Sunday, 05 May 2019 19:01

TEST: Sonos Amp - Jokeren Featured

Written by

Sonos har kommet med en helt ny forsterker som har et ganske bredt spekter av kompetanse. Jeg har testet Sonos Amp i en grundig testperiode.

Sons har hatt en del nyutviklinger på høyttalerfronten, både i form av videreutviklede streaminghøyttalere, og lydplanker og lydbaser for å kombinere med TV. Det er en god stund siden de kom med nye rene elektronikkprodukt i form av fornyelse av deres Connect og Connect Amp. Det tyder kanskje på at disse produktene har fungert godt, men særlig forsterkeren Connect Amp har hatt klare begrensninger.

Det er etter hvert en god stund siden de første meldingene om en ny forsterker tikket inn, men det har tatt litt tid før den ble materialisert i form av et tilgjengelig produkt. Nå er den her, og vi har fått tilsendt et testeksemplar for utprøving.

Sonos Amp.

Sonos har tatt et klart valg ved å bryte helt med den gjennomførte designlinjen for de eldre Connect-produktene, som ble startet med ZP80 og ZP100 i Sonos-tidenes morgen, og etter fulgt av ZP90 og ZP120 før Connect-produktene tok over. Men også Boost, og Bridge før den. Dette var produkter med en åpenbart Apple-inspirert design – nærmere bestemt Mac mini.

Den nye Sonos Amp bryter fundamentalt med dette designet. Bare et kompakt ytre er beholdt. Og dette faktum i seg selv er med på å underbygge konspirasjonsteorien om at det kanskje også vil komme en litt strippet versjon om ikke så lang tid – en versjon uten forsterkere som vil erstatte dagens Connect. Denne hypotesen forsterkes selvfølgelig av at det er behov for en modernisert Connect, ikke minst nå som «Works with Sonos» er en sertifisering som begynner å gjøres gjeldende blant HiFi-/AV- og CI-produsenter.

 

Ren fysikk

Vi starter med hjertet i denne enheten, forsterkeren. Det er en Klasse-D konstruksjon som er spesifisert til 2x125 watt i 8 ohm. Til sammenligning er den gamle Sonos Connect Amp oppgitt til 2x55 Watt, så vi snakker om en mer enn dobling av effekten.

Fronten er selvfølgelig minimalistisk som alltid hos Sonos. Den har samme type touch-panel som vi har blitt vant med fra nyeste generasjon Sonos-høyttalere og Base / Beam.

Den nye Sonos Amp er i likhet med sin forgjenger spartansk utstyrt med inn- og utganger. Der Connect Amp hadde et sett analoge innganger og en utgang for subwoofer, har den nye Amp supplert disse med en HDMI-inngang for ARC fra TV. Dette er selvfølgelig fremdeles svært minimalistisk, men som vi skal se senere utgjør suppleringen et veldig verdifullt bidrag, som gjør at det holder akkurat for Sonos Amp.

Dette er for øvrig det første elektronikkproduktet fra Sonos med HDMI-inngang, og på høyttalersiden er det bare den minste lydplanken Beam som også har HDMI. Dette skyldes selvfølgelig ikke at den er minst, men at den er nyest.

Og på den trådløse siden er det også et veldig verdifullt bidrag at nye Amp har fått AirPlay 2. Dette er nå standard på nyere produkt, og har blitt tilgjengelig på Sonos One og Play:5 Mk.2.

Til høyttalerterminalene følger det med et sett med veldig spesielle bananplugger, som gir en funksjonell tilkobling.

Et nytt og morsomt grep er at Sonos Amp er forberedt for å henges på veggen, og du får kjøpt en veggbrakett til formålet.

 

Sonos Trueplay

Sonos lanserte sitt eget romkorreksjonssystem Trueplay for snart fire år siden. Det fungerer veldig bra, til tross for at det er veldig enkelt å sette det opp. Sonos har argumentert med at det er vanskelig å gjennomføre på «fremmede» høyttalere, men uten at det er gitt en veldig god argumentasjon på hvorfor det er problematisk. Min gjetning er at dette kommer på en senere programvareoppdatering. Inntil videre er Trueplay bare tilgjengelig på Sonos Amp i kombinasjon med Sonos sine innbyggingshøyttalere Sonos Architectural av Sonance.

 

Stereo

De fleste brukerne av Sonos Amp vil trolig benytte denne i et rent stereooppsett, løsrevet fra TV. Amp vil da fungere som en ren smart-forsterker, der du bare trenger å tilsette et par høyttalere. Og siden brukerne har valgt nettopp en Sonos Amp, er det nærliggende å anta at radio- og musikkstreaming er essensielt.

Som alltid støtter Sonos et veldig komplett oppsett for strømmetjenester, med alle de tjenestene for musikk som er aktuelle i Norge. Og de er vel kanskje den eneste plattformen som tilbyr både å bruke TIDAL sin original-app og har en egen TIDAL-avdeling i sin egen app. TuneIn er det desidert beste radioappen jeg vet om, og har du allerede registrert deg som bruker, kan du bare logge inn, og alle dine favorittstasjoner ligger der lett tilgjengelig.

Det er begrenset tilgang til eksterne kilder som krever fysisk tilkobling, men hvis du kjøper adapter til HDMI-inngangen får du mulighet for en optisk inngang, som f.eks. kan benyttes til en CD-spiller. Og vil du koble til en platespiller, er det tilgjengelig via den analoge inngangen. Pass bare på at du benytter en RIAA-boks, hvis ikke platespilleren har det integrert.

Dermed har du egentlig alt av tilkoblinger som en typisk bruker av Sonos Amp har behov for. For det bare til å innrømme at det er ikke hardcore HiFi-freaker med 2-3 vinylrigger og mange forskjellige digitale lydkilder som er den typiske brukeren av Sonos Amp.

 

Stereo + Sub

En av de desiderte styrkene til Sonos Amp i forhold til en konvensjonell integrert forsterker er muligheten for integrering av en sub. Og da kan du velge mellom en klassisk subwoofer tilkoblet via sub-utgangen, eller den langt mer stuevennlige Sonos Sub, som kan tilkobles trådløst. Og på AV-receivers vis kan du velge delefrekvens mellom høytalere og sub, samt nivå på sub. Dette er en stor fordel fremfor tradisjonelle stereoforsterkere, der du vanligvis bare får tilgang til signalet via pre-out, og må styre nivå og eventuell delefrekvens på selve subwooferen. Og med mindre du tapper høyttalersignalet fra subwooferen er det bare deling på suben du får regulert, mens høyttalerne fremdeles vil måtte kjøre full-range. På Sonos Amp styrer du alt dette fra Appen. Det gjør det mye lettere å tune riktig nivå og optimal delefrekvens på gehør. Og som bonus får du også filtrert vekk den aller dypeste frekvensen fra amp og høyttalere, den som skal ivaretas av subwooferen.

 

 

AV-receiver light

Dette er kanskje en av de mest interessante egenskapene med nye Sonos Amp. Den kan nå fungere i et hjemmekino-oppsett, eller jeg tror vi heller kaller det stue-kino. For denne forsterkeren kan sammen med TVen fungere i et surroundanlegg. Det kan ikke bli et 5.1-oppsett, men et 4.1-oppsett er helt innenfor rekkevidde.

Senterkanalen vil måtte bli en Phantom-kanal nedmikset til H/V-frontthøttalere, mens surroundkanalene kan enten utgjøres av et par trådløse Sonos-høyttalere, eller du kan kjøpe en ekstra Sonos Amp, og benytte hvilke høyttalere som helst også til surroundkanalene. For ikke å snakke om at du kan benytte et par SYMFONISK trådløse syngende bordlamper kjøpt hos Ikea som surroundhøyttalere når de kommer på plass i august, og plassere en på hver side av salongbordet. Mer stuevennlig får du det ikke!

HDMI-inngangen er selvfølgelig essensiell i et TV-relatert oppsett. Og siden det bare er en HDMI-inngang, må alle eksterne kilder rutes gjennom TVen. Lyden formidles via ARC i HDMI-inngangen, og har ikke TVen din dette blir du via oppsett-menyen tilbudt å få en HDMI til optisk adapter levert på døren i løpet av få dager for et fornuftig beløp. Her er det noen som har forstått noe essensielt!

En av de store fordelene med HDMI-inngangen er at Sonos AMP automatisk skifter til denne når det er et innkommende signal på gang. Ingen unødig knoting med fjernkontroll eller app.

Det må likevel erkjennes at det er noen vesentlige begrensninger som AV-reciver hos Sonos Amp. For det første er det ikke gitt noen opplysninger om hvilke Codecer som støttes og som benyttes. Her ønsker jeg mer åpenhet fra Sonos. Man får inntrykk av at det i stor grad er Dolby Surround som benyttes i avspilling, selv om Dolby Digital og DTS inn-signal støttes.

Og så er det noen sterke begrensninger også i oppsettmenyen, sammenlignet med det du får i en AV-reciever. I avstandsinnstilling for surroundkanalene er det tre valg – under 0,6 meter, 0,6 – 3,0 meter og over tre meter. Til sammenligning opererer AV-receivere og prosessorer flest med sprang på 10 cm, eller endog ned i 1 cm. Sonos sine sprang er ikke egnet til å gi et presist surroundbilde. Jeg savner også mulighet for balansejustering mellom trådløse suroundhøyttalere.

Og når jeg først har åpnet ønskelisten for forbedringer til neste Software-oppdatering kunne jeg ønske meg en mulighet for å velge ren stereo for musikk (alt annet enn HDMI-inngangen), mens surround er haket av for TV-lyd via HDMI-inngangen. Nå må du velge enten- eller for begge deler, og det er unødvendig. Riktignok har du noen separate parametere for bl.a. nivå på surroundlyden for musikk-inngangene, så det nærmeste du kommer er å stille surroundkanalene på laveste nivå for musikk. Og det fungerer tålelig bra, for oss som ikke er innstilt på å gå inn i oppsettmenyen for hver gang vi skifter mellom HDMI og en annen fysisk eller trådløs inngang.

 

Vi spiller musikk

Debuten i testen var i oppgaven å spille på de helt nye Arendal Sound 1723 S Bookshelf THX. Dette er flotte, mellomstore stativhøyttalere til ca. tretten tusen, som er en mer stuevennlig modell enn de større 1723 Monitor som jeg testet for et par år siden.

Sonos Amp gjorde en flott jobb med å drive disse høyttalerne, og hadde full kontroll i bassen til enhver tid. I den øvelsen gjorde den en enda bedre figur enn Denon PMA-800NE, som var inne til test samtidig. Selv musikkinnslag med veldig heftig og dyp bass var en parademarsj for Sonos-forsterkeren.

Jeg fikk tidlig behov for å gå inn og justere på noen parametere i oppsettmenyen. Hos Sonos later det til å være standard med Loudness satt på, og det samsvarer ikke med mine preferanser. På høyttalerne fra Arendal Sound følte jeg samtidig behov for å justere ned diskanten et hakk, men uten at disse høyttalerne fremstår med en påtrengende diskant i kombinasjon med andre forsterkere.

Sammenlignet med tidligere nevnte PMA-800NE fra Sonos spilte nok sistnevnte litt mer raffinert enn Sonos Amp, med en silkemyk diskant. Alt i alt foretrakk jeg lyden fra Denon-forsterkeren foran Sonos Amp i alle andre øvelser enn bassgjengivelsen. Men det er viktig å huske at hvis vi skal foreta en riktig sammenligning, må vi også ta med streameren DNP-800NE for å få omtrent samme funksjonalitet. Og da kommer vi fra det for under to tredjedeler av prisen med Amp! For Sonos Amp er ikke bare en forsterker, men også en fullblods streamer.

Nest økt var med Xavian Mia II, en langt rimeligere stativhøyttaler som nå er gått ut av produksjon. Dette er egentlige et knakende bra høyttalerpar, som har fulgt meg i drøyt ti år. De er konstruert av italieneren Roberto Barletta, PRIMUS MOTOR i tsjekkiske XAVIAN, og hadde vel i sin tid en prislapp på rundt seks tusen, hvis jeg ikke husker feil. Dette er særdeles livlige høttalere med veldig god mikrodynamikk. De har i noen sammenhenger vært en anelse pågående i toppen, men det merkelige er at de er en svært god match med Sonos Amp uten noen form for justering, annet enn at loudness selvføglelig beholdes avslått også her. Dette fenomenet må nok for det meste tilskrives at det spilles i et annet rom enn der Arendal Sound var rigget opp. Men det er også et eksempel på at komponentmatchingens veier er litt uransakelige.

Sammen med disse Xavian-høyttalerne spiller Sonos-forsterken glimrende. Og jeg tenker også at det gjerne er et uttrykk for at dette er et riktig prisleie for høyttalere som skal ha en karriere sammen med Sonos Amp.

Arendal Sound Bookshelf S er høyttalere med såpass pondus i bassen at det på ingen måte er noen selvfølge å kombinere dem med en subwoofer til stereo – i så fall må det være en subwoofer av et helt annet kaliber enn Sonos Sub. Da forholder det seg på en litt annen måte med Xavian Mia II. For selv om også den spiller utmerket uten sub, er det selvfølgelig kjærkomment med litt drahjelp for å fylle ut i bassen på enkelte innspillinger. Jeg valgte å dele ved 60Hz, og lot Sonos Sub overta under dette. Og her er det på sin plass å minne om det funksjonelle elementet i å kunne foreta disse justeringene fra Sonos-appen i sweetspot, for å prøve ut ulike varianter av nivå og delefrekvens.

 

Vi snurrer Netflix

Først tar vi for oss et TV-oppsett der Xavian Mia II spiller hovedrollen. Vi har fremdeles med oss Sonos Sub delt ved 60 Hz, selv om forsterkeren også gir mulighet for å benytte en kablet sub av hvilket som helst fabrikat. Et par Sonos Play One danner surroundhøyttalere. Oppsettet av disse er en kjapp øvelse.

I et avsnitt lenger oppe benyttet jeg litt energi på å redegjøre for at dette er hjemmekino light, og at det ikke kan gi noen fullblods hjemmekino-opplevelse for hardcore AV-entusiaster, blant annet på grunn av noen forenklede løsninger. Det står jeg fremdeles på, men det er minst like naturlig å fremheve at dette faktisk fungerer veldig bra. Og sammenlignet med en ren stereoløsning for film, er dette en helt annen verden. Eller for å si det på en annen måte: Ok du får ikke orkesterplass i operaen, men du får en helt grei plass på 1. balkong. Og det er uendelig mye bedre enn å bare lese om forestillingen i avisen.

Vi tar det første elementet først. Du får ingen dedikert senterkanal her, men må ty til Phantom- senterkanal. Dette er faktisk en veldig bra løsning hvis du sitter sentrisk i forhold til TV og fronthøyttalere, og for meg var det ikke et savn i det hele tatt. Da syns jeg det er mye viktigere å fremheve at dette er en mye bedre løsning enn en lydplanke, med et helt annet stereoperspektiv enn det er mulig å oppnå. Den eneste lydplanken jeg har hørt som kan være i nærheten med Xavianhøyttalerne er kanskje den helt nye Formation Bar fra B&W som kommer til sommeren.

Og selv om surroundperspektivet ikke blir like presist med et par Sonos One som et nøyaktig installert oppsett med en AV-receiver, gir dette godt tredimensjonalt perspektiv. For det er viktig å være bevisst på at et TV-oppsett med Sonos amp er beregnet for en helt annen brukergruppe enn de som velger et fullblods hjemmekinooppsett. Dette er løsningen for de som ellers vil velge en lydplanke, gjerne alene. Og da er 4.1-oppsettet med en Sonos Amp som hjertet en helt annen verden.

Også Dali Zensor 1 fikk en solid runde i front. Også dette ga en god match med Sonos Amp, og kan være et godt valg for de som legger ekstra vekt på en kompakt løsning for fronthøytalere. Selv om det for så vidt fungerer greit ut Sub, er det større berikelse med en Sonos Sub som supplement. Og her valgte jeg å dele ved 80Hz.

Medarbeidersamtalen

Når man skal gjennomføre en medarbeidersamtale er det viktig å ha ansettelsesavtale og arbeidsinstruks som basis. For Sonos Amp er ikke primært tenkt å erstatte en HighEnd stereoforsterker for audiofile, eller en AV-receiver for hjemmekinoentusiaster. Den er primært en veldig god ide for brukere som er ute et den kombinasjonen av egenskaper som denne forsterkeren har.

Sonos Amp er en smartforsterker som gjør lite av seg, og som er enkel å bruke både til streaming i stereo, eller som en forsterker koblet til TVen for å gi et stereo- eller surroundoppsett med god lyd. Du får en stereoforsterker med litt bedre lyd til denne prisen, men ikke en som har den samme kombinasjonen av egenskaper. Og du får også en AV-receiver med like bra lyd for 6.500, men den gir ikke de samme mulighetene til et enkelt oppsett i stua. Og så er den heller ikke samtidig en Sonos-streamer.

For saken er den at til tross for noen begrensninger er Sonos Amp en knakende god løsning til sine bruksområder. Og har du et Sonos-oppsett fra før, er det veldig veldig lett å falle pladask for Sonos Amp som hovedhjernen i et multiromsanlegg!

 

Les mer om Sonos Amp

Read 10349 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.