Wednesday, 21 July 2021 13:34

TEST: De seks mest relevante strømmetjenestene for musikk. Introduksjon Featured

Written by

Det er mye som skjer med strømmetjenestene på det norske markedet for tiden. Mye har allerede skjedd tidligere i år, og enda mer er annonsert. Vi tar en gjennomgang av styrker og begrensninger for de seks mest relevante strømmetjenesene i Norge.

Da vi introduserte Qobuz i vår lovde vi å komme tilbake med en gjennomgang av både Qobuz og andre relevante strømmetjenester. Og da jeg for noen dager siden ble oppmerksom på en mulighet i Qobuz som enten er ganske nytilført eller bare har gått under min radar tidligere, fikk jeg en fornyet inspirasjon til å realisere en artikkelserie om strømmetjenestene.

Store endringer av terrenget i 2021

Selv om de mest interessante begivenhetene rundt strømmetjenester i løpet av 2021 så langt har vært knyttet til begivenheter relatert til Lossy vs Lossless formater og også MQA vs FLAC, der ikke minst det siste aspektet har skapt engasjerte debatter på diverse nettforum, var vel den første begivenheten en sammenslåing av Google Music og Youtube Music.

Men den mest interessante hendelsen var nok at Qobuz kom som et tilskudd i Norge og fem andre land, i tillegg til de 12 nasjonene der de hadde vært tilgjengelig tidligere. Og dermed også introduserte HighRes Lossless Audio for det norske strømmemarkedet. Kort tid senere kunngjorde Spotify at de ville introdusere Lossless CD-kvalitet, men det har foreløpig ikke vært avslørt om dette vil medføre kostnadsøkning for abonnenter. Og ikke minst interessant er at Apple Music har introdusert både Lossless CD-kvalitet og Lossless HighRes uten kostnadsøkning. Og som ren bonus finnes også enkelte utgivelser i Dolby Atmos-basert Spatial Audio.

Strømmetjenestene

De seks strømmetjenestene vi tar en vurdering av er Spotify, TIDAL, Qobuz, Apple Music, Youtube Music og Deezer. Det er i tillegg en strømmetjeneste som vi gjerne hadde sett på det norske markedet, men foreløpig er du avhengig av VPN for å få Amazon Music HD i Norge.

For en del år siden var det et friskt pust i Mjømna i Sogn og Fjordane i form av strømmetjenesten Rock. De hadde til og med nynorsk som alternativ for språk i strømmeappen! Etter hva vi kan se har de nå gitt opp musikkstrømming, og satser på lydbøker. Litt trist, men det var gjerne litt i overkant frisk satsing.

Kriterier

I vår evaluering av de ulike strømmetjenestene har vi foreløpig denne sjekklisten, som kan tenkes å bli utvidet med enda flere kriterier etter hvert:

  • Filtyper / oppløsning / lydkvalitet
  • Musikkutvalg
  • 3D-musikk
  • Brukergrensesnitt på ulike plattformer – Windows / iOS / Android
  • Tilgjengelig i økosystem – Sonos / HEOS (Denon-Marantz) / Linn / Triangle AIO / Primare Prisma

Lossless FLAC og MQA

Dette er også et tema som vil bli berørt. Dette vil primært være i form av å redegjøre for strømmeselskapet sin politkk i forhold til MQA, der den er tilgjengelig. Vi kommer også til berøre strømmeselskapene sin merking av MQA-filer.

Subjektivt

Selv om vurderingen av alle strømmetjenestene forsøksvis vil bli nøytralt vurdert gjennom bruk, vil det alltid være til dels kraftige subjektive slagsider, som blant annet har sammenheng med personlige prioriteringer og vektlegginger. Alle vurderingene vil være basert på eget abonnement, men med til dels sterkt varierende bruksfrekvens.

Qobuz førstemann ut

Vi vil publisere 6 artikler etter hverandre, hver med en omtale av en av strømmetjenestene. Og først ut er Qobuz.

Som avslørt i starten av denne artikkelen har Qobuz et par interessante momenter som gjør at de blir førstemann ut i denne serien om strømmeleverandørene. Det både snakk om en liten vifting med pekefinger, men også en oppside som for meg er så viktig at den nesten konkurrerer med det faktum at Qobuz leverer Lossless HighRes. Stay tuned….!

 

Read 6295 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.