lørdag, 13 mai 2023 10:39

Linn 360 - «Audibly Invisible. Visibly Remarkable»

Skrevet av

Linn har tunet vektleggingen av utvikling av nye høyttalermodeller noe ned  i senere tid. Så kommer de tilbake med en ny flaggskipmodell der de viser alt denne produsenten fra Waterfoot i utkanten av Glasgow kan prestere bedre enn noen gang.

Linn 360

For kort tid siden lansert Linn et nytt flaggskip, der alt er helt nytt. Og det er Phil Budd som har vært hos Linn i rundt 18 år som er sjefsdesigneren for Linn 360, en modell som har det lekende mottoet «Audibly Invisible. Visibly Remarkable». I tillegg til å være et litt fengende ordspill, illustrerer mottoet Linn sitt høye ambisjonsnivå i et nøtteskall for den nye flaggskiphøyttaleren.

Linn sin forrige flaggskipmodell hadde navnet Klimax 350, med en prislapp i fullversjon som stanger oppunder trekvart million. Da får du en komplett aktiv høyttaler med Exakt teknologi og Organik DAC-system. I passiv konfigurasjon er prislappen langt mer moderat, noe i overkant av fire hundre tusen.

Linn 360 er en betydelig mer påkostet høyttaler enn Klimax 350, noe som avspeiles i prisene på de to hovedvariantene.

To varianter

Også Linn 360 kommer i to varianter, henholdsvis 360 Exakt Integrated, og 360 Passiv med aktiv bass. Sistnevnte versjon har også mulighet for aktive delefiltre, men da i form av analoge delefiltre.

Men også den passive varianten kan oppgraderes til Exakt system, med eksterne forsterkere og Exaktbox.

Kabinettet

Kabinettet har en helt ny form, med en nøye beregnet 3d-utforming, der baffelens design er et resultat av beregnet samspill med driverne. Kabinettet er noe større enn hos forgjengeren, men heller ikke Klimax 350 var noen pingle.

Kabinettet er produsert i formpresset bjørk, etter god gammel Alvar Aalto-tradisjon. Det formfulle og robuste kabinettet er bygget opp av presist utformede bjørkelaminatplater – som ifølge Linn skyver og overskrider begrensningene til layer-teknikk for å konstruere en flytende frontbaffel som når rett rundt hver side av høyttaleren.

Maskinert inn i 360 Array-trimstykket er en serie konsentriske buer – som Linn hevder lukter sporene på en vinylplate i et samvittighetsfullt nikk til deres opprinnelse og Sondek LP12-platespilleren som Linn ble grunnlagt på. Disse sporene er plassert ved siden av en diskantbeskytter, som trekker blikket inn med sin forkrommede Linn-ikonfunksjon. Den konstruerte trimmen er maskinert internt av 5754-klasse aluminium, og har Wave-guides for å bidra til optimal ytelse fra drivenhetene som de omgir.

Farger

Det er to fargeserier på den nye modellen.

The Glasgow Collection består av fargene Single Malt, Linn Heritage, og Clyde Built, der sistnevnte er oppkalt etter elven Clyde, som renner gjennom Glasgow. Mens Classic Collection har de to fargene Piano Black og Alpine White. I tillegg kan brukeren velge mellom lys og mørk trim rundt driverne - Silver or Black anodised.

Og apropos kundevalg – du kan fritt velge en egen farge etter fritt valg. Dette skal angivelig ikke koste mer, men vil gi noe ventetid i produksjonen.

Nye Drivere

Space Optimisation reduserer en stor del av fargingen til rommet og til høyttaleren, men det er ikke tilstrekkelig – spesielt ikke når ambisjonsnivået er såpass ambisiøst som det Linn uttrykker i «Audibly Invisible».

Linn har historisk benyttet myke materialer i sine drivere, blant annet fordi de ikke har funnet løsninger med harde materialer uten at det har gitt negativ innvirkning, ifølge Phil Budd. Denne gangen har de likevel hatt en grundig prosess med å finne andre drivere med det som for Linn er nye membranmaterialer. Og resultatet hevder Phil Budd er et oppsett som ikke gir forvrengning.

I diskanten er det benyttet en 19mm Beryllium diskant. Dette er et materiale også Focal er kjent for å benytte i sine diskanter.

Mellomtone er en 64mm tynnlagsvevd karbon-dome, mens driveren som tar seg av mellombassen er en 190mm aluminium/magnesium cone. Også her en legering vi kjenner igjen fra Focal, ikke minst i hodetelefondriveren til en del modeller.

Og nederst i bassen er det 2 stk. 220mm aluminiums-coner som tar seg av lyden.

To ulike forsterkerkonsepter

Ambisjon om at høyttaleren skal være «usynlig», ufarget har blant annet ført til at Linn har utviklet to nye forsterkerkonsepter, i stedet for å bare plukke allerede velutviklet hyllevarer fra sitt sortiment.

Linn Power DAC

Vi starter i bunnen, der som tidligere nevnt Space Optiisation har en sentral rolle i rom- og høyttalertilpasningen. Men i tillegg har Linn utviklet et konsept kalt Power DAC.

Linn hevder at bass-systemet leverer lavfrekvent lyd med mer effektivitet og dramatisk mindre forvrengning, takket være den nye Power DAC teknologien. Denne nye Linn-teknologien kombinerer DAC og forsterker i et enkelt trinn, og på den måten utvides den digitale signalveien, mens forvrengning og tap i den analoge delen blir redusert.

Linn Power DAC er ifølge produsenten høyeffektiv og ultra-støysvak, og hevdes å gi en perfekt plattform for å drive dypbass-systemet i Linn 360. Når det er tilkoblet de tilpassede 220mm driverne, produserer Linn 360 en seismisk, realistisk og forvrengningsfri bass som vil berøre deg. Fremdeles ifølge Linn.

360 Array med Adaptive Bias Control

Vi starter med et lite tilbakeblikk, for Linn har en historikk å se tilbake på med sine speaker array som tar seg av frekvensene i diskant og mellomtone. Det startet med de nye høyttalerne i 242 og 212 i Linn sin Akurate serie som ble lansert allerede for 20 år siden, og som hadde et 3K Driver Array som utgjorde både en akustisk og visuell enhet. Dette konseptet ble videreført i både Majik-serien og i mer HighEnd-modeller, og er også videreført for mellomtone og diskant på Linn 360. Her altså med et 360 Array. Og i denne seksjonen er det tre ulike- og individuelt tilpassede forsterkere i klasse A/B som driver elementene, med Adaptive Bias Control.

Linn hevder at deres nye Adaptive Bias Control forsterkerteknologi er avgjørende for den fremragende ytelsen til diskant, mellomtone og mellombass. Adaptive Bias Control hevdes videre å eliminere forvrengning fra forsterkerne, med å benytte sann-tids dynamisk håndtering og korreksjon. Dette hevder Linn at sikrer at driverne operer med optimale betingelser i aller scenarier – for alle typer musikk, ved alle lyttenivåer, og til enhver tid. En moderne inkarnasjon av tilbakekobling?

Priser og tilgjengelighet:

Hvis verden ikke byr på uante mengder med skuffelser den kommende uken, blir det mulig med en grundig prøvelytt til  et sett Linn 360 med svensk aksent, kort tid etter den norske nasjonaldagen. Da får vi samtidig bekreftet eller avkreftet om Linn 360 er så Audibly Invisible som Linn vil ha det til, eller om den svenske aksenten vil skinne gjennom i svingene. At høyttalerne er Visibly Remarkable har vi allerede fått bekreftet.

Priser oppgitt av den norske forhandleren Eksakt HiFi:

  • 360 Exakt Integrated: NOK 1.129.000,-
  • 360 Passiv med aktiv bass: NOK 710.000,-

Les mer om 360 hos Linn.

Sist redigert onsdag, 17 mai 2023 15:31
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.