søndag, 17 januar 2021 16:21

Galaxy Unpacked 2021 – eller hvor går Samsung?

Skrevet av

Torsdag 14. januar avholdt Samsung sin store årlige Galaxy-lansering. En måned tidligere enn vanlig, men hvilken retning går Samsung?

Det burde vært rimelig forutsigbart – etter S10 og S20 kommer S30, ikke sant? Så når Samsung heller velger benevnelsen S21 som etterfølger etter S20 for årets nye serie med mobiltelefoner er det fristende å spekulere i at det ligger et budskap i dette navnevalget. Er det en produsent som har satt på bremsene, og som vil kommunisere dette og senke forventningene til den nye serien? Eller dreier det seg rett og slett bare om at dette navnet gir litt større oppmerksomhet. Etter å ha levd med dette navnet i bevisstheten en liten stund er det fristende å helle til den sistnevnte hypotesen. Og så skal vi ikke se bort fra at den egentlige begrunnelsen for navnet S21 er at modellnavnet skal gjenspeile hvilket år vi befinner oss i.

Uansett er Samsung i en situasjon der dere mobiltelefoner konkurrerer med Apple sine iPhone-serier om å ligge helt på toppen av pallen både når det gjelder kvalitet og omsetningsvolum. Å beholde den posisjonen krever at de alltid er på topp. Og i liket med Apple, Huawei og et stadig økende antall av de store produsentene satses det på betydningen av et komplett økosystem.

Så la oss ta en titt på forrettene i torsdagens Galaxy Unpacked.

 

Galaxy Buds Pro

I fjor overasket Samsung stort med sine nye kreasjoner inne helt trådløse øreplugger. Galaxy Buds Live hadde et helt annerledes konsept enn alt annet vi har sett tidligere, og siden den ikke er av den typen man dytter inn i øregangen er det egentlig litt feil å kalle det øreplugger. Det har forresten ikke manglet på klengenavn, og Beans er vel det mest utbredte gatenavnet på grunn av den umiskjennelige fasongen.

Ikke alle har vist ubegrenset entusiasme for konseptet til Buds Live, selv om mange har gitt dem god attest på både komfort og lydkvalitet. I år har Galaxy gått helt andre veier med sine nyeste øreplugger, og egentlig er det litt tilbake til opphavet der de startet med Buds og Buds+, og Gear IkonX. Og den tilhørende prosedyren med å finne de gummiproppene som passer best til ditt øre for å gi optimal lydkvalitet og passiv støyreduksjon. Det vil si at årets nykommer Galaxy Buds Pro er en mer konvensjonell In-Ear konstruksjon, men det betyr ikke at det ikke er en stor mengde interessante nyvinninger med Buds Pro.

Galaxy Buds Pro er i likhet med sine forgjengere utviklet i samarbeid med AKG, et trekk som burde sikre kompetanse til å konstruere øreplugger i tetsjiktet. Og med Buds Pro starter de godt ved å servere en toveiskonstruksjon, der en 6,5mm diskantenhet og en 11mm bass er integrert i en enhet som kan gi assosiasjoner til en DC-enhet (Dual Concentric).

Samsung presenterte også et helt nytt konsept som Samsung har kalt 360 Audio (må ikke forveksles med Sony sin 360 Reality Audio), og minner i beskrivelsen mye om Apple sitt konsept Spatial Audio som er introdusert i AirPods Pro og AirPods Max. Ved hjelp av Dolby Head Tracking registreres hodets bevegelser, og gjør at «miksen» kan kompensere for at du har hodet rotert i forhold til hovedretningen i scenen. Samsung har ikke gitt detaljerte opplysninger om hvordan dette fungerer.

En av de aller mest interessante nyhetene er Voice Detect. Dette er en funksjon som automatisk registrerer når du begynner å snakke, for så å slå av ANC, slå på Ambient Sound, og demper kraftig eventuell musikk som spilles. På den måten kan du enkelt føre en samtale selv om du i utgangspunktet var inne i en boble der du koser deg med din favorittmusikk av Zappa. Eller Stravinsky. I i den ganske omfattende menyen kan du velge om det skal gå 5, 10 eller 15 sekunder før du igjen forsvinner inne i boblen. Noen av oss hadde gjerne sett mulighet for enda lengre tid, så vi slipper å komme med et intentsigende «ikkesant…» hvert femtende sekund for å unngå at ANC slår inn midt i samtalen.

Denne løsningen med Voice Detect fremstår som en ganske unik innovasjon av Samsung. Men ikke helt, for Sony lanserte en ganske tilsvarende funksjon som de kalte Speak-To-Chat på de nye støykanselleringskongene WH-1000XM4 (for en stakket stund) i august 2020. Og Sony gikk forståelig enda et skritt lenger ved at musikken blir slått helt av. Men Sony har enda ikke rukket å lansere en tilsvarende fornying av sine eller utmerkede toppmodeller av helt trådløse øreplugger i det som etter alle solemerker vil bli kalt WF-1000XM4 (Sony bør snarest få litt friskt blod inn i navnekomiteen på sine hodetelefonprodukter). Så her kom Samsung dem i forkjøpet.

Vi må også huske å nevne at Galaxy Buds Pro skifter automatisk mellom alle Galaxy-enheter. Ingen så ser du på en video på Galaxy Tab 7 og får en innkommende samtale på Galaxy S21 Ultra, pauses Netflix mens du tar den samtalen, og fortsetter der den slapp etter at samtalen er over. Kjekt er det også at du kan la en kamerat lytte med sine egne sett med Buds Pro samtidig med deg. Og mens vi først er inne på kjekke ting – skulle du tutle vekk en- eller begge pluggene, kan du enkelt finne dem igjen ved hjelp av appen SmartThings App. Se eller mer om den under avsnittet om Galaxy SmartTag.

Batteritiden på Buds Pro er vel egentlig ganske middels, med en spilletid på 5 timer, som kan utvides med 13 timer ved ekstra lading i etuiet. Men slår du av ANC utvides dette betydelig, til hhv 8 timer og 20 timer ekstralading for totalt 28 timer spilletid mens du er i farten. Og da ser vi bort fra muligheten for reversert trådløs lading fra din mobil.

En IPX7-klassifisering bør holde lenge forutsatt at du ikke skal jogge lenge på dypt vann

Galaxy Buds Pro kommer i fargene Phantom Silver, Phantom Violet og Phantom Black. Og hvis du skulle være i tvil om hvilken av disse som er den utpregede guttefargen, kan du bare sende en epost til redaksjonen i Audiophile.no, så skal vi forsøke å besvare det etter beste evne.

Når det gjelder prisen er det en god- og en moderat nyhet. Vi tar den moderate først - veil. pris for Buds Pro er satt til kr. 2.490-. Det plasserer dem prismessig omtrent ganske midt mellom Huawei FreeBuds Pro og Apple AirPods Pro. Om det er en riktig pris vil avhenge av den aller viktigste parameteren – lydkvaliteten.

Den ekstremt gode nyheten er at du også kan kjøpe dem for kr. 99,-, i kombinasjon med en Galaxy SmartTag. Denne prisen har bare en liten hake - du må samtidig kjøpe en Galaxy S21 Ultra til fjorten og et halvt laken!

Veil pris for Galaxy Buds Pro er kr. 2.490,-

Les mer om Galaxy Buds Pro hos Samsung

 

Galaxy SmartTag

Dette er en nyhet der Samsung kommer Apple litt i forkjøpet. For selv om det har versert rykter om at Apple har sine AirTags på gang en stund, har de foreløpig ikke lansert disse små brikkene som skal holde orden på livet ditt, og alle dets duppeditter. Men det er vel Tile som var først ute med dette konseptet, og hadde den perfekte julegave julen 2020 til kone og barn som har alt, men som ikke alltid vet helt hvor de har det. Og Tile har allerede begynt å få implementert dette konseptet hos andre produsenter, som Skullcandy Crusher Evo, som vi testet tidligere i høst.

Med en SmartTag eller ti festet på dine kjæreste eiendeler som samtidig kan ha en lei tendens til å forsvinne, stiller du sterkt. Og bikkja og sykkelen er kanskje de som stiller seg forrest i køen.

SmartTag kommer i tillegg til standardversjonen basert på Bluetooth LE også i en variant som heter  SmartTag+, som i tillegg kan kommunisere via ultra wideband (UWB). Sporingen skjer via appen SmartThings App.

SmartTag kommer på kr 350,- i Norge, mens SmartTag+ ikke har fått norsk pris i skrivende stund. Vi vet bare at de i USA koster 10 USD mere enn grunnversjonen. Og så har Samsung noe 2-og 4-pakninger på gang med rabatert pris pr. stykk.

 

Galaxy S21-serien

Så har vi kommet til det som åpenbart var hovedretten i presentasjonen under Galaxy Unpacked 2021, selv om TM Roh introduserte det under But, we`re not done yet, i samme tonefall som når Tim Cook snakker om one more thing.

Det er vanligvis omfattende lekkasjer av nye mobiltelefoner i god tid før selve lanseringen, og denne gangen har det vært ganske ekstremt. Samsung selv har lekket detaljerte spesifikasjoner for de ulike modellene, så det kom få- eller ingen overraskelser under selve lanseringen. Kanskje med unntak av prisene.

Og innledningsvis i denne introduksjonen av 2021-modellene til Samsung tenkte jeg at vi skulle ta for oss de dårlige nyhetene.

Kamelflokken

Vi starter med de litt ironiske nedturene, og som jeg egentlig støtter og syns er en god ide. Og grunnen til at de er litt ironiske, er at dette er grep som opprinnelig ble initiert av Apple i forbindelse med lanseringen av iPhone 12, og som ble litt latterliggjort av Samsung. Nå gjør Samsung akkurat det samme selv, og flere produsenter kommer til å følge etter i samme spor.

Det vi snakker om her er at ladere blir droppet, et ganske fornuftig trekk i en situasjon der stadig flere går over til trådløse ladere, og dessuten har et dusin ladere eller to liggende og slenge fra før.

De også har også droppet de medfølgende kablede ørepluggene fra AKG. Og den analoge utgaven med 3.5mm plugger som fulgte med Galaxy S10 er ganske gode, med god detaljering, selv om de mangler litt kropp og fyldighet nedover i registeret. Selve 3.5mm utgangen på mobilen ble droppet allerede i fjor på S20-serien. Men også på dette punktet møter kritikerne seg selv i døra med at de neppe har slitt ut disse kablede ørepluggene, hvis de i det hele tatt har prøvd dem. Det går i trådløse blåtannhodetelefoner nå ved avspilling fra mobile enheter. Og nettopp derfor er det en veldig god nyhet som mer en kompenserer for dette bortfallet av kablede billigplugger at du nå kan få Buds Live + en SmartTag for bare kr.99,- i tillegg kjøpt sammen med en Galaxy S21 og S21+, mens du sammen med S21 Ultra kan få et sett med Buds Pro + SmartTag for de samme 99 kronene.

Mer alvorlig er det at Samsung har droppet plass for MicroSD-kort på hele S21-serien. Dermed mister brukeren mulighet for å supplere med ekstra lagringskapasitet, og det blir kanskje direkte frarådelig å velge basisversjonene med 128GB lagring, i hvert fall på den dyreste modellen. Den gode nyheten er at pristillegget er ganske moderat for å øke til 256GB, i motsetning til hos Apple, der du å ut med rundt det doble for å få den samme økningen i lagringsplass.

Et par andre valg som fremstår som overraskende er at Samsung har nedgradert oppløsningen på displayet fra 1440p til 1080p på de to rimeligste modellene. Dette er på grensen til oppsiktsvekkende, ikke minst på en mobil som S21+ med et display på 6,7 tommer og en prislapp på 12k og oppover. Og så er det enda mer kontroversielt at basismodellen S21 også har plast bakside, selv om det rapporteres om at taktile kvaliteter og kvalitetsfølelse er god ivaretatt også på denne modellen. Dette med bakside av plast på dyre premium-modeller er forøvrig et trekk Samsung introduserte også på Note-serien sist sommer.

Disse ganske åpenbare nedgraderingene har sine motstykker i prisreduksjoner, og det må være opp til hver enkelt å vurdere om de står i forhold. Uansett skal Samsung ha at det er den minste modellen som har desidert størst prisreduksjon, og også de største nedgraderingene, mens toppmodellen har uendret pris, og her kan vi fjerne si at nedgraderingene balanserer med åpenbare påplussinger.

Design

Ok, nå når vi har gjort unna den negative bolken kan vi fokusere på de positive egenskapene med S21-serien. Og den største nyheten i mine øyne er det nye designet. Her har Samsung tatt det elementet som er alle smartmobilers akilleshæl når det gjelder designet. Kamerabolken blir en utvekst på kameraets bakside. Og vi som har jobbet med design en liten mannsalder vet hva som skjer når man skal forsøke å skjule noe. Da blir det uvegerlig et negativt element i designet.

Her har Samsung tatt den stikk motsatte tilnærmingen, et genitrekk som det er merkelig at ingen andre produsenter har kommet på før dem. Hele kamerabatchen er fremhevet som et positivt designelemement, og trukket helt ut til kanten av kameraet. Detaljering og materialbruk er selvfølgelig helt med på høyden. Og det hele har blitt ganske lekkert, enten vi snakker om de to basismodellene S21/S21+, eller ultraflaggskipet med en kamerabolk på bortimot dobbel bredde.

Det er ikke overveldende dristig å anta at mange vil mene at S21-serien har det mest tiltalende designet på markedet i dag.

Farger

Fargeutvalget er utsøkt, som vi er vant med fra denne produsenten. Alle modellene har Phantom Black og Phantom Silver som standardfarger, mens du på S21/S21+ i tillegg kan velge Phantom Violet, og på S21 også Phantom Pink.

Men kjøper du direkte fra Samsung kan du i tillegg velge noen spesialfarger. På S21+ er det Phantom Gold og Phantom Red, mens S21 Ultra er tilgjengelig i spesialfargene Phantom Titanium, Phantom Navy og Phantom Brown. Sistnevnte farge ser ut som en lekkersak, og er samtidig en ganske sjelden farger på mobiltelefoner.

Prosessor

Qualcomm har lansert sin nyeste råskinn flaggskipprosessor Snapdragon 888 for kort tid siden. Samsung rakk ikke å være først ute med å implementere den, der kom Xiaomi dem i forkjøpe med sin nylanserte Mi 11. Men alle de nye flaggskipmodellene til Samsung har Snapdragon 888 som prosessorchip. Det vil si, det er bare modellene som leveres til USA og Kina, for i resten av verden er det Exynos 2100 som installeres.

Og selv om Snapdragon kanskje har litt høyere status enn Exynos, er dataene for ytelse ganske jevnbyrdige for disse to prosessorene. Og et markant fremskritt i forhold til de som satt i S20-serien.

Kamera

Hardware i kamerapakken stil de to basismodellene S21/S21+er uendret i forhold til de som satt i S20/S20+.

Kamerapakken i S21/S21+  inneholder:

 • 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ utravidvinkel
 • 12 MP, f/1.8, 26mm vidvinkel,
 • 64 MP, f/2.0, 29mm tele med 1,1x optisk zoom og 3x hybrid zoom

S21 Ultra har en helt annen kamerapakke enn de to mindre modellene, og den er også betydelig oppdatert i forhold til S20 Ultra, en modell som hadde noen kamerarelaterte bugs ved lanseringen.

Kamerapakken i S21 Ultra inneholder:

 • 12 MP, f/2.2, 13mm ultravidvinkel,
 • 108 MP, f/1.8, 26mm vidvinkel
 • 10 MP, f/2.4, 70mm 3x optisk zoom
 • 10 MP, f/4.9, 240mm 10x optisk zoom

I tillegg har ultravidvinkelen egenskaper som gjør at den kan fungere som et makroobjektiv med høy kvalitet. Og en AI-basert funksjon som integrerer 3x og 10x teleobjektivene. Og en ny laserfokus skal sikre stabile autofokusegenskaper, i motsetning til det som ble opplevd med forgjengeren.

Ved ekstreme fokuslengder er det en funksjon som låser søkeren. Det er nyttig når kameraet kan gå helt opp til 100x ved hybrid zoom. Og det er klare forventninger om at de kraftige zoomene skal fungere vesentlig bedre enn på S20 Ultra.

En skikkelig godbit i videomodus er Directors View, som gir valg mellom ulike zoominnstillinger i små vidgets på displayet. Den gir også mulighet for direkte skiftninger av zoom / avstand på direkten.

Display

Displayene på de tre modellene er:

 • S21:
  • 6,2 tommer, med oppløsning 1080 x 2400p som gir 421 ppi. Lysstyrke opp til 1.300 nits.
 • S21+:
  • 6,7 tommer med oppløsning 1080 x 2400p, som gir 394 ppi. Lysstyrke opp til 1.300 nits
 • S21 Ultra:
  • 6,8 tommer med oppløsning 1440 x 3200p, som gir 515 ppi. Lysstyrke opp til 1.500 nits

Vi nevnte noen av begrensningen ved at S21 og S21+ bare har 1080p oppløsning. Den gode nyheten er at 120Hz refreshrate nå er adaptiv, og strekker seg fra 48Hz til 120Hz. Og på S21 Ultra er tilsvarende spenn 10Hz – 120Hz. Fordelen med dette er at den høye refreshraten bare belaster batteriet når det er utbytte og behov for det. Og så hører det med til historien at 120Hz bare fungerte i kombinasjon med skjermoppløsning på 1080p på forrige generasjon, så for mange vil den nye løsningen være en forbedring, også på S21/S21+.

En annen nyhet er at skjermene på S21 og S21+ er flate igjen. Dette går litt mot strømmen av trenden på Androidbaserte mobiler, men ikke alle har vært begeistret for Waterfall, som kan gi utilsiktede berøring på kantene. Skjermen på S21 Ultra har fremdeles buede kanter.

S Pen på S21 Ultra

En kryptisk uttalelse fra Samsung sin ledelse for noen uker siden har skapt grobunn for spekulasjoner om at Samsung kommer til å fase ut Note-serien i 2021. Og bakgrunnen var ryktet om at også S21-serien vill få S pen. Nå fikk vi se hva som var substansen i dette, og det er flaggskipet S21 Ultra som har kompatibilitet for S Pen. Rent praktisk er dette løst ved at et spesialcase med utvidelse på den ene siden har plass for en pen. Både dette og selve pennen er ekstrautstyr, og pennen er noe tykkere en den som er integrert i Note-modellene, en egenskap enkelte vil kunne sette pris på under bruk.

Dette er en skikkelig godbit, og selv om det koster ekstra er det veldig ok å ha muligheten. Og selv om det ikke har blitt bekreftet fra Samsung enda, er det rimelig å tolke denne nyheten i retning av at Note-serien kommer til høsten som vanlig.

Priser og litt filosofi.

Prisene på de ulike modellene utstyrt med 128GB lagring er:

 • Galaxy S21 :   9.790,-. 
  Dette er 1.700 lavere enn 5G-utgaven av forgjengeren S20
 • Galaxy S21+: kr. 11.990,-.
  Dette er 500,- lavere enn forgjengeren S20+
 • Galaxy S21 Ultra: Kr. 14.490,-,.
  Dette er den samme prisen som forgjengeren S20 Ultra

Her er det to interessante refleksjoner. For det første at Samsung har valgt å prioritere priskutt på bekostning av noen HW-egenskaper. Det sier kanskje noe om tilbakemldinger fra markedet da S20-serien ble lansert, og det ble en del gisp i «salen» over hvor kostbare disse flaggskipmodellene hadde blitt.

Vi ser samtidig at prisene matcher erkerivalen iPhone ganske godt, med sine respektive iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max. Og tar vi med bonustilbudet med et par Buds Live / Buds Pro + SmartTags har Galaxy her en åpenbar prisfordel foran iPhone. Og når det gjelder sammenligning av ytelser er vel det eneste vi kan fastslå med sikkerhet at det er en usymmetrisk konkurranse. Og så vil vi sikkert bli eksponert for mange sterke synspunkt fra Youtubere på hva som er best i tiden som kommer.

Denne gangen er det fristende å tenke at det er den rimeligste og den dyreste modellen som er mest interessante i markedet av den nye Galaxymodellene. S21 fordi den igjen tilbyr en flaggskipmodell fra Samsung til under titusenlappen, selv om flagget kanskje har falmet litt med sin 1080p og plast bakdeksel.

Og toppmodellen S21 Ultra fordi forskjellen opp fra S21+ egentlig er ganske formidabel når du først har brukt så mye penger på en mobil. Den mellomste bukken S21+ blir litt halvhjertet i forhold.

Les mer om S21-serien hos Samsung

 

Sist redigert mandag, 18 januar 2021 14:53
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.