onsdag, 10 august 2022 21:28

Linn Selekt LP12 – prøvelytt til en helt ny LP12

Skrevet av

 

I juni lanserte Linn 3 nye produkter, en arm og to MC-PUer. Og i tillegg ble det skapt en ny versjon av denne skotske produsenten sin legendariske platespiller. Og det vi tidligere har registrert som et produktnavn litt ut av det blå begynner nå å ta form som et nytt Linn-nivå.

Da veg først ante konturene av de tre nye produktene fra Linn før sommerferien fremsto de bare som tre nye produkter. Vi snakker da om den helt nye armen Akto, som er den første in-house armkonstruksjonen siden 2006. Men også de to helt nye MC-pickupene Kendo og Koil i sine respektive nivåer og prisklasser.

Men før vi vi studerer disse produktene nærmere løfter vi blikket litt og ser på det som kanskje er den største nyheten, og det er at Linn samtidig har etablert et nytt nivå på sine platespillere, et nivå som fortrenger Akurate som har vært nivået mellom Klimax og Majik.

Linn Selekt

Selekt oppsto først i streamerversjonen Selekt DSM, en streamer vi stiftet et grundig og hyggelig bekjentskap med i en grundig test i fjor vår, etter at jeg fikk en første introduksjon i München i 2019 av Katie Wilson med en syngende skotsk stemme. Denne streameren sitt navn var det første introduksjonen til begrepet Selekt i Linn-hierarkiet. På grunn av Selekt sin utpregede modulære karakter var det nærliggende å anta at dette var grunnlaget for navnet, men vi ser nå at dette er det nye mellomste nivået i Linn sitt hierarki, og at Akurate-nivået gradvis blir faset ut.

Selekt LP 12

 

Og Linn Selekt LP12 som jeg fikk hilse på første eksemplar av hos den norske Linn-guruen Odd Rune i Eksakt HiFi en tidlig august-tirsdag har to av de tre nyhetene fra Linn innabords i et chassis med laminert bambus. Med Arko arm og Kendo MC Pickup utgjør den samtidig en oppgradering over Akurate LP12 som har Akito arm og Krystal Pickup.

Selekt LP12 har fått en pris på 132.860,-, som er et solid løft over Majik med en basispris på 43.100 mad Adikt PU, og 45.800,- hvis du vil ha den i fluted kabinettet.

Linn Arko

Arko er som tidligere antydet en komplett in-house konstruksjon fra Linn. Konstruksjonsmaterialet er 7075 aluminiumslegering, et materialer som også er benyttet i headshell. Materialet er valgt på grunn av sine resonansegenskaper.

Linn fremhever en enkel konstruksjon, der alt overflødig er skrellet vekk, og resten er perfeksjonert.

Arko har en veil pris på NOK 37.500,-

Linn Kendo

Kendo er en naturlig makker til Arko-armen, og er også produsert i den samme 7075 aluminiumslegeringen. Den er inspirert av Linn sin flaggskippickup Ekstatik, og er i likhet med denne produsert av EMT. Og målet med Kendo har vært å beholde mest mulig av kvalitetene med Ekstatik til en redusert pris.

Linn Kendo har en veil pris på kr. 35.000,-

Linn Koil

Den siste nyheten er en Ny MC pickup med det beskrivende navnet Koil. Dette er vel den rimeligste MC-PUen fra Linn i manns minne, og har et umiskjennelig design som avslører at den er basert på en Audio Technica OC9, men modifisert etter Linn sine spesifikasjoner.

Koil inngår i Linn sitt Majik-nivå, og alternerer med den etter hvert aldrende MM-PUen Adikt. Koil kan monteres på en ny Majik mot et pristillegg.

I samme slengen tar vi med at Majik-armen Krane basert på en Clearaudio Satisfy Kardan, og som ble lansert for snaut to år siden nå kan kjøpes i løs vekt, og har en prislapp på 16.900,-.

Linn Koil har en veil pris på kr. 10.000,-.

Mikrokonsert med Linn Selekt LP12

Det er alltid hyggelig å komme en tur innom Odd Rune i hans butikk i Vibes gate, ikke minst når det er en lydnyhet på gang. Og denne gangen var det da altså den nye Selekt LP12 som trakk oss til det man kan fristes å kalle nedre Majorstuen denne tirsdags ettermiddagen i august.

Den nye Selekt LP12 med Arko, Kendo og Karousel bæring sammen med Lingo strømforsyning, Tangerine Kore armboard og Trampolin understell var tilkoblet et forsterkersett bestående av Euphorik RIAA tilkoblet med balanserte XLR-kabler ut av spilleren, Klimax DSM forforsterker og Solo monoblokker. Denne riggen forsynte et sett Kudos Titan 707 i passiv konfigurasjon.

The Girl from Ipanema

Odd Rune sto for det første musikkvalget, der den legendariske tolkingen av The Girl from Ipanema av Stan Getz og Astrud Gilberto på LPen Getz/Gilberto. Det flott, åpent og dynamisk.

Og sammenlignet med det samme sporet avspilt på en Akurate LP12 foretrakk jeg klart Selekt LP12, selv om sammenligningen ellers var litt haltende på grunn av et ellers annet oppsett.

Steamin`

Jeg greide ikke å styre unna et klassisk album av Miles Davis sin kvintett fra 1955. Steamin` var et av mange som ble innspilt i Van Gelder Studio for å fullføre kontraktsforpliktelsene med Prestige. På dette stadiet var MD i ferd med å få sitt ultimate gjennombrudd, og musikken har mye av den samme karakteren som hans første innspilling med Colombia – Round About Midnight. På Selekt LP12 låt denne innspillingen utrolig bra, og selv om det i utgangspunktet ikke er en utpreget audiofil innspilling ble smakebiten gjengitt med veldig stor tilstedeværelse og nerve. Utpreget musikalsk, og med presis timing som en verdi.

Rakh` 3

Siste smakebit var Leif Ove Andsnes sin tolking av Rakhmaninov sin tredje pianokonsert, en konsert som er min favoritt foran to`ern, selv om mange andre rangerer dem i motsatt rekkefølge. Gjengivelsen var vakker og melodifokusert.

 

Nøkkeldata Linn Arko:

 • 7075-grade aluminium used throughout arm wand, to produce superb resonant behaviour
 • Machined headshell with weight reduction pockets for increased agility
 • Cold-drawn 7075 aluminium arm tube produced to exceedingly high tolerances and accuracy
 • Gimballed design results in improved depth, impact, and emotion conveyed
 • Machined stainless-steel counterweight decreases arm wand inertia
 • Single piece, polished stainless-steel through-spindle for improved alignment and stability
 • Veil pris NOK 37.500,-

Nøkkeldata Linn Kendo:

 • Moving coil (MC)
 • Rigid, nickel-coated, 7075-grade aluminium body
 • Low-mass and stiff boron cantilever
 • Super-fine-line stylus
 • Aluminium-bronze threaded inserts
 • Perfectly paired with Arko tonearm
 • Veil pris kr. 35.000,-

Nøkkeldata Linn Koil:

 • Moving coil (MC)
 • Nude Microlinear Stylus
 • Low mass boron cantilever
 • Veil pris kr. 10.000,-

Norsk forhandler av Linn er Eksakt HiFi

Les mer om Selekt LP12 hos Linn
Les mer om Arko hos Linn
Les mer om Kendo hos Linn
Les mer om Koil hos Linn

 

Sist redigert torsdag, 11 august 2022 21:13
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.