lørdag, 05 februar 2005 23:00

Duelund signal- og høyttalerkabler

Skrevet av Roy Ervin Solstad

Danske Steen Duelund sine kabler - og etterhvert høyttalere - har sin trofaste tilhengerskare også her i Norge. Det kan virke som mange mener disse kablene er åpenbaringen som viser den eneste veien til hifi-nirvana. Åpne er de definitivt.

 


Av Roy Ervin Solstad, 6.februar 2005

 

Det første som slår meg med Duelunds signal- og høyttalerkabler montert i anlegget, er at lyden virker noe luftigere og åpen. Forskjellen er ikke stor fra mine egne referansekabler (som for øvrig også er i sølv og laget på en kjøkkenbenk i Danmark), men Duelund henter ut enda litt mer i musikkens øverste registre.

Ulempen er at selv om man får ørlite mer informasjon i toppen, så kan denne vridningen mot det lyse, like gjerne karakteriseres som en litt aggressiv topp. Særlig uttalen av s'er får meg til å tenke på en tekststrofe fra A-ha's "I've been losing you", der Morten Harket synger "You're hissing your s's like a snake".

I det rette oppsettet trenger ikke dette å være negativt i det hele tatt, snarere tvert i mot, men har du allerede et anlegg som er tunet opp mot grensen til å være lystklingende, så bør du om mulig prøve dem i eget anlegg før du bestemmer deg for å skrive ut en sjekk til den danske kabelsnekkeren.

Savner du derimot litt "åpenhet" i lydbildet oppsettet ditt, så kan Duelund gjerne være resepten for å bringe deg nærmere hifi-himmelen.

Denne åpenheten er tydelig i hele frekvensområdet, og mengden informasjon som kablene avslører imponerer helt fra bass til diskant. Men samtidig virker det som om kabelen "kutter" litt bakfra, det vil si at den ikke går like dypt i bassen som mine egne referansekabler.

Er anlegget ditt allerede litt bass-fattig, vil jeg si det så sterkt at du bør være svært forsiktig med disse kablene. Her i Hammerfest har kablene vist seg nærmest ubrukelige på dette området i to av tre oppsett. Det er kun i min egen stue at denne "bassavrullingen" har vært til å leve med.

Og faktisk leve godt med, for etter noen uker i oppsettet, er det lett å glemme den lille ekstra dybden mine vanlige kabler har til fordel for den økte detaljeringen. Men når jeg igjen gjør A-B-testing av kablene, er det klart at Duelund-kablene må se seg slått.

Jeg har også forsøkt å teste kun signalkablene for seg og høyttalerkablene for seg, og den lydsignaturen som er beskrevet over, er aller tydeligst på signalkablene, men også høyttalerkablene har mye av det samme.

Duelund har definitivt funnet en måte å spa ut utrolig med detaljer gjennom sine kabler. Synd derfor at resten av lyden ikke er en like stor åpenbaring.

Fakta

Duelund silke/ull signalkabel 1 meter ubalansert: 1760,- danske kroner
Duelund silke/ull høyttalerkabel 2 x 3 m. 0,75 kvt. 3040,- danske kroner
Duelund silke/ull høyttalerkabel 2 x 3 m. 1,6 kvt. 5355,- danske kroner

Høyttalerkablene i silke og ull er tatt ut av produksjon, men Svend Palvig i Danmark har noen par liggende. Han kan nås på e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Øvrige priser finner du nederst på denne siden her.

Lest 5259 ganger