Saturday, 20 March 2021 21:28

TEST: Triangle BR03 – Budsjetthøyttalerne som utfordrer tariffen Featured

Written by

Triangle sin Borea-serie ble lansert for et år eller to siden. Vi har testet den største stativmodellen i serien.

Triangle er på plass med Lydglede som ny norsk importør, og tidligere i vinter hadde vi fornøyelsen av å teste deres stativhøyttalere Signature Theta, et par lekre høyttalere som befinner seg i en moderat HighEnd-klasse.

Denne gangen er det de største stativhøyttalerne i Borea-serien som har hatt en testrunde, og før vi fordyper oss i BR03 skal vi ta en kort presentasjon av resten av familien. De tre gulvmodellene BR07, BR08 og BR09 er 2,5 og 3-veis-konstruksjoner med henholdsvis 1, 2 og 3 basselementer, mens serien suppleres av de to stativmodellene BR02 og BR03. Og til slutt har vi senterhøyttaleren BR01.

Triangle Borea BR03 har en veil. pris på 4.495,-, en tusenlapp over lillebror BR02. Vi befinner oss med andre ord i budsjettklasse, der naturlige konkurrenter kan være Monitor Audio sine stativhøyttalere i Bronze-serien - Bronze-modeller Bronze 50 og 100, eller Dali Oberon. Det kan også være Dynavoice DM-6, som også har vært inne til en test som blir publisert med det første.

Drivere

BR03 er en toveiskonstruksjon, og har en nykonstruert 25mm diskant med silkedome, og en faseplugg som Triangle kaller EFS. Denne skal sørge for en jevn fordeling av diskanten, og har en hornformet spredelinse. Fasepluggen fungerer samtidig som en beskyttelse for diskantdomen.

Mellomtone/bass er en nedskalert driver fra Espirit EZ-serien som ligger på rundt dobbel pris i forhold til Borea. Dette er 165mm drivere med membran av papir i 100% ren cellulose.

Kabinett

Kabinettene måler 206 x 314 x 380mm, og har en vekt på ca. 7kg. Pr. stk. Det betyr at dette er mellomstore stativhøyttalere, og trives selvfølgelig som de aller fleste andre stativhøyttalerne på et solid stativ plassert et stykke fra både bakvegg og sidevegger.

BR03 er solid bygget i 20mm MDF, og Triangle forsikrer at det er en solid avstiving med sitt DVAS-system for innvendig avstiving. Et av tiltakene Triangle har gjort for å holde kostnadene på et så moderat nivå som dette er at det er benyttet et vinyltrekk i stedet for ekte tre-finer. Vinylen fås i fire versjoner, der testsettet hadde finish i lys eik, men uten at man skal legge overdrevent vekt på «lys» i den sammenheng, i en tid da blant annet hvitoljet eik er en dominerende variant.. Den gode nyheten er at dette er en god og tiltalende eikeimitasjon, der du må gå tett på med en tilhørende beføling for å avsløre at det ikke er ekte trefiner. Alternative utførelser er Mahogni, Sort Ask, og ensfarget hvit. I min bok er Mahogny og Lys Eik de mest interessante variantene.

På modellene i lys Eik har gått litt uvanlige veier med å ha en hvit baffel, et trekk som gir et ganske særpreget uttrykk, spesielt i kombinasjon med de lyse papirmembranene. Og skulle du foretrekke benytte de medfølgende fronttrekkene, har også de et særpreg med sine avfasede kanter på baksiden som gjør at du sett fra siden får godt innsyn i frontbaffelen likevel, og dessuten gir et utpreget slankt inntrykk av grillen. Grillen har ellers som på mange andre høyttalere et magnetfeste.

Også de doble bassrefleksportene i fronten bidrar litt til et særpreget design. Det er ellers en god nytte i at portene er frontplassert, dersom du har behov for å plassere dem betydelig nærmere bakvegg enn den lille meteren de fikk på solide stativ i mitt testoppsett.

På baksiden av kabinettet finner vi terminaler i god kvalitet. Triangle har ikke prioritert terminaler for biwiring/biamping her, og det er sikkert en fornuftig avveiing i forhold til budsjettet i denne prisklassen.

Borea BR03 har en oppgitt følsomhet på 90dB, som er litt over middels for såpass kompakte stativhøyttalere. Nominell impedans er 8 ohm, mens minimumsimpedans er på 4,2 ohm. Det er ikke oppgitt hvilken frekvens denne minimumsimpedansen oppstår ved, men totalt frekvensområde er oppgitt til 46 Hz – 22 KHz (+/- 3 dB).

Testoppsett

Høyttalerne fikk et lite vinteropphold i mitt sommerhus og periodevise hjemmekontor i Fredrikstad, der de vekselvis ble drevet av en Onkyo TX-NR696, og også av en godt voksen Arcam Alpha 8r som er satt opp som en ren stereoforsterker, og også tilkoblet Onkyoen via pre-out fra Onkyoen og HT-bypass i Arcamen. De har også fått en runde med Linn LK100 effektforsterkere som erstatning for effektdelen i Arcam Alpha 8R.

Lydkilder er en Marantz ND8006 CD-spiller og streamer koblet direkte til Arcam-forsterkeren, samt streamer i Onkyo TX-NR696, og også en Spotify Connect (S1) og en Apple TV 4k tilkoblet Onkyoen.

Ingen vinyl i dette oppsettet – LP-samlingen er beholdt i Oslo.

 

Lytteinntrykk

Rent umiddelbart overrasker BR03 med å servere et stort lydbilde med godt perspektiv. Dette ligger noe i overkant av det man ofte får servert i denne klassen, og overgår på mange måter det jeg er vant med fra litt eldre konkurrerende stativmodeller i budsjettsegmentet fra Dali og Tannoy.

Høyttalerne er også gode modeller for å avsløre forskjellene på TX-NR696 og Alpha 8R. Innledningsvis kan jeg avklare at denne AV-receiveren også spiller overraskende bra i stereo. Den serverer et godt balansert signal til BR03 både for hjemmekino og musikk, og illustrerer at dette er høyttalermodeller som er godt tilpasset begge disipliner. I hjemmekinosammenheng ville det selvfølgelig fungert enda bedre hvis de fikk selskap av de matchende BR01 i Borea-serien. Og selv uten subwoofer fungerer de overraskende bra også til filmbruk. Men selvfølgelig er ikke det et oppsett for de ultimate dypbassopplevelsene.

Med Arcam som forsterker og signalet direkte fra Marantz ND8006 blir det hele litt mer musikalsk, og med en litt mer forsiktighet i diskanten. Dette blir i stor grad nøytralisert med LK100, som er en ganske nøytral, men rytmisk effektforsterker.

Stemmegjengivelse er en av de beste egenskapene til BR03. De gjengis med mye kropp, og dette er et av de punktene der de skiller seg ut positivt i forhold til Dynavoice DM-6, som er inne til test samtidig. Der DM-6 har en utpreget analytisk gjengivelse, befinner BR03 seg i et litt annet domene der en fremragende musikalsk mellomtone er en av de egenskapene jeg verdsetter aller mest hos denne franskmannen. BR03 er gode venner med både Kari Bremnes og Leonard Cohen sine utgivelser.

Den gode mellomtonen gjør seg like mye gjeldende på gjengivelse av instrumenter. Helene Grimeaud er en av mine favorittpianister for tiden, og på en flott innspilling av Silvestrov sine bagateller på Deutche Grammophon er det en utsøkt pianoklang som kombineres med et godt perspektiv.

Også strykere blir ekstra flott gjengitt på Marianne Baudouin Lie sin flotte doble CD Atlantis, Utopia and Ulvedrømmer. Denne kreative og nyskapende musikken for cello og vokal får en egen liten klanglig magi på Borea BR03.

Også i bassområdet gjør BR03 en god figur. Mellombassen er det som det er fristende å kalle tunefull, i mangel av et fullt ut dekkende norsk ord. I min dynamiske testspilleliste materialiserer dette seg spesielt i låtene Hyperborean med Arild Andersen, Frank Zappa sin Rubber Shirt fra 70-tsllets Sheik Yerbouti og Death Don`t Have No Mercy fra Greatful Dead sitt mesterlige livealbum Live/Dead.

Den aller dypeste bassen er likevel vel så godt gjengitt på DM-6, en høyttaler som utmerker seg med en nesten overnaturlig dyp- og samtidig godt kontrollert bass.

Diskanten er god og detaljert, og samtidig litt mer behersket enn på Dynavoice DM-6 sine båndiskanter. Dette er et frekvensområde der DM-6 på noen innspillinger kan virke litt påtrengende, et fenomen som er fullstendig fraværende på Triangle Borea BR03. Jeg skal ikke beskrive diskanten som forsiktig, det er mer snakk om at den ikke stikker seg frem der den med fordel kan inngå som en godt integrert del av helheten. Detaljgjengivelsen er uansett godt ivaretatt, selv om det selvfølgelig finnes høyttalere i denne prisklassen som er mer detaljfokuserte enn det BR03 er. For disse høyttalerne er det en musikalsk helhet som sitter i høysetet, og der briljerer de langt over sin prisklasse.

Konklusjon

Triangle har skapt en skarp konkurrent i budsjettsegmentet med Borea BR03. Det finnes konkurrenter som er enda rimeligere enn BR03, og Lillebror BR02 er en av dem. Men samtidig er det neppe mange av konkurrentene som briljerer like mye på den musikalske arenaen.

For Triangle har åpenbart truffet veldig riktig med sine prioriteringer med et begrenset budsjett. En finish og et design med kreative virkemidler innenfor en konvensjonell ramme er treffsikkert gjennomført, og spesielt utførelsene i Mahogny og Lys Eik er det all grunn til å tro vil gå hjem hos mange, avheng av preferanser og interiør i heimen.

Men det viktigste er selvfølgelig at BR03 er en så velspillende høyttalere i budsjettklassen. Du kan få mer analytiske høyttalere i samme prisklasse, men det vil lett gå ut over de musikalske egenskapene og homogenitet i klangbildet. Med BR03 får du et høyttalerpar der du lett kan drømme deg bort, og et øyeblikk tro at du sitter med en mellomklassemodell til den doble prisen!

 

Veil. pris for Triangle Borea BR03 er kr. 4.495,-

Lydglede er importør for Triangle

Les mer om Borea BR03 hos Triangle

 

Read 2121 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.