Tuesday, 06 April 2021 13:06

TEST: Sonos Roam – en liten gigant på farten Featured

Written by

Sonos har lansert sin hittil minste og for tiden også den rimeligste ekte Sonos-høyttaleren. Den er så kompakt at man i utgangspunktet kan bli bekymret for at det kan gå bekostning av lyden. Vi har hatt den på en grundig test for å finne ut om Sonos Roam faller gjennom når musikken skal nytes, eller om det er grunnløs bekymring?

Da Sonos annonserte den uhyre kompakte smarthøyttaleren Roam som skal ankomme butikkene den 30. april var det umiddelbart helt åpenbart at Sonos hadde gjort det meste riktig. Grunnlaget ble lagt for halvannet år siden med Sonos Move, en høyttaler som er mye større enn Sonos One, og til ca den doble prisen fungerer Move som en brobygger mellom One og Five. Move introduserte mulighet for batteridrift for første gang, og den medfølgende krybben er en smart og hensiktsmessig base som gjør det enkelt å flytte på denne høyttaleren hvis den skal være med en tur ut på terrassen eller et annet rom i huset, og for å lettvint sette den på lading og nettstrøm etter stuntet.

Men Move kunne aldri bli en liten høyttaler som blir invitert med på piknik på stranden eller i skauen med mindre du er uhyre motivert for å ta den med i sekken. For med sine 3 kg på badevekta trives den best i kortreiste settinger. Da er den rykende ferske Roam i en helt annen kategori.

Design

Det er ikke noe veldig oppsiktsvekkende med designet til Roam. Man kan fristes til å karakterisere fasongen som en Toblerone med avrundede kanter, og det er ganske åpenbart at funksjon har styrt formen her. Og da er transport en viktig parameter, og valgfri horisontal eller vertikal orientering en annen.

Meshen i høyttalergrillen er et velkjent designelement hos Sonos, og det er også de to fargene som er tilgjengelige på lanseringstidspunktet - Shadow Black eller Lunar White. Testeksemplaret har den lune, hvite fargen.

Sonos S2

I egenskap av å være et helt ferskt produkt forutsetter Sonos Roam at den settes opp i et S2-oppsett. Dette har i og for seg Sonos allerede lovet, at alle nye produkter vil kreve det nye menysystemet S2.

Situasjonen er ellers den at S1 på en måte etter hvert ble fredet, etter at det ble gitt signaler om at det gamle menysystemet skulle fases ut, og at de eldste enhetene etter hvert ikke ville få oppdateringer. Nå kan alle de gamle S1-komponenten ha et meningsfullt «afterlife», men det er ikke mulig å kombinere de to systemene i et og samme oppsett. Selv har jeg valgt å ha et S2-oppsett i boligen i Oslo, mens jeg har valgt å holde på S1-oppsett i sommerhuset i Fredrikstad, for å kunne benytte 2 stk. Connect i aktiv tjeneste.

Made to Roam

Roam har en størrelse og vekt som gjør at den er utmerket som bærbar høyttaler. Den glir fint ned i jakkelomma, omtrent som en uåpnet halvliterboks fylt med god drikke. Faktisk er Roam 2 mm lavere og 3mm slankere enn nevnte installasjon. Og lettere, for med 430 gram på sokkelesten må den nødvendigvis bli forbigått av en uåpnet halvliterboks, unsett hva innholdet er. Dette gjør at Roam med god margin er tidenes desidert minste- og letteste smarthøyttaler fra Sonos. Den er også til sammenligning mindre og lettere enn JBL Flip

Og Sonos har tatt offroadegenskapene til Roam fullt ut. De føler seg så trygge på IP67-sertifiseringen at de oppfordrer oss som tester til å legge den i en balje fylt med vann, og så trykke «play» i menyen. Dette var såpass overbevisende at jeg droppet akkurat den øvelsen, på samme måte som jeg sto over å slippe den ned fra uante høyder for å sjekke om den virkelig er så støtsikker som Sonos vil ha det til. Jeg nøyer meg med å konstatere at topp- og bunn er laget i et gummiaktig materiale som åpenbart vi ta støyten for den verste dultingen. Ingen fare med å ta med Roam på en telttur, eller en spasertur til nærmeste kaffebar.

Led-lys

Selv om Roam sitt ytre er omtrent like minimalistisk som alle andre Sonos-høyttalere, er den rikt forspent med led-lys som holder deg orientert om tingenes tilstand. Vi snakker om høyttalerstatus, mikrofonstatus, batteristatus og taletilbakemelding. Du kan også velge å få varsel-lyd i forbindelse med at «Hei Google» er mottatt og oppfattet.

Batteri og lading

Sonos oppgir at Roam skal kunne spillle i 10 timer med kontinuerlig batteridrift før den går tom for strøm. Dette er svært konservativt beregnet etter min erfaring. Uten Google Assist aktivert virket det som om kapasiteten er nærmere det doble, men med avspilling på en moderat lydstyrke.

Jeg forsøkte innledningsvis å lade med en standard 5 watts iPhonelader, men det fungerer rett og slett ikke. Ikke bare tar den ikke lading, men batteriet blir utladet mens Roam står «på tomgang». Dette burde ikke overraske noen, for i spesifikasjonene er det oppgitt at den krever en lader på 15 watt. Riktignok er det et annet sted oppgitt at den fungerer med 10 watt lader, men jeg hadde ingen 10-watter for hånden. Med en 18 watts lader fungerer ladingen strålende, og kompatibiliteten med QI-ladere gjør at jeg kunne sette den på min doble QI-lader og lade den opp samtidig med mobilen eller ørelugger.

Jeg må ellers tilføye at Sonos har dratt en Apple med den nye Roam-høyttaleren. I klartekst betyr det at de ikke leverer med en lader. Hvis du vil ta det helt ut kan du kjøpe en spesiallaget QI-lader med magnet som gjør at den fester seg til Roam`en. Denne har jeg ikke testet, og jeg er litt usikker på hvor godt det vil fungere med enhåndsbetjening når du skal løfte av høyttaleren. Kanskje vil det fungere best hvis denne QI-laderen klebes fast til underlaget? Spesialladeplaten koster 499,-, men det er veldig valgfritt. Som antydet fungerer en hvilken som helst QI-lader, eller du kan velge å lade med bare USB-kabelen. Jeg vil anbefale at man benytter en QI-lader for å gi mest mulig bekvem forflytning.

Hei Google

For Sonos Roam er i likhet med Bl.a. Move en smarthøyttaler der du kan velge mellom Alexa og Google Assist som personlige assistenter. I Norge er dette valget forholdsvis enkelt, men jeg må likevel tilføye at kommunikasjonen med Googleassistenten ikke alltid er like knirkefri som med f.eks. Google Nest Audio, som jeg testet for et halvt år siden. Men ok, det må være grenser for å ha fordel av hjemmebane. Sonos har ellers meldt fra om at det jobbes med en softwareoppdatering som skal være mer skånsom med batteribruken mens Roam er i lyttemodus, og da er det ikke direkte usannsynlig at smidigheten også får en overhaling. Det oppstår lett konflikt hvis du ber Googleassistenten om å spille en låt mens den allerede er opptatt med noe annet. Det får meg til å tenke at Sonos Roam er en mann.

Standard Sonos-funksjonalitet, og vel så det

Selv om Roam så til de grader er en miniatyr-Sonos, er den en fullblods Sonos-høyttaler med all den funksjonaliteten som har gjort denne produsenten bortimot uovervinnelig. Ikke bare det, men her det faktisk tre nyvinninger på funksjonssiden som ikke tidligere har vært til stede på noen Sonos-høyttaler, heller ikke på Move. Dette kommer vi tilbake til.

Sonos Radio har utviklet seg til å bli et rikt utvalg med egenproduserte radiostasjoner, i tillegg til at Sonos tilbyr full pakke med radiostasjoner fra TuneIn. Og når det gjelder utvalget av musikktjenester inkluderer det strømmetjenester du neppe visste eksisterer, i tillegg til the ususal suspects. Siste nyhet på denne sektoren er at Qobuz tilbyr «ekte» HighRes eksklisivt for Sonos, men med den begrensningen at de 24.bits flac-filene stanser ved 48kHz samplingfrekvens.

For meg er Sonos sine avanserte alarmfunksjoner noe av det viktigste i Sonos-systemet. Disse gjør at du kan bli vekket av radioen på din favorittstasjon til et fast klokkeslett hver morgen mandag til fredag, og sette på Popquiz hver lørdag klokka 11.00 så du slipper å glemme det.

I tillegg til WiFi og Bluetooth støttes også AirPlay 2 avspilt fra en iOS-enhet med iOS 11.4 eller nyere.

Sound Swap

Sound Swap er den første av de tre helt nye funksjonene som blir introdusert med Sonos Roam. Det er egentlig en videreutvikling av en funksjon vi kjenner fra før, som går ut på at hvis du holder play-knappen nede, kobler den aktuelle høyttaler seg på den nærmeste Sonos-høyttaleren og spiller i gruppe med den. På Roam er dette tatt et steg videre, ved at du overfører lyden til nærmeste høyttaler når du holder playknappen inne, og Roam slutter å spille selv. Gjentar du den samme øvelsen, flytter du lyden tilbake til Roam, og nabohøyttaleren slutter å spille.

Verdien av Sound Swap må ses i sammenheng med at Roam er så til grader portabel at det er naturlig å bære den med rundt i huset, og da er det kjekt å kunne overføre avspillingen til en annen mer voksen enhet uten å måtte gå inn i menyen.

Sound Swap fungerer takket være styresignal via lydbølger i ultrasonisk frekvensområde, der mottakernes mikrofoner spiller en rolle. Av samme grunn er det ikke alle de eldre modellene som er kompatible med Sound Swap som mottakere, men jeg testet det med utmerket resultat på Sonos One og på Move. Derimot var ikke 2.gen Play:5 likesamarbeidsvillig. Jeg lurte et øyeblikk på om det kunne skyldes at to stk. Play:5 er konfigurert i et stereo-oppsett, men det hjalp ikke å deaktivere stereo-oppsettet. Jeg har ellers sett en opplisting der Play:1 og Play:3 er nevnt sammen med Port og Connect som ikke fungerer med Sound Swap, men Play:5 var ikke med på den listen.

Sound Swap fungerer ellers bare med WiFi-baserte signal, ikke AirPlay 2 eller Bluetooth. Heller ikke TV-signal eller signal fra 3.5mm linjeinngang.

 

Bluetooth

Her har vi kommet til de to siste nyvinningene – de er begge relatert til Bluetooth. Bluetooth er i seg selv ingen nyhet på Roam, det ble introdusert på Sonos Move. På Roam har vi Bluetooth 5.0, og selv om Sonos ikke har oppgitt hvilke kodeker som støttes, avslører Samsung Galaxy 10 i Developer mode at vi kan velge mellom SBC og AAC. Ingen aptX, med andre ord. Bluetooth 5.0 sørger for god og stabil tilkobling.

Den ene av de Bluetooth-relaterte nyvinningene er at du kan gruppere Roam med noen- eller alle andre Sonoshøyttalere i huset, og spille musikk til alle rom med Bluetooth som kilde.

Den andre Bluetooth-nyheten er at Roam skifter automatisk over til Bluetooth når du kommer utenfor WiFi-sonen. På Move må du skifte manuelt.

Jeg har opplevd litt knirk med denne funksjonen. Med musikk startet på TIDAL hopper Roam automatisk over til Bluetooth når jeg forlater leiligheten, men strømmingen stanser når det aktuelle sporet er ferdig, og avspilling må startes på nytt. Etter at det er gjort fortsetter derimot avspillingen uavlatelig.

Når du kommer tilbake til WiFi regnet jeg med at den samme sømløse overgangen skulle bringe deg tilbake til WIFi-avspilling, men Sonos Roam fortsetter å spille via Bluetooth. Den samme øvelsen er forsøkt med Spotify Connect, uten at det gjør noen forskjell

Nå er dette uansett unike egenskaper for en smarthøyttaler. Ingen annen batteridrevet smarthøyttaler jeg vet om skifter automatisk og sømløst mellom WiFi og Bluetooth, så det er all grunn til å utøve en anelse tålmodighet på dette punktet. Kjenner jeg Sonos rett er dette gjerne fikset ved første softwareoppdatering, og kanskje kommer den allerede før den offisielle slippdatoen 30. april? Og uansett fungerer dette utmerket som det er, bare ikke helt sømløst.

Stereo

I likhet med andre Sonoshøyttalere kan også Roam konfigureres i et stereooppsett. Jeg hadde bare en enkelt høyttaler tilgjengelig, men erfaringer fra både Sonos One/Play:One og Play:5 (2.gen) gjør at jeg lett kan forutsi at forskjellen i lydopplevelse fra mono til stereo er ganske formidabel. Stereo låter langt mer enn dobbelt så bra, og koster bare det doble….

Og som en liten digresjon kan det nevnes at jeg den siste uken har blitt litt inspirert av en video av Amir Majidimehr på AudioScienceReview som viser til at Floyd E. Toole allerede i 1983 la fram et dokument som viste at testing i mono er mye bedre egnet til å avsløre en høyttaler sine gode- og mindre gode egenskaper enn lytting i stereo. En interessant video det er verd å få med seg.

Lydrelatert hardware og software

Nå har vi selvfølgelig kommet til det aller viktigste avsnittet. Men før vi fordyper oss i de subjektive beskrivelsene av lyden tar vi et lite blikk på hardware og software. Roam er en toveiskonstruksjon, med en diskanthøyttaler og en mellomtone/bass. høyttaleren har aktiv drift, og drives av hver sin forsterker i klasse H.

Tradisjonen tro har høyttaleren diskant og basskontroll, samt en loudness-funksjon som kan slås av i menyen.

Helautomatisk Trueplay

Minst like viktig er det at Roam i likhet med Move har en helautomatisk Trueplay. På en høyttaler som i så stor grad inviterer til å bli flyttet rundt omkring er dette en ekstra viktig egenskap. Men det må ikke få deg til å glemme å gå inn i menyen for å krysse av for automatisk Trueplay. Og det gjør faktisk en veldig stor forskjell, en forskjell som er avhengig av hvor du plasserer høyttaleren.

Vi spiller musikk:

 • Øyvind Kristiansen & Jonas Kilmork Vemøy – Hymns of Compassion.
  Vi starter med dette praktfulle albumet, som er et av de aller nyeste fra KKV. Roam har en flott gjengivelse, og det er ganske spooky at denne flotte lyden kommer fra en mono høyttaler med størrelse som en boks mineralvann. Ikke minst er nerven i Jonas Kilmork Vemøy sin sjelfulle trompet vakkert gjengitt.
  Den dype bassen i åpningen på sporet Forsaken gjengis selvfølgelig dypere på mye større høyttalere, men det er likevel imponerende hva Roam får til her. Og Beate S. Lech sin vokal er praktfull, og det faktumet får ikke Roam rokket ved.

 • Tora Augestad – My favorite Things
  Denne klassikeren i halvmoderne drakt fremført av Tora Augestad har fin klang med pen mellomtone.

 • Mats Eilertsen – Endless
  På dette sporet fra albumet Reveries and Revelations som jeg har skrevet mer om her, får vi en presis bassgjengivelse, selv om den selvfølgelig runder av litt tidlig. Det utpregede rytmiske blir ikke eksponert like godt som i bedre høyttalere. Men de koster mer og er typisk større. Mye større….
  På det påfølgende sporet Signal syns jeg klangbalansen fungerer godt, og lyder er også bra åpen. Men ikke veldig dynamisk.

 • Recomposed by Max Richter – Vivaldi – The Four seasons – Winter 1.
  En av utallige innspillinger der noen har hatt det moro med Vivaldi sine fire årstider, og denne «noen» er i dette tilfellet selveste Max Richter. Dette er en type musikk som sjelden kommer helt til sin rett på en liten Sonoshøyttaler, og da ville det vært litt merkelig om den aller minste var et unntak.

 • Siri Svale Band – Don`t explain
  Imponerende bass, i form av at den er distinkt og ikke svulstig, selv om den ikke går voldsomt dypt. Det er likevel noe i den øvre delen av mellomtonen som er litt lukket, og som holder litt igjen i denne strålende innspillingen. Et lite løft i diskanten med EQ i Roon åpner litt opp – se lenger nede.

 • Odin Staveland – Parade
  Fin klangbalanse, men savner litt luft i toppen i forhold til noen andre høyttalere. Men hadde det ikke vært for at jeg vet at dette er et album som låter fantastisk på de fleste oppsett ville jeg geniforklart måten Sonos Roam spiller albumet Blackbird på

 • Erik Friedlander – Bohemia After Dark.
  Igjen fin klangbalanse som heller litt mot det mørke. Dette gir litt mindre åpenhet en ønsket, men til gjengjeld er bassen fin og presis

 • Hot Project – Made To Roam
  Jeg måtte bare ta med dette albumet også, et album utgitt i 1984, og som jeg skrev om her. Og det er kanskje det lavmælte tittelsporet som skiller seg best ut når det gjelder lyden. Uansett en fin avrunden av dette lille utvalget av lytteopplevelser på Sonos Roam.

 

Lyden av Sonos Roam

Da har tiden kommet for å trekke noen generelle konklusjoner, der smakebitene som er omtalt ovenfor bare er et lite knippe av den musikken som er spilt i testperioden. Og for å hoppe rett ut i det – lyden er forbløffende bra i tatt i betraktning størrelsen på høyttalerne. Det er nesten magisk at en så liten høyttaler kan spille bass med såpass stor selvfølgelighet som det Sonos Roam gjør. Ikke misforstå, det er ikke dybden på bassen som er så utrolig selv om også det aspektet later til å forsiktig sprenge noen naturlover. Det som imponerer mest er at den tross alt går litt dypt, og samtidig spiller bass med så god kontroll som den gjør. Og i Roon sin DSP får jeg mulighet for å gi den dypeste bassen et lite løft uten at det går fører til en svulstig mellombass.

Øvre del av mellomtonen er det området der Roam har sin klareste begrensning. Det er ikke klangbalansen i seg selv som er utfordringen, men heller litt mangel på luft i gjengivelsen. Men nå merker jeg at vi er dypt inne på audiofile jaktmarker, ett terreng som egentlig burde være totalt fremmed for en smarthøyttaler til godt under totusenlappen.

Øvre mellomtone henger godt sammen med diskant, og her har Roam nytte av et lite løft. Dette kan utføres i Sonos-menyen, men ved å gå inn i EQ-innstillingene i Roon oppnår jeg en mye bedre korreksjon. Det krever selvfølgelig at musikken avspilles via Roon, noe alle Sonoshøyttalerne er kompatible med.

Hvis starter litt forsiktig og tar en sammenligning av lyden med den tidligere omtalte Google Nest Audio som jeg testet i høst blir det ganske ren utklassing. Prisen er også nesten det doble for Roam, men den har også kraftig utvidet funksjonalitet i forhold til Nest Audio.

Harman Kardon Traveler hadde en mye mer sammenlignbar pris ved lansering, og også her er det utklassing når det gjelder lyd. Jeg har på et tidspunkt utpekt Traveler som min hotellhøyttaler, og den tjente meg vel på siste 14-dagers opphold i Hellas før koronaen satte en stopper for den slags utskeielser. Traveler er også en batteridrevet Blåtannhøyttaler, men det stopper der – ingen smartfunksjoner. Traveler sin store forse er at den har et lekkert kabinett i natur aluminium, med derav preimumfølelse. Sonus Roam har en mye mer diskret fremtoning, men tar det igjen på lyden, hvor den virkelig imponerer.

Denon Evaya er en annen av mine blåtannhøyttalere, og her faller lyden enda mer gjennom sammenlignet med Sonos Roam, til tross for at den hadde en lanseringspris på rundt 1.700,- i 2014. Envaya kan ikke skryte av Premiumfølelse heller – her er det plast som dominerer.

Hvis vi heller sammenligner med Sonos One blir det betydelig mer interessant. Dette er hele verdens strømmehøyttaler nr.1 i overkommelig budsjettklasse, og det interessante er hvordan Sonos Roam står seg i forhold. Hvis vi sammenligner med fullversjonen, er prisdifferansen en femhundrelapp, selv om du kan få SL-versjonen for to tusen. Det er ikke tvil om at Sonos One forsvarer prisdifferansen når lyden alene er det som vektlegges, kanskje enda litt mer også, men ikke dramatisk mye mer. For det er samtidig helt klart at det er vesentlig mindre kvalitetsforskjell på lyden fra Roam opp til One, enn det er fra Roam ned til alle de andre som er listet opp lenger oppe. Og hvis du verdsetter Roam sine mobile egenskaper begynner det å tippe i favør Roam, selv om det blir en usymmetrisk sammenligning. Jeg vil vel si det sånn at hvis du bare skal bruke den som en stasjonær strømmehøyttaler ville jeg nok ha gått for Sonos One, eller One SL hvis du ikke bryr deg om å prate med høyttalerne dine. Og jeg ville definitivt ha kjøpt to til et stereo-oppsett, dersom du skal bruke de til mer enn å lytte til morgennyhetene på badet under tannpussen. Eller mens du lager frokosten på kjøkkenet.

Sonos Roam spiller ikke fullt så høyt som Sonos One gjør, men det holder i de aller fleste situasjonene. Bare hvis du skal bruke den som heftig partyhøyttaler kan det tenkes at det butter litt. Eller på enkelte klassiske innspillinger med ekstra høy dynamikk.

Hvis du derimot verdsetter at du også kan ta med strømmehøyttaleren på tur, er det ikke så mye å lure på. Kjøp et par til et stereooppsett. Eller du kan eventuelt supplere et par Sonos One/SL med en enslig Roam til turbruk. Selv har jeg tatt med testeksemplaret på daglige vandringer på Løkka med en Sonos på innerlomma, og hyggelig turselskap av god musikk til stor forundring for tilfeldige forbipasserende.

Konklusjon

Sonos har gjort det igjen. Med Roam har de greid å lage en ny modell der jeg vil bli svært overrasket hvis den ikke blir en stor salgssuksess. Jeg er ikke overbevist om at Move helt ble den suksessen Sonos hadde tenkt, til tross for at den låter mye bedre enn både Roam og One, og er en flott høyttaler.

Men Roam har alle de ingrediensene som skal til, siden den både er en utmerket bærbar smarthøyttaler med Blåtann og AirPlay 2, og den er en fullblods Sonoshøyttaler som puster Sonos One i nakken også når musikken skal nytes. Riktignok på en liten armlengdes avstand.

Veil. pris for Sonos Roam er kr. 1.799,-

Les mer om Roam hos Sonos

Read 3970 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.