Tuesday, 04 April 2023 16:51

TEST: DSPeaker Anti-Mode 2X – en liten boks som kan temme store subwoofere Featured

Written by

Vi har i en periode registrert at Sigberg Audio er importør av DSPeaker sine Anti-Mode bokser i høyst varierende prisklasser. Og da vi ble forespurt om vi var interessert i å teste Anti Mode 2X som er siste tilskudd i familien, tok nysgjerrigheten overhånd.

Sigberg Audio er en veldig spennende norsk høyttalerprodusent som ikke kvir seg for å gå langt utenfor motorveien i sine veivalg. Nå er i og for seg ikke satellitt + sub banebrytende i seg selv, men den nye Sigberg Audio Manta.1 går ganske uvanlige veier med sitt konsept. Og da er det ikke bare kardiodedesignet som er uvanlig, men en 12-tommer som bare får lov til å spille i mellombassen, mens en sub tar seg av det som ligger lavere er ikke hverdagskost.

Kollega Arve testet Sigberg Audio sitt første høyttalerprosjekt, i form av et par SBS.1 aktive høyttalere og en Incognito 10 subwoofer med veldig godt resultat, og nå jobber Thorbjørn Sigberg altså med et enda mer spennende konsept, som vi fikk en forsmak på under siste høsts HiFi-messe i Horten.

DSPeaker

Men denne gangen er det ikke Sigberg Audio sine høyttalere og subwoofere vi skal rette oppmerksomheten mot. For i tillegg til sin høyttalerproduksjon har Thorbjørn sitt selskap også fått det norske agenturet på den finske produsenten DSPeaker sine produkter. Dette er en produsent som har jobbet med romkorreksjon og krigen mot dårlig bassgjengivelse i mer enn 15 år, og har for tiden 4 ulike produkter på markedet, produkter med et ganske stort prisspenn.

Vi starter på toppen med flaggskipmodellen Anti-Mode X4 til ca. førtifem tusenlapper. Dette er en balansert HighEnd-konstruksjon som både ivaretar DAC og forforsterkerfunksjon, i tillegg til at det er en romkorreksjonsenhet der du kan få individuell prosessering av inntil fire subwoofere.

Anti-Mode 2.0 Dual Core til 9.595,- er neste i hierarkiet. Den har både RCA og balanserte utganger, og kan prosessere inntil et 2.2-oppsett (stereo med 2 subwoofere) ved å benytte begge utgangene samtidig. Men da uten deling mellom høyttalere og subwoofere.

Så hopper vi bevisst ned til den aller miste modellen. Anti-Mode 8033 til 3.795 er en romkorreksjonsenhet beregnet på en enkelt subwoofer, og har en analog monoinngang og en tilsvarende utgang.

Anti-Mode X2

Så har vi kommet frem til den fjerde modellen som er den sist ankomne i familien, og som har en veil pris på 6.995,-. Anti-Mode X2 er en kombinert forforsterker og romkorreksjonsenhet, og har 3 digitale- og en analog inngang. Det vil si – det er ikke mulig å benytte alle de tre digitale inngangene dersom du også skal benytte den analoge inngangen, siden RCA-terminalen for venstre analoginngang også fungerer som coax digitalinngang. Men de to andre digitalinngangene i form av en optisk S/PDIF og en USB C-inngang er uansett tilgjengelig.

Det er ingen digitale utganger på Anti-Mode X2, og siden også analoge signaler som kommer inn naturlig nok også blir AD-konvertert innebærer det at kvaliteten på DACen er styrende for lydkvaliteten.

Av analoge utganger er det et sett stereo-utganger + en RCA-utgang for subwoofer. Noen ville sikkert ha ønsket seg en mulighet for å prosessere to uavhengige subwoofere, men det er ikke mulig med Anti-Mode X2. Til gjengjeld har X2 aktivt delefilter i form av et høypass-filter for stereo-kanalene og et lavpassfilter for subwooferen. Da Anti-Node X2 ble testet var delefrekvensen låst til 80Hz, men for en måned siden meldte imortøren om en softwareoppdatering som ga konfigurerbar delefrekvens. De  viktigste nyvinningene i firmwareoppdateringen er ifølge Sigberg:

 • Konfigurerbar crossover (10hz steg)
 • Konfigurerbart virkeområde for både basstilt og diskanttilt
 • Konfigurerbart highpass (subsonic/infrasonic filter)
 • Mulighet til å hente ut før/etter grafer via minnepinne
 • Mulighet til å sette gain individuelt per inngang for å matche nivå fra forskjellige kilder.

Anti-Mode X2 er en overraskende kompakt boks, med ytre mål BxDxH på 126mm x 80mm x 28mm, og vekten er 0,3 kg. I fronten er det et matrisedisplay på 14x5 punkter. Her blir det gitt tilbakemeldinger til bruker, både under kalibreringen og undre bruk i kombinasjon med fjernkontrollen.

Romkorreksjon

Den viktigste egenskapen i Anti-Mode X2 er likevel romkorreksjonen – selveste raison d'etre for Anti-Mode. For det er neppe særlig mange som vurderer en Anti-Mode X2 bare på grunn av at den kan fungere både som forforsterker og DAC. Dette er en enhet for dem som ønsker å samtidig få en romkorreksjon, enten for et par stereohøyttalere, eller for et 2.1-oppsett med en subwoofer i tillegg. Spesielt sistnevnte er vel en høyaktuell kundegruppe, for i motsetning til de som sysler med et AV-oppsett har de som sverger til stereo ikke hatt den samme tilgangen til romkorreksjon som de som har boltret seg med en AV-receivere og mange kanaler.

Personlig må jeg innrømme at det stort sett har vært i forbindelse med AV-receivere jeg har syslet med romkorreksjon, selv om jeg også har vært en tur innom et Lyngdorf-oppsett for en god del år siden. Og så har jeg en Linn Streamer som har integrert Linn sitt egne Space Optimisation basert på parametrisk konstruksjon av rommet uten bruk av målemikrofon.

Anti-Mode X2 har altså et helt eget system der alle innstillinger blir kalibrert ved hjelp av en medfølgende målemikrofon. Sammen med fjernkontrollen og en ekstern strømforsyning utgjør dette hele pakken som ligger i esken når du kjøper en X2.

Forforsterker/DAC

For å bli kjent med Anti-Mode X2 og for å kunne vurdere kvaliteten som ligger i utgangspunktet som forforsterker og DAC, tok jeg den i bruk uten å foreta noen kalibreringer. Så jeg koblet X2 til en Wiim Mini streamer via den optiske utgangen, koblet de analoge utgangene til effektforsterker og 2 subwoofere, fyrte opp en av mine mange testspillelister.

Førsteinntrykket var skrekkelig – her var det noe som åpenbart ikke stemte. Og det ble ganske fort klart hva dette «noe» var, for testeksemplaret kom direkte fra en annen bruker som selvfølgelig hadde konfigurert den til sitt oppsett og sitt rom. Det måtte selvfølgelig bli veldig galt, og jeg rødmet lett uten tilskuere.

Etter en liten sjekk i brukermanualen fant jeg fort ut at jeg kunne deaktivere de gamle innstillingene ved å trykke to knapper i riktig rekkefølge, og da havner enheten i bypass-mode. Det vil si at alle frekvenskorreksjoner blir annullert, mens en eventuell 2.1-deling ved 80Hz blir opprettholdt. Denne infoen ga også en erkjennelse om at jeg like godt kunne kjøre en kalibreringsrunde med det samme, siden jeg fikk mulighet for å sammenligne med ubehandlet signal også senere.

 

Kalibreringsprosess

Denne kalibreringen er ganske enkel, selv om den nok er enda enklere på en typisk AV-receiver, kanskje først og fremst fordi du der får mer idiotsikre tilbakemeldinger via display. På Anti-Mode X2 starter hele prosessen ved at du plugger inn mikrofonen – ganske tilsvarende som på AV-receivere. Jeg fikk også beskjed om justere basisnivået på subwooferne, men det er det ikke sikkert at alle får.

Ellers er det en ganske åpenbar forskjell på testsignalet som Anti-Mode X2 produserer, og det AV-receivere flest sender fra seg. På X2 er det et frekvenssweep som går i ulike hastigheter. Og retninger, mens det på en AV-receiver vanligvis er støysignaler som blir sendt til målemikrofonen.

Og i denne runden var det altså et 2.1-oppsett som skulle kalibreres – eller skal vi kalle det 2.1+1, siden det var to subwoofere med identisk signal som skulle kalibreres? Jeg skulle gjerne hatt muligheten for uavhengig kalibrering av begge subwooferne, som jeg har mulighet for på en av mine AV-receivere. Men dette er noe du vanligvis må et stykke opp i pris for å få, og eksempelvis i Marantz sin nye Cinema-serie må du opp til Cinema 50 til ca. 21.000,- for å få mulighet for uavhengige subwoofere. Men da får du til gjengjeld mulighet for 4 subwoofere. Tipper mor blir hoppende glad…

Men i tillegg kommer finnes det også en alternativ bruksmulighet for Anti-Mode X2, og det er som en ren subwoofer-prosessor i to uavhengige kanaler. Da mister du samtidig muligheten for en romkorreksjon av signalet til hovedhøyttalerne.

X2 som DAC/forforsterker

Jeg gjorde forsøk både med den analoge inngangen fra Wiim Mini og med optisk inngang med maksimal oppløsning på 24 bit 192kHz fra Qobuz. Ikke uventet ble det et betydelig bedre resultat når den digitale inngangen benyttes, og i og med at signalet uansett skal konverteres til digitalt inne i X2 for å kunne foreta romkorreksjon er vel den analoge inngangen med mest av praktiske grunner for å gi tilstrekkelig fleksibilitet.

DAC-chipen som sitter i X2 er en Burr-Brown PCM1754, en Delta-Sigma DAC med maksimal oppløsning på 24 bit / 192kHz.

Lyden uten romkorreksjon er god, men uten å være grensesprengende. Det er mulig jeg er litt forutinntatt, men jeg har gode erfaringer med DACer med Burr-Brown chiper. De er ofte ikke overdrevent analytisk men heller gjerne mer over mot det musikalske. Sånn sett overrasker kanskje Anti Mode X2 litt ved å være litt midt mellom. Eller karakterløs, som enkelte ville ha kalt det. Jeg syns egentlig at det er en god nyhet, og så må det kanskje innrømmes at jeg oppnår enda bedre resultat med kombinasjonen av min Parasound NC 2100 og Topping E50 DAC. Men her er det veldig små nyanser, og X2 gjør absolutt en god jobb som DAC/forforsterker. Men dette er altså før vi aktiverer romkorreksjonen.

Det som kanskje savnes i forhold til enda bedre forforsterker/DAC-kombinasjoner er det siste snevet av raffinement.

X2 med romkorreksjon

Jeg er egentlig veldig positivt overrasket over hva denne enheten utretter med romkorreksjon engasjert. Og med muligheten for å umiddelbart engasjere «bypass» med et par tastetrykk på fjernkontrollen er det også veldig enkelt å ta en kjapp AB-test av lyden med- og uten romkorreksjon.

Og det er to forhold som blir optimalisert med korreksjonen. For det første blir høyttalere og subwoofer(e) best mulig integrert. I dette tilfellet benyttet jeg stativhøyttalerne dynaBel 2S og 2 stk. Klipsch R-100SW subwoofere. Og en optimal integrering av stativhøyttalere og subwoofere er ofte en tidkrevende og litt vanskelig oppgave. Her får du en aktiv deling også av stativhøyttalerne med et høypassfilter som gjør at både høyttalere og tilhørende forsterker ikke blir mer belastet enn nødvendig, i tillegg til at det ikke blir særlig mye av uregjerlige summeringer i området under 80Hz der delefrekvensen ligger.

Men minst like viktig er det at rommets ubønnhørlige dipper og noder blir delvis nøytralisert. Og jeg benytter bevisst «delvis», for det er sjelden mulig å totalt eliminere disse uregelmessighetene, uansett hardware.

Testløypa

Jeg pleier å kjøre en standard testløype i forbindelse med mine tester, og denne gangen har jeg plukket ut de mest interessante sporene til formålet. Noen vil kanskje kalle det Cherrypicking, og det får bare våge seg. Og i tilfelle noen skulle være i tvil er testløypa avspilt med romkorreksjon aktivert.

 1. ARILD ANDERSEN. HYPERBOREAN – HYPERBOREAN
  Bassen til Arild Andersen er veldig distinkt uten at det er noen frekvenser som stikker seg ut i helheten.

 2. FRANK ZAPPA. RUBBER SHIRT – SHEIK YERBOUTI
  Her er det en imponerende klarhet i bassen på dette klassiske Zappa-sporet.

 3. FRANK ZAPPA. THE PURPLE LAGOON – ZAPPA IN NEW YORK
  Også dette Zappa-sporet fra Zappa in New York er veldig bassdominert, og her er det bedre kontroll enn jeg ofte er vant med på andre oppsett.

 4. JAN GARBAREK. MISSION: TO BE WHERE I AM – IT`S OK TO LISTEN TO THE GREY VOICE
  Veldig distinkt, samtidig med at det raffinerte i gjengivelsen blir ivaretatt.

 5. JOHN ABERCROMBIE. RED AND ORANGE – TIMELESS
  Fantastisk distinkt og presis gjengivelse av Jan Hammer sin synthbass.

 6. JONI MITCHELL. OVERTURE / COTTON AVENUE – DON JUAN`S RECKLESS DAUGHTER
  Spenningen er til å ta- og føle på i det klokken på avspillingsappen nærmer seg 1:45, der Jaco Pastorius slår sitt første «anslag» på bassen. Og her er det både uhyre presist, og veldig dypt.

 7. KARI BREMNES. KANSKJE – DET VI HAR
  «Bassen i litt fri dressur» skrev jeg ved forrige korsvei på dette sporet. Det er den ikke her – tvert imot er det virkelig smell i basstromma. Hvem skulle trodd at dette egentlig er et «barneskirenn…»? Og bonusen på stålkontrollen i bassen er at det gir mer rom for de andre instrumentene med litt perkussiv karakter.

 8. KARI BREMNES. LIKE FØR DAGEN GÅR NED – OG SÅ KOM RESTEN AV LIVET
  Også her er bassen utrolig presis, uten sjenerende utskeielser på enkeltfrekvenser som oppleves ofte på andre oppsett.

 9. LEONARD COHEN. HAPPENS TO THE HEART – THANKS FOR THE DANCE
  Veldig bra, men det er det for så vidt nesten alltid på dette sporet.

 10. LYNNI TREEKREM. SJALU TYPE – STORM
  Lynni sin tolking av John Lennon sin Jealous Guy kommer virkelig til sin rett med en så god og presis bassgjengivelse.

 11. MARI BOINE. CHASING MYSELF INTO REALITY – SEE THE WOMAN
  Mange oppsett sliter med bassen i dette sporet. Her er det veldig bra.

 12. BEYONCÈ. DONT HURT YOURSELF – LEMONADE
  Veldig presise og dynamisk tungtslående trommer.

 13. SAH. ANGERMANLANDSMORGON – PAST PRESENT FUTURE
  Her er det veldig mange oppsett som sliter med et krevende basspor. Det gjør ikke X2

 14. BILLIE EILISH. TV- GUITAR SONGS
  Dette sporet er det nesten ingen oppsett som greier uten å slite i bassen, særlig i refrenget. Med X2 i loopen går det bedre enn jeg har hørt det noen gang før.

 15. MELT MOTIF. EVERYTHING WILL DISAPEAR – A WHITE HORSE WILL TAKE YOU HOME
  Også dette pleier å være litt torturtest for mange oppsett, spesielt i bassen. Med X2 og doble subber blir det a walk in the park.

 16. DOMINIQUE FILS AIME. BIRDS - NAMELESS
  Veldig distinkt bass også her.

 

Oppsummering av lytteinntrykk

Både testløypa og annen bruk i testperioden bekrefter at Anti-Mode gjør en veldig bra jobb med å ha kontroll over bassen. Det var selvfølgelig det som var forventningen også, men resultatet ble litt i overkant. Og så var det en hyggelig bonus at også helhetsinntrykket som en DAC og forforsterker er godt. Det er ikke det mest ekstreme jeg har opplevd av oppløsning og raffinement, men prisen tatt i betraktning er dette bra.

Man kunne kanskje vært fristet til å ønske seg muligheten for å koble til en ekstern DAC via en digital utgang, men samtidig ville en slik oppkobling lett forkludre funksjonen som forforsterker, og redusere X2 til en ren romkorreksjonsenhet. Og hvem vet – kanskje det også ville gi noen utfordringer med synkroniseringen mellom hovedkanaler og Sub?

Konklusjon

DSPeaker Anti-Mode X2 gjør en strålende jobb med å integrere subwoofer(e) og et par stereohøyttalere i valgfri størrelse, samtidig som bassgjengivelsen holdes i stramme tøyler. Den gir en etterlengtet mulighet for stereofolket som vi som har tuklet med AV-receivere har hatt tilgang til en stund, og det til en pris som er høyst overkommelig. Et godt tilskudd til a la carte menyen for lydentusiaster!

Produsentens spesifikasjoner:

 • Inputs / Outputs:
  • Analog Stereo or 1 coaxial S/PDIF digital input (mutually exclusive)
  • 1 optical S/PDIF digital input
  • USB Audio input (Type-C)
  • Analog Stereo RCA output, analog subwoofer RCA output
  • Microphone input
 • IR remote control (controller included)
 • Analog specifications:
  • Frequency Range (analog to analog): 5Hz to 22kHz
  • Analog Input: 2.3 Vrms (max), SNR 100 dB, THD (-6 dB level) < 0.002 %
  • Line output:   2.2 Vrms (max),  SNR 107 dB, THD (-6 dB level) < 0.0015 %
  • Subwoofer output: 2.3 Vrms (max), SNR 100 dB, THD (-6 dB level) < 0.03 %
  • Power consumption: active 1.5W, stand-by: 0.1W
 • Crossover:
  • Currently fixed at 80hz, 2nd order lowpass and highpass
   (editable in latest firmware version)
 • Included accessories:
  • Measuring microphone, remote control
 • Dimensions:
  • 126x80x28mm (WHD)

 

Veil. pris for DSPeaker Anti-Mode X2 er kr. 6.995,-

Les mer om Anti-Mode X2 hos den norske importøren  Sigberg Audio
Les mer om Anti-Mode X2 hos produsenten DSPeaker

Read 3182 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.