tirsdag, 08 juni 2021 14:42

Apple Music på lufta med Lossless, Dolby Atmos og HighRes.

Skrevet av

I dag har dagen kommet til at Apple gjennomfører løftet om Lossless musikk og Dolby Atmos i strømmetjenesten Apple Music. Dermed skjerpes konkurransen inne strømmetjenestene, etter at Qobuz tidligere i vår entret arenaen i Norge og fem andre nasjoner med sitt HighRes tilbud.

Lossless

Apple har tidligere lovet at hele katalogen skal være tilgjengelig i lossless kvalitet, som i praksis innebærer ukomprimert CD-kvalitet i 16 bit/44,1 kHz. En litt prøverunder avslører at dette ikke er helt på plass foreløpig, men inkluderer et overveldende flertall av de albumene vi besøkte. Et unntak gjelder noen album vi vet bare har vært tilgjengelig i MQA, og det er foreløpig litt usikkert hvilken status disse vil få i Apple Music, og hvordan de vil bli merket. Det er ellers gjennomgående at som er Lossless også har fått et Lossless-flagg i appen.

HighRes

Litt overraskende snublet jeg også over et vesentlig antall album som var flagget med Hi-Res Lossless. Dette gjelder blant annet deler av Bob Dylan sin katalog. Her har det hersket litt usikkerhet rund hvorvidt Apple Music ville reservere HighRes avspilling til et dyrere abonnement, men det later altså til at dette ikke vil skje, basert på disse foreløpige funnene. En god nyhet for Apple Music sine brukere, og kanskje en kalddusj for aktører som Qobuz? Apple Music har lovet at HighRes vil inkluidere utgivelser med oppløsning opp til 24 bit/192 kHz.

3D-musikk

Også musikkutgivelser i Dolby Atmos er en del av Apple Music sin nye satsing, og litt overraskende og misvisende har de benyttet benevnelsen Romtilpasset lyd. PÅ engelsk benyttes begreet Spatial Auido, som er mindre villedende. Vi har foreløpig bare registrert at det er utgivelser i Dolby Atmos det dreier seg om, men det kan selvfølgelig ikke utelukkes at Apple Music også etter hvert vil tilføye utgivelser i Sony sitt konkurrerende format 360 Reality Audio, som det allerede finnes en del utgivelser med i TIDAL.

Som forventet er utvalget med utgivelser i Dolby Atmos begrenset, men det er grunn til å håpe at det vil øke etter hvert. Det finnes allerede en betydelig mengde musikkutgivelser i Dolby Atmos på markedet.

Plattformer

I tillegg til at de nye kvalitetene er tilgjengelig på iPhone, har vi også erfart at de allerede også er tilgjengelig på Apple TV 4k. For musikk i Dolby Atmos er dette den kanskje mest interessante plattformen for gjengivelse, siden mange allerede har et Atmos-oppsett koblet til en Apple TV.

Les mer om det nye tilbudet i Apple Music hos Apple.

Sist redigert tirsdag, 08 juni 2021 18:46
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.