Sunday, 15 October 2023 13:32

Made By Google 2023 – årets store store Pixel-lansering

Written by

Den 4. oktober hadde Google Norge invitert til en keynote-event. Denne gangen var det Google sitt hovedkontor på Aker Brygge som var location, og to mobiler og en ny smartklokke sto på agendaen, sammen med en vesentlig oppgradering av ørepluggen. Pixel Buds Pro.

Innhold

Pixel 8 / 8 Pro

Pixel Watch 2

Pixel Buds Pro

Vi som fremdeles lever på gode minner fra den store Norgeslanseringen i oktober 2022 tenkte at det i år må bli litt som å hoppe etter Høyhallen ved Akershus festning. For alle vil ha forståelse for at en aktør ikke kan toppe omfanget av en lansering der produktene for første gang inntar Norge. Men de som eventuelt hadde forhåpninger om en skuffelse i årets keynote-event, hadde all grunn til å bli skuffet. For selv om det ikke var et live-band som spilte, var både produktpresentasjoner og tilhørende servering helt på høyden, og vel så det. Det er forresten 25-års jubileet til Google i år, og det visste du kanskje.

Det som var det samme som i fjor, var at det var Rick Osterloh som ledet keynoten, mens den lokale seansen ble ledet av sjefen for Google i Norge, Tine Austvoll Jensen. Og i likhet med i fjor fikk vi med testeksemplar av både nye mobiler og smartklokke. Test kommer.

Pixel 8 / 8 Pro

De som på forhånd har greid å gjette seg til at årets mobilnyheter fra Google heter Pixel 8 og Pixel 8 Pro får nok verken Skup-pris eller hedrende omtale. For i tillegg til at Google sine navn er like forutsigbare som regn i Bergen, er Google så dårlige på å hindre lekkasjer at mange lurer på om det er snakk om bevisst lekkasjestyring. Men uansett, jeg skal påta meg å spise hatten min dersom det ikke kommer en økonomimodell med navnet Pixel 8A på våren i 2024, og at det neste høst kommer nye modeller med navnene Pixel 9 og 9 Pro. Og nei, dette er ikke en lekkasje, bare intuisjon.

For oss som fort blir mett av å se Youtube-videoer med mer eller mindre fantasifulle produktlekkasjer, var det likevel mange ganske betydelige overraskelser knyttet til de nye modellene.

7 års softwareoppdatering

Og den største overraskelsen var nok at Google nå lover 7 år med oppdateringer av operativsystem og sikkerhetsoppdateringer. Det er ganske heftig, og en revolusjon i Android-universet. Dette med softwareoppdateringer har vært en akilleshæl for Androidmobiler, og et gigantisk konkurransefortrinn for iPhone, som har praktisert oppdatering for sine mobiler i 6-7 år, selv om det aldri har vært noen garanti.

Nå lover Google 7 år, og selv om onde tunger antyder at det er lett å ikke holde et slikt løfte, er jeg ikke sikker på at jeg er enig i det. Det er neppe en holdbar påstand, for så lenge dette er et argument som benyttes i forbindelse med salg, vil det være krevende å avvike fra. Ok i praksis betyr dette at du har en mobil som er up to speed helt til det er tid for å investere i en Pixel 15 Pro i 2030. Og så får vi bare håpe at hardware holder seg i noenlunde form like lenge.

Det blir veldig interessant å følge med på hvordan Android-konkurrenter responderer på dette, og den første lakmustesten kommer kanskje allerede i februar neste år... Det vil neppe være enkelt å holde på 3-4 år som enkelte av konkurrentene opererer med.

Tensor G3

I fjor var den nye prosessorchipen Tensor G2 en av hovedattraksjonene på den nye mobilserien, og var en oppgradering av Tensor G som ble introdusert på Pixel 6. I år er det en ny generasjon, og også her var det forutsigbart hva den nye prosessoren skulle hete. Disse tensorchipene har forresten aldri hatt ambisjoner om å sette ny banerekord i benchmark-øvelser, men er mer tunet inn mot optimale innen AI (KI). Det er også den egenskapen som blir profilert i år, og vi kommer tilbake til dette i tester av de to mobilmodellene.

Super Actua-skjerm

En av nyhetene er at Pixelmobilene har fått et litterært svar på iPhone sine Retina Display. Men selv om dette navnet Super Actua-skjerm på Pixel 8 Pro og tilsvarende Actua-skjerm på Pixel 8 har en åpenbar branding-begrunnelse, er det ikke bare luft bak dette begrepet. For skjermen på Pixel 8 Pro har en peak Nits på 2400, som er det høyeste som er registrert en mobil noen gang. Og dette er kombinert med en oppløsning på 1344 x 2992 pixler, som gir 20:9 ratio og ca. 489 ppi.

Pixel 8 sin Actua-skjerm har fått samme lysstyrke som fjorårets Pixel 7 Pro, med peak nits på 2000, og en oppløsning på 1080 x 2400 pixler, som gir 20:9 ratio og ca 428 ppi. Pixel 8 har forresten blitt en desi-tomme mindre på årets modell enn på Pixel 7, som var en 6,3-tommer. Det er en god nyhet for alle som legger vekt på mest mulig kompakt størrelse

Tilbake til Pixel 8 Pro har den i år kvittet seg med fossefallet som etter hvert har blitt veldig lite trendy. Der må jeg melde meg på litt mot strømmen, for jeg har alltid likt denne sideavrundingen, bare det ikke har gått ut over betjenbarheten.

Design og farger

Selv om man ved første øyenkast kan bli lurt til å tenke at designet er uendret fra Pixel 7 og 7 Pro, er det langt fra situasjonen. For selv om endringene er noe mindre enn ved forrige generasjonsskifte fra Pixel 6 til 7, er det likevel noen betydelige endringer. For det første er det mer avrundede hjørner på årets modeller sammenlignet med Pixel 7-serien. På det punktet går altså Pixel i helt motsatt retning av det Samsung gjør på sin Galaxy S23 Ultra. Og på flaggskipmodellen Pixel 8 Pro har baksiden fått en herlig matt finish på glasset. Ikke lenger en fingeravtrykkmagnet, og bedre å holde i. Jeg nevnte også lenger oppe at waterfall er utgått på toppmodellen, og basismodellen hadde ikke det i fjor heller.

Fagutvalget på flaggskipet Pixel 8 Pro består av to gamle kjenninger fra Pixel-produkter – Obsidian og Porcelain, eller mørk grå og off-white som noe vulgære tunger ville kalt det. Den fargen som er helt ny og et litt dristig, friskt pust er fargen Bay. Testeksemplaret av Pixel 8 Pro er nettopp i fargen Bay.

Basisversjonen Pixel 8 har den samme Obsidian som flaggskipet, men i tillegg kan du velge mellom den grågrønne Hazel og Rose. Og hadde det ikke vært for at det er høyst politisk ukorrekt ville jeg skyndet meg å si at Rose er en utpreget jentefarge. Så det skal jeg ikke gjøre.

Kamera

Kameraet er det beste som noen gang har vært på en Pixelmobil. Og igjen er det skille mellom kameraene på Pixel 8 og Pixel 8 Pro. Jeg kommer tilbake til detaljene rundt dette i testen av de to modellene, men nøyer megh med å oppsummere at Pro-modellen har tre kamera, mens basismodellen har to. Men en viktig nyhet er likevel at grunnmodellen også har fått autofokus på vidvinkelkameraet, og dermed samtidig en makromoder. Denne makrofunksjonen har vært ganske spektakulær på Pixel 7 Pro, så det er en god nyhet. Og på Pixel 8 Pro har nærgrensen krympet fra 3cm til 2 cm.

Pixel 8 Pro har fått en ekstrasensor i kamerahuset, som slett ikke har noe med kamera å gjøre. Det er derimot en varmesensor, som foreløpig ikke er godkjent til å måle kroppstemperatur med.

AI på kamera

Det er likevel bruken av kunstig intelligens som er den viktigste nyheten på kameraene, og det er etter hvert uante muligheter for hva som kan endres i ettertid etter at man har tatt et bilde. Også dette kommer jeg tilbake til i testen, men vil bare fremheve muligheten for å skille ut uønsket bakgrunnsstøy på video. ‘

Priser

Prisene har økt ganske betydelig fra forrige generasjon på både Pixel 8 og Pixel 8 Pro. Prisen for en Pixel 8 har steget fra 6.990,- på Pixel 7 til NOK 9.190,- på Pixel 8. Og fra 9.490,- til NOK 12.690,- fra Pixel 7 Pro til 8 Pro. Dette utgjør i begge tilfellene i overkant av 30% økning.

På en annen side har Google et introduksjonstilbud på begge modellene, der du får med en Pixel Watch 2 gratis hvis du kjøper en Pixel 8 Pro, og en Pixel Buds Pro gratis hvis du kjøper en Pixel 8. Alternativt kan du få 2.390,- i rabatt på en Pixel Watch 2 ved kjøp av en Pixel 8. Og da begynner det å lukte butikk, selv sammenlignet med Pixel 7-serien.

Pixel Watch 2

Dette er selvfølgelig oppfølgeren etter første generasjon smartklokke fra Google Pixel, en klokke som ble presentert på fjorårets lansering, men som aldri kom til Norge, i motsetning til nettbrettet Pixel Tablet, som også ble presentert i fjor høst, og som vi testet i juni i år etter at det fikk sin endelige verdenslansering.

Oppdatert

Første generasjon Pixel Watch hadde en del begrensninger, og ble aldri mottatt med stående ovasjoner i verdenspressen. På Pixel Watch 2 ert det derimot tatt fatt i disse ankepunktene, og dette kan du lese mer om i vår test. Pixel Watch 2 er en interessant konkurrent til Galaxy Watch 6, en smartklokke vi nettopp har hatt inne til en test som blir publisert med det første. Følg med!

Priser

Pixel Watch 2 har en pris på NOK 4.590,- for versjonen med blåtann og WiFi, og NOK 5.190,- for versjonen 4G LTE

Pixel Buds Pro

Også Pixel Buds Pro var med på årets lansering. Og grunnen til det er ikke at det er en helt ny modell, men fordi det foreligger en omfattende softwareoppdatering, som loves å være en gamechanger på flere felt. Vi testen den opprinnelige versjonen i en duell mot Bose QCE II i november i fjor, og du skal ikke utelukke at det kommer en ny duell der oppdatert Pixel Buds Pro konkurrerer mot andre trådløse modeller i tilsvarende prisklasse, som Denon PERL og Samsung Galaxy Buds2 Pro.

Priser

Galaxy Buds Pro har uendret pris fra i fjor – NOK 2.399,-

¨

Les mer om Pixel 8 Pro hos Google Store
Les mer om Pixel 8 hos Google Store
Les mer om Pixel Watch 2 hos Google Store
Les mer om Pixel Buds Pro hos Google Store

 

Last modified on Sunday, 15 October 2023 14:05
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.