Wednesday, 31 October 2007 23:00

Parasound NewClassic Model 2100

Written by

Stereo forforsterkere med prosessorinngang i moderate prisklasser vokser ikke på trær. Parasound har produsert den mest intelligente av dem alle – uansett pris!

 


Skrevet av Karl Erik Sylthe, november 2007

 

 

Den norske importøren har velvillig lånt ut et forsterkersett bestående av forforsterkeren New Classic Modell 2100 og effektforsterkeren Modell 275. Vi presenterer forforsterkeren først, og kommer tilbake til 75-watteren i løpet av kort tid.

 

 

NewClassic-serien fra Parasound dukket opp i etterkant av den mer profilerte Halo-serien, en serie som strekker seg opp i det ultimate High-end terrenget. NewClassic er å regne mer som en videreføring av den tradisjonelle produktlinjen fra Parasound, både i design og produktfilosofi. Det innebærer at det er en litt mer pragmatisk avveiing mellom kvalitet og pris enn det man finner i for eksempel det ypperste forsterkersettet i Halo-serien, JC1 og JC2.

 

Nå er ikke dette mitt første møte med NewClassic. For et par år siden testet jeg et multikanals forsterkersett, bestående av prosessor/forforsterker Modell 7100 og femkanals effektforsterker Modell 5125. Dette var et positivt møte, og spesielt fremhevet effektforsterkeren seg som et godt kjøp.

 

 

 

Prosessorinngang defineres på nytt

I tillegg til positive forventninger skapt av mitt forrige møte, var det en ekstra spenning knyttet til dagens testobjekt. For her har Parasound utrettet det som ingen andre har gjort før dem. De har utvidet begrepet prosessorinngang til også å omfatte en løsning for subwoofer. Egentlig er dette et så opplagt valg at bare kan undres over at ingen har gjort det før dem, men sånn er det altså.

 

Siden det gjerne er en del lesere som ikke er helt inneforstått med begrepet prosessorinngang, tar vi en kjapp repetisjon. En prosessorinngang er noe man finner på en stereo integrert- eller forforsterker. Hensikten er at man skal kunne kombinere et pragmatisk surroundoppsett med et mer kompromissløst oppsett for musikklytting i stereo, uten at sistnevnte funksjon blir degradert av surroundanlegget. Dette unngås ved at surroundreceiveren ikke er en del av signalkjeden ved lytting til stereo. Se for øvrig vår dedikerte artikkel om temaet.

 

I utgangspunktet er det prinsipielt to virkemåter for det som vi kaller prosessorinngang. Vi kan kalle disse to prinsippene for unity gain, og bypass.

 

Unity Gain benyttes normalt i forsterkerkonstruksjoner der man har en digital styring av volumkontrollen (må ikke forveksles med at signalet er digitalt). Det som da skjer med den inngangen som defineres som prosessorinngang, er at volumet låses til et fast nivå, ofte 0dB. Fordelen med denne metoden er at den er veldig enkel å implementere på (for)forsterkere som likevel har en prosessorstyring av volumet, uten at det krever ekstra hardware. Ulempen er at signalet fra surroundreceiveren må gjennom to volumkontroller, og får en lengre signalvei en nødvendig. I tillegg har jeg opplevd tilfeller med overhøring fra andre signalkilder på to ulike forsterkere med unity gain.

Parasound NewClassic Modell 2100 benytter det andre konseptet – bypass. Det innebærer at signalet fra en surroundreceiver rutes utenom hele forforsterkerseksjonen allerede ved inngangen. Dermed unngås at surroundsignalet skal innom noe aktiv elektronikk før det sendes videre til effektforsterker. At dette langt er å foretrekke, har ikke bare med at signalveien blir minimert. Det gir også en annen mulighet som Parasound har vært smart nok til å utnytte – bypassfunksjonen aktiveres automatisk når apparatet slås av. For så vidt ikke så veldig viktig for oss nerder, men duverden™ så praktisk det er i en familiesituasjon hvis junior eller mo…eh…far skal titte på dvd, og ikke kommer på at man også må velge riktig på stereoforforsterkeren.

 

Men foreløpig har vi bare pirket i forretten til den utsøkte prosessorinngangen på Modell 2100. Svært mange av de som ønsker å benytte en stereo forforsterker sin prosessorinngang, har et oppsett som består av minst en subwoofer. Og selv om det gjerne befinner seg fullrange gulvhøyttalere i front, kan det være kjekt å kunne benytte disse også når man spiller stereo. På alle andre forforsterkere med prosessorinngang lar ikke dette seg gjøre på en fullgod måte, uten at du samtidig gir avkall på den gode funksjonaliteten som ligger i en prosessorinngang.

På Modell 2100 har man implementert hele to bypassinnganger for subwoofer. Og disse to inngangene er i stereo, d.v.s. i den grad det er stereo subwoofersignal som mottas fra receiver/prosessor, noe det bare unntaksvis er. Og siden Modell 2100 også har innebygget delefilter for egen bruk av subwooferutgangene, det viktig å holde tungen litt bent i munnen her. For i motsetning til når normale stereokilder tilkoblet forforstkereren blir benyttet, går bypass-subsignalet ubehandlet gjennom, der de interne kildene både blir lavpassfiltrert og summert til mono.

 

 

 

Og når vi først er inne på dette med delefilter i Modell 2100, bør det nevnes at det finnes to sett med stereoutganger. Det ene inneholder høypassfiltrert signal, mens det andre er ufiltrert.

 

 

Det er også greit å merke seg at mens subwooferutgangene har en variabel delefrekvens fra 20 til 140Hz, er høypassfiltreringen konstant på 80Hz for de filtrerte stereoutgangene. Litt vanskelig å se begrunnelsen for akkurat dette.

 

Forforsterkeren har 6 ordinære innganger, hvorav den ene kan settes opp som platespiller inngang. DU kan velge mellom MM eller MC via en velger på baksiden. På forsiden finnes det også tilkobling for hodetelefoner, samt en minijack-tilkobling beregnet på MP3-spillere. Sistnevnte har justerbar følsomhet.

 

 

På baksiden finner vi i tillegg til alle inn- og utganger for audiokilder, en 12v-trigger inngang og en tilsvarende utgang. Samt en RS232-tilkobling.

 

Fjernkontrollen er ikke noen sofistikert designperle. Men et liketil og enkelt utseende kombinert med en meget god signalstyrke gjør at den gjør jobben. Og det er vel egentlig det jeg har bedt den om å gjøre.

Lyden av Parasound NewClassic Modell 2100

Det ble veldig mye funksjonalitet denne gangen, men de er høyst påkrevd med et såpass eksepsjonelt produkt. Men selvfølgelig er fremdeles det viktigste hvordan den yter når den får servert musikk. Selv om forforsterkeren ble testet sammen med effektforsterkeren Modell 275, hadde den også en lengre periode sammen med Linn C6100 i mitt førsteoppsett som jeg kaller Hovedscenen. Derfor er også denne vurderingen av Modell 2100 alene som forforsterker. I forbindelse med testen av effektforsterkeren vil det også bli en samlet vurdering av disse to som forsterkersett.

 

Ytelsen innfridde mine forventninger til fulle. Her har Parasound produsert en forforsterker som har en høy grad av gjennomsiktighet i lydbildet. Og til tross for et veldig forskjellig image har den en del av det særtrekket jeg setter stor pris på hos Linn sine forforsterkere. Det vil si et musikalsk engasjement i kombinasjon med et gjennomsiktig lydbilde, uten at det på noe tidspunkt får det minste snev av klinisk preg. Det er vel riktigere å si at det er et snev av varme i lydkarakteristikken, men uten at det gir særlig markant avvik fra det nøytrale. Og akkurat denne tendensen gjør at kombinasjonen med Modell 275 er spesielt god, men det kommer jeg nærmere inn på i testen av effektforsterkeren.

 

God bredde og dybde gjør at dette ligger faretruende nær et high-end nivå som man slett ikke har betalt for. For oss som har betalt utrolig mange ganger mer for å få en forforsterker som helst bør fungere optimalt både i stereo og surround, er det en slags tilfredsstillelse at det fremdeles gjenstår litt til de aller beste forforsterkerne, men avstanden er forbausende liten. Til gjengjeld spiser Modell 2100 surroundreceivere til frokost, og de er ikke rent billige alle sammen heller.

 

Det kan være nærliggende å sammenligne Parasound NewClassic Modell 2100 med den nå utgåtte forforsterkeren Linn Kolektor som jeg testet for 4-5 år siden. Ikke store prisforskjellen, og også Kolektor var en perle på funksjonsiden. Også. Og faktisk er karakteristikken ganske lik slik jeg husker den, selv om jeg nok tror at Modell 2100 er hakket mer transparent.

 

Platespillerinngangen ble også utprøvd, men bare som MM. Det må innrømmes at vinyl ikke blir avspilt i utrengsmål hjemme hos meg, og vinylriggen er av heller pragmatisk art. Et velstelt eksemplar av en sikkert drøyt tretti år gammel Philips 212E med Ortofon Super OM10 greide likevel å avdekke at RIAA-trinnet er høyst kompetent, og blant de bedre av det jeg har hørt integrert i forforsterkere.

Konklusjon

Det er liten tvil om at Parasound har skapt en wonderboy her. Begrepet prosessorinngang får en ny dimensjon med den geniale og gjennomtenkte løsningen i Modell 2100. Jeg tror at vi i Audiophile.no har verdens eneste noenlunde komplette oversikt over (for)forsterkere med prosessorinngang – i hvert fall inntil den blir kopiert. Og Parasound NewClassic Modell 2100 utpekes herved som æresmedlem i denne listen!

 

Men selvfølgelig er ikke dette en forforsterker for de som har behov for prosessorinngang. NewClassic er også et glimrende valg dersom du er på jakt etter en stereo forforsterker i et tokanals oppsett. For ikke å snakke om hvis du i tillegg benytter subwoofer i et 2.1-oppsett.

Det er også verd å merke seg at selv om Modell 2100 og Modell 275 utgjør et harmonisk par, kan forforsterkeren godt tjenestegjøre i kombinasjon med lang dyrere effekttrinn uten å være et svakt ledd.

 

Bra jobbet, Parasound!

 

 

Veil. pris Parasound NewClassic Modell 2100: Kr. 5.990,-

Norsk importør: NCMS

Read 11197 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.