fredag november 16 , 2018
lørdag, 28 april 2018 18:43

Plateslipp Uke 17

Skrevet av

 

Mange sterke nye utgivelser også denne uken. Og en som skiller seg helt ut…!
Og så var det en helt annen sak - for første gang i historien kaster vi terninger!

 

Skadedyr – Musikk.
Rett og slett fantastisk!

Første utgivelse med det norske storbandet Skadedyr kom i 2014, med tittelen Kongekrabe. Man kan få inntrykk av at de har bestemt seg for en to-årig frekvens på utgivelsene, for etter at Culturen ble utgitt i 2016, kom i går albumet Musikk. Det er ukjent om tittelen er en indirekte advarsel mot å forsøke å sette musikken i bås. Hvis man likevel blir presset, blir det vel til at med flakkende blikk mumler ordet «jazz», samtidig som man trygler om å slippe oppfølgingsspørsmålet «hvorfor?».

Det er slett ikke et uvanlig fenomen at en første gjennomlytting av et album avstedkommer setningen «Dette har jeg ikke hørt før». Langt mer uvanlig er det med oppfølgingsformulerigen «Hvorfor i all verden har jeg ikke hørt dette før». I tilfellet Musikken skjer det på flere av sporene, og kanskje ikke minst på det fascinerende åpningssporet – Musikk. For dette er musikk som samtidig er svært nyskapende og svært vakker – en uhyre sjelden kombinasjon! En vel fortjent vinner av tittelen Ukens Plate!

 

Les mer om Musikk hos Hubro

 

 

Siv Jakobsen – Live in Oslo.
Vakker musikk med nerve.

Siv Jakobsen vokste opp i Asker, men har i småvoksen alder oppholdt seg en periode i Boston og New York. Det har tilsynelatende satt noen spor i musikken, som befinner seg i terrenget rundt folk og singer/songwriter. Det er lett å få assosiasjoner til Ane Brun, men Siv Jakobsen har definitivt sin egen stil.

Første album ble definert som EP, men med spilletid på nær halvtimen var The Ligering egentlig farlig nær definisjonen til et album. I 2017 kom første fulle CD, med navn The Nordic Mellow, og nå altså Live in Oslo.

Flott musikk med mye melankoli. Et av Siv Jakobsen sine særtrekk er at hun beveger seg elegant i øvre toneleier med sin personlige vibrato, men er egentlig minst like fascinerende i de mørkere områdene.

Mange artister er fulgt Dolly Parton i klassikeren Jolene, men få har fremført den med like stor personlig troverdighet og særpreg som Siv Jakobsen gjør på sin lavmælte fremførelse på Live in Oslo. Det er vel denne tolkingen som gjør at Live in Oslo var på nippet til å bli kåret til Ukens Plate.

 

Les mer om Live in Oslo

 

 

Willie Nelson – Last Man Standing.
En gigant på det jevne.

Han er vel en av gigantene blant C&W-artister som har en tilhengerskare milevis utenfor denne musikkgenrens innmark. I tillegg til musikalske kvaliteter handler det nok også om en sterk personlig utstråling.

Man kan kanskje forvente en del rust i kantene når en 84-åring utgir en ny plate. Det er vanskelig å finne på Last Man Standing, og en hemmelig del av meg er egentlig en anelse skuffet. Men det handler kanskje like mye om at det er den mer melankolske og laidback varianten av Willie Nelson som fascinerer aller mest. For her er det friske takter fra første spor, og slett ikke en Nelson som dyrker sin tilårskommenhet.

Men bevares – dette er god musikk. Og med avslutningssporet Far To Crawl får jeg også min etterlengtede dose pessimisme.

 

Les mer om Last Man Standing

 

 

 

Kid Astray – Ignite.
Kvalitetspop i en kompakt utgivelse

Bandet Kid Astray har holdt på siden 2010, og for en musikkskribent som på dagtid jobber med videregående skolebygg i Akershus er det ekstra interessant at de oppsto som en gjeng på Rud videregående skole. De var opprinnelig seks medlemmer, men Elisabeth Wu takket for seg i 2016.

Ignite består av fem låter, og er en EP. I utangspunktet i grenseland for interesseområdet for denne spalten, men i dette tilfellet kompenserer kvalitet såpass for kvalitet at det ble stang inn.

Det er spesielt åpningslåten og samtididg tittelsporet Ignite som fascinerer meg. En ganske sjelden kombinasjon av kreativitet og fengende låt, som samtidig har en ganske unik karakter.

Kvalitet går igjen på alle fem låtene, selv om det ikke er alle som helt har den samme magien som Ignite.

Lyden er vel det som er mest rundt pari på denne utgivelsen. Det er ikke veldig mye dynamikk mer, og klangen er litt dunkel. Med enda bedre lyd kunne dette ført Kid Astray helt til topps.

 

Les mer om Kid Astray

 

 

Andreas Ihlebæk – Come Summer Suite.
Stillferdige pianofabuleringer.

For et års tid siden fikk Andreas Ihlebæk mye oppmerksomhet for sitt første fulle album, som hadde tittelen The guest. Musikken var svært særpreget, og fikk karakteristikken fjellsoul. Utgivelsen denne uken er en EP med fire låter, og denne gangen er det vanskeligere å benytte karakteristikker som «unikt». Og der The Soul ga fjellassosiasjoner, får jeg mer bilder fra urbane interiør på denne utgivelsen.

Men vakkert er det unektelig, og samtidig svært egnet til å få deg til å senke skuldrene helt ned. Klangspråket er ganske konvensjonelt, men samtidig med en ganske klar personlig profil. Enkelte ganger blir vi presentert for musikalske resonnement som kan minne om uttalelser fra Ketil Bjørnstad, men de forsvinner like flyktig som de dukket opp.

Lyden på Come Summer Suite er ganske lukket. Men samtidig er det fristende å anta at dette er en tilsiktet klang, som er med på å gi utgivelsen et særpreg.

 

Come Summer Suite hos NPS Music

Lest 2643 ganger Sist redigert søndag, 29 april 2018 08:22
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser