Friday, 27 April 2007 23:00

Denon CHR-F103 – musikkserver med et smil

Written by

I begynnelsen var spolebåndopptakeren. Stor, tungvint og med rikelig tilgang til båndsalat. Kasettspilleren gjorde noe med størrelsen, mens lydkvaliteten led, og båndsalaten blomstret.

 


Denon har funnet løsningen for det 21. århundre.

 

 

Skrevet av Karl Erik Sylthe, den 28.04.07

Med det romantiske navnet CHR-F103 har Denon lansert en kombinert CD-spiller og harddiskopptaker. Den kan forresten gjøre mer også, for syns du ikke utvalget av radiostasjoner på FM- eller DAB-båndet helt strekker til, kan den varte opp med mange tusen stasjoner vi internettradio.

Men la os ta det første først. Designlinjene har helt tydelig slektskap med den nye linjen av Hi-fi komponenter fra Denon, en designlinje som forresten også adopteres av hjemmekinoproduktene etter hvert. Blant annet den nye surroundreceiverserien som kommer senere i år har de samme elegante kurvene i frontpanelets tverrprofil.

CHR-F103 skiller seg derimot ut i størrelsen, og er en av komponentene i kompaktserien til Denon. Jeg har tidligere presentert to andre modeller i denne serien, i kompaktanlegget DRA-F102 / DCD-F102, som gjorde en så god figur at de ikke fikk lov til å vende tilbake til Hi-fi klubben etter endt testperiode. Dette er komponenter med en bredde på bare 25cm, og når Denon samtidig har hatt vett nok til å begrense dybden på disse apparatene, blir det enkelt å plassere disse i en kompakt innredningssituasjon.

CD-spilleren CHR-F103Selv om det egentlig ikke er som CD-spiller denne maskinen skiller seg ut, har den et par ekstranummer på lur. Den kan nemlig spille brente CDer med MP3 eller WMA-filer. Når det gjelder lydmessige prestasjoner som CD-spiller, ligger disse ganske nært opp til den rene CD-spilleren DCD-F102. En engasjerende spillestil m.a.o, og i mine ører går den nok forbi F102 når det gjelder ren og avslappet gjengivelse. Men det er små marginer her.

På et enkelt punkt lever den derimot ikke helt opp til F102, og det er når det gjelder drivverkstøy. For her er DCD-F102 helt eksemplarisk. Jeg lever til dagen (eller skal vi si senkvelden) med F102 under en meter fra hodeputa, og den er totalt blottet for hørbar mekanikk. På CHR-F103 kan du av og til høre drivverket under avspilling av CDer dersom du sitter nær, men på normalt lyttenivå blir dette helt maskert av musikken.

Men til gjengjeld deler CHR-F103 den høflige og småsofistikerte gangen til CD-skuffen i F102, og kanskje overgår denne.

Harddiskrecorderen CHR-F103
Det aspektet som virkelig har betydning når det er snakk om mekanisk støy, bringer oss samtidig over på de mer uvanlige sidene ved dette produktet. Harddisk. Alle som har vært borti en DVD-recorder eller andre harddiskbaserte stueprodukter, vet at støy fra harddisk er en gledesdreper av rang. Og det er svært få produsenter som makter å holde støynivået nede på et nivå som er i nærheten av å tilfredsstille audiofile gutter. Desto mer imponerende er det at Harddisken i F103 er praktisk talt fullstendig lydløs. Og da overser jeg galant at man kan høre noen oppstartlyder i det den forbereder opptak. Det er fullstendig uten betydning.

Også betjening av denne recorderen er svært brukervennlig. Det er såpass enkelt og lettvint å betjene opptaksfunksjonen på den at jeg i testperioden la meg for vane å gjøre opptak av flertallet av de flere titalls CDene som ble avspilt. Valgfri avspilling under opptak gjør at du slipper å gå gjennom opptak før du kan spille musikken, og det selv om det slett ikke er snakk om opptak i 1x-hastighet. Inn spilling av en CD er unnagjort på ca. 10 minutt, i 8x, mens du samtidig kan avspille musikken i riktig hastighet.

Automatisk tilkobling til Gracnote-databasen sørger for at CDen automatisk blir lagret med navn på Artist, tittel og spornavn. Stort enklere kan det ikke bli.

Det er èn god og èn dårlig nyhet angående CHR-F103 som harddiskserver, som den da i realiteten er. Vi tar den dårlige først.

Harddisken er bare på 40GB. Og selv om jeg med sentimentale tårer i øyekroken minnes min første jobb-PC med en harddisk på 20 MB, hvor jeg drømte om at lykken må være en PC med harddisk på 40MB, må det innrømmes at den 1000 ganger større harddisken på denne recorderen fra Denon faktisk kan være en begrensning. For nå i 2007 er 40 Gigabyte bare en halv iPod. For størstedelen av brukerne vil nok dette likevel være tilstrekkelig, for aksepterer du bitreduksjon av musikken du legger inn, vil harddisken på 40GB kunne romme mange hundre CDer. Men for oss spreng-audiofile som får allergiske reaksjoner med utslett bare vi hører rykter om MP3, blir det bare plass til ca. 60-70 CDer i ukomprimert tilstand.

Hvilket bringer oss til den gode nyheten – USB-inngangen tillater tilkobling til ekstern harddisk, med tilhørende ubegrenset lagringskapasitet. Det følger med et PC-program for administrering av harddisken, og dette gir også mulighet for å ta backup av harddisken til en ekstern harddisk. Her er det likevel en begrensning i bruken, ved at en slik backup skaper en backupfil som ikke kan benyttes som annet enn nettop det – en sikkerhetskopi. Skal du spille av denne musikken igjen, er du henvist til å laste den inn på nytt i CHR-F103. Jeg fant ingen metode til å spille av denne backupfila mens den ligger på den eksterne harddisken, selv om du i teorien da har tilgang til harddisken via USB.

Jeg har mistanke om at grunnen til denne begrensningen i bruk av ekstern harddisk kanskje har litt politiske årsaker. Muligens har Denon ønsket å ikke provosere musikkindustrien alt for mye med en så åpenbar mulighet for å lagre ubegrensede mengder med musikk på harddisk.Dersom du har intensjoner om å ha et virkelig stort, ukomprimert musikkbibliotek tilgjengelig for avspilling via F103, er du derfor avhengig av å spille inn disse til den eksterne harddisken via en PC eller MAC, for eksempel ved hjelp av iTunes. For så å koble harddisken til CHR-F103 via USB i etterkant. Og bevares – en kjempeløsning det også. Pass bare på at du ikke benytter mitt favorittformat, Apple Lossless (ALAC), for akkurat det formatet leser ikke CHR-F103.

Lyden ved avspilling via harddisk gir selvfølgelig ingen kvalitetsreduksjon sammenlignet med CD fra samme spilleren. Faktisk er det vel de som hevder at du teoretisk har en gevinst ved avspilling fra harddisk, forutsatt selvfølgelig at du ikke benytter komprimering (bitreduskjon). Selv gjorde jeg ikke veldig store forsøk på å avdekke en slik forskjell, og registrerte dermed ikke noen forskjell heller.

Derimot registrerte jeg med stor tilfredshet at de komprimerte innspillingene ikke var like godt oppløste som originalen. Veldig kjekt for selvfølelsen, denslags – så jeg hastet tilfreds videre…


Konklusjon
Egentlig er CHR-F103 en ganske stor sensasjon, og det har forundret meg at den har fått gå i fred på gatene i så stor grad som den tilsynelatende har, siden lanseringen i fjor.

For her har egentlig Denon skapt en ideell musikkserver for kompakt stueplassering, uten at folk må slite med alle de bi-effektene som en PC-løsning i stua gir. Eller all den hodebry som ofte følger med oppkjøring og konfigurering av link-løsninger som Squeezebox.

I kombinasjon med kompaktreceiveren DRA-F102 gir CHR-F103 en elegant og lettplassert løsning, der du kan ha hele musikksamlingen tilgjengelig fra fjernkontrollen.

Og sikter du høyere en det denne duoen kan prestere lydmessig, er det selvfølgelig fritt fram for å kombinere F103 med bedre forsterker. Og ekstern DAC, for den del, for F103 har to optiske utganger.

Likevel tror jeg hovedårsaken til at Denon CHR-F103 har fått leve en såpass anonym tilværelse, er det kompakte formatet. F103 er vel verd sine syv tusen, men i forhold til image blir den litt for dyr for de som skal ha et billig kompaktanlegg, samtidig som den kanskje ikke helt blir tatt på alvor av de tungt audiofile.
Og Denon har vel i likhet med mange andre produsenter bare så vidt begynt på karrieren med produskjon av musikkservere. Og faktisk er dette en knallstart – jeg har sterk mistanke om at Denon har den kanskje aller mest brukervennlige løsningen på mussikkserver for stuebruk våren 2007. Den dagen de finner ut at de skal videreføre dette glimrende konseptet til for eksempel en spiller basert på DCD-1500AE eller DCD-2000AE, tror jeg konkurrentene blir tvunget til å stille frem vekkeklokka et par hakk.

Pris: kr. 6.998,-

Importør: Hi-fi klubben

Read 16226 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.