Wednesday, 15 September 2021 11:58

Ny Sonos Beam Gen 2 med støtte for Dolby Atmos

Written by

Sonos har lansert en ny generasjon av sin innstegsmodell til lydplanker. Den nye modeller har støtte for Dolby Atmos.

Første generasjon av Sonos Beam ble lansert sommeren  2018, og inntok rollen som en rimeligere lillebror til den uhyre populære Playbar som allerede da var som en veteran å betrakte. Og da Sonos sin nyeste flaggskipmodell Sonos Arc ble lansert i fjor sommer, takket både Playbar og Playbase som vi testet da den kom i 2017 pent for seg, og overlot den nedre del av produktskalaen for Sonos lydplanker til Beam alene. Og den rollen har trolig Beam fylt på en god måte, med et renomme for god lydkvalitet. Men det er likevel spesielt en egenskap som har vært savnet på Beam, selv om det ikke har vært betraktet som obligatorisk i denne prisklassen.

Dolby Atmos

Og da er det selvfølgelig støtte for Dolby Atmos vi tenker på – dette 3D-formatet som opprinnelig ble introdusert for film, men som nå får en stadig større utbredelse også for musikk, også hos ulike strømmetjenester. Sonos Arc har allerede hatt støtte for Dolby Atmos, i form av dedikerte oppad fyrende elementer for refleksjon i himling.

Nå slår også Beam følge med støtte for Dolby Atmos, men de har i likhet med en del andre produsenter valgt en enklere løsning for disse rimeligere lydplankene. Siden 2. generasjon har i prinsippet samme høyttalerkonfigurasjon som forgjengeren, har Sonos valgt en løsning med DSP som skalper en algoritme som gir en høydeillusjon.

Forbedret hardware

For å kunne gi en god DSP-basert psyko-akustisk simulering av 3D-lyden i Dolby Atmos har 2. generasjon av Beam fått en kraftigere prosessor. I tillegg er det nå en HDMI med eARC, som gir mulighet for enkel tilkobling og støtte for HD-lyd. Nytt er også NFC, som også bidrar til enklere tilkobling fra mobile enheter.

En ny grill i polykarbonat gir både et oppfrisket design og et enklere renhold. Sonos hevder også at den nye perforeringen gir bedre gjennomstrømning av lyden.

Både DSP, grill og forbedret høyttaleroppsett skal ifølge Sonos gi generelt forbedret lyd i forhold ti forgjengeren.

Sonos-dyder

Selv om Beam nå er et nytt produkt med noen interessante nye egenskaper, er det først og fremst en videreføring av de klassiske egenskapene mange av oss har lært å sette pris på. Et særdeles gjennomarbeidet operativsystem som fungerer for hele økosystemet er dominerende, og romtilpasning i form av Trueplay er kanskje ekstra viktig på en lydplanke som Sonos Beam.

Amazon Music

Sonos har planer om å støtte Ultra HD-lyd fra Amazon Music senere i år. Dette vil støttes med oppløsning opp til 24bit 48kHz. Også Dolby Atmos Music vil støttes med denne strømmetjenesten.

Sonos Beam Gen. 2 vil være tilgjengelig fra 5. oktober, i både hivt og sort utførelse. Prisen i Norge vil øke med 500,- i forhold til forgjengeren, og ligge på kr. 4.999,-.

Les mer om Beam Gen. 2 hos Sonos.

 

Last modified on Wednesday, 15 September 2021 12:15
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.