Sunday, 30 April 2023 11:31

Beosound A5 – arven etter Beolit

Written by

Bang & Olufsen har lansert en helt ny kreasjon innen bærbar lyd i det heller eksklusive segmentet. Beosound A5 har videreført våre venner i Struer sine stolte tradisjoner tilbake til den tiden da begrepet reiseradio var på alles lepper, og minst et eksemplar befant seg i de fleste hjem.

Torsdag 27. april lanserte Bang & Olufsen høyttaleren Beosound A5, designet i samarbeid med den dansk-italienske designduoen GamFratesi.

Arven etter Beolit

Bang & Olufsen sine ulike Beolit-serier så dagens lys for første gang i 1939, med modellen Beolit 38. Den var produsert i bakelitt, og jeg får neppe en SKUP-pris for å spekulere i at Beolit-navnet var inspirert av det materialet.

Både de tidlige Beolit-seriene fra 60- og 70 tallet og de senere modellseriene som startet med Beolit 12 har ikonisk design, der 70-tallsmodellene kanskje har vært de som har stått høyest på ønskelisten hos enkelte av oss.

Og selv om den nå nylanserte Beosound A5 har klare likhetstrekk med den seneste Beolit-modellen, betyr ikke det at den er en erstatter. Beolit 20 fortsetter karrieren.u

Beosound A5

En annen av Bang & Olufsen sine rike tradisjoner er at de engasjerer eksterne designere til å utvikle sine produkter. Denne gangen er den den dansk-italienske duoen GamFratesi som står for designet. Stine Gam og Enrico Fratesi har en rekke elegante møbler og interiørkomponenter på samvittigheten, i tillegg til en del restaurantinteriør.

"Beosound A5 er vår nye high-end bærbare høyttaler som kombinerer Bang & Olufsens langvarige tilnærming til tidløs design med vår visjon om lyd for fremtiden," sier Bang & Olufsens Vice President of Product Marketing, Michael Henriksson i pressemeldingen fra B&O. "Vi er glade for å samarbeide med GamFratesi om å skape to høyttalerdesign for første gang, som er forankret i skandinavisk estetikk kombinert med en unik designsignatur".

Beosound A5 er tilgjengelig i to fargevarianter - Nordic Weave og Dark Oak. Nordic Weave er i naturfarget aluminium med vevd papirfiberfront og lyst eikehåndtak, mens den andre er i antrasitt aluminium med mørkt eikehåndtak. Sistnevnte variant koster litt mer, og er den kanskje aller mest elegante av de to.

Beosound A5 er også støv og vanntett, og kan derfor plasseres like fint ute som inne. Med mer enn 12 timers spilletid og en trådløs telefonlader integrert på toppanelet er Beosound A5 den mest allsidige høyttaleren fra Bang & Olufsen, så langt.

Lyd

Beosound A5 er ifølge Bang & Olufsen deres kraftigste bærbare høyttaler til dags dato, og det loves kvalitetslyd uansett hvor den er plassert. Den har et fireveis driveroppsettet med fire digitale forsterkere, noe som gir kombinert 280 watt effekt. Dette hevdes å kunne fylle store rom med dynamisk 360-graders lyd. Beosound A5 inneholder 1 x 5,25" basshøyttaler, 2 x 2" mellomtone og 1 x ¾ diskanthøyttaler.

Mozart

Bang & Olufsens proprietære programvareplattform kalt "Mozart som ble lansert for få år siden, er også integrert i Beosound A5. Den fortsetter blant annet arven med B&O sine historiske produkter ved å sikre at lydplanken kan kobles sømløst sammen med produkter så langt tilbake som fra 1986.

I tillegg til å være en tråløs høyttaler, gjør Mozart-plattformen det mulig for Beosound A5 å koble seg sømløst til andre stereoanlegg og hvilken som helst annen Mozart-aktivert høyttaler i Bang & Olufsens portefølje. Den kan også integreres i et Bang & Olufsen smarthussystem, og skape en multiromsopplevelse med et knappetrykk. Det er også mulig å konfigurere to stk. Beosound A5 som et stereosett.

Mozarts fremtidsrettede muligheter og introduksjonen av ultra-bredbånd vil låse opp nye funksjoner over tid, som for eksempel Proximity Pairing, som tar tilkoblingen et skritt videre. Proximity Pairing vil automatisk koble til Beosound A5 når de er plassert nær hverandre og skape en imponerende lydopplevelse.

Beosound A5 er kompatibel med blant annet Beolink Multirom, Airplay 2, Chromecast, Spotify Connect og Bluetooth 5.2, som understrekker at det ikke er bare det ytre designet som er laget for å tas med hvor som helst.

 

Veil. pris for Beosound A5 i Nordic Weave er NOK 10.599,-
Veil. pris for Beosound A5 i Dark Oak er NOK 11.699,-

Les mer om Beosound A5 hos Bang & Olufsen

 

Last modified on Sunday, 30 April 2023 17:08
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Related items