linn hevder rett og slett at Organik har en kvalitet som ikke er tilgjengelig andre steder. Akkurat denne påstanden må stå for Linn sin egen regning, men en ettermiddagskonsert hos Eksakt HiFi i Vibes Gate med delvis medbrakt spilleliste 2-3 uker etter lanseringen i fjor bekreftet at Klimax DSM 2021 spilte uforskammet bra.

Om Linn Organik DAC

Linn sier selv dette om hva som skaper fordelene med Organik DAC:

Det finnes mange forskjellige typer «diskrete» DAC-er, men det å gjøre DAC-en «diskret» resulterer ikke nødvendigvis i høy ytelse. Ytelsesfordelen til Organik kommer fra den unike kombinasjonen av:

  • Modulasjonsmetode - Pulse Width Modulation (PWM) Delta-Sigma
  • Konverteringsstadium – Diskret Analog Finite Impulse Response (AFIR)
  • Implementering - Ultrastabil kraft, presis klokkefunksjon og ekspert PCB-design

Når de brukes sammen er PWM-modulatoren og AFIR-konverteringstrinnet immune mot mange av de problemene som påvirker andre diskrete design, der små feil i byttetider eller motstandsverdier kan generere forvrengning.
For å utnytte det fulle potensialet til denne konverteringsmetoden, må oppmerksomheten også rettes mot andre faktorer som strømforsyning, klokkefunksjon, og kanskje viktigst av alt, den fysiske utformingen av kretskortet.

Organik bruker et 8-lags kretskort, noe som muliggjør optimal levering av strøm og klokker til DAC. Strøm for konverteringstrinnet genereres av en diskret regulator, og leveres ved hjelp av flere interne kraftplan.

Klokkespor er tilpasset innenfor brøkdeler av en millimeter for å sikre at hver del av DAC-en mottar klokken på nøyaktig samme tid. Alle disse elementene fungerer i harmoni for å skape et analogt signal med utrolig lave nivåer av støy og forvrengning – langt lavere enn noe Linn har oppnådd før.

Oppgradering

Hittil har altså Organik DACen vært forbeholdt nye kjøpere av Klimax DSM 2021, men de har allerede fra lanseringen vært åpne på at Organik etter hvert vil kunne bli tilgjengelig som oppgradering til eksisterende produkter i Klimax-serien. Dette gleder streamerne Klimax DS og DSM, men også Klimax Exaktbox og Klimax 350 aktive høyttalere.

Fra Eksakt HiFi har vi fått opplyst at prisen for oppgradering av eksisterende Klimax DS og DSM er satt til NOK 67.500,-.

Eksakt Hifi forhandler Linn i Norge

Les mer om Organik DAC hos Linn

Sist redigert lørdag, 23 april 2022 15:03
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.