tirsdag, 18 mai 2021 20:15

TEST: Linn Selekt DSM Katalyst – forførende skapning med skotsk aksent Spesial

Skrevet av

Linn lanserte en ny generasjon med streamere for to og et halvt år siden med en helt ny designlinje. Vi har hatt en Selekt DSM på test sammen med et sett Kudos høyttalere forberedt for digital aktiv deling, og fått en oppdatert erfaring med hva Linn er i stand til innen strømming av musikk

Høsten 2018 lansert Linn den helt nye streameren Linn Selekt. I tillegg til å ha et helt nytt designkonsept er dette også et nytt nivå i Linn sitt hierarki, som tidligere har bestått av Majik, Akurate og Klimax. Selekt plasserte seg mellom nivåene Majik og Akurate, og det er fristende å anta at navnet Selekt spiller på at denne enheten har en svært modulær oppbygging, der du kan gjøre ulike valg av utstyrsnivå. Vi hår fått låne et oppsett med en kraftig utvidet Selekt DSM og et par Kudos Cardea Super 10A i en testperiode av Eksakt HiFi.

Litt DS-historie

Linn har drevet med streaming i 14 år nå, og var en av de aller første HighEnd-produsentene som tok fatt i denne øvelsen. Jeg har selv hatt en Linn Akurate DS streamer siden 2007, og er godt kjent med konseptet. Men Linn hadde allerede tjuvstartet med et litt lignende konsept med det eksklusive Kivor-konseptet som ikke var UPnP-basert, og som ble lansert i 2001. Og Linn hadde så stor tro på DS-konseptet at det allerede året etter lanseringen gikk rykter om at de hadde planer om å droppe hele CD-formatet. I november 2009 var det en realitet, kunngjort i en pressekonferanse.

I første runde var det streamerne Klimax DS og Akurate DS som ble lansert, tett fulgt av den uhyre kompakte Sneaky DS som vi fikk en sniktitt av hos Kontrapunkt en sen vinterdag i 2008. Og allerede da fikk vi en bekreftelse av at også Majik DS var i en ikke alt for fjern horisont.

Etter hvert fikk Linn en policy på at streamere som også hadde innebygget forforsterkerfunksjonalitet fikk etternavnet DSM, som skille fra de rene DS-streamerne. Nå er det bare DSM-modeller i produktutvalget, og Selekt DSM har altså dukket opp som en helt ny modellserie som befinner seg mellom Majik DSM og Akurate DSM.

Det har vært en kraftig utvikling siden introduksjonen i 2007 – ikke minst gjelder det brukergrensesnittet, der det innledningsvis var en grafikk som var egnet til å gi assosiasjoner til en kontoutskrift fra DNB. Ikke plagsomt sensuelt med andre ord. I perioden fra 2007 til 2021 har det vært en fantastisk reise med konstant produktutvikling som også har kommet eksisterende kunder kostnadsfritt til gode. DS-konseptet sitt brukergrensesnitt fremstår i dag i mine øyne som et av de mest elegante og velfungerende streamerkonseptene.

Selekt DSM

Selekt DSM ble lansert høsten 2018, og ga grobunn for at mange inngrodde Linnister kunne sette morgenkaffen på tvers. Ikke fordi man ikke likte det man så, men fordi det markerte et solid brudd med tidligere designkonsept. Nå er dette for så vidt en øvelse Linn har tatt med jevne mellomrom også tidligere, bortsett fra med LP12. Så business as usual, med andre ord.

Det er likevel ikke glemt hvilken oppstandelse det ble blant enkelt da de klassiske og lett ikoniske LK-kabinettene som også jeg hadde et fortrolig forhold til fikk en erklært EOL i 2006. Men i tilfellet Selekt DSM har jeg med god grunn bare registrert lovord for det nye designet. Ikke minst takket være det forførende multifunksjonsrattet på toppen. Mer om det senere.

Munchen 2019

Mitt første ears-on møte med Linn Selekt DSM var da jeg ble invitert til en demo i regi av hyggelige brandambassadør Katie Wilson med en syngende skotsk stemme under HighEnd i Munchen i 2019. Det ble litt overraskende spilt på et sett Kef-høyttalere, og tre ulike konfigurasjoner av Selekt DSM i kjent Tune-dem stil.

Første modell var en integrert versjon med en standard Selekt DAC, mens på den påfølgende konfigurasjonen var det en Katalyst DAC. Siste versjon var også med Katalyst, men her var den innebygde forsterkeren erstattet av en ekstern Akurate 2200 effektforsterker. Og selv om det kanskje er overflødig å nevne, fremstod forskjellene som tilstrekkelig tydelige forbedringer. Kanskje mest tydelig i den første sammenligningen mellom standard DAC og Katalyst.

Kabinett

Moderne industriell produksjon som bygger på gode håndverkstradisjoner har lenge vært en av satsingsområdene til Linn, et selskap som i sin tid vokste ut fra Tiefenbrun-familiens Castle Precision Engineering. Vi koster derfor på oss en gjennomgang av produksjon av det forseggjorte aluminiumskabinettet, et kabinett som er en fullstendig in-house produksjon.

Linn har tre CNC-maskiner i sine produksjonslokaler i hovedkvarteret i Waterfoot, en halvtimes kjøretur syd for Glasgow. En 5 aksers- og to tre-aksers Computer Numerical Control (CNC). Og mens den 5-aksers CNC-maskinen benyttes til produksjon av de nye Klimax-kabinettene, er det de to sistnevnte som benyttes i produksjonen av kabinettet til Selekt DSM. Topp og sidevegger består av en 5mm tykk aluminiumsplate som blir bearbeidet i den ene CNC-maskinen der det blant annet blir frest ut et brettespor som muliggjør de ganske skarpe kantene på kabinettet når det i etterkant blir brettet for hånd. Også de særpregede lufterillene blir bearbeidet i denne CNC-maskinen.

Bunnplaten blir bearbeidet i den andre 3-aksers CNC-maskinen, og her dominerer den elegante profilen med 45-graders avkutting, som er med på å skape noe av designsærpreget til Selekt DSM. Og på samme måte som med topp- og sideflatene i kabinettet jobber maskinen en hel dag på hver side av kabinettflaten, ifølge den samme Katie Wilson hos Linn.

Alt overskuddsmateriale får en gjenbruk. Det gjør åpenbart også Ivor Tiefenbrun sin gamle oppvaskmaskin, for den blir benyttet til å vaske kabinettelementene ved 50 grader.

Etter sprøytelakkering blir logoen i bakkant av toppen etset inn i en helt ny lasermaskin. Laser-etsemaskinen arbeider litt på samme måte som en printer, men i stedet for å legge igjen blekkflekker på produktet fjerner det lag med maling som eksponerer aluminiumen under.

Betjeningsorganer

 

Noe av det som skiller Selekt DSM fra HiFi-komponenter flest er den ekstreme detaljeringen som er lagt i de fysiske betjeningselementene på toppen av kabinettet. De seks knappene som ligger i randsonen mellom front og topp er innfelt på en elegant måte, men det er multifunksjonsrattet på toppen som er det åpenbart forførende elementet. Og akkurat dette er et av de elementene også de som velger den langt rimeligere Majik DSM som vi presenterte i august 2020 dessverre går glipp av.
Et litt mer subtilt men like fullt vesentlig designelement er at multifunksjonsrattet får et svar i det ene benet på undersiden av kabinettet, og gir en illusjon av en tykk søyle som går tvers gjennom kabinettet.

Multifunksjonsrattet har ellers ulike bevegelser, som til sammen gir ganske rikholdige betjeningsmuligheter. Det gjør at det faktisk er ganske hendig å ta enkle konfigurasjonsendringer via dette rattet, der man vanligvis ønsker å dykke ned i en Konfig-meny på PC. Det bidrar også at det store displayet gir gode tilbakemeldinger på hva som foregår, og en nærhetssensor som lyser opp det ellers normalt mørklagte displayet er ekstra bidrag. Og alt drar i samme retning her – den elegante utførelsen i glass, kombinert med presise taktile bevegelser gir en perfekt premiumfølelse.

De 6 knappene er koblet til et fenomen Linn en stund har kalt «pin». Det er et slags bokmerke som et hurtigvalg til en inngang, en radiostasjon eller et album på TIDAL eller annen strømmetjeneste.

 

Modulært konsept

Moderne integrerte forsterkerkonstruksjoner har en tendens til å være modulbaserte, og med Selekt har Linn tatt det konseptet så langt ut at selv en ihuga NAD- eller Primare-entusiast kan bli misunnelig. Hvis vi tar first things first ligger det en streamer og pre til grunn i en basic Selekt DSM. Streamere jobber som alltid med Linn sin bearbeidede versjon av UPnP-konseptet, og har på Selekt også fått selskap av en Blåtannløsning som er begrenset til SBC-kodek.

I tillegg til et godt utvalg av digitale innganger er det også en analog linjeinngang og to platespillerinnganger. Exakt-utganger for Linn sin proprietære protokoll for digital overføring av signaler er også en del av pakken.

Og så er det altså en lang rekke tilvalg du kan gjøre, enten ved bestilling eller som oppgraderinger i ettertid.

Katalyst

Vi starter med valg av DAC, der alternativene er standard Selekt DAC eller den påkostede DACen Katalyst. Denne Katalyst var Linn sin stolte nyvinning for få år siden, og vi fikk den demonstrert for første gang ved et tilfeldig møte med Linn sin veteran Alan Williams hos Kontrapunkt i 2016.

Integrert forsterker

Du kan også velge om du vil ha Selekt DSM som en ren kilde/pre, eller som en komplett integrert forsterker med streamer. I sistnevnte tilfelle bestiller du forsterkermoduler med klasse-D forsterkere på 2x50 watt i 8 ohm eller 2x100 watt i 4 ohm. Det er switchmode strømforsyninger som driver Selekt DSM

Surroundforsterker

Du kan også velge om du vil ha Selekt DSM i stereo- eller surroundversjon, og dette valget kan kombineres fritt med de tidligere omtalte valgene for Katalyst-DAC og eventuell integrert forsterker. Velger du surroundløsningen får du kompatibilitet med 5.1-konfigurasjon av formatene DTS-HD Master Audio, DTS-HD, DTS 96/24, DTS, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Digital og PCM

Du kan også shoppe deler av konfigurasjonene separat, som f.eks. 4 fulle HDMI-innganger, ekstra stereo effektforsterkermodul eller en modul med monoforsterker i kombinasjon med Sub-out.

Varianter:

Selekt DSM fås i fire hovedvarianter, som kan utvides i ettertid.

  • Selekt DSM – grunnversjon. Kr. 64.313
  • Selekt DSM Katalyst: Kr. 82.688,-
  • Selekt DSM Surround: Kr. 98.613,-
  • Selekt DSM Surround Katalyst: Kr. 141.488,-

 

Testeksemplaret

Testeksemplaret består av en integrert versjon av Selekt DSM Katalyst med pålydende verdi av kr. 82.688,-. I tillegg er det plusset på en ekstra effektforsterkermodul og en ekstra stereo Katalyst DAC. Dette er gjort for å kunne benytte den til å kjøre et par høyttalere med Exakt digital aktiv biamping, og øker verdien av det aktuelle eksemplaret av Selekt DSM til kr. 123.113,-.

WiFi og Bluetooth

I februar 2020 kom en bunt med viktige oppgraderinger for Selekt DSM i en softwareversjon med navnet Davaar 75. Linn har lenge sverget til kablet overføring av signal i forbindelse med sine streamere, men omsider har de letter på dette grepet for de nye modellene. Så selv om Linn fremdeles anbefaler kablet tilkobling for en stabil og god forbindelse, er WiFi nå tilgjengelig på de nye modellene. Og det startet altså med Selekt DSM for et drøyt år siden.

Samtidig ble også Bluetooth tilgjengelig – et praktisk supplement selv om det ikke er her du primært henter den aller beste lyden via SBC-kodeken som er den eneste tilgjengelige.

Også Airplay 2 er tilgjengelig fra Selekt DSM

Inn- og utganger

Utvalget av innganger avspeiler at både denne og andre DSM-modeller har blitt en digitalt dominert enhet. Det starter ved at analoge signaler blir digitalisert etter inngangen, noe vi fikk bekreftet for den ene analoge linjeinngangen under måling. Vi tar det for gitt at dette gjelder også for de to phonoinngangene. Dette er en retning Linn har valgt for noen år siden, og henger nøye sammen med Exakt – Linn sin særegne løsning for løsning digitale delefiltre brukt sammen med egne- og noen utvalgte høyttalerprodusenter sine modeller.

I tillegg til den ene analoge linjeinngangen er det to phonoinnganger på Selekt DSM – en for MM og en for MC-pickup. Alle inngangene har rike konfigureringsmuligheter, og i mitt tilfelle ble den analoge inngangen konfigurert til Unity Gain, siden den skulle benyttes som en AV-bypass for signalet fra frontkanalene fra en Onkyo TX-NR696.

De to SPDIF-inngangene har selskap med to Toslink-innganger, og en USB-B inngang gir mulighet for å strømme musikk direkte fra en PC. HDMI-inngang med ARC gir mulighet for lyd direkte fra TVen, mens Ethernet-inngangen sikrer kablet forbindelse med omverdenen.

De to Exakt-kontaktene gir mulighet for å koble til andre Linn-enheter der DACen sitter i produktet. Som eksempelvis aktive Linn-høyttalere.

Brukergrensesnitt

Linn sine DS og DSM-streamere bruker alle egenutviklede Apper for å styre musikken og enhetene.

Den første appen du kommer i kontakt med er Linn Config. Det er her du konfigurerer systemet, og det er etter hvert veldig detaljerte konfigurasjoner du kan foreta her. Det er også her du konfigurerer hvilke høyttalere som skal benyttes, og i mitt tilfelle var det aktuelt å sette opp de digitale, aktive delefiltrene for Kudos Cardea Super 10A. Og det er også her du gjør detaljerte konfigurasjoner av alle inngangene, i tillegg til en lang rekke andre parametere.

Den viktigste appen er likevel Kazoo. Dette er en app som kom i 2014, og erstattet den eldre Kinsky. Jeg har trivdes godt med Kazoo, og finner den langt overlegen Heos-appen og en del andre apper for konkurrerende økosystem.

For et års tid siden kom det også en helt ny Linn App for iOS.

Strømmetjenester

Linn har støtte for direkte implementering av de tre kanskje mest interessante strømmetjenestene i Norge for tiden – Spotify Connect, TIDAL og Qobuz som nettopp har blitt tilgjengelig også i Norge.

Det er også tilgang til nettradioen TuneIn, og den litt mer perifere Calm radio.

Space Optimisation+

Dette er Linn sin versjon av romkorreksjon, og den foregår ikke ved hjelp av målemikrofon, men ved at man konstruerer lytterommet parametrisk og legger inn vegger, tak, gulv, vinduer og dører i et konstruksjonsprogram. Deretter plasseres høyttalere og lytteposisjon. Det hele blir beregnet eksternt, og etter en konstruksjonsprosess som kan ta et kvarters tid hvis du må frem med tommestokk, tar det noen få minutter å kalkulere rommet og akustikken.

Room Optimisation prøvekjørte jeg første gang for seks år siden, og for få år siden kom det en oppdatert pluss-versjon som gir en langt mer detaljert beregmning av rommet.

Etter å ha vært gjennom en oppvarmingsrunde på et døgn eller to for å bli kjent med både høyttalere og Selekt DSM, kjørte jeg denne prosessen. Jeg ble premiert med at bassen ble mer distinkt og mindre utflytende. Linn har tidligere hevdet at de ikke foretar seg noe over 200Hz, og det får vi tro gjelder fremdeles.

Testoppsettet

Denne gangen gjorde jeg det enkelt, og benyttet ingen eksterne kilder til musikklytting. Eneste tilkobling bortsett fra høyttalerne var en AV-receiver via den analoge inngangen konfigurert som Unity Gain, i tillegg til at jeg også benyttet ARC fra TVen via HDMI-inngangen. Men samtlige lytteinntrykk er foretatt ved hjelp av den integrerte DS-streameren.

De tilkoblede høyttalerne var et sett med Kudos Cardea super 10A. Disse fikk innledningsvis en oppvarmingsrunde med sommerhuset sitt gamle Linn forsterkersett Kolektor / LK100, og en Marantz ND8006 som kilde. Du kan lese mer om mitt inntrykk av Kudos-høyttalerne i en separat testomtale, både med nevnte oppsett, og med Linn Selekt DSM med aktiv deling og drift.

Lytteinntrykk

Først i denne lyttebeskrivelsen tar vi fatt på en utgivelse med de tre pianistene Ayumi Tanaka, Johan Lindvall og Christian Wallumrød fra 2016. Albumet 3 Pianos inneholder veldig spennende musikk i grenselandet mellom jazz og samtidsmusikk.

Og dette blir gjengitt med en magisk transparens og åpenhet. Perspektivet er uhyre presist, og mikrodynamikken gir et fullstendig hudløst sanseinntrykk av denne utgivelsen.

 

Sound of Telemark er en utgivelse fra plateselskapet Heilo som jeg skrev om rett før jul, og med en veldig spesiell akustikk fra maskinhallen på Norsk Maskinarbeidermuseum, der Sigmund Groven og Knut Buen har holdt en konsert.

Dette blir gjengitt uhyre transparent og åpent på testoppsettet, der atmosfæren i denne spesielle hallen blir veldig godt gjengitt. Selv om jeg aldri har vært der tegnes det et veldig detaljert bilde mens Anne Gravir Klykken synger.

 

Det tredje albumet vi tar for oss er Reveries and Revelations av bassisten Mats Eilertsen. En flott lydproduksjon til tross for en prosess der man i utgangspunktet kunne være bekymret for det motsatte. Og igjen er det en ekstrem åpenhet og klarhet som gir en stor detaljrikdom.

Spor 2 heter Tundra, og her serveres et nesten magisk lydbilde. Og på Endless i spor 3 er det rytmiske elementet nærværende i rommet.y

 

Flere lytteinntrykk – delt fra testen av Kudos Cardea Super 10A

Siden testen av Linn Selekt DSM også samtidig var en felles test av høyttalerne Kudos Cardea Super 10A tillater jeg meg å gjenta de lytteinntrykkene av denne komboen som var presentert i testen av høyttalerne.

Og da går vi til en utgivelse fra 2L der Tord Gustavsen også har en sentral rolle. Da snakker vi om Stille Grender, som jeg skrev om før jul. Her er det en fantastisk dynamikk og en utrolig god gjengivelse av klangen i Uranienborg Kirke.

Platen er ellers et flott samspill mellom Tord sitt piano og Det Norske Jentekor på de 15 første sporene, og fabuleringer og improvisasjoner over julemusikken med solo piano på de 11 neste sporene. Dette er musikk som også er utgitt i multikanal, men på dette stereo-oppsettet med Linn og Kudos låter det nesten like bra som i multikanal.

 

Vi går videre i lytterunden med en KKV-innspilling. Hymn of Compassion er en veldig flott innspilling som kom like før påske i år, og som står på vent til min neste platesmaking. Øyvind Kristiansen og Jonas Kilmork Vemøy på henholdsvis piano og trompet låter utrolig flott her, ikke minst på sporet Sacred Head.

Og det blir nesten magisk når Beate S. Lech kommer inn med sin særpregede vokal på sporet Forsaken sammen med en bass to die for. Og også Marte Wang og Mahsa Vahdat blir strålende gjengitt på sine respektive spor av Kudos Cardea Super 10A.

Så runder vi av lytterrunden med inntrykk fra deler av Tord Gustavsen sin spesielle spilleliste for Kudos Audio, der åpningssporet The Tunnel er fra det ganske ferske albumet The Other Side fra 2018 med hans trio. Men musikken har en umiskjennelig Tord Gustavsen-karakter. Det innebærer en syngende melodiføring med et snev av folkemusikkinspirasjon som innimellom kan gi assosiasjoner til Jan Johansson sine meritter på 60-tallet. Og gjengivelsen her er eventyrlig, med et nærvær og en nerve som ikke er daglig vare.

Silent Spaces er fra 2014 med hans kvartett, og også den lavmælt. Og uhyre distinkt, melodisk og musikalsk gjengitt på dette oppsettet.

Den påfølgende The Way You Play My Heart fra 2016 har like umiskjennelige Gustavsen-karakter, man har samtidig en nytt litt underfundig element. Og det låter strålende på Linn / Kudos. Det gjelder også for Afterglow / Sweet Melting, og her bidrar i tillegg Tord Gustavsen sin partner Simin Tander med en fantastisk vokal, som får en bortimot magisk gjengivelse på oppsettet.

Med låten Entrance er vi tilbake til kvartetten fra 2014, og er et av mine favorittspor. Musikken litt mindre syngende jazz, men vanvittig ekstrem og hudløs gjengivelse fra oppsettet.

Morning Sun Of Hope er hentet fra en utgivelse av Masha Vahdat, en av mange av hans bidrag til KKV-innspillinger. Og gjengivelsen er flott. Once Again Beside Myself fra samme album er enda bedre, og med en fantastisk musikalsk gjengivelse.

Tears Transforming er en klassikerer fra en Av Tord Gustavsen sine tidlige utgivelser med trioen. Og bassen til Harald Johnsen synger som bare rakker`n ved siden av Tord sine melodiske pianofabuleringer.

Oppsummering av lytteinntrykk

Linn Selekt DSM gir en uhyre sterk lydprestasjon. Klangmessig er dette veldig nøytralt. Ingen frekvensområder stikker seg ut i noen retninger. Og det er også påfallende at den tendensen til at overgangen mellom øvre mellontone og diskant kunne være litt fremtredende på enkelte spor da høyttalerne spilte med passiv drift på et eldre Linn forsterkersett var helt fraværende med de digitale Exakt-delefiltrene på Selekt DSM.

Det er den enorme åpenheten som i imponerer mest på Selekt DSM. Det er en gammel Linn-greie at et Linn-oppsett skal vise hvorfor musikerne står på scenen, ikke hvor de står. Men her viser testoppsettet at dette er en tilbakelagt epoke, for med dette oppsettet får du begge deler i rikt monn. Perspektivegenskapene er glitrende på Selekt DSM i aktiv konfigurasjon. Men det forhindre ikke at du også i høyeste grad hører hvorfor de står på scenen. Både musikalitet og rytmisk driv er i toppklasse og er kanskje den viktigste egenskapen med oppsettet. Og når alt kommer til alt er det musikken som gjør at vi driver med denne hobbyen vår.

Og hvis noen skulle være i tvil, er det den aktive Exakt-delingen som er den aller viktigste bidragsyteren til både klarhet og musikalitet. Jeg har rundt 15 års erfaring med aktiv drift på et Linn-oppsett, og jeg får stadig vekk bekreftet hvor stor forskjell dette utgjør. Og min erfaring er at den digitale Exakt-konseptet tilbyr en minst like stor forbedring fra analog deling, som forskjellen på analog aktiv deling og passiv drift.

Til slutt må det gjentas at Room Optimisation+ gir en forbedring av bassgjengivelsen. Når sleivspark i frekvensgangen på grunn av romnoder blir korrigert gir dette en mindre bråkete bassgjengivelse, og mer presis og musikalsk bass.

Konklusjon.

Dette fornyede møtet med en moderne Linn DSM-konstruksjon har vært en stor opplevelse. Den har minnet meg på at det har skjedd mye med Linn sine streamere siden starten i 2007, og både design og brukergrensesnitt har vært i utvikling. Og lyden fra Selekt DSM med Katalyst representerer en klar forbedring i forhold til min Akurate DS fra Linnstreamernes morgen.

Linn Selekt DSM er en kompakt strømmeforsterker som med sin utagerende premiumfølelse og strålende lyd kan forføre en aldrende HiFi-entusiast til å slippe alt han har i hendene og havne i en ny midtlivskrise!

Les mer om Selekt DSM hos den norske forhandleren Eksakt HiFi

Les mer om Selekt DSM hos Linn

 

 

Lest 4523 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.