Thursday, 05 September 2019 17:45

Sonos Move og mer

Written by

Sonos har i dag lansert tre nye produkter. Og det utvilsomt mest nyskapende av dem er Sonos Move.

En invitasjon fra Sonos for noen uker siden til en spesiell lanserings-event på årets Ifa i Berlin fikk oss til å forstå de hadde noe helt spesielt på gang. Og vi har jo for så vidt sett diverse lekkasjer underveis, så den aller største nyheten har vi sett komme en liten stund.

 

Sonos Move

Dette er en av de større nyskapingene som har kommet fra Sonos på en stund – egentlig større enn Sonos Amp. Og da er det ikke designet vi primært tenker på, for det ligger fjellstøtt innenfor Sonos sin tradisjonelle linjeføring – i hvert fall hvis vi ser bort fra en avrunding i bunnen. Nei, nyskapningene ligger under huden.

 

Batteridrift

For det første er dette Sonos sin første batteridrevne høyttaler noensinne. Den fremstår for så vidt som en tradisjonell stasjonær modell, helt til du løfter den. Da komme det frem at den egentlig er helt frikoblet, og at det er en egen ringformet ladeenhet i bunnen. Det innebærer at det er store batteri innabords, og disse gir en kapasitet på spilletid på 10 timer.

 

Bluetooth

Den andre store nyheten er at den har bluetooth. Det kommer i tillegg til at den i likhet med alle andre Sonos-enheter også har WiFi. Tar du den med ut i hagen eller på terrassen fortsetter den å gå på WiFI med batteridrift, helt til du eventuelt kommer utenfor nettverkets rekkevidde. Da slår den over til Bluetooth, og du kan fortsette å streame fra mobilen via AAC.

 

Auto TruePlay

Dette er den tredje nyskapingen fra Sonos som befinner seg inne i Move. Det er en videreutvikling av Sonos sitt romkorreksjonssystem TruePlay, som ble lansert for noen år siden. Det nye er at romkorreksjonen nå foregår automatisk, uten at du er nødt til å vimse rundt med mobilen sveivende i lufta. Og dette gir spesielt mening på Sonos Move, siden det ligger i apparatets natur at den blir fraktet mye rundt i hus og hage, med dertil ørende variajoner i de akustiske omgivelsene. Hvis du aktiverer Auto TruePlay i oppsettmenyen, fikser Sonos Move dette helt på egen hånd. Etter et lite minutt har Move beregnet de nye omgivelsene, og forandre lydkarakter automatisk. Dette er faktisk ganske banebrytende, et spooky lite stykke SciFi. Og dette faktum i seg selv er med på å underbygge konspirasjonsteorien om at det kanskje også vil komme en litt strippet versjon om ikke så lang tid – en versjon uten forsterkere som vil erstatte dagens Connect

Du kan ellers sette sammen to stk. move til et stereopar. Men det har du gjerne regnet ut selv allerede.

 

Større og tyngre. Og dobbel pris.

Jeg skrev innledningsvis at vi har sett Sonos Move komme en liten stund. Men det vi ikke helt har sett er at den er vesentlig større og tyngre enn en Sonos One. Om dette samtidig innebærer at også lyden er større enn i en Snos One, håper jeg å kunne finne ut av om ikke altfor lenge.

Men også prisen har blitt større, det doble av en Sonos One, 2. gen. Veil. pris er satt til kr. 3.990-,-. Den skal være tilgjengelig fra 24. september.

 

 

Sonos Port.

Også den neste nyheten fra Sonos i dag har vi sett komme en stund. Men det er ikke på grunn av lekkasjer, men snarere at behovet for dette produktet har vært til stede. Eller for å sitere et avsnitt i min test av Sonos Amp i vår:

«Og dette faktum i seg selv er med på å underbygge konspirasjonsteorien om at det kanskje også vil komme en litt strippet versjon om ikke så lang tid – en versjon uten forsterkere som vil erstatte dagens Connect»

Det er altså etterfølgeren til den etter hvert svært aldrende Sonos Connect vi snakker om. Designet er identisk med Sonos Amp. Dette er altså en Sonos Amp uten amp, kan vi si. Eller Sonos Port, som den heter.

Port har to ethernetinnganger, men ingen HDMI-in, som Amp har. Den har derimot analoge stereo inn- og utganger, i tillegg til en digital utgang. Dette er altså en fullblods streamer med Sonos-kompetanse, noe som pr. definisjon er høyst interessant.

Prisen på Sonos Port er satt til 4.499. Det vil komme et begrenset opplat den 12. september, mens full tilgjengelighet vil være fra januar 2020.

 

Sonos One SL

Det er ikke til å komme forbi at dette er den minst interessante nyheten av de tre som ble lansert i dag. Det vil si, forutsatt at du ikke syns at det er grensesprengende sensuelt at Sonos nå lanserer en versjon av One uten stemmestyring og mikrofon.. På en annen side er dette en modell som er litt rimeligere enn Sonos One 2. gen, uten at du mister andre funksjoner enn stemmestyring. Så hvis du er skrudd sammen på samme måten på meg – at du syns det rett og slett er litt stigmatiserende å bli tatt på fersken i å snakke halvhøyt md høyttaleren din, kan du spare noen kroner på å velge en Sonos One SL.

Og slapp av – den kan fritt pares med en vanlig One til et stereopar. Prisen er 1.799,-, og den blir tilgjengelig fra 12. september.

 

Les mer om nyhetene hos Sonos

Last modified on Thursday, 02 January 2020 13:27
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.