Wednesday, 04 August 2021 12:31

L52 Classic og L75ms Music System – nye modeller i JBL sin Classic-serie

Written by

JBL følger suksessen med sine nye modeller i den kraftig retroinspirerte Classic-serien. Denne gangen er det en moderat stativhøyttaler og en strømmehøyttaler som inntar arenaen.

Det hele begynte egentlig i 1970, da JBL lanserte den opprinnelige L100 høyttaleren som ble uhyre populær, og bygde på 4310 studiomonitorer. Den gangen kostet et par L100 5-6.000 kroner, men så var også lønningene en liten brøkdel av det de er nå.

Vårt første møte med de nye L100 Classic var på messen i Larvik våren 2019, der de i regi av Bachs HiFi – The Stereo Shop og Harman representert av Per Magh spilte flott, drevet av en Arcam integrert- og en Mark Levinson Nº5805. JBL 100 Classic har oppnådd stor popularitet, og kort tid før Coronaen overtok regien lanserte den mindre varianten L 82 Classic. Og i januar i år markerte JBL sitt 75-års jubleum med en jubileumsutgave av L100 Classic, i tillegg til forsterkeren SA750 som også har klart klassiske tradisjoner med sitt ytre, inspirert av et halvt århundre gamle JBL-modeller.

JBL L52 Classic

Nå lanseres altså den klart minste modellen så langt i Classic-serien. L52 Classic er en stativhøyttaler som til forveksling kan ligne svært mye på de to forutgående modellene, men som har en helt annen og mer moderat størrelse. Og de har også det til felles med de større modellene i Classic-serie at det er moderne komponentene blak den ikoniske retrogrillen.

Dette er toveiskonstruksjoner som er bestykket med 5,25-tommeren JW135PW-4 i mellomtone bass, og den 20mm titandomen JT020TI1-4 i diskanten, med en ganske betydelig waveguide. En ganske moderat følsomhet på 85dB og nominell impedans på 4 ohm suppleres av en frekvensrespons på 47 – 24.000 Hz (-6dB).

Gainjustering av diskanten er ganske karakteristisk på disse modellene, sammen med det faktum at høyre- og venstre høyttaler er speilvendte. Men alt dette vlir selvføglelig skjult i det du setter på de karakteristiske Quadrex foam grillene i en av de tre 70-tallsfargene. – et lite dilemma der.

Les mer om L52 Classic hos JBL

JBL L75ms Music System

 

Denne aktive strømmehøyttaleren har også en fremtoning som gjør at den automatisk får innpass i JBL sin Classic-serie, til tross for at dette egentlig er et helt annet dyr som hører hjemme blant moderne strømmehøyttalere. Man kan ved første blikk mistenke den for å være en senterhøyttaler med sitt liggende format, før man oppdager at det mer er en rolle som en alt-i-et strømmehøyttaler den er tiltenkt.

Bestykningen på denne treveiskonstruksjonen er 2 stk. 5,25mm bassdrivere, en 4-tommers mellomtone, og to stk. 25mm diskanter. Hel fem forsterkere på til sammen 350 watt driver hver sitt element, fordelt på 2 125-wattere i bassen, en 25-watter pr. diskant og en 50-watter til mellomtonen.

Denne strømmehøyttaleren tar imot både WiFi og Bluetooth 4.2, og har i tillegg fysiske innganger i form av HDMI ARC, ethernet, en MM phono-inngang og en 3.5mm AUX-inngang.

Les mer om L75ms Music System hos JBL

Last modified on Wednesday, 04 August 2021 13:22
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.