tirsdag, 13 september 2005 23:00

Godlyd på billigsalg

Skrevet av Roy Ervin Solstad

Du skal ha et sett signalkabler og ett sett med høyttalerkabler. Anlegget ditt har for lenge siden passert ”Are you nuts?”-nivå, og Visa-kortet ditt har allerede begynt å svette. Kanskje kan både du og kortet ditt puste litt lettere, for fra Tyskland kommer det kabler som presterer uten å koste all verden.

 

 

Av Roy Ervin Solstad, 14.september 2005


Kablene produseres av Karlsruhe-firmaet Viablue, men er helt ferske på det norske markedet. Takket være Xtreme-cable i Vestfold, er kabel- og tilbehørsserien til tyskerne nå klare til å innta Norge.

 

Stort spekter

Og det er litt av et spekter folkene helt på grensen til Frankrike kan presentere. Viablue leverer to kvalitetsnivåer på sine høyttalerkabler, SC-4 som er toppmodellen og SC-2 som er den litt rimeligere varianten. Signalkabler finnes bare i en versjon (dog kan den leveres som monokabel og stereokabel).

For AV-folket leverer tyskerne en koaksial- og en optisk digitalkabel leveres også, i tillegg til en dedikert subwooferkabel.

Sortimentet inkluderer også spikes, plugger, føtter samt kabler som metervare. Det eneste som mangler er vel strengt tatt strømkabler, hifi-komponenter og høyttalere.

 

Kvalitet

Utseendemessig treffer produktene blink, i hvert fall hos meg. Både plugger og kabler gir et kvalitetsmessig solid inntrykk. Det på tross av at de ikke leveres i en eske som enkelte andre high-endkabelprodusenter leverer kablene sine i. I stedet får du dem i en plastpose stiftet sammen med litt papp hvor produktnavnet står.

Viablue har kanskje forstått at lydkvaliteten ikke ligger i hva kablene ligger pakket ned i, og har heller valgt å bruke pengene der det betyr noe.

Kanskje er det også grunnen til at kablene er så billige som de er. Prisen for et stereosett av signalkabelen er kun kr. 898,- inkludert de patenterte ubalanserte xls-pluggene, mens et 2x3 meters høyttalerkabelsett i den beste kvaliteten, koster så lite som 2.098 kroner, ferdig terminert med enten plugger eller spader i ypperlig kvalitet.

Med andre ord priser man selv uten dårlig samvittighet kan fortelle kona.

 

Signalkablene NF-7 til kr. 898,-

Lyden

Uansett så er 3000 kroner for et par høyttalerkabler og 900 kroner for signalkabler fryktelig dyrt, dersom det eneste resultatet man får, er dårlig lyd. Heldigvis har tyskerne klart å spa opp en lyd som sjokkerte første gang jeg plugget dem i. Førsteinntrykket var formidabelt. Diskanten var verken spiss eller avrundet, mellomtonen ble aldri kjedelig, og bassen virket å gå dypere og med bedre kontroll enn mine egne DIY-kabler.

Noen korttest av disse var derfor helt utelukket, og siden midt på sommeren har jeg spilt med kun Viablue-kabler i anlegget. Først og fremst for å ”venne” meg til lyden, slik at jeg kunne vurdere bedre ved AB-testing mot egne kabler etter lengre tids bruk.

Derfor var jeg meget spent da jeg koblet fra Viablue og tilbake til mine egne DIY-kabler for et par uker siden. Ville sommerforelskelsen i de tyske kablene vedvare, eller ville resultatet vise at i etterpåklokskapens lys var dette kun en sommerflørt som ikke hadde livets rett.

Og da jeg byttet meg fram og tilbake flere ganger og spilte mine favorittspor om igjen og om igjen, var det klart at jeg fremdeles av betatt av disse elegante tyske kablene. Men det var ikke bare den ytre skjønnheten jeg satte pris på, vel så viktig var det indre disse billig-kablene kune oppvise.

Kablene gjør rett og slett ikke noe galt. Jeg har hørt utklinginger i diskanten ørlitegrann bedre, og mellomtonegjengivelse en tanke bedre, men da snakker vi om kabler til summer som ville kunne holdt en minstepensjonist i live i flere måneder. I den prisklassen Viablue har lagt seg, er det liten grunn til å klage. Kablene holder nemlig et jerngrep om tingenes tilstand, og særlig i bassen er dette definitivt i highend-klassen.

 

Konklusjon

Hvis det er slik at man betaler for det man får, er det mange kabelprodusenter som burde se over kalkylene sine på nytt. Viablue fra Tyskland vekker til live mottoet om ”Champagne og Kaviar-lyd til øl- og pølsepriser”. Et realt røverkjøp, selv om prisen hadde vært det dobbelte.

 

 

Bildet øverst til høyere:
SC-4 singelwire høyttalerkabel

 

Fakta

Viablue SC-4 høyttalerkabel, 2x3 meter, kr. 2698,-

Viablue NF-7 signalkabel, 1 meter ubalansert, kr. 898,-

 

Importør: Xtreme-Cable

Lest 5088 ganger