Thursday, 12 July 2018 08:29

Sonos med AirPlay2 prøvekjørt

Written by

Sonos har i lengre tid kunngjort at de jobber med å støtte AirPlay 2. I går var den store dagen, og vi testet det ut.

Sist høst annonserte Sonos at de ville støtte den kommende AirPlay 2, en ny utvidet standard som gir multiromsfunksjonalitet til litt av vert. Selve standarden har vært klar og tilgjenglig fra Apple sin side i en drøy måned, og i går var altså den store dagen for alle Sonos.brukere – Sonos leverer varene!

Det som gjør AirPlay 2 til en kraftig utvidet funksjonalitet for Sonos-brukere, er at du kan streame absolutt all lyd som kommer fra en iOS-enhet eller en MAC, uten være avhengig av at kilden støttes av Sonos. Det innebærer i praksis at du kan spille Youtube eller Netflix direkte fra iPhone, og få lyden ut fra en Sonos One, eller to. Eller fem, dvs. Play5, så lenge det er 2. generasjon.

 

Modeller som støtter AirPlay 2

For det er bare de nyeste modellene som støtter AirPlay 2 direkte. Det vil si Sonos One, Play:5 - 2.gen (les vår test her), Playbase (les vår test her) og den helt ferske Sonos Beam. Men det betyr ikke at det bare er disse modellene som kan spille musikken som er formidlet via AirPlay 2. Du kan gruppere hvilke(n) som helst Sonos-enhet med en som støtter AirPlay 2, og de vil streame unisont. Og ønsker du ikke å høre musikken fra den primære enheten kan lyden bare dempes til 0 i denne enheten.

 

Direkte streaming fra enhet

Det er likevel viktig å være oppmerksom på at bruk av AirPlay 2 gir en streaming fra kilden, f.eks. en iPhone. Dette skiller seg vesentlig fra den ordinære bruken, der mobilen bare fungerer som en avansert fjernkontroll. Konsekvensen av det er at det ikke er helt den samme stabiliteten som vi er vant med fra et Sonos-system, der det normalt ikke forekommer dropouts ved normale forhold. Med avspilling via AirPlay 2 kan det forekomme forstyrrelser, noe som ble bekreftet ved en kjapp test av streaming av lyden fra Netflix til en Sonos One, og videre til en Play:1. Og slår du av mobiler, stanser selvfølgelig lyden samtidig.

 

 

Minitest

Men likevel fungerer dette overraskende bra. Jeg benyttet aftenen til et lite gjensyn med The Firm, en film som var men av mine favoritter da den kom for 25 år siden, og som nå lyste mot meg på Netflix. Lyden ble streamet til en Sonos One, og videre til soveromsoppsettet bestående av en stereokonfigurasjon med to stk. Play:1. Det fungerte strålende, og litt overraskende uten noen form for problem med lip-sync. En tur innom Youtube for litt musikk, ble avløst av NRK sin radioapp som nå gir mulighet for avspilling av radioprogram utenom sanntid via Sonos. Alt dette fungerte utmerket.

Når du skal streame med AirPlay 2 til et ikke kompatibelt oppsett via en kompatibel Sonos-enhet, må dette settes opp i Sonos-appen. Dette i motsetning til vis du skal streame til bare kompatible enheter - da kan det settes opp direkte i AirPlay-appen.

 

Siri

Med AirPlay 2 kommer også støtte for bruk av Siri til å kontrollere avspillingen. I første omgang er dette knyttet til Apple Music. Dette er også i første omgang begrenset til bruk gjennom iOS-enheten, mens det på sikt er bebudet at du kan snakke direkte med Siri gjennom Sonos.

Les mer om AirPlay 2 hos Sonos.

Last modified on Thursday, 12 July 2018 08:51
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.