Tuesday, 31 March 2009 23:00

Linnduellen – del 2, Linn Akurate CD

Written by

Vi har kommet fram til del 2 av duellen mellom CD-spilleren Linn Akurate CD og nettverkspilleren Linn Akurate DS. Les testen av Akurate CD.

 

 

 

Skrevet av Karl Erik Sylthe, april 2009

Etter at den tidligere toppmodellen av CDspillere CD12 fra Linn gikk ut av produksjon har det vær universalspilleren Unidisk 1.1 som har toppet tronen blant signalkilder i Linn-hierarkiet. Da ser vi selvfølgelig bort fra vinyllegenden Linn Sondek LP12, som fremdeles har en unik status etter å ha vært på markedet siden begynnelsen av 70-tallet.

Linn Unidisk 1.1 har av mange vært regnet som en av de aller beste DVD-spillere på lydsiden, og har fått strålende kritikker internasjonalt i publikasjoner som Stereophile. Unidisk 1.1 er en universalspiller som kan spille DVD-Video, DVD-audio og SA-CD, i tillegg til vanlig CD.

Problemet med å ha en universalspiller som toppmodell også for lydavspilling er at man drar med seg en del kostnader som mange audiophile slett ikke er interessert i å betale for. Snarere tvert imot er det vel ikke så rent få som har skepsis til videokretser i en high-end lyddavspiller, uavhengig av om det representerer et reelt problem.Det

Det Linn gjorde med Akurate CD var å fjerne alle videokretser, i tillegg til at software ble oppdatert. Resultatet er en spiller som koster snaut 60% av Linn Unidisk 1.1 sine 89k. I tillegg hevdes det at lyden er enda et hakk bedre enn i Unidisk 1.1. Siden jeg ikke har hatt mulighet for en direkte sammenligning med Unidisk 1.1 skal jeg ikke ta stilling til sistnevnte.

 

Av lydtilkoblingere finner vi et sett balanserte stereo-utganger, og både stereo- og 5.1 analoge rca-utganger. Digitale utganger består av SPDIF og Toslink, men ingen HDMI. Det er ellers 2 stk. RS232-tilkoblinger for kommunikasjon med andre apparater, noe som er spesielt hednig dersom man har et DS-produkt i oppsettet. Linn sin GUI (Graphical User Interface) kan nemlig også styre en Akurate CD dersom den er satt opp riktig.

Akurate CD sin fysiske fremtoning er ellers umiskjennelig Linnsk. Det vil si et AV-kabinett med bredde 38cm, som er håndlaget i Linn sine gamle produksjonslokaler som ligger vegg i vegg med Castle Precision sine lokaler i Drakemire utenfor Glasgow, hvor LP12 mekanikk og Klimax-kabinett blir produsert.

En detalj som gir en akutt må-ha-folelse er den slanke og lekre aluminiumsskuffen som beveger den seg lydløst med silkemyke bevegelser.Accidental Hero

Da Linn fjernet alle videokretser i Akurate CD hadde de et problem knyttet til DVD-Audio. Som kjent er det alt for mange DVD-Audio utgivelser som har gjort brukeren avhengig av menynavigering for å kunne velge riktig lydspor og starte avspilling. Derfor foretok Linn et veldig smart grep i at alle menypunkter som befinner seg på skiven blir skippet, og et eventuelt 5.1-spor blir automatisk valgt. Dette er en fantastisk bra løsning som på sett og vis modifiserer DVD-Audio standarden til det den bburde ha vært i utgangspunktet. Jeg vil derfor hevde påstanden at Akurate CD er den eneste kvalifiserte spilleren for DVD-Audio.

 

Multikanal

Det er ganske åpenbart at Linn har hatt et ønske om å profilere Akurate CD primært som en stereospiller. Navnet på spilleren understreker dette, og har nok bakgrunn i at innbarkedede audiophile oftest er noen konservative to-kanalere. Dette får vi moderne mennesker som har hørt lyset i multikanlsinnspillinger bare smile lett overbærende av.

Linn sin profilering endrer uansett ikke det faktum at Akurate CD er en av markedets mest interessante spillere for multikanals DVD-A og SA-CD. Alternativene står ikke i kø i high-end segmentet – det blir nesten litt bråstopp når de store Japanske har gjort seg ferdig med sine toppmodeller i begynnelsen av de femsifrede sfærer.

Avspilling av SA-CD på Akurate CD er en helt annen forestilling enn det jeg har opplevd av modeller som Sony DVP-NS9100ES (min referansespiller), Pioneer DV868 og Denon DVD3930. Perspektivet er bedre, detaljer står klarere frem, og ikke minst er formidlingen av musikk i en annen klasse. Selv ikke Sony sin SCD-XA9000ES når helt opp til akurate CD, selv om forskjellene er mindre.

Akurate CD har likevel en begrensing i multikanal. Det eksisterer ingen innstilling for tidsforsinkelse mellom kanalene. Dermed har du ikke mulighet for å kompensere for ulik avstand mellom høyttaler og sweetspot. Dette har størst betydning på innspillinger der det kommer direktelyd fra surroundkanalene. Ellers er det viktig å ha lik avstand fra lytteposisjon til senterhøyttaler og fronthøyttalere.

Akurate CD på CD.


Hovedretten i min platesamling og audiofile hverdager er uten tvil CD, i hvert fall før nettverksavspilling overtok arenaen. Derfor er det den desidert viktigste øvelsen som innledes når CDer blir lagt i den lekre aluminiumskuffen.

Vi begynner med klangbalansen, som oppleves som temmelig nær nøytral. Eneste opplevde tendens til avvik var at nedre del av diskantområdet oppleves å bli en smule favorisert, og er nok en bidragsyter til den fantastiske detaljeringsevnen som oppleves av Akurate CD. Bassen er klippefast og veldig detaljrik, og gjør at det er veldig lett å følge bassgangen til Marcus Miller.

Musikkformidlingen er en annen styrke med Akurate CD. Ingen annen CD-spiller jeg har hatt i hus har evnet å formidle det musikalske innholdet like godt som Akurate CD. Man får med seg mer av musikkens innhold. Ikke bare detaljer, men også helheten.

 

 

Konklusjon Akurate CD

Akurate CD er en formidabel musikkformidler, og har ingen problem med å forsvare prisen på rundt femtitre tusen som CD-spiller alene. Hvis du i tillegg er ute etter en avspiller for DVD-Audio og SA-CD, er Akurate CD et glimernde valg.

Hvis du i tillegg ønsker å vite hvordan den står seg i duellen mot Akurate DS, må du følge med i neste nummer av Linnduellen

Les også:
 

Les Linnduellen - Del 1

Følg med videre…

Linn - Ressurssenter

Read 12260 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.