mandag november 19 , 2018
søndag, 01 juli 2018 08:56

Plateslipp uke 26 – tilbake til 70-tallet

Skrevet av

Denne uken var det usedvanlig mye interessant musikk som har røtter fra 60- og 70 tallet. Det er ingen ting som kan måle seg med gamle helter som fremdeles holder koken. Eller…?

The Stanley Clarke Band – The Message
Strålende!

Det er noe merkelig med oss gretne gamle gubber – vi trives så godt når vi får klage over at våre 70-tallshelter ikke lenger oppfører seg helt sånn som de gjorde på 70-tallet. Og Stanley Clarke er en av disse gamle heltene som ganske hyppig blir gjenstand for denne typen sutring, også fra meg. Og helt ufortjent har det ikke vært til enhver tid, for det har ikke vært alt Stanley Clarke Band har foretatt seg de påfølgende tiårene som har vært like bra.

Men på fredag kom utgivelsen The Message, en fantastisk plate det er fristende å si er på høyde med det aller beste unge Clarke har på rullebladet, der Journey To Love troner øverst på pallen.

Musikken er en herlig blanding av 70-tallets musikalske tankegods med nåtidens frisyre. Og da er det gjerne Return to Forever som er den mest åpenbare inspirasjonskilden, fusion-bandet som satte denne superbassisten ettertrykkelig på verdenskartet.

The Message har et gjennomgående høyt kvalitetsnivå, og musikalsk spenner det fra ganske heftig, småfunky musikk til mer lyrisk musikk med akustisk dominans. Og Stanley Clarke kvir seg fremdeles ikke for å ta frem buen for å stryke på kontrabassen innimellom. Som på hans flotte tolking av Preludiet på Bach sin Cellosuite nr. 1.

Min favorittlåt er en ren jazzlåt, som samtidig er et solid spark i kneet til Donald YouKnowWho, med tittelen Alternative Facts.

Lyden på The message er veldig bra, med god dynamikk. Dette gjør utslaget til at den drar avgårde med seieren som Ukens Plate, blant mange sterke konkurrenter.

 

 

Chicago II – Live on Soundstage
Morsomt konsept

Chicago er virkelig på hogget med utgivelser for tiden. Dette er den andre utgivelsen i løpet av kort tid. I begynnelsen av april slapp de albumet Chicago – VI Decades Live (This is What We Do), og nå kommer enda et live-album.

Men Chicago II – Live on Soundstage skiller seg sterkt fra aprilutgivelsen. For mens den forrige utgivelsen var et tilbakeblikk med historiske opptak gjennom seks årtier, har bandet tatt et uvanlig grep på den siste utgivelsen. I fjor gikk de på scenen i hjembyen Chicago og spilte hele albumet Chicago II (som egentlig het bare Chicago) fra 1970. Dette er et av bandets mest suksessfulle album, selv om jeg personlig holder debutalbumet enda høyere. Du kan forresten lese min anmeldelse av alle de fem første chicagoalbumene her, sammen med deres siste studioalbum.

Chicago II – Live on Soundstage må selvfølgelig bli en del annerledes enn originalen – heldigvis og dessverre! Den gode nyheten er at Chicago fremdeles er strålende band, som består av glitrende musikere. Det har vært en del utskiftinger i det siste, men det er flotte erstatninger som har kommet til. Men Robert Lamm og den opprinnelige blåserrekka er fremdeles på plass, selv om Walt Parazider ikke blir med på turneer lenger.

Og denne nye versjonen av Chicago II er en flott forestilling, selv om det ikke er til å unngå at man enkelte ganger kan savne den legendariske gitaren og stemmen til Terry Kath. Keith Howland er en strålende erstatter, men ingen kan erstatte Terry Kath. Og selv om Better end Soon anno 2017 er en vledig flott låt, blir det ikke helt det samme i denne kortfattede utgaven uten Terry Kath sine utrolige gitarsoloer. Til gjengjeld slipper vi Walt sin fløytesolo – han er- og var praktfull på saks, og ikke like bra på fløyte. Her er det Ray Herrmann som briljerer på tenorsaks.

Chicago II – Live on Soundstage kommer både som ren CD, og som komboen CD/DVD med 5.1-miks på sistnevnte. Og venter du til august har du muligheten for å få Collector`s Edition, der du også får med den opprinnelige doble LPen fra 1970, samt en remiks av Steven Wilson.

Lyden på Chicago II – Live on Soundstage er brukbar, men ikke så veldig mye mer.

 

Yes - The Steven Wilson Remixes
Gammel vin på krystallflasker

Steven Wilson har tatt for seg grunnfjellet av Yes-album på denne boksen, som ble lansert som en 6LP-boks på fredag. Jeg har prøvelyttet den digitale utgaven av denne samlingen.

Det starter med deres tredje album The Yes Album, og fortsetter med de påfølgende utgivelsene Fragile, Close To The Edge, Tales From A Topographic Ocean og Relayer.

The Yes Album frA 1971 var dette progrockbandet sitt egentlige gjennombrudd, og samtidig det første albumet der gitaristen Steve Hove var med.

Relayer er nok mitt favorittalbum i denne buketten, og som en fordypning kan du lese min anmeldelse av det opprinnelige albumet her. Det er lydmessig krevende, og Steven Wilson har gjort en flott jobb med å gjøre øvelsen mye mindre krevende for lytteren. Og så får det våge seg at jeg får ha til gode å lytte til vinylutgaven.

 

 

 

John Coltrane – Both Directions at Once: The Lost Album
Historisk dokument

Coltrane – en av musikkhistoriens aller største giganter - slo gjennom som sidemann til Miles Davis fra midten av 50-tallet til 1960. Han hadde en sterk muskalsk utvikling i løpet av denne perioden, og på utallige liveopptak fra 1960 er det interessant å legge merke til at han var i ferd med å ta av fullstendig. Han var i bevegelse mot frijazz, en retning han dyrket i kommende år.

Men samtidig ble han holdt i tømmene av plateselskapet Impulse, som fikk han til å spille salgbar bop. Og det er nok dette som antydes i albumets tille Both Directions at Once. For på denne utgivelsen som har vært tapt i mange tiår som et resultat av at mastertapes ble ødelagt av Impulse. Innspillingen ble gjort i Van Gelder Studio 6. mars 1963, og Coltrane hadde med seg pianisten McCoy Tyner, bassisten Elvin Jones og Jimmy Garrison på trommer.

Det går mye i blues her, med Slow Blues som mitt høydepunkt. Sammen med en fantastisk tolking av Nature Boy er dette albumets høydepunkt.

Both Directions at Once er en flott dokumentasjon av en periode i John Coltrane sin glanstid. Så bra at albumet ikke var helt tapt likevel.

 

 

Neave Trio – French Moments
Glimrende pianotrio!

Neave Trio er en pianotrio bestående av Anna Williams på fiolin, Mikhail Veselov på cello og Eri Nakamura. Trioen har eksistert siden 2010, og hadde sin første innspilling på Chandos i 2016 med albumet American Moments. I tillegg til dagens album jobber de også med et rent Piazzola-album som skal komme i løpet av året.

På French Momentz har Neave Trio funnet frem de eneste kjente franske piano-trioene – komposisjoner av Roussell, Debussy og Faurè

Den minst kjente her er nok Rousells Piano Trio i E. Men det er samtidig en av mine favoritter. En veldig flott fremførelse som oser av engasjement og livlighet vekslende med vakker melankoli.

Men også Debussy sin Piano Trio i G er strålende, og Scherzo sin livlighet sjarmerer stort i en glimrende fremførelse.

Faurè sin Piano Trio i D er den nyest komposisjonen på dette albumet – datert 1922-23. Det er min andre favoritt på albumet, og har en inderlighet i fremførelsen som er betagende.

Også lyden på French Moments er fremragende, spesielt på 24/96.

 

 

 

Lest 1665 ganger Sist redigert søndag, 01 juli 2018 09:29
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Om gamle platespelarar - Stig Arne si dagbok for november 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Gamle platespelarar går til returpunkta eller i verste fall i søpla, grunna ubetydelege feil. 

  Les mer...
 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser