Monday, 20 May 2019 20:12

Ortofon på HighEnd 2019 i Munchen - Mange nyheter!

Written by

Utstillere flest hadde stort sett ganske voluminøse greier blant utvalget de stilte ut. Av naturlige årsaker gjaldt ikke for Ortofon. Men det forhindrer ikke at det var store nyheter på gang.

Nede i Hall 4 hadde Ortofon en stand der de stilte ut hele sitt sortiment, tatt på hukommelsen. En bråte med PUer selvfølgelig, supplert med noen armer og step-up trafoer. Men i tillegg til stand i Hall 4 hadde Ortofon alliert seg med ATC for å gjennomføre noen demoer.

 

ATC

ATC er et Engelsk selskap som har jobbet med lyd siden 1974. De jobber både innenfor Proff-lyd og HiFi, men i Norge er de bare representert innen førstnevnte segment.

I 2. etasje hadde de rigget opp et svært vellydende oppsett, med et par «motoriserte» gulvstående høyttalere med benevnelsen SCM100SE. Dette er aktivt delte drevet med triamping på til sammen 350Watt (200 + 100 + 50). I bunnen blir de ivaretatt av end 12 ½ -tommers bass. Jeg har nevnt det før, men få ting I livet er som den selvfølgelige autoriteten til en 12-tommer I bassen.

Elektronikken ble ivaretatt av CD-spilleren CDA2 – end kombinert CD-spiller og forforsterker, samt forforsterkeren SCA2. Og så må jeg bare innrømme at jeg ikke fikk notert meg hvilken platespiller PUene var montert på. Men det minner mistenkelig om en Pro-Ject Signature.

I forkant av begge de to Ortofon-demoene jeg var på ble det spilt CDer, så det ble mulighet for å få et lydinntrykk uavhengig av Ortfon sine PUer. Og det låt svært bra.

 

Ortofon MC A MONO

Kim Petersen er en ingeniør som har jobbet i Ortofon i 30 år, og han sto for begge de to HighEnd demo-sekvensene på ATC sitt rom. Vi tar first things first, og går til lanseringen av Ortofon sin nye flaggskip Mono-pickup - Ortofon MC A MONO. Det er en mono-PU til ca. 4.500 Euro, og noen vil gjerne mene at det tenderer til galskap å bruke så mye penger på end mono-stift. Ortofor selv vektlegger viktigheten av å benytte end ekte Mono-Pu på mono-innspillinger. End av fordelene er at et ekte mono-signal gir et mer stabilt lydbilde. I tillegg oppnår man fravær av respons på vertikale bevegelser.

Designet på denne mono-MCen er velkjent fra før, og finnes i jubileumsmodellene A90 og A95. Hus i titan, og Ortofon sin særegne SLM-teknikk (Selective Laser Melting).

Kim spilte smakebiter fra en håndfull mono-LPer, og med unntak av en av dem låt det egentlig ganske praktfullt, mono til tross. Eller – kanskje nettop derfor…? Men som sagt, end av LPene låt ikke bra I mine ører – Beatles sin Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band funket ikke helt for meg. Litt merkelig egentlig, for A Hard Days Night av de same fire fra Liverpool låt som bare rakker`n.

 

Les mer om MC A MONO hos Ortofon

 

 

Ortofon MC Anna Diamond

Denne nylanseringen skrev vi en nyhetsartikkel om like før avgang til Munchen. Og det ville vært på grensen til hærverk om ikke Ortofon også hadde en økt med denne nyheten – den absolutte flaggskipmodellen i sortimentet. Vi skrev om begrunnelsen til at den har tilleggsnavnet Diamond i den tidligere nevnte artikkelen, og Kim Petersen gjentok at det selvføglelig ikke dreier seg om stiften, men om cantilever, som også er laget av diamant.

Og at det låt utrolig bra fikk vi behørig demonstrert via nok en håndfull Lper, denne gangen i Stereo!

 

Les mer om MC Anna Diamond hos Ortofon

Les vår nyhetsartikkel om Ortofon MC Anna Diamond

 

Ny OM-5 serie

Et antiklimaks til Ortofon MC Anna Diamond er den nye OM-serien. Dette er en fornyet versjon av tidligere MM-PUer i OM-serien, en serie som dukket opp tidlig på 80-tallet.

I den nye OM-serien er det tre modeller – OM 5S, OM 5E og Super OM 5E, og hvis du gjettet at S-en står for Sfærisk stift og at E-en står for eliptisk stift, er du inne på noe. Disse tre modellene skal ifølge Ortofon ha flere forbedringer i forhold til eldre OM-PUer.

Ortofon bekrefter fremdeles at noe av greia med OM-serien er at alle stiftene er kompatible med alle husene, og at du derfor kan sette på stifte fra hele OM-serien, inklusiv  stiftene 3E, 5E, 10, 20, 30, 40 og 78, og D 25 M. 

Les mer om den nye generasjonen av OM-serien hos Ortofon

 

ST-70 Moving Coil transformer

Ortofon har et spesielt omdømme for sine MC-trafoer. Den nye modellen ST-70 finner sin plass i rekken blant de eldre modellene ST-80 SE, ST-7 og ST M25 MC. De er basert på Lundahl-transformatorer, og kombinert med en spesiell MU-metall skjerming skal dette ifølge Ortofon gi en av de stilleste trafoene på markedet.

 

Les mer om ST-70 Moving Coil hos Ortofon

 

Last modified on Sunday, 26 July 2020 06:22
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.