mandag november 19 , 2018
lørdag, 02 juni 2018 08:57

Plateslipp uke 22 – en flott bukett

Skrevet av

Denne uka var det et svært rikholdig utvalg av interessante nyutigivelser. Det var derfor en vanskelig oppgave å begrense utvalget i dagens presentasjon av de mest interessante plateutgivelsene.

Vårin – Even If I Started Seeing The Rainbow
Vakkert, lavmælt og særpreget.

Hun dukker opp fra intet, og står frem som et fyrtårn. Vi snakker om Vårin Strand, som kommer fra Hokksund, og har ikke så mye på rullebladet fra før. Desto mer oppsiktsvekkende at debutalbumet Even If I Started Seeing Rainbows er så modent.

Stemmen til Vårin er det første som stikker seg frem. Det er glimtvis assosiasjoner til både Bjørk, Ane Brun, Alsos, Maria Joao og enda flere. Og med en så sprikende bukett ligger det også i sakens natur at Vårin har en stemme med mange ulike fasetter. Men først og fremst er dette en unik stemme der hennes litt spesielle vibrato er et viktig element.

Musikken er gjennomgående i det litt lavmælte hjørnet, og det passer Varin godt. Noe melankoli og mørke stemninger er med på å gi en helhet. Like viktig er det at hver låt har en karakter. Det gjør det hele enda mer interessant, og gir samtidig en slitestyrke.

Even If I Started Seeing Rainbows får en opplagt kåring til Ukens Plate i Audiophile.no

 

 

 

Ketil Bjørnstad – A Suite OF Poems
Vakre, kjente toner.

Det er noe trygt og kjent med Ketil Bjørnstad sin musikk. Det er vanskelig å mistenke han for å ønske å sjokkere. Kanskje på 70-tallet, men ikke de siste tiårene.

På dagens utgivelse er det vokalmusikk, vokal og piano. Og vokalisten er Anneli Drecker, med andre ord et samarbeid vi har hatt glede av tidligere. En av de virkelig flotte scenariene fra Ketil Bjørnstad er hans samarbeid med vokalister, oftest kvinnelige vokalister. Lynni Treekrem, Kari Bremnes, Lill Linnfors er noen av disse. Og så har vi Anneli, som han tidligere har laget Grace sammen med for snart 20 år siden.

Og Ketil Bjørnstad sitt kjente musikalske terreng blir ekstra tydelig og kjent når vi hører det i kombinasjon med denne karakterfulle vokalen.

Albumet A Suite of Poems består av sanger bygget på dikt av Lars Saabye Christensen. Og hvert enkelt dikt handler om ulike hoteller rundt om i verden, gjerne i den mer eksklusive skalaen. Men det er ikke poenget – historiene handler om levde liv i disse hotellene.

A Suite of Poems er innspilt i 2016, på Rainbow Studio. Og det er selvfølgelig Jan Erik Kongshaug bak spaken. Og like selvfølgelig er det en utsøkt lyd på denne utgivelsen.

En flott album, som føyer seg inn i rekken av Ketil Bjørnstad sin enorme produksjon.

 

 

Tower of Power – Soul Side of Town
Soul uten sjel

For noen av oss er Tower of Power uløselig knyttet til Little Feat sitt legendariske album «Waiting for Colombus», fra 1978. Mange av oss har det albumet som kandidat til tidenes beste live rockealbum, og her spilte de sammen med blåserrekka til Tower of Power.

Men Tower of Power er selvfølgelig svært mye mer enn en turneperiode sammen med Little Feat. De har holdt på i 50 år, og har spilt R&B og bluesbasert musikk med høyt presisjonsnivå.

Også dagens album Soul Side of Town er soulinspirert, og svært velpolert musikk. Høyt tempo med til dels funky preg, og gode vokalprestasjoner gjør dette til møykvalitets musikk.

Og likevel savner jeg vel egentlig litt sjel i denne musikken. Det blir kanskje litt vel mye teknikk og gjenhør av musikalske tema som like gjerne kunne vært presentert for noen tiår siden, uten at det er så overveldende mye nyskaping involvert. Men bevares – svært dyktige musikere med fremførelser som gir fot over en lav sko.

 

 

 

Marcus Miller – Laid Black
En gigant på autopilot

Og så har vi Marcus Miller, da – bassisten som var med Miles Davis allerede da denne jazzgiganten ble halt ut av sin femårige musikalske dvale og forfall helt i starten av 80-tallet. Senere på 80-tallet ble han en uhyre sentral deltaker i Davis sine produksjoner. Det var nesten så man kan fristes til å si at det var Miles Davis som var trompetist i Marcus Miller Band, for på albumene Tutu og Amandla sto han for det meste. For ikke å snakke om musikken til den litt spesielle spansk-amerikanske filmen Siesta.

Men Marcus Miller har selvfølgelig hatt en bunnsolid solokarriere også etter Miles Davis, med en heller svimlende diskografi i ryggsekken. Hans helt unike signatur på bassen kombinert med en musikkskapende evne som i varierende grad blir gjort gjeldende er dette et fyrtårn, og en av de aller fremste bassistene vi har innen musikk som i en eller annen variant kombinerer jazz og rock. Eller jazzrock som vi kalte det da disse sammensmeltingene var i støpeskjeen.

Marcus Miller har alltid hatt et funky snitt i sine musikalske fremføringer, og det er ikke noe unntak på albumet Laid Black. Basspillet er selvfølgelig også i ypperste klasse. Men det er noen av låtene som er litt lite karakterfulle, og det hadde glatt passert hadde det ikke vært for at jeg vet at denne herren kan så mye bedre. Åpningslåten Trip Trap tilhører den skuffende kategorien, mens den påfølgende tolkingen av klassikeren Que Sera Sera er hyggelig.

Det er ellers de litt mer laidback låtene Sublimity Bunny`s Dream, Someone To Love og Preacher`s Kid som gjør størst inntrykk på dette polerte albumet.

Til tross for noen kritiske bemerkninger står femmer`n ganske støtt. Det er mer snakk om at sekser`n ryker, på et album som enhver Marcus Miller entusiast må få med seg.

 

Emilie Nicolas – Tranquille Emile
Nydelig fremførelse i spennende terreng

Hun kommer fra Bekkestua i Bærum, og i likhet med Kid Astray som slapp et album for noen uker siden har også Emilie Nicolas en bakgrunn fra musikklinja på Rud Videregående skole ved Sandvika.

Etter debutalbumet for noen år siden hadde hun behov for å roe ned litt. Nå er hun tilbake med albumet Tranquille Emile. En litt unik stemme folder seg ut i stor prakt på låter i et landskap influert av flere musikksjangere. Elektronika, jazz og pop er elementer det shoppes fra til en personlig stil som passer Emilie flott.

Bra lyd på et album som utgis både på CD og Vinyl

 

 

Lest 2021 ganger Sist redigert lørdag, 02 juni 2018 16:18
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Om gamle platespelarar - Stig Arne si dagbok for november 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Gamle platespelarar går til returpunkta eller i verste fall i søpla, grunna ubetydelege feil. 

  Les mer...
 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser