mandag november 19 , 2018
fredag, 13 april 2018 20:45

Plateslipp Uke 15

Skrevet av

Også denne fredagen har det vært prøvesmaking av musikkutgivelsene. Veldig mye bra, og her er de mest interessante!

 

Hoff Ensemble – Polarity

Vi starter med Polarity, som egentlig er en overligger fra forrige uke. Den gikk under radaren forrige fredag, fordi den i motsetning til de andre ble utgitt på torsdag. Det er en grov overseelse, for dette er ingen utgivelse man bør gå glipp av.

Utgitt på 2L, i likhet med tidligere utgivelser fra Jan Gunnar Hoff. Her er det i tapningen Hoff Ensemble, og denne gangen har han tatt med den svenske bassgiganten Anders Jormin og en av Norges største trommeslagere, Audun Kleive.

Musikken skiller seg ganske mye fra forrige utgivelse – Quiet Winter Night – blant annet i form av å være instrumental triojazz. Det er ganske stor musikalsk spennvidde, fra lavmælt fabulering som The Elder, til mer heftige, engasjerende låter. Euphoria utgjør vel det andre ytterpunktet, og viser Hoff fra sin mest virtuose side. Tilbake i det rolige hjørnet finner vi Pathway som et høydepunkt, med en intro som gir lette assosiasjoner til en lied av Gustav Mahler.

Det er en umulighet å omtale utgivelser fra 2L uten å skrive om lyden. Og i motsetning til det jeg pleier å gjøre er det denne gangen av praktiske grunner stereoversjonen jeg har lyttet til. For denne utgivelsen kommer som alltid ellers både i stereo og multikanal. Og det er en dual-disk utgivelse, med både hybrid-SACD og Blu-ray i 3D.

Det er to forhold med lyden som er verd å nevne. Det første er det minst overraskende – lyden er glimrende. Da er det langt mer interessant å observere at lyden har en spesiell sound som skiller seg fra det meste andre fra 2L, i mine ører faktisk alt bortsett fra Quiet Winter Night. Dette bidrar til å gi Polarity en helt spesiell identitet, en Hoff Ensemble identitet.

Polarity er et album du under ingen omstendighet bør gå glipp av. I hvert fall ikke hvis du setter pris på triojazz som er enda mer interessant enn Keith Jarrett trio.

 

Beth Hart – Front and Center

Beth Hart er en singer-songwriter av den klassiske typen. Hun har en karakteristisk og karakterfull stil, som blant annet bærer preg av at det later til at hun har hatt samme vibratolærer som Trond Granlund. Eller Roger Chapman, den legendariske vokalisten i Family for snart et halvt århundre siden. Men doseringen til Beth Hart er langt mer moderat.

Albumet Front and Center har undertittelen Live From New York, og er et veldreid live-album. Soul-inspirasjonen er innimellom påfallende, og samtidig er vi tidvis i temmelig rocka terreng. Et album vel verd en grundig lytteøkt.

 

 

 

Julian Skar – Ingrid Andsnes og Ensemble Erst - Exhaust/Renew

Julian Skar er en spennende ung norsk komponist, som trives med å bevege seg på tvers av sjangre. Vi kjenner han blant annet fra Ensemble neoN og et spennende samarbeid med Susanna Wallumrød.

Denne gangen har han laget komposisjonsyklusen Exhast/Renew, og dette fremføres glitrende av Ensemble Ernst, og Ingrid Andsnes på piano – Leif Ove sin yngre søster. Hun briljerer stort på platen som hun også gjorde på releasekonserten torsdag i den spennende Vinterhagen på Sentralen. Dette er ellers svært spennende komposisjoner av Skar, komposisjoner som plasserer seg trygt i sjangeren samtidsmusikk.

Flott lyd er det også på denne utgivelsen fra Aurora.

 

 

 

John Prine – The Tree of Forgiveness

Det er nok den særpregende stemmen med rikelig monn med rasping som utgjør en stor del av sjarmen med John Prine. Men for all del – dette er musikk med svært høy kvalitet. Hovedkategorien er unektelig C&W, og det ville forundret meg mye om han ikke på et eller annet tidspunkt var inspirert av Johnny Cash. Men vi befinner oss samtidig i et ganske annerledes landskap.

The Tree of Forgiveness er et flott album, som fortjener en prøvelytt. Bra lyd er det også!

 

 

 

 

Ola Bremnes – Fly med

Også Ola Bremnes presenterer musikk som faller inn under begrepet Roots. Og samtidig er det åpenbart at han har helt andre røtter enn John Prine. For tekstene avspeiler hyppig det våte element i nordlige strøk.

Det er ikke alle låtene og arrangementene som fascinerer like mye, men det er umulig å ikke bli engasjert av Ola Bremnes sine engasjerende, kortreiste musikalske historier.

Lest 2328 ganger Sist redigert fredag, 13 april 2018 20:59
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Om gamle platespelarar - Stig Arne si dagbok for november 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Gamle platespelarar går til returpunkta eller i verste fall i søpla, grunna ubetydelege feil. 

  Les mer...
 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser