Wednesday, 12 February 2003 23:00

Denon DVD3800

Written by

I gamle dager var det en Solo-reklame der slagordet var noe sånt som: "Solo - så godt at det er gøy å være tørst!" Denon sin DVD-spiller DVD-3800 kan på sett og vis sammenlignes med en flaske Solo…

av Karl Erik Sylthe, 13.februar 2003

I utgangspunktet var det meningen at jeg i denne omgangen bare skulle være en omtale av surroundreceiveren Denon AVR-3803. Da jeg skulle hente surroundreceiveren, fikk Ole Vidar i Hi-Fi Klubben en fatal innskytelse. Han fant ut at han ville sende med en DVD-spiller som står i stil med receiveren. Valget falt på DVD-3800, en virkelig lekker sak med DVD-Audio kompetanse og Progressive Scan til 10.000,-. Alt dette er vel og bra, problemet er bare det at den samtidig er en uforskammet god Cd-spiller. Mer om det senere.

Kvalitet/Finish
Det kvalitetsutrykket som receiveren AVR-3803 gir, er på en måte enda mer uttalt på DVD-3800. Ryddigere og frontpanel med større autoritet, utskiftbar strømkabel, og i dobbel forstand en tyngde som går utenpå de fleste andre DVD-spillere gjør at man uvilkårlig begynner å føle seg litt beklemt over at man har droppet slipset og går i dongeri. Dette er overklasse.

Når man kommer så langt som til å åpne skuffen for å legge inn ei skive, skjer dette med en eleganse og verdighet som gjør at man grøsser med tanken på de litt keitete og skranglete bevegelsene som ofte serveres fra tilsvarende spillere tilhørende mer alminnelig dødelige klasser. Og det er på dette punktet jeg fikk assosiasjonen til den gamle Solo-reklamen. For mens det å legge en CD eller DVD i spilleren ofte kan være en triviell oppgave man gjerne kunne vært foruten, er det annerledes med denne spilleren fra Denon. Kvalitetsfølelsen gjør den fysiske kontakten med spilleren til en fornøyelse, og gir en god setting rundt hele lyd- / filmopplevelsen. Så god at man kan glede seg til å skifte CD.

Også underveis er det bare fryd. Mekanisk støy fra DVD-spillere både under avspilling av CD og DVD er et utstrakt fenomen for DVD-spillere, også for modeller som befinner seg klart over budsjettklassen. Ikke her. Selv med lyden i "mute" var jeg ikke i stand til å høre drivverket fra lytteposisjon et par meter fra spilleren. Jeg må faktisk flytte hodet helt bort til spilleren for å høre en svak bakgrunnslyd. Svært bra!

image


På tilkoblingssiden kan jeg ikke forstå at noen kan savne noe. 2 stk Scart, 2 composite- og S-video utganger, samt 1 sett component, i kombinasjon med både 5.1 og 2 kanals analog audio-utgang, avrundes av optisk og coax digital utgang. Prikken over i-en utgjør en RS-232-kontakt.

Video
En DVD-spiller blir nok av folk flest primært betraktet som en videokomponent, selv om den selvfølgelig leverer både lyd og bilde. For mitt vedkommende må jeg nok innrømme at prioriteringene er litt annerledes, lydegenskapene er nok vel så viktige for meg. Dermed står jeg også i fare for å ikke yte denne DVD-spilleren full rettferdighet, for jeg har nok ikke et fremvisningsmedie som gir fullt utbytte av de egenskapene som bor i denne spilleren.

Video-DACene er 12bit/108mHz, og er dermed i tet-sjiktet i dagens marked. Den som benytter en projektor, eller en stor TV med component-innganger vil kunne få glede av at spilleren er utstyrt med Progressive Scan. I utgangspunktet er dette bare tilfellet for NTCS-signaler, men Hi-Fi Klubben kan enkelt foreta en oppgradering som gjør at den også takler Progressive Pal.

Selv om jeg som sagt ikke har benyttet spilleren i kombinasjon med for eksempel projektor, ga den et svært godt bilde. Og ved å smugtitte litt i utenlandske publikasjoner, kan man kjapt fastslå at den også imponerer i omgivelser der videodelen blir satt på atskillig større prøve.

Audio
Dette er en spiller som er kompatibel med DVD-Audio. Tidligere generasjoner av DVD-A spillere har vært noe ufullstendig utstyrt på dekodingssiden. Bl.a. har BassManagement vært en mangelvare, etter sigende p.g.a. at prosessorene ikke har hatt tilstrekkelig regnekraft til å utføre disse oppgavene samtidig med den svært prosessorkrevende MLP-dekodingen. Også individuelle delay-innstillinger for de enkelte kanalene har delvis vært fraværende. Og siden man til nå har vært henvist til analog overføring av signalet, har man stort sett ikke kunnet henvise disse oppgavene til surroundreceiver/prosessor.

Med DVD-3800 er dette et tilbakelagt stadium, og jeg kan ikke se at dekoderen i denne har mangellapper som setter den tilbake for en typisk surroundprosessor, i hvert fall hvis man begrenser oppsettet til 5.1. Dermed ligger det også bedre til rette for bruk av innebygde dekodere for Dolby Digital og DTS, som denne spilleren også er utstyrt med, typisk nok for en DVD-A spiller.

D/A konverterne er Burr-Brown sine anerkjente PCM 1738, som har 24/192-kapasitet. Spilleren er også HDCD-kompatibel.

CD-spiller
Urettferdig som jeg er, er det likevel som CD-spiller jeg vil gi den størst oppmerksomhet. Og dette er altså ikke fordi den ikke utmerker seg på de andre områdene, men fordi den overmannet meg ved avspilling av CD.

Som tidligere nevnt er den et utmerket drivverk, i den forstand at den gir en utsøkt ramme rundt CD-avspillingen. Man skal slett ikke undervurdere den betydningen dette kan ha for en god lydopplevelse…

Den mest typiske situasjonen med vanlige kombinasjoner av Surroundreceivere og DVD-spillere i noenlunde harmonerende prisklasser er at man godt kan benytte digital overføring av signalet ved avspilling av CD. D/A konverteringen i en receiver er ofte av like god kvalitet som den som befinner seg i spilleren, og er det likevel en liten kvalitetsforskjell i spillerens favør, risikerer man kanskje at dette går tapt i den økte analoge signalveien ved konvertering i spilleren.

Dette er altså det normale, men ikke situasjonen denne gangen. Både ved sammenligning med D/A konverteren i Yamaha DSP-AZ2 og i Denon sin egen AVR3803 oppfattet jeg en klar forbedring ved bruk av den innebygde DACen i DVD-3800. Klangmessig var det i mine ører helt likt, forskjellen ligger på et annet plan som ikke er helt lett å beskrive. Virkningen er også litt variabel, avhengig av hva den har å spille. Det som likevel virker å kunne være en fellesnevner, er at jeg oppfatter større ro over gjengivelsen. På enkelte innspillinger opplever jeg også en forbedret klarhet og dybde, som på den utsøkte liveinnspillingen "Innside Out", med Keith Jarrett Trio. Faktisk er dette så bra at jeg nå vurderer å fortelle besøkende som kommer inn i min stue at "Jack DeJohnette har ved en anledning vært her med trommesettet sitt…"

Med denne innspillingen hadde jeg også en annen merkelig opplevelse. Vanligvis pleier jeg å smile litt i skjegget når 2-kanals fundamentalister forteller om ekstrem surround fra sitt stereoanlegg. Men nå ble jeg nødt til å tørke av meg gliset, da jeg under en direkte A/B sammenligning av stereo og DPL II opplevde at stereo ikke bare var bedre, men faktisk også opplevdes til å gi MER surround. Opplevelsen var såpass skremmende at jeg ikke torde å gjenta den for å verifisere det - man kan bli rell`iøs av mindre…

I og med at spilleren har HDCD-dekoding benyttet jeg anledningen til å børste støvet av min samling med KKV-innspillinger. HDCD har vært et sterkt omdiskutert tema, der mange hevder at lydgevinsten ligger i at det vanligvis er snakk om innspillinger som i utgangspunktet er ekstra forseggjort. Enkelte er også direkte rasende på hele fenomenet HDCD, og mener at det er direkte ødeleggende. En av disse har nettopp utlyst sin vrede mot KKV i et herværende Hi-fi blad. Innspillingen "Et Liv", med Lill Lindfors og Ketil Bjørnstad har jeg tidligere sett på som et stykke venstrehåndsarbeid både av innspillingsstudio, og av den vanligvis svært så interessante Bjørnstad. Etter å ha spilt den på DVD-3800 heller jeg fortsatt til den oppfatningen at plata stort sett er venstrehåndsarbeid av Ketil Bjørnstad… Og ja, også andre CDer med HDCD virket som de fikk et ekstra løft utover det jeg opplevde på ordinære utgivelser, ikke minst på Ole Paus sin "Det begynner å bli et liv". På en annen side skal jeg kanskje ikke undervurdere magien i ledende spørsmål?

Oppsummering
Det er med tungt hjerte jeg pakker ned denne spilleren for tilbakelevering til Hi-Fi klubben, etter en takknemlig periode med velvillig utlån. DVD-3800 har gjort et sterkt inntrykk, og faktisk forstyrret en vanligvis ganske så surround-dominert testrutine av receiver.

Jeg har i denne omtalen overfokusert på egenskapene som CD-spiller, men det må ikke forlede leseren til å glemme at den faktisk er minst like interessant som DVD-spiller, med svært avanserte egenskaper og høy ytelse.

Min private agenda har i det siste vært å anskaffe en universal DVD-spiller av god kvalitet, som kan takle både DVD-Audio og SACD. Jeg har myst litt i retning av Pioneer, men kanskje uten å ha funnet den helt store roen. Muligens ubegrunnet. Men for å si det som det er, så har DVD-3800 fått meg til å spore litt av. Hva i huleste skal man egentlig med SACD anyway…

Litt surroundfilosofi i stereo
Jeg har alltid hatt litt sansen for å ferdes utenom allfarvei. Ikke sånn konsekvent, på trass liksom, men tross alt er det ikke til å komme forbi at de største motorveiene som regel styrer langt utenom de mest interessante plassene, kanskje for å gi best mulig flyt i trafikken.

Sånn er det med Hi-fi og surround også. Samfunnet er så avgjort best tjent med at folk flest løser sitt elektronikkbehov ved å kjøpe en DVD-spiller og en receiver, og ferdig med det. Eller kanskje aller helst en alt-i-et-boks som blir stadig mer populært nå om dagen. Jeg mener, det skulle tatt seg ut om Gud og hvermann troppet opp på nærmeste Hi-Fi sjappe og forlangte de mest bisarre løsningene, det får jaggu nøye seg at Chirac og Schroeder bryter med enhver folkeskikk og begynner å mumle i krokene mens Bush`n snakker.

Men altså, for å komme til saken så begynte det vel egentlig så smått da jeg fikk ørene opp for de egenskapene som bor i DVD-3800. Samtidig murret det litt i underbevisstheten at Denon nettopp har lansert en ny integrert stereosforsterker som unektelig ser interessant ut. PMA-2000 mk IV har i tillegg til å være et lekkert beist på 24kg den egenskapen at den er forberedt for integrering i et surroundanlegg. Den har en direkteinngang til effektforsterker som gjør at pre-out for frontkanalene kan tilkobles, og velges som lydkilde med forsterkerens fjernkontroll uten at stereoforsterkerens volumkontroll forstyrrer betjeningen i surround.

imageSelv om AVR-3803 absolutt er en verdig partner til DVD-3800, kan jeg ikke fri meg fra tanken om at det kan være mulig å nå enda større høyder i stereo med denne DVD-spilleren, høyder som PMA-2000mkIV kanskje kan by på? Det jeg forsøker å si her er at et Denon-trekløver bestående av AVR3803, DVD-3800 og PMA-2000mkIV for meg virker som en meget spennende tanke som kanskje særlig vil kunne appellere til de som har spesiell interesse for musikk, men der hjemmekinoegenskapene så avgjort også skal ligge på et meget høyt nivå.

Denne kombinasjonen vil for eksempel ikke ligge så mye høyere i pris enn DVD-3800 i kombinasjon med storebror AVC-A11SR. Hvem vet, kanskje gir vel så god lyd, og har dessuten den fordelen at stereoforsterkeren kan beholdes selv om receiveren etter hvert skulle bli utdatert. Og som en ekstra bonus gir den muligheten for spesielt interesserte til det som etter min oppfatning gir den beste surroundframstillingen av stereoinnspillinger, ved at frontsignalet kan kjøres utenom surrounddekoder rett til forsterker/høyttalere.

Filosoferer man enda litt videre over dette konseptet, har den som ikke setter like store krav til surround muligheten for å spare noen kroner ved å velge en av de rimeligere lillebrødrene til AVR-3803, uten at det går på bekostning av stereoegenskapene. Bare pass på at receiveren som et minimum har pre-out for frontkanalene.

Men bevares, skulle noen bli litt forvirret av denne uortodokse konstellasjonen, er det bare å roe seg ned med at DVD-3800 og AVR3803 er et utmerket par. Dessuten vet jeg strengt tatt ikke stort mer om denne stereoforsterkeren enn at den pirrer min nysgjerrighet.

Read 7368 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.